Aer conditionat

Aparat de aer conditionat multisplit: dimensiuni, avantaje si cum sa il alegi

Aparatul de aer conditionat a devenit un obiect electrocasnic nelipsit din locuintele noastre. Acest lucru se datoreaza preturilor accesibile ale acestor aparate, care ne fac verile caniculare mai confortabile. Este necesar sa stii cateva lucruri legate de puterea aparatului, dimensiunile pentru un sistem de aer conditionat si spatiul in care il vei folosi, inainte de a achizitiona unul. Aceste informatii te vor ajuta sa alegi sistemul AC potrivit, pentru ca tu si familia ta sa aveti o vara confortabila.

Vom vorbi in acest articol despre aparatul multisplit si alte tipuri si dimensiuni de aparate de aer conditionat, dar si dupa ce criterii cumperi unul.

Tipuri si recomandari de aer conditionat in functie de spatiu

In functie de numarul de unitati pe care le utilizeaza, avem trei tipuri de aparate de aer conditionat. Iata care ar fi acestea si poate vei gasi si raspunsul intrebarea ce aer conditionat sa cumpar.

  • Aparatul de aer conditionat split: este sistemul intalnit cel mai frecvent, unde unitatea exterioara de aer conditionat este conectata direct la cea interioara si deserveste, singura, un anumit spatiu.
  • Aparatul de aer conditionat dublu split: este alegerea tipica in cazul apartamentelor decomandate, cu cel putin doua camere. Util si in cazul imobilelor cu un spatiu de trecere sub forma unei a treia camere sau a unui hol mare, acest tip de aparat de aer conditionat va fi conectat, cel mai adesea, la unitati interioare de capacitati similare.
  • Aparatul de aer conditionat multisplit: permite montarea mai multor unitati interioare de capacitati variate, in functie de destinatia fiecarei incaperi.

Capacitate si dimensiuni aer conditionat

Trebuie sa iei in calcul dimensiunea incaperilor unde vei folosi unitatile de aer conditionat. Un aparat de aer conditionat de 18.000 BTU va raci la o putere de 5,27 kW/ora. Astfel, intr-o incapere mica, de maximum 25-30 mp, va face fata un aparat de aer conditionat de 9.000 BTU. Cel de 18.000 sau 24.000 BTU este recomandat spatiilor mai mari, intre 40-70 mp, si mai inalte de 3 m.

Indiferent ca ai nevoie de un sistem de climatizare pentru apartament sau pentru o cladire de birouri, principalele criterii de alegere vor fi dimensiunea si caracteristicile spatiului in care vei folosi sistemul AC.

Principalul motiv pentru care impamantarea instalatilor electrice este necesara il reprezinta siguranta utilizatorului si a echipamentelor conectate la instalatia electrica. Cum se face impamantarea instalatiilor electrice poti afla din acest articol.

Ce este un aparat multisplit si ce avantaje ofera

Un aparat de aer conditionat de tip multisplit poate fi cuplat la maxim sase unitati interioare. Este potrivit pentru imobilele cu mai multe incaperi, sedii de institutii sau cladiri de birouri. Principalul avantaj al unei asemenea solutii este faptul ca nu va fi necesara montarea pe exteriorul cladirii a unui numar de aparate egal cu al celor din interior. Astfel, vei economisi spatiu si nu vei altera aspectul caldirii.

Datorita multiplelor posibilitati de configurare, a optiunii de a instala tipuri diferite de unitati interioare, cu capacitati diferite si functii diferite, vei beneficia in mod garantat de economie de energie si o clasa de eficienta energetica superioara.

O singura unitate exterioara poate sustine unitati interioare din game diferite, fiecare unitate interioara cu capacitati si functii diferite, perfecte pentru nevoile de climatizare din fiecare camera. Astfel, ai optiunea de a seta temperatura din fiecare camera dupa bunul plac, deoarece unitatile sunt setate si functioneaza independent.

Romstal ofera consultanta tehnica de specialitate pentru achizitia de produse, dar si pentru proiecte intregi de instalatii si amenajari. Daca ai nevoie de un aparat de aer conditionat multisplit poti gasi modelul care se potriveste cu locuinta ta in oferta Romstal.

Dupa ce criterii alegi aparatul multisplit

In functie de volumul incaperilor in care vei folosi unitatile instalatiei AC, vei stabili ce dimensiuni de aer conditionat se vor potrivi. Indiferent ce aparat multisplit de aer conditionat cauti – sistem de aer conditionat pentru apartament, casa sau cladire pentru birouri – tine cont de urmatoarele criterii:

Clasa de consum

Daca dispozitivele mai vechi corespund unui coeficient D, astazi un aparat de aer conditionat se clasifica la nivelurile A sau A+. Acestea pot avea un consum de energie mai eficient cu pana la 50%, ceea ce nu ofera doar costuri mai mici, ci si o amortizare mai rapida a cheltuielii, precum si generarea unei cantitati mai mici de emisii poluante asociate producerii de energie electrica.

Utilizarea sezoniera

Se referă la modul de functionare a aparatului pe perioada intregului an. Acest mod de a masura consumul unui aparat de aer conditionat se imparte in doua categorii distincte, respectiv SEER, ce reprezinta eficienta in racire, si SCOP, care vizeaza coeficientul sezonier de performanta pentru incalzire.

Tipul filtrului de aer

Cantitatea de aer vehiculata de o instalatie de aer conditionat de tip multisplit poate ajunge chiar si la un nivel de 1.000 metri cubi pe ora, ceea ce predispune acest dispozitiv la a inmagazina o mare cantitate de praf si chiar de bacterii. Tipul filtrului cu care este dotat dispozitivul joaca un rol important in functionarea pe termen lung a acestuia. Functia de ionizare mareste eficacitatea unui filtru de aer, prin neutralizarea compusilor organici volatili.

Daca ai nevoie de accesorii pentru aparatul tau de aer conditionat, La Romstal poti gasi componentele potrivite la un pret bun. Descupera oferta de accesorii pentru aer conditionat.

Conectivitatea Wifi

Senzatia de confort pe care o ofera actionarea dispozitivului din orice loc al casei sau chiar din afara imobilului, fara a mai fi nevoie de telecomanda, este o adevarata inovatie. Un beneficiu secundar al acestei functii este reprezentat de obtinerea unei eficiente sporite in exploatarea aparatului.

Nivelul de zgomot

In cazul aparatelor de aer conditionat mai vechi, un inconvenient frecvent era zgomotul mare produs de acestea pe perioada functionarii. Astazi, tehnologia moderna face posibila atingerea unui nivel de maximum 60 de decibeli, ceea ce echivaleaza cu zgomotul aproape insesizabil produs de un frigider.

Functiile conexe

Majoritatea modelelor disponibile pe piata ofera o multitudine de functii aditionale. Astfel, poti folosi aparatul de aer conditionat de tip split sau multisplit pentru dezumidificarea incaperilor, o actiune care ajuta foarte mult in obtinerea unui confort termic corespunzator, mai ales pe timp de vara.

Aparatul de aer conditionat mai poate fi utilizat si ca purificator de aer, in cazul modelelor dotate cu senzor PM 1.0, cu pulverizator de ioni si cu filtru special de praf. Functia de autocuratare ajuta la combaterea umiditatii ce afecteaza unitatea interna si pastreaza un mediu care nu este favorabil dezvoltarii de bacterii.

In zilele friguroase, aparatul de aer conditionat poate functiona ca o aeroterma, datorita functiei de incalzire. Cu toate ca, la temperaturi mai mici de -10 grade Celsius, va fi nevoie de pornirea centralei termice, climatizarea va face fata multor zile de toamna.

Alegerea unui tip aer conditionat multisplit poate fi un proces simplu daca ai cateva informatii generale despre sistemele de climatizare. Inainte de a cumpara si instala un sistem de aer conditionat in locuinta ta, consulta un specialist pentru a beneficia de sfaturi personalizate pentru nevoile familiei tale.

sursa foto: Shutterstock

One thought on “Aparat de aer conditionat multisplit: dimensiuni, avantaje si cum sa il alegi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *