Articole recomandateBaie & Grup sanitar

Baie fără faianță și gresie – alternative pentru obținerea unui spațiu diferit

Baie fără faianță și gresie - alternative pentru obținerea unui spațiu diferit

Designul interior este un domeniu aflat într-o continuă evoluție, în căutarea unor noi soluții care să permită creare unor spații deosebite, cu rolul de a impresiona de la prima vedere. Amenajarea camerei de baie a fost multă vreme supusă tradiționalului, cel puțin atunci când vine vorba despre materialul folosit la realizarea pardoselii și la acoperirea pereților, adică gresia și faianța întâlnite în aproape toate băile din România. 

 

În ultimii ani, tot mai mulți proprietari preferă, însă, o abordare inovativă, renunțând la convențiile tradiționale a esteticii standardizate a faianței și gresiei și preferând să le înlocuiască. Soluțiile alternative, cum ar fi betonul amprentat, sticla, piatra naturală sau chiar oglinda, permit transformarea băii într-o cameră cu un design aparte, ce transmite un sentiment de relaxare și de revitalizare. 

 

Articolul de mai jos reprezintă un ghid pentru cei interesați în amenajarea inovativă a băii. Astfel, aici se vor descoperi informații utile despre soluțiile alternative pentru amenajarea băii fără faianță și gresie și despre avantajele și dezavantajele la care proprietarii se expun dacă aleg să pună în practică un astfel de demers. De asemenea, se vor consulta recomandări cu privire la stilurile potrivite pentru amenajarea unui astfel de spațiu, precum și pentru alegerea materialelor necesare în acest sens. 

 

Cuprins:

  1. Idei și sugestii de amenajare a unei băi fără faianță și gresie

1.1. Soluții alternative pentru amenajarea băii fără faianță și gresie

1.2. Avantajele și dezavantajele amenajării unei băi fără faianță și gresie

  1. Stiluri recomandate pentru amenajarea unei băi moderne fără faianță

2.1. Stilul minimalist în amenajarea unei băi fără faianță

2.2. Stilul rustic – modern în amenajarea unei băi fără faianță

2.3. Stilul industrial în amenajarea unei băi fără faianță

  1. Recomandări pentru alegerea materialelor necesare în amenajarea unei băi fără faianță și gresie

1. Idei și sugestii de amenajare a unei băi fără faianță și gresie

 

Domeniul amenajărilor interioare este unul în care individualitatea și creativitatea sunt elemente primordiale. Proprietarii de locuințe caută să amenajeze interioarele într-un mod personalizat prin folosirea unor metode unice și inovatoare. Din acest punct de vedere, renunțarea la convențiile tradiționale este privită ca modalitate de a ieși din tipar și de a obține acces la o încăpere nu doar funcțională, ci și originală. În cazul camerei de baie, alternativele creative se manifestă prin renunțarea la traseul obișnuit al acoperirii pardoselii cu gresie și al îmbrăcării pereților în faianță și înlocuirea acestora cu alte soluții cel puțin la fel de eficiente, dar care oferă o imagine estetică mai ridicată. 

 

1. Idei și sugestii de amenajare a unei băi fără faianță și gresie

 

1.1. Soluții alternative pentru amenajarea băii fără faianță și gresie 

 

Amenajarea băii într-un stil nonconformist este preferată de persoanele care vor să-și personalizeze spațiul cu un aer distinctiv, diferit de stilul comun. Prin renunțarea la materialele tradiționale și apelarea la opțiuni neconvenționale și eclectice apar soluții creative și durabile, care îmbunătățesc estetica și oferă în același timp eficiență și durabilitate. 

 

Prin apelarea la soluțiile alternative și depășirea paletei tradiționale de materiale, proprietarii de locuințe care vor să amenajeze baia pot obține rezultate deosebite. Din multitudinea de materiale disponibile se remarcă anumite variante datorită avantajelor oferite și a posibilităților de a crea o imagine aparte:

  • Betonul polisat este un produs modern, robust, care permite obținerea unui aspect industrial, elegant. Acest material are ca avantaje ușurința întreținerii și rezistența la apă, însă este destul de dificil de aplicat și oferă senzația de rece la atingere;
  • Vopseaua lavabilă este una dintre soluțiile cele mai la îndemână, atât din punctul de vedere al costurilor implicate, cât și al ușurinței aplicării ei. Totuși, imaginea obținută nu este întotdeauna una care evocă luxul, fiind potrivită în special proiectelor de bază;
  • Vopseaua decorativă este un tip special de vopsea lavabilă, care încorporează în structură diverse materiale care permit obținerea unei suprafețe deosebite din punct de vedere estetic. În prezent, există variante de vopsea decorativă care nu permit infiltrații de apă, protejând în totalitate pereții din baie. În plus, vopseaua decorativă poate fi plasată peste alte substraturi, cum ar fi faianța veche, dar costurile sunt destul de ridicate, atât în ceea ce privește vopseaua în sine, cât și legat de manopera specializată;
  • Sticla printată, utilizată până de curând în amenajarea bucătăriilor, a început să fie plasată și în băile personalizate. Există opțiunea sticlei de culoare uni sau variantei printate cu diverse modele. Această soluție alternativă este utilă, deoarece poate fi aplicată peste vechea faianță, însă are ca dezavantaj necesitatea fragmentării ei din cauza accesului limitat;
  • Tapetul pentru baie este o variantă specială, care rezistă foarte bine la umiditate și care nu permite dezvoltarea mucegaiurilor. Acest material poate fi plasat pe toți pereții băii, inclusiv în zona căzii și în cea a dușului. Pe piață există o multitudine de modele de tapet, însă în majoritatea cazurilor prețurile acestora sunt destul de ridicate;
  • Oglinzile sunt recomandate pentru camerele de baie de dimensiuni mici, pentru că oferă senzația de spațialitate. Totuși, această variantă prezintă și anumite dezavantaje, și anume întreținere complicată și rezistență mică în fața șocurilor mecanice. 

 1.2. Avantajele și dezavantajele amenajării unei băi fără faianță și gresie

 

Amenajarea unei băi fără faianță și gresie oferă o serie de avantaje și dezavantaje distincte, ce trebuie să fie luate în calcul de către proprietarii care hotărăsc să renunțe la modelul tradițional. Printre avantajele ce pot fi obținute în cazul folosirii unor soluții alternative la gresie și la faianță se numără:

  • Materialele alternative oferă posibilitatea de a obține un design personalizat și original, cu o estetică distinctivă. Acest element adaugă valoare locuinței prin unicitatea demersului;
  • Majoritatea materialelor alternative la gresie și faianță sunt mai rezistente la uzură și necesită o întreținere mai facilă;
  • Dacă în cazul gresiei și al faianței creativitatea poate fi manifestată doar în ceea ce privește culorile disponibile, în cazul soluțiilor alternative flexibilitatea creativă este nelimitată, spațiul putând fi adaptat în funcție de gusturile și nevoile individuale.

 

Inovația în alegerea materialelor de acoperire a pardoselii și pereților băii duce și la apariția unor dezavantaje ce trebuie să fie luate în calcul. Astfel, aceste alternative sunt, de obicei, mai scurte decât gresia și faianța, necesită o aplicare de către persoane cu expertiză pentru obținerea unor rezultate așteptate și se plasează mai dificil, deoarece suprafața trebuie să fie pregătită riguros pentru aderență și rezistență corespunzătoare.

2. Stiluri recomandate pentru amenajarea unei băi moderne fără faianță

2. Stiluri recomandate pentru amenajarea unei băi fără faianță

 

Designul interior contemporan se caracterizează prin personalizare și folosirea unor tehnologii noi, care să ofere eficiență și durabilitate. Renunțarea la gresie și faianță în amenajarea camerei de baie permite obținerea unui design deosebit prin implementarea unor stiluri potrivite materialelor alternative. 

 2.1. Stilul minimalist în amenajarea unei băi fără faianță 

 

Stilul minimalist este o variantă recomandată pentru amenajarea unei băi fără faianță și gresie. Motivul vine din posibilitatea obținerii unui aer modern și rafinat în condițiile maximizării spațiului disponibil. Printre principiile ce definesc acest stil se numără implementarea unor linii curate, a unor culori neutre și a unor materiale simple, care să ofere la final un rezultat ordonat și elegant. Soluțiile alternative la gresie și faianță pentru implementarea stilului minimalist sunt betonul aparent durabil și ușor de întreținut, sticla și metalul pentru piesele de mobilier și finisaje și lemnul tratat pentru umiditate pentru obținerea unei note naturale și călduroase. 

 

Baia minimalistă trebuie să prezinte, pe lângă caracterul estetic, și o funcționalitate și organizare superioară. Elementele care permit acest lucru sunt soluțiile de depozitare integrate (mobilier suspendat și rafturi înglobate în perete) și plasarea de accesorii și elemente de decor minime. Avantajele unei băi în stil minimalist vin din spațiul ordonat, care promovează relaxarea și liniștea, din ușurința de întreținere a suprafețelor și mobilierului și din economia de spațiu realizat prin eliminarea unor elemente inutile. 

2.2. Stilul rustic – modern în amenajarea unei băi fără faianță

 

Un stil tot mai preferat în amenajarea băii este cel rustic – modern, ce îmbină elementele naturale cu confortul actual. Prin renunțarea la gresie și faianță pot fi folosite soluțiile alternative care permit îmbinarea aspectului rural tradițional cu influențele moderne. Printre elementele ce pot fi folosite în acest sens se numără:

  • Lemnul tratat poate fi plasat atât pentru acoperirea podelei cu parchet, cât și pentru mobilier sau pentru detaliile decorative. Cu ajutorul acestui material se obțin notele rustice căutate și legătura cu vremurile trecute;
  • Piatra naturală este un alt element ce caracterizează acest stil, putând fi folosit nu doar pentru pardoseli și pereți, ci și pentru elemente cum ar fi căzile de baie sau chiuvetele;
  • Elementele de modernitate pot fi obținute prin introducerea unor finisaje moderne, cum ar fi metalul, sticla sau microbetonul.

 

Implementarea stilului rustic – modern este posibilă și prin introducerea unor elemente precum piesele de mobilier de baie din lemn masiv, accentele decorative (ghivece realizate din ceramică, lumânările sau ramele pentru oglinzi din lemn vechi) și corpurile de iluminat dotate cu becuri cu lumină caldă.  

2.3. Stilul industrial în amenajarea unei băi fără faianță

 

Stilul industrial a fost văzut multă vreme ca fiind unul potrivit pentru spații comerciale și mai puțin pentru cele rezidențiale. În ultima vreme, însă, proprietarii de locuințe aleg această variantă, inclusiv pentru amenajarea unei băi fără gresie și faianță. Acest stil este perfect în acest demers, pentru că se bazează pe folosirea unor soluții alternative la gresie și faianță pentru realizarea unui design distinctiv. 

 

Stilul industrial se caracterizează prin elemente cheie, cum ar fi folosirea unor materiale brute (betonul, metalul sau lemnul), finisaje neșlefuite sau expuse și o paletă de culori neutre (gri, alb, negru). Materialele recomandate pentru amenajarea unei băi în stil industrial, fără faianță și gresie, sunt betonul sau materiale care îl imită, metalul utilizat pentru chiuvete, rafturi și cadru pentru oglinzi și lemnul reciclat, care adaugă o notă de căldură aspectului brut al metalului și betonului. Alte elemente de design potrivite sunt mobilierul simplu, fabricat din materiale durabile, iluminatul expus și instalația sanitară vizibilă. 

 

Implementarea acestui stil oferă o serie de avantaje, cum ar fi durabilitatea rezultatului, amenajarea fiind longevivă, ușurința de întreținere și de aplicare a unor aplicații, precum și o estetică distinctivă, ce se îndepărtează de designul tradițional. 

3. Recomandări pentru alegerea materialelor necesare în amenajarea unei băi fără faianță și gresie

3. Recomandări pentru alegerea materialelor necesare pentru amenajarea unei băi fără faianță și gresie

 

Pentru a amenaja o baie deosebită, în care să nu existe gresie și faianță, trebuie să se aleagă cu grijă materialele recomandate, dar și accesoriile și obiectele sanitare pentru baie care să ofere funcționalitate. În funcție de modelul de baie ales, se pot selecta următoarele materiale:

  • Betonul poate fi utilizat pentru podele, pereți și blaturi. Materialul este durabil, ușor de întreținut, oferă o imagine modernă, dar se poate crăpa cu ușurință dacă nu este aplicat corect;
  • Sticla este ușor de curățat, reflectă lumina și oferă o imagine modernă. Poate fi folosită pentru cabine și pereți de duș, paravane, dar și pentru acoperirea pereților. Un dezavantaj al materialului este legat de depunerile de calcar ce trebuie să fie curățate în mod regulat;
  • Lemnul tratat oferă o imagine caldă și naturală și poate fi folosit pentru podele, mobilier sau pentru accente decorative. Este indicată alegerea unor variante rezistente la umiditate, cum ar fi bambus sau tek, dar și tratarea suprafețelor cu soluții împotriva umezelii;
  • Metalul este durabil, ușor de curățat și modern. Printre materialele utile se numără inoxul folosit la bateriile de baie sau ca plăci decorative, cuprul pentru țevi și oțelul sau aluminiul pentru obiecte decorative;
  • Microcimentul este durabil, nu prezintă rosturi și este foarte versatil în ceea ce privește acoperirea podelelor și pereților. Totuși, microcimentul poate crăpa dacă nu este aplicat profesional;
  • Piatra naturală oferă o estetică unică și este durabilă. Podelele, pereții și blaturile pot fi acoperite cu diverse tipuri de piatră, cum ar fi granitul sau ardezia. Un dezavantaj al materialului este legat de porozitatea naturală a pietrei, ceea ce poate duce la absorbția apei și la apariția unor pete inestetice. Problema poate fi rezolvată prin aplicarea unui element de sigilare.

 

În concluzie, amenajarea unei băi fără faianță și gresie reprezintă o alegere de design inspirată, ce poate avea un rezultat unic și personalizat, ce se îndepărtează de modelul tradițional, prezent în majoritatea caselor din România. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *