Solutii de Amenajari

Bucătării cu insulă – aspecte relevante pentru obținerea unor spații moderne funcționale

Bucătării cu insulă - aspecte relevante pentru obținerea unor spații moderne funcționale

Conceptul de bucătărie cu insulă este unul destul de vechi, apărând undeva în jurul anului 1930, atunci când s-a amenajat prima bucătărie tip open space. Insula a devenit astfel centrul încăperii, servind atât ca spațiu pentru prepararea alimentelor, cât și ca loc pentru servirea mesei și socializare. În funcție de spațiul disponibil și de nevoile proprietarului, insula din bucătărie poate avea o dimensiune mai mare sau mai mică, asigurând libertatea de mișcare necesară în bucătărie.

Bucătăriile cu insulă pe mijloc au devenit din ce în ce mai populare în România, fiind apreciate atât pentru funcționalitatea lor, cât și pentru estetica deosebită pe care o aduc spațiului. Există numeroase opțiuni de insulă pentru bucătărie ce pot fi personalizate în funcție de preferințe sau de nevoile estetice. Designul acestora se concentrează pe utilizarea unor materiale rezistente, versatile și durabile, observându-se tot mai mult integrarea tehnologiei avansate, menită să sporească confortul și eficiența în utilizarea zilnică.

În articolul de mai jos vei descoperi câteva aspecte relevante pentru obținerea unei bucătării moderne, perfect funcționale. Astfel, vei afla care sunt beneficiile amenajării bucătăriei cu insulă, ce modele există și cum pot fi aplicate cu succes, care sunt etapele de parcurs în vederea punerii în practică a acestui proiect și ce produse sunt potrivite pentru organizarea optimă a bucătăriei. În plus, vei găsi numeroase sfaturi utile pentru a maximiza eficiența spațiului.

Cuprins:

  1. Bucătărie cu insulă – informații generale

1.1. Importanța și avantajele amenajării unei bucătării cu insulă

1.2. Model de bucătărie cu insulă – soluții moderne adaptate pentru orice spațiu și stil

  1. Bucătării cu insulă pe mijloc – etape de parcurs în amenajare

2.1. Modificări necesare pentru a realiza o insulă în bucătărie

2.2. Materiale necesare pentru realizarea unei insule în bucătărie

2.3. Pașii de urmat pentru construirea unei insule în bucătărie

2.4. Recomandări de produse pentru utilarea unei bucătării mici cu insulă

  1. Sfaturi utile pentru eficientizarea spațiului într-o bucătărie cu insulă

1. Bucătărie cu insulă – informații generale

1. Bucătărie cu insulă - informații generale

Insula de bucătărie este tot mai întâlnită în casele moderne din România. Acest element central, considerat indispensabil în designul modern al locuințelor vine cu numeroase avantaje: zone suplimentare de lucru, spațiu de depozitare, loc de servit masa etc. 

Extrem de versatilă, insula poate fi ușor de adaptat dimensiunilor încăperii și stilului de amenajare ales, fiind apreciată ca fiind o alegere foarte practică. 

1.1. Importanța și avantajele amenajării unei bucătării cu insulă

1.1. Importanța și avantajele amenajării unei bucătării cu insulă

Insula de bucătărie este populară, oferind un spațiu suplimentar necesar gătirii alimentelor și preparării diferitelor băuturi. Cu ajutorul insulei eficiența spațiului de lucru este mult mai mare, bucătăria devenind mai funcțională și mai bine organizată. Tot aici se pot așeza diferite tipuri de electrocasnice mici, cum ar fi blenderele sau mixerele. 

Un alt avantaj este acela că aici se poate organiza un spațiu perfect pentru depozitare, multe insule de bucătărie fiind dotate cu sertare și rafturi numeroase, unde se pot introduce diferite obiecte (ustensile, tigăi, accesorii diverse). Astfel, se reduce considerabil aglomerația și se facilitează accesul membrilor familiei la toate resursele necesare pentru gătit sau prepararea băuturilor.

În România este foarte des întâlnit obiceiul de a invita musafirii sau prietenii în bucătărie pentru a servi masa, dar și pentru a socializa. Insula din bucătărie devine un element vizual atractiv, care poate completa minunat designul general al încăperii. Toți cei care îi vor trece pragul vor fi impresionați, cu siguranță, de materiale, finisaje de calitate sau de diferite detalii decorative. 

Specialiștii au atras atenția că amplasarea unei insule în bucătărie îmbunătățește foarte mult fluxul de lucru. Triunghiul de lucru este mult mai eficient în acest mod (frigider – chiuvetă – cuptor), prepararea alimentelor fiind realizată mai rapid și mult mai organizat. Insulele pot fi personalizate pentru a se potrivi nevoilor și preferințelor, chiar stilului de viață. 

De asemenea, merită subliniat faptul că o bucătărie cu insulă este foarte apreciată de potențialii cumpărători, ceea ce poate crește semnificativ valoarea locuinței pe piață. Astfel, investiția într-o insulă de bucătărie se poate traduce, în timp, într-un beneficiu financiar important.

1.2. Model de bucătărie cu insulă – soluții moderne adaptate pentru orice spațiu și stil

1.2. Model de bucătărie cu insulă - soluții moderne adaptate pentru orice spațiu și stil

Bucătăria modernă cu insulă poate arăta în diferite moduri, în funcție de preferințe și nevoi. Acest element se poate adapta spațiului disponibil, funcționalității și preferințelor estetice ale proprietarilor. Printre cele mai apreciate modele de bucătării cu insulă sunt cele prezentate mai jos:

  • Bucătăria cu insulă de pregătire. Oferă un spațiu generos, ideal pentru integrarea chiuvetei și a plitei, precum și pentru includerea sertarelor și dulapurilor. De asemenea, poate dispune de locuri libere pentru scaune de tip bar, asigurând astfel un spațiu multifuncțional și practic;
  • Bucătăria cu insulă de servire. Acest loc este apreciat pentru că funcționează deseori ca spațiu de servire a mesei, putând fi amplasate scaune de-o parte și de alta a blatului. Finisajele sunt elegante și durabile, spațiul de depozitare este integrat sub blatul insulei, iluminarea se face cu corpuri suspendate deasupra. Acest tip de insulă este mai potrivită pentru apartamentele sau casele cu spațiu limitat;
  • Bucătăria cu insulă multifuncțională. Insula are mai multe roluri: spațiu de gătit, depozitare, servire. Aici sunt integrate diferite electrocasnice incorporabile, un loc pentru prepararea băuturilor, rafturi și sertare multiple;
  • Bucătăria cu insula mobilă. Practic, insula este dotată cu roți, ceea ce îi permite să fie mutată dintr-un loc în altul cu ușurință. Pentru bucătăriile mici, insula mobilă este ideală, putând fi poziționată în funcție de activitățile desfășurate aici;
  • Bucătăria cu insulă de divertisment. În general, acest model de încăpere este construit într-o casă cu dimensiuni generoase, fiind necesar pentru a deveni centru social, un loc în care pot fi organizate petreceri și diverse întâlniri. Insula are un blat spațios, loc pentru scaune și permite integrarea coolerului pentru băuturi sau a altor echipamente necesare;
  • Bucătăria cu insula compactă. Această încăpere este concepută pentru locuințe mici, optimizând spațiul și oferind funcționalitate suplimentară, fără a aglomera inutil. 

1.2. Model de bucătărie cu insulă - soluții moderne adaptate pentru orice spațiu și stil

2. 2. Bucătării cu insulă pe mijloc – etape de parcurs în amenajare

2. 2. Bucătării cu insulă pe mijloc - etape de parcurs în amenajare

Amenajarea unei bucătării cu insulă nu reprezintă un proiect foarte complex, ci mai degrabă unul care poate fi ușor de pus în practică după o cercetare amănunțită cu privire la modelul potrivit, în funcție de spațiul aflat la dispoziție și de preferințele asupra organizării. 

Pentru a obține rezultate foarte bune este important să se aibă în vedere modificările necesare pentru a crea insula în bucătărie, materialele folosite, pașii de urmat și diferite alte produse care pot completa cu succes spațiul. 

2.1. Modificări necesare pentru a realiza o insulă în bucătărie

2.1. Modificări necesare pentru a realiza o insulă în bucătărie

Printre modificările ce trebuie efectuate pentru a construi un anumit tip de insulă în bucătărie pot fi luate în considerare:

  • Dacă nu există cel puțin 90 de cm între viitoarea insulă și celelalte zone de lucru sau de pereți pentru a permite circulația liberă, atunci se pot sparge pereții despărțitori (dacă structura clădirii o permite) pentru a mări bucătăria și a putea construi insula de care este nevoie;
  • În cazul în care insula va fi prevăzută cu chiuvetă sau diferite aparate electrocasnice (mașină de spălat vase, plită, cuptor electric etc.), atunci poate fi necesară extinderea rețelei de apă sau a celei electrice. În acest sens, va fi nevoie de consultarea unui specialist în domeniu pentru a putea fi conectate corect instalațiile sanitare;
  • Pardoseala trebuie să fie consolidată pentru a putea susține greutatea insulei, mai ales dacă aceasta are un blat greu din granit sau marmură sau diferite electrocasnice încorporate. Astfel, se pot preveni eventualele probleme structurale care ar putea apărea în timp;
  • Pentru a asigura o luminozitate adecvată în zona insulei, este recomandată instalarea corpurilor de iluminat, preferabil de tip suspendat.

2.2. Materiale necesare pentru realizarea unei insule în bucătărie

2.2. Materiale necesare pentru realizarea unei insule în bucătărie

Pentru a construi o insulă în bucătărie, este esențial să folosești materiale de înaltă calitate, care să fie durabile, ușor de întreținut și să se armonizeze perfect cu restul elementelor din încăpere. Structura de bază poate fi realizată din lemn, plăci de lemn stratificat, MDF sau gips-carton. Blatul poate fi confecționat din materiale rezistente precum granit, quartz, marmură, oțel inoxidabil sau lemn. Pentru finisaje și acoperiri, se recomandă utilizarea unor materiale de calitate superioară, cum ar fi vopseaua lavabilă rezistentă la umezeală, lacul, sigilantul, plăcile ceramice sau mozaicul.

Dacă este cazul, se vor achiziționa și materiale pentru instalații sanitare și electrice (chiuvetă, robinet, conducte, racorduri, cabluri, prize electrice), dar și materiale pentru depozitare și sertare (balamale, glisiere, mânere, butoane, plăci de lemn stratificat sau MDF). Roțile și rolele blocabile sunt de folos pentru realizarea unei insule mobile. Pentru iluminarea directă a insulei așezate pe mijloc pot fi instalate corpuri de iluminat LED pentru interior suspendate de tavan.

2.3. Pașii de urmat pentru construirea unei insule în bucătărie

Indiferent de cel care execută această construcție (profesionist sau amator), câțiva pași trebuie urmați întocmai pentru a obține rezultate deosebite:

  • Primul pas se referă la măsurarea bucătăriei pentru a putea stabili dimensiunile maxime ale insulei;
  • Al doilea pas este cel al schițării planului detaliat, care să cuprindă inclusiv funcțiile pe care le va deține insula;
  • Următorul pas este stabilirea bugetului necesar;
  • Urmează achiziționarea materialelor;
  • Al cincilea pas este cel al construirii propriu-zise a insulei. Se taie plăcile conform măsurătorilor, se asamblează cadrul astfel încât unghiurile să fie la 90 de grade, se montează plăcile pentru a acoperi cadrul și se verifică structura (aceasta trebuie să fie stabilă și nivelată);
  • Din acest moment se poate trece la montarea blatului. Acesta se taie la dimensiunile corecte, având grijă la chiuvetă și plită. Se poziționează blatul și se fixează cu șuruburi și cleme speciale. Se verifică nivelarea și se ajustează (dacă este cazul); 
  • Urmează montarea elementelor necesare depozitării (sertare, dulapuri);
  • Dacă insula este prevăzută cu chiuvetă și plită, atunci se decupează blatul și se montează cele două elemente, conectându-le la instalația electrică și de apă;
  • Pentru a finaliza aspectul insulei se aplică vopsea, lac sau plăci ceramice și se montează feroneria pe sertare și dulapuri;
  • Se instalează corpurile de iluminat și se verifică dacă funcționează optim;
  • Ultimul pas este cel al curățării insulei și bucătăriei pentru eliminarea prafului sau a altor reziduuri de construcție și adăugarea ultimelor detalii decorative.

2.4. Recomandări de produse pentru utilarea unei bucătării mici cu insulă

2.4. Recomandări de produse pentru utilarea unei bucătării mici cu insulă

Alegerea produselor potrivite pentru utilarea unei bucătării micu cu insulă este esențială pentru realizarea unui spațiu modern funcțional și eficient. Printre articolele de bucătărie și electrocasnice necesare aici se numără:

  • plita;
  • cuptorul incorporabil;
  • mașina de spălat vase;
  • combina frigorifică;
  • robineți;
  • mixer vertical sau de mână;
  • aparat de cafea;
  • mașină de pâine etc.

De asemenea, un rol important în funcționarea impecabilă a unei bucătăriei mici cu insulă îl au și scaunele de bar (pentru servirea mesei sau a diferitelor băuturi, pentru socializare), lămpile suspendate (pentru iluminarea adecvată a spațiului), organizatoarele pentru tigăi, oale și tacâmuri, precum și sistemele de încălzire, cum ar fi centrala termică pe gaz, caloriferele și convectoarele, care contribuie la crearea unui mediu confortabil.

3. Sfaturi utile pentru eficientizarea spațiului într-o bucătărie cu insulă

3. Sfaturi utile pentru eficientizarea spațiului într-o bucătărie cu insulă

Amenajarea unei bucătării cu insulă poate aduce un plus de confort și funcționalitate pentru întreaga familie, motiv pentru care este esențial să fie realizată cu grijă, creativitate și cu respectarea recomandărilor experților:

  • Înainte de a instala insula (fie că este cumpărată sau construită în regim propriu), este esențial să se realizeze măsurători precise, astfel încât să existe spațiu suficient pentru activitățile desfășurate aici;
  • Insula trebuie să aibă dimensiuni adecvate bucătăriei. De exemplu, dacă este vorba despre o bucătărie mică, atunci este ideală o insulă compactă, ce oferă funcționalitate și nu aglomerează spațiul existent aici;
  • Pentru a fi mai mult spațiu de depozitare, se pot instala dulapuri și etajere spre tavan, dar și cârlige sau suporturi diverse;
  • Pentru economisirea spațiului, trebuie să se monteze aparate electrocasnice incorporabile. Chiuveta poate fi acoperită cu un blat de lucru pentru a transforma zona foarte ușor;
  • Scaunele pliabile sunt ușor de folosit sau de ridicat pentru a elibera spațiul din jurul insulei la nevoie;
  • Pentru a păstra aspectul ordonat și curat, se vor utiliza soluții de depozitare ascunse.

În concluzie, o bucătărie tip insulă este alegerea potrivită pentru a obține un spațiu modern și perfect funcțional. Acest design nu doar că va facilita pregătirea mesei, dar va transforma bucătăria într-un loc ideal pentru relaxare, contribuind totodată la creșterea valorii proprietății.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *