Amenajarea holului: cum să decorezi cu stil un spațiu valoros

Amenajarea unui holHolul este deseori neglijat când vine vorba de amenajări interioare, deși aceasta este prima cameră pe care un musafir o vede atunci când intră în casă. Acesta este cartea de vizită a oricărei locuințe, astfel că are nevoie de atenția care i se cuvine. Câteva modificări simple în amenajarea holului pot avea un impact mai mare decât ți-ai închipui.

Iată cum poți să obții decorul ideal pentru holul din casa ta:

Holurile sunt culoarele de trecere dintr-o încăpere a casei în alta, unde, de obicei, se găsesc lucruri precum pantofi, cuierul pentru haine și alte obiecte care nu mai au loc în dulap.

Holurile, de asemenea, fac legătura între exteriorul și interiorul locuinței, astfel că vor fi primul lucru pe care îl va vedea oricine trece pragul casei tale. Aici are loc primul contact al musafirilor cu locuința, astfel că e vital ca el să fie amenajat cu stil.

Deși nu este un loc unde îți petreci mult timp, holul poate fi valorificat și transformat într-un spațiu plăcut, confortabil și cu personalitate, indiferent de mărimea lui și fără prea mult efort.

Primii pași în amenajarea holului

Idei de amenajare a unui holÎnainte să începi amenajarea, va fi nevoie să-ți faci un plan legat de cum vrei să arate, ce piese de mobilier vrei să achiziționezi și ce buget ai. Va trebui să ții cont de cum este amenajat restul apartamentului pentru a păstra același stil.

Cea mai mare problemă a holului o constituie faptul că este îngust, astfel că va trebui să îți alegi o culoare deschisă, care să dea impresia de mai mult spațiu. De asemenea, atunci când alegi designul, poți cere părerea unui expert în domeniu, care te poate sfătui ce se potrivește cel mai bine holului tău. Atunci când îți faci planul pentru amenajarea holului, nu uită de iluminatul acestuia, care este deosebit de important pentru că aici, de obicei, nu sunt geamuri.

Stiluri de amenajare a holului

Atunci când te-ai decis să faci o schimbare în aspectul holului tău, poți alege unul dintre stilurile care se potrivește cel mai bine cu restul locuinței.

Amenajarea unui hol modern

Dacă te atrage ideea unui hol modern, alege piese de mobilier de culori neutre, preum gri, bej sau maro. Culoarea pereților e recomandat să fie deschisă la culoare. Poți opta pentru tapet cu model geometric pe un perete, loc unde poți monta un cuier modern.

Holul îl poți mobila cu o măsuță, unde poți pune diverse obiecte decorative, o băncuță cu sertate, polițe, rafturi suspendate și un pantofar. Piesele de mobilier pot fi metalice, dacă vrei un aspect industrial sau de lemn, pentru eleganță. Ambele opțiuni sunt moderne.

Stiluri de amenajare a holului

Amenajarea unui hol clasic

Un hol amenajat clasic poate fi destul de ușor de obținut. Mobila trebuie să fie cât mai simplă. Poți alege culori neutre: alb, gri, bej, atât pentru piesele de mobilier, cât și pentru vopseaua pereților.

Amenajarea unui hol clasicPodeaua cu aspect de lemn masiv este întotdeauna o idee bună, dacă-ți dorești un hol amenajat în stilul clasic. De asemenea, poți alege o măsuță tot din lemn.

Podeaua unui holDacă stai la casă, poți merge mai departe cu amenajarea și poți schimba ușa de la intrare, alegând una cu geamuri pentru mai multă lumină pe hol. O casă mai luminată creează întotdeauna o stare mai bună.

Amenajarea unui hol rustic

Pentru un hol amenajat în stil rustic, regula este una simplă: folosirea elementelor cât mai naturale, precum lemnul și piatra, cu un aspect nefinisat. Pardoseala poate avea un aer mai învechit, poți folosi un tapet de calitate cu cărămizi. Lambriurile pentru pereți și grinzile de lemn pentru tavan sunt elemente caracteristice stilului rustic. Culorile vor fi tot naturale, precum: verde, crem, maro, bleu, cărămiziu sau alb. Utilizarea unui preș țesut pe pardoseală este binevenit în stilul rustic.

Amenajarea unui hol vintage

Amenajarea unui hol vintageDacă ai locuința amenajată în stilul vintage, atunci și holul va trebui să fie în același ton. Folosește nuanțe plăcute de bleu, lila sau crem. Combinarea mai multor culori este chiar indicată. Atunci când alegi piesele de mobilier, optează pentru cele ce au un aspect vintage, ușor uzat.

Obiecte de decor pentru holObiectele de decor vintage sunt foarte importante. Lustra, veioza și tipul de cuier sunt detalii care pot completa cu succes amenajarea unui hol vintage.

Amenajarea unui hol feng shui

Feng shui nu este stil decorativ, ci o filosofie asiatică ce presupune că aranjarea obiectelor într-un anumit fel poate aduce o energie pozitivă în acel loc.

Amenajarea unui hol feng shuiPentru a respecta caracteristicile feng shui, trebuie să te asiguri că ai în încăpere toate cele cinci elemente ale naturii: pământ (plante), metal (corpuri de iluminat), foc (obiecte de culoare roșie), apă (un obiect decorativ asemănător unei mici fântâni arteziene) și lemn.

De asemenea, este indicat ca locul unde aceste elemente se regăsesc să fie vizibil din mai multe puncte ale locuinței. Pentru aceasta, poți monta o oglindă.

Amenajarea holului în funcție de mărime și formă

Amenajarea depinde foarte mult și de forma și mărimea holului.

Amenajarea unui hol mic

Pentru un hol mic, culorile pereților trebuie să fie cât mai deschise. Oglinda amplasată pe un perete al holului nu doar că dă senzația de spațiu mai mare, dar poate fi de ajutor și pentru cei care vor să se privească în oglindă înainte să plece din casă.

Amenajarea unui hol micAlege mai degrabă mobilier care se întinde pe verticală, decât pe orizontală, pentru a economisi spațiu. Cuierul poate fi montat pe perete, iar pantofarul poate fi vertical, în cazul unui hol mic.

Amenajarea unui hol mare

Un hol mare oferă mai multe posibilități de amenajare. Dacă vrei să economisești spațiu, apelează la un expert pentru a-ți monta un dulap de haine, pe tot peretele.

Amenajarea unui hol marePoți amenaja și un loc de relaxare, mutând acolo o măsuță și unul sau două fotolii. Pentru un aspect mai plăcut, poți decora locul cu câteva ghivece.

Amenajarea unui hol lung

Holul lung îți oferă o libertate mare de amenajare. Poți folosi o măsuță înaltă, pe care să expui obiecte decorative.

Amenajarea unui hol lungÎn cazulul holului lung, e foarte importat ce tip de podea alegi. De obicei, parchetul se potrivește cel mai bine acestui spațiu. Un detaliu comod este să alegi instalația de incalzire prin parchet, prin care poți salva și spațiu, nemaifiind nevoie de calorifer. De asemenea, acest tip de hol permite și montarea unei bănci pe care te poți relaxa.

Amenajarea unui hol pătrat

Un hol pătrat permite montarea mobilei de-a lungul a doi pereți, lăsând un culoar de trecere.

Amenajarea unui hol patratEste recomandat, însă, ca mobila să fie cât mai simplă, iar amenajarea să fie minimalistă, cu obiectele strict necesare: pantofar, cuier și o masă înaltă. Montarea unei oglinzi este de asemenea indicată, pentru a crea iluzia unui spațiu mai mare.

Amenajarea unui hot lat

Un hol lat este o încăpere pe care o poți mobila chiar și cu o canapea. Dacă este un hol luminos, poți opta pentru plante mari în ghiveci.

Amenajarea unui hol lat

Amenajarea în funcție de poziționare

Există câteva aspecte de care ar trebui să ții cont atunci când amenajezi holul, în funcție de poziționarea lui.

Holul la intrare

Este primul contact pe care îl vede oricine vine în vizită, astfel că el trebuie să fie primitor și să aibă un stil plăcut și în concordanță cu restul casei.

Amenajare hol intrare casaDacă holul este situat la intrare, vei avea nevoie de cuier, pantofar, măsuță înaltă și alte accesorii și decorațiuni.

Holul din interiorul locuinței

Acesta poate fi amenajat simplist, mai ales dacă este unul mic. În cazul în care este un hol mare, poți aduce aici dulapul cu haine, pentru a valorifica mai bine spațiul din restul locuinței.

Amenajarea holului din interiorul caseiDacă este un hol mic, e indicat să nu îl încarci cu prea multă mobilă și să te concentrezi să alegi o podea elegantă și calitativă și să-i vopsesti pereții într-o culoare plăcută. Poți, de asemenea, opta pentru tapet.

Holul open space

Holul open space este de obicei legat de sufragerie, astfel că el trebuie amenajat foarte asemănător cu această cameră. E indicat ca trecerea dintr-o cameră în alta să fie aproape imperceptibilă.

Amenajarea unui hol open spaceAcest tip de hol nu are nevoie de prea multă mobilă, cuierul și un taburet fiind de ajuns.

Holul cu scări

Holul cu scări poate fi un loc bun pentru montarea unei biblioteci sau pentru a folosi spațiul de sub scări pentru a depozita diverse lucruri.

Amenajarea unui hol cu scari

Amenajarea în funcție de tipul casei

Holul poate juca un rol diferit în funcție de tipul casei. În timp ce într-o garsonieră, el poate reprezenta o parte considerabilă din locuință, într-o casă, el poate fi doar un mic detaliu al întregului spațiu.

Amenajarea unui hol de apartament

Cel mai des, holul la apartament este la intrare, astfel că el trebuie să aibă un stil plăcut. Indicat este ca stilul să fie minimalist, fără prea multă mobilă, iar pereții să aibă o culoare neutră.

Podeaua poate fi din gresie sau din parchet, în funcție de restul decorului.

Amenajarea unui hol de apartament

Amenajarea unui hol de garsonieră

Dacă este un hol mare, poți monta o garderobă sau chiar o debara mica. În cazul în care holul este mic, existența unei oglinzi mari este de ajutor pentru a crea iluzia unui spațiu mai generos. E important să creezi un loc plăcut și cochet pe holul garsonierei, așa că nu uita de obiectele decorative, precum tablourile sau veiozele.

Amenajarea unui hol de garsoniera

Amenajarea unui hol la casă

Holul la casă este de obicei mare și luminos. În cazul în care vrei să dispui de și mai multă lumină naturală, poți schimba ușa, alegând una cu geamuri cât mai mari. De asemenea, poți monta geamuri lângă ușă. Lumina nu doar că va înviora aerul din casă, ci va face ca spațiul tău să arate mai bine.

Dacă holul este mare, poți monta rafturi pentru a pune cărți sau obiecte decorative. Mai ai opțiunea de a pune un taburet, un pantofar și o masă în holul casei.

Amenajarea unui hol la casa

Decorarea holului

Un decor de succes al holului poate însemna mult, iar detaliile pot face diferența dintre un loc cu un stil plăcut și unul monoton. Foarte importante în amenajarea holului sunt: podeaua și pereții.

Decorarea holuluiÎn ceea ce privește pereții, e indicat ca atunci când alegi culoarea vopselei, să optezi pentru una deschisă, pentru a da impresia de mai mult spațiu. Poți apela la un specialist pentru a zugrăvi unul dintre pereți într-o culoare mai puternică, însă aceasta trebuie aleasă în concordanță cu restul amenajării interioare. De asemenea, acoperirea unui perete cu tapet poate fi o idee bună. Important este ca acesta să dea o notă personală, ca să te simți ca acasă.

Podeaua este un alt aspect esențial în amenajarea holului. Chiar dacă alegi gresie sau parchet, nuanța trebuie să fie deschisă sau neutră.

Decorarea holului in culori neutreCorpul de iluminat e indicat să fie montat pe tavan, pentru o lumină cât mai divizată și care să nu dea senzația de spațiu aglomerat. De asemenea, poți folosi o veioză cu lumină slabă pe care o poți lăsa aprinsă seara, mai ales dacă holul tău este unul în interiorul clădirii. Montarea unei oglinzi în care lumina se poate reflecta este de asemenea de ajutor.

Ca piese de mobilier, nu vei avea nevoie de prea multe lucruri: un pantofar, o masă, un cuier, un suport pentru chei și un taburet sunt de ajuns. Holul poate fi personalizat cu diverse piese de artă, rame pentru poze, plante sau veioze.

Așadar, un hol amenajat după câteva reguli, dar mai ales cu suflet, va fi un spațiu cald, în care vei avea starea plăcută că ești acasă.

Foto: Shutterstock, Pinterest


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *