Solutii Eco

CALCUL POMPA DE INCALZIRE

Aplicatii ale pompelor de incalzire:

Instalatii de incalzire
Instalatii de conditionare a aerului
Incarcare boiler
Recirculare apa care rezulta in urma condensului
Aplicatii industriale cu circuit inchis

CALCUL POMPA DE INCALZIRE

Normele stabilesc pentru fiecare cladire o anumita “pierdere de caldura” si fixeaza temperatura maxima a aerului interior. Pentru a se atinge in interiorul camerei o temperatura de 20°C (de exemplu), trebuie sa existe un echilibru intre aportul de caldura si pierderile totale de caldura ale cladirii. Pierderile de caldura intr-o unitate de timp reprezinta cantitatea de caldura dispersata din cladire intr-o ora pe metru cub si grad Celsius. Acestea sunt determinate de: puterea termica pe metru cub si grad Celsius necesara pentru a compensa pierderile de caldura prin peretii opaci si transparenti ai unei cladiri (vezi fig. A) puterea termica pe metru cub si grad Celsius necesara pentru a incalzi aerul proaspat din ambient (vezi fig. B) figura A

pierderi de caldura

Pentru a calcula debitul unei pompe de recirculare cazan
De exemplu:
P = Puterea in kcal/h = 60.000 kcal/h
T = Diferenta de temperatura intre tur si retur = 20°C
Q = (0,33 x P)/T
= (0,33×60.000 kcal/h)/20°C = 990 l/h = 0,9 m3/h

CAND ALEGETI POMPA CU ROTOR INECAT SAU VENTILAT LA O INSTALATIE DE INCALZIRE?
Alegerea pompelor poate fi efectuata doar de catre proiectant; cea cu rotorul ventilat este solutia utilizata in majoritatea cazurilor in care exista cerere de debit mai mare de 70 m3/h si/sau inaltimea de pompare este mai mare de 15 mCA. In cazul unor debite mai mici, in majoritatea cazurilor se instaleaza pompe de circulatie cu rotor inecat, care au un minim de 2 curbe care pot fi alese de la un selector instalat in cutia regletei cu borne.
Avantajele pompei cu rotor ventilat:

  • se poate utiliza cu apa calcaroasa
  • posibilitate de instalare cu ax pe verticala gama mare de produse

 
Avantajele pompei cu rotor inecat:

  •  silentioasa
  •  de la 2 la 3 viteze care se pot selecta

COMPONENTELE PRINCIPALE ALE UNEI INSTALATII DE INCALZIRE TRADITIONALE
Q = debit in volum (m3/h)
Pw = necesar de caldura (kW)
0,86 = factor de conversie intre Kcal/h si kW
Generatorul de caldura este un cazan care functioneaza pe gaz, lemne sau alt tip de combustibil, astfel incat poate produce cantitatea necesara de caldura pentru a efectua incalzirea prin recircularea apei.
Mai nou, o sursa alternativa este reprezentata de “panourile solare” care, utilizand energia ce rezulta din radiatia solara, incalzesc apa care va fi introdusa in circuitul de incalzire.

Pompa este un component fundamental pentru circulatia apei in instalatie si pentru a o dimensiona corect trebuie sa tineti cont de urmatoarele aspecte importante:

  • cantitatea maxima de apa, definita ca debit maxim
  • inaltimea de pompare in metri, care trebuie sa poata compensa pierderile de sarcina in conducte si in toate celelalte componente ale instalatiei (ex: radiatoare, incalzitoare, curbe,coturi, robineti cu sertar etc)

Conductele trebuie sa poata transporta agentul de incalzire la punctul de consum, garantand debitul maxim si zgomotul cel mai mic generat de trecerea apei. In plus, daca sunt izolate bine, tevile trebuie sa garanteze cea mai mica pierdere de caldura intre tur si retur, un aspect care nu trebuie sa fie trecut cu vederea, deoarece influenteaza costurile de functionare ale instalatiei. Corpurile de incalzire pot fi: radiatoare, ventiloconvectoare, panouri radiante de perete si de pardoseala.
CALCUL DEBIT INSTALATIE
Deoarece pompa este o componenta importanta, trebuie sa luati in considerare anumite aspecte, precum economia de energie si posibilitatea de utilizare a unei viteze fixe sau a uneia variabile. Daca instalatia prevede functionarea intr-un punct fix al curbei, pompa cu viteza fixa poate satisface cererile instalatiei Daca la instalatie exista posibilitatea de a varia debitul, va recomandam sa utilizati o pompa de circulatie electronica cu inverter, care regleaza viteza pompei in functie de cerinta instalatiei.