Solutii de Amenajari

Amenajarea holului: sfaturi, idei, decorațiuni, culori

modele holHolul este deseori neglijat, când vine vorba de amenajări interioare, deși aceasta este prima cameră pe care un musafir o vede atunci când intră în casă. Acesta este cartea de vizită a oricărei locuințe, astfel că are nevoie de atenția care i se cuvine. Câteva modificări simple în amenajarea holului pot avea un impact mai mare decât ți-ai închipui. Holurile sunt culoarele de trecere dintr-o încăpere a casei în alta, unde, de obicei, se găsesc lucruri precum pantofi, cuierul pentru haine și alte obiecte care nu mai au loc în dulap.

Holurile, de asemenea, fac legătura între exteriorul și interiorul locuinței, astfel că vor fi primul lucru pe care îl va vedea oricine trece pragul casei tale. Aici are loc primul contact al musafirilor cu locuința, astfel că e vital ca el să fie amenajat cu stil. Deși nu este un loc unde îți petreci mult timp, holul poate fi valorificat și transformat într-un spațiu plăcut, confortabil și cu personalitate, indiferent de mărimea lui și fără prea mult efort.

amenajare hol modern

Amenajare hol modern

Dacă te atrage ideea unui hol modern, alege piese de mobilier în culori neutre, precum gri, bej sau maro. Culoarea pereților e recomandat să fie deschisă la culoare. Poți opta pentru tapet cu model geometric pe un perete, loc unde poți monta un cuier modern. Holul îl poți mobila cu o măsuță, unde poți pune diverse obiecte decorative, o băncuță cu sertate, polițe, rafturi suspendate și un pantofar. Piesele de mobilier pot fi metalice, dacă vrei un aspect industrial, sau de lemn, pentru eleganță. Ambele opțiuni sunt moderne.

amenajare hol decoratiuni

Cum alegi decorațiunile pentru hol

Un decor de succes al holului poate însemna mult, iar detaliile pot face diferența dintre un loc cu un stil plăcut și unul monoton. Foarte importante în amenajarea holului sunt podeaua și pereții. În ceea ce privește pereții, e indicat ca, atunci când alegi culoarea vopselei, să optezi pentru una deschisă, pentru a da impresia de mai mult spațiu. Poți apela la un specialist pentru a zugrăvi unul dintre pereți într-o culoare mai puternică, însă aceasta trebuie aleasă în concordanță cu restul amenajării interioare. De asemenea, acoperirea unui perete cu tapet poate fi o idee bună. Important este ca acesta să dea o notă personală, ca să te simți ca acasă. Podeaua este un alt aspect esențial în amenajarea holului. Chiar dacă alegi gresie sau parchet, nuanța trebuie să fie deschisă sau neutră.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de PARCHET

amenajare hol mic

Amenajare hol mic

Pentru un hol mic, culorile pereților trebuie să fie cât mai deschise. Oglinda amplasată pe un perete al holului nu doar că dă senzația de spațiu mai mare, dar poate fi de ajutor și pentru cei care vor să se privească în oglindă, înainte să plece din casă. Alege, mai degrabă, mobilier care se întinde pe verticală, decât pe orizontală, pentru a economisi spațiu. Cuierul poate fi montat pe perete, iar pantofarul poate fi vertical, în cazul unui hol mic.

amenajare holuri

Modele de holuri

Holul este primul punct de contact pe care musafirii îl au cu apartamentul sau casa ta, așa că este foarte important ca acest spațiu să fie aranjat din toate punctele de vedere. Dincolo de a fi doar o zonă de trecere, holul poate primi o serie de roluri noi și se poate mula în mod surprinzător, după specificul livingului.

amenajare hol clasic

Amenajarea unui hol clasic

Un hol amenajat clasic poate fi destul de ușor de obținut. Mobila trebuie să fie cât mai simplă. Poți alege culori neutre (alb, gri, bej) atât pentru piesele de mobilier, cât și pentru vopseaua pereților. Podeaua cu aspect de lemn masiv este întotdeauna o idee bună, dacă-ți dorești un hol amenajat în stilul clasic. De asemenea, poți alege o măsuță tot din lemn.

amenajare hol rustic

Amenajarea unui hol rustic

Pentru un hol amenajat în stil rustic, regula este una simplă: folosirea elementelor cât mai naturale, precum lemnul și piatra, cu un aspect nefinisat. Pardoseala poate avea un aer mai învechit, folosind un tapet de calitate, cu cărămizi. Lambriurile pentru pereți și grinzile de lemn pentru tavan sunt elemente caracteristice stilului rustic. Culorile vor fi tot naturale: verde, crem, maro, bleu, cărămiziu sau alb. Utilizarea unui preș țesut pe pardoseală este bine-venit în stilul rustic.

Vezi categoria noastră de  ▶ INCALZIRE IN PARDOSEALA SI DEGIVRARE

amenajare hol vintage

Amenajarea unui hol vintage

Dacă ai locuința amenajată în stilul vintage, atunci și holul va trebui să fie în același ton. Folosește nuanțe plăcute de bleu, lila sau crem. Combinarea mai multor culori este chiar indicată. Atunci când alegi piesele de mobilier, optează pentru cele ce au un aspect vintage, ușor uzat. Obiectele de decor vintage sunt foarte importante. Lustra, veioza și tipul de cuier sunt detalii care pot completa cu succes amenajarea unui hol vintage.

amenajare hol feng shui

Amenajarea unui hol feng shui

Feng shui nu este un stil decorativ, ci o filosofie asiatică, ce presupune că aranjarea obiectelor într-un anumit fel poate aduce o energie pozitivă în acel loc. Pentru a respecta caracteristicile feng shui, trebuie să te asiguri că ai în încăpere toate cele cinci elemente ale naturii: pământ (plante), metal (corpuri de iluminat), foc (obiecte de culoare roșie), apă (un obiect decorativ asemănător unei mici fântâni arteziene) și lemn. De asemenea, este indicat ca locul unde aceste elemente se regăsesc să fie vizibil din mai multe puncte ale locuinței. Pentru aceasta, poți monta o oglindă.

amenajare holuri inguste si lungi

Hol îngust vs hol lung

Pe cât de diferite, pe atât de ofertante sunt cele două tipuri de hol. Cu alegeri corecte în privința mobilierului, culorilor pereților și soluțiilor tehnice, vei reuși să dai holului exact acea identitate care să se potrivească întregii locuințe.

amenajare hol ingust

Hol îngust

Pentru un hol îngust, culorile neutre ale pereților sunt cele mai indicate. Poți merge chiar și pe varianta cu trei pereți albi și un al patrulea de contrast. În caest caz, vei folosi, fărăr reținere, culori tari, cum ar fi movul sau verdele-lime. Un pantofar vertical și îngust va salva spațiu important, iar pe acesta, poți amplasa o oglindă sau un set de lumânări, pentru a da o notă elegantă întregului ansamblu. Nu te sfii să folosești covoare bogate, cu un colorit divers, pentru a crea un spațiu cât mai primitor.

amenajare hol lung

Hol lung

Holul lung îți oferă o libertate mare de amenajare. Poți folosi o măsuță înaltă, pe care să expui obiecte decorative. În cazulul holului lung, e foarte important ce tip de podea alegi. De obicei, parchetul se potrivește cel mai bine acestui spațiu. Un detaliu comod este să alegi instalația de încălzire prin parchet, prin care poți salva și spațiu, nemaifiind nevoie de calorifer. De asemenea, acest tip de hol permite și montarea unei bănci, pe care te poți relaxa.

idei pentru culorile holului

Alegerea culorilor pentru hol

La prima vedere, holul nu are de îndeplinit un rol atât de important precum un living sau un dormitor. În realitate, el trebuie integrat în ansamblul vizual al întregii locuințe, astfel că vei urma aceleași recomandări precum în cazul încăperilor importante. Vei merge pe nuanțe odihnitoare de oranj, maroniu, roz, galben sau chiar tonuri reci de albastru, mov sau verde, în funcție de camerele pe care le conectează. Indiferent de preferințele tale cromatice, este recomandat să alegi vopsele cu o bună rezistență la pete.

amenajare hol cu tapet

Amenajarea holului cu tapet

Este cunoscută calitatea tapetului de a îmbunătăți aspectul unei încăperi, dar de ce nu ai folosi acest truc vizual și pentru a înfrumuseța aspectul unei zone de trecere? Potrivită în special într-un decor de inspirație retro, dar și într-un hol decorat după principii eclectice, această opțiune depinde de dimensiunea holului. Astfel, într-unul mic, vei merge pe un tapet viu colorat, cu modele inspirate de natură sau cu motive geometrice. Într-un hol mare, poți folosi chiar și soluția unei imagini reale, dar vei obține un efect maxim cu ajutorul unui tapet cu textură în relief, ce imită lemnul, cărămida sau piatra.

amenajare hol cu mobilier

Alegerea mobilierului pentru hol

Ca piese de mobilier, nu vei avea nevoie de prea multe lucruri: un pantofar, o masă, un suport pentru chei și un taburet sunt de ajuns. Alături de acestea, poți opta și pentru polițe încastrate în perete sau ancorate cu sfori groase, în cazul în care acorzi acestei zone și un oarecare rol estetic. De altfel, holul poate fi personalizat cu diverse piese de artă, rame pentru poze, plante sau veioze. Indiferent de stilul pentru care optezi, însă, este foarte important să nu îți lipsească un cuier. Acesta va fi, de regulă, prins în perete, dar un decor clasic va favoriza opțiunea pentru unul convențional, cu picior.

Vezi categoria noastră de 👉 AER CONDITIONAT

alegere iluminat hol

Alegerea corpurilor de iluminat

Este indicat să montezi corpurile de iluminat pe tavan sau să le încastrezi în perete, pentru o lumină cât mai divizată și care să nu dea senzația de spațiu aglomerat. De asemenea, poți folosi o veioză cu lumină slabă pe care să o lași aprinsă seara, mai ales dacă holul tău este unul în interiorul clădirii. Montarea unei oglinzi în care lumina se poate reflecta este, de asemenea, de ajutor. Totodată, este recomandată folosirea lămpilor cu picior, mai ales în cazul holurilor de mari dimensiuni, în care o sursă singulară ar proiecta o cantitate prea mică de lumină. De asemenea, poți alege să completezi efectul lustrei cu ajutorul unor aplice, poate chiar cu al unora prevăzute cu senzori de mișcare.

amenajare hol locuibil

Cum poți transforma holul într-unul locuibil

Una dintre modalitățile cele mai simple, prin care poți maximiza spațiul din casa ta, este convertirea acestui spațiu într-o zonă în care să te bucuri de relaxare pe perioade mai lungi de timp. Primul pas va fi introducerea în cadru a unei canapele, care poate fi chiar și una extensibilă, în cazul în care holul și bucătăria alcătuiesc un open space unitar. În cazul în care dorești să menții un aspect elegant, poți merge pe formula unei canapele combinate cu un set de fotolii, dar acest aranjament va cere o comodă, pe care să montezi o veioză, precum și o oglindă. Astfel, vei dubla funcția clasicului living și vei obține un spațiu ideal pentru weekend-urile prelungite, când sufrageria s-ar putea dovedi neîncăpătoare pentru toți musafirii.

Este bine să iei în calcul și materialul pardoselii în momentul în care amenajezi holul. Gândește-te ce alegi pentru hol: parchet, gresie, gresie tip parchet sau mocheta, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.

Sfaturile de mai sus te pot ajuta să redescoperi atât frumusețea, cât și utilitatea unuia dintre cele mai subestimate locuri din casa ta. Holul nu trebuie să fie doar un spațiu de trecere, ci chiar o zonă de sine stătătoare, în care să îți petreci momentele de relaș.

Credit foto: Shutterstock

amenajare hol gri amenajare hol apartamentamenajare hol casa amenajare hol vila amenajare scara in hol hol cu scara amenajare hol ingust galben amenajare hol ingust alb amenajare hol cu parchet holuri moderne holuri frumoase amenajare hol balcon culori hol 2021 amenajare hol cu oglinda amenajare hol cu covor amenajare hol de vila amenajare hol cu mobila alba amenajare hol cu pereti caramida amenajare hol cu lambriuri amenajare hol cu blat amenajare hol cu fotoliu amenajare hol cu dressing amenajare hol parchet colorat culori hol pantofar culori hol parchet hol cu scara lemn hol cu blat alb amenajare hol mozaic accesorii hol amenajare hol scara centrala amenajare hol 2021 amenajare hol perete gri