Solutii de Amenajari

Amenajarea balconului: sfaturi practice, în funcție de stil

amenajare balconBalconul tău poate deveni spațiul ideal pentru relaxare sau depozitare, o adevărată camera secretă, care poate îndeplini diverse roluri. Amenajarea balconului poate transforma total un spațiu anost, fie pentru a-i da un aspect complet nou, fie pentru a-l integra în stilul caracteristic întregii locuințe. O atitudine deschisă față de ideile noi te va ajuta să descoperi valențe aparte ale unui spațiu valorificat prea puțin, în cele mai multe dintre cazuri. Chiar dacă tentația de a transforma balconul într-un spațiu funcțional este una facilă, acesta poate juca un rol important și din punct de vedere vizual. Amenajarea corectă a unui balcon deschis sau închis îl va transforma într-o adevărată oază de evadare din cotidian, o utilizare mult mai inspirată decât aceea de simplă incinta pentru uscarea rufelor. În rândurile de mai jos, descoperim care sunt pașii necesari pentru a transforma balconul într-o încăpere pe cât de utilă, pe atât de atractivă. În cele din urmă, balconul este spațiul care poate înlocui un colț de grădina, un dressing, o cămară, un birou sau un spațiu de relaxare, respectiv de odihnă.

Vezi 👉 AICI oferta noastra de PARCHET, GRESIE, FAIANTA SI MOZAIC

Cum amenajezi un balcon închis

În ceea ce privește balconul închis, în ultima perioada se remarcă tot mai mult delimitarea acestuia cu termopan. Alegerea ferestrelor potrivite este un pas extrem de important, deoarece acestea vor proteja de frig sau de căldură extremă, în funcție de sezon. Balconul poate fi închis cu geamuri normale sau cu unele de tip heliomat, pentru cei care își doresc mai multă intimitate. Acestea vor opri lumina excesivă, iar spațiul se va dovedi mai primitor chiar și în zilele cu soare puternic. În funcție de stilul de amenajare, se poate opta pentru rame din lemn sau colorate. Confortul nu este dat numai de ferestre, ci și de gradul de izolație al pereților.

Balconul trebuie să fie foarte bine izolat, iar ideală este montarea unei surse de încălzire pentru sezonul rece. La bloc, pereții de beton nu reprezintă un izolator termic foarte eficient. Iată de ce, atunci când îți dorești un balcon modern, termoizolarea este un pas obligatoriu. Izolația corectă a pereților și pardoselii acestui spațiu ajută la evitarea problemelor legate de apariția umezelii excesive, care generează igrasie și condens. După termoizolație, urmează faza de pregătire a pereților. Poți alege varianta clasică, a acoperirii lor cu vopsea lavabilă, dar se poate opta și pentru modele variate de tapet. O altă variantă poate fi placarea cu plăci de faianță care imită cărămidă, lemnul sau piatra.

amenajare balcon inchisBalconul închis oferă mai multe posibilități de amenajare. Dacă acest spațiu este izolat termic, atunci îl putem transforma într-o cameră de sine stătătoare. La balcoanele închise, se pot integra și cele lipite de bucătărie sau living, prin renunțarea la peretele despărțitor. Un balcon închis permite amenajarea în stilul dorit, iar acesta poate fi dotat cu mobilier de orice tip, în funcție de dorința și nevoile utilizatorilor. Amenajarea unui balcon închis are ca scop transformarea lui într-un loc util, primitor, confortabil și armonios.

Balconul închis poate deveni zona preferată de relaxare a tuturor membrilor familiei, datorită posibilității de a combina zona de relaxare cu un spațiu de depozitare. Balconul poate fi un birou excelent, cu multă luminozitate, care să te mențină activ în timpul lucrului. Nu în ultimul rând, un balcon închis poate deveni o bucătărie în adevăratul sens al cuvântului. Dacă este spațios, poți muta aici racordurile la rețelele de alimentare cu apă și gaz, cu ajutorul unor specialiști.

Cum amenajezi un balcon deschis

În cazul celor deschise, este foarte importantă alegerea tipului potrivit de gresie. Pardoseala balconului trebuie să fie rezistență la condițiile de exterior, care implică pătrunderea unei mari cantități de apă și variații majore de temperatura. Este recomandată montarea unei gresii pentru exterior, care se va preta solicitărilor specifice acestui balcon. În ceea ce privește pereții, vom alege, de asemenea, să-i placăm cu materiale care să-i protejeze împotriva intemperiilor. Dacă se merge pe varianta clasică, ce implică utilizarea vopselei lavabile, vom avea grijă să alegem una cât mai rezistentă la mucegai. Balconul deschis este mai ușor de amenajat, însă detaliile vor face diferența. Acest spațiu reprezintă un loc perfect pentru a servi cafeaua atunci când vremea ne-o permite, dar, odată cu sosirea vremii reci, acesta va deveni o zona puțin utilizată.

amenajare balcon deschisIată de ce este important să alegem un mobilier rezistent și decorațiuni pe măsură. Dacă mai sus aminteam de importantă unei gresii durabile, mobilierul nostru, de asemenea, trebuie să fie fabricat din materiale care se prezintă bine în condiții de umiditate. Astfel, evităm din start amenajarea acestui tip de balcon cu mobilier din lemn, care ar putea fi, cu ușurință, afectat de condițiile de exterior. Se poate alege această variantă, dacă vom trata respectivele elemente cu soluții speciale, care să țină umiditatea la distanță. Cel mai indicat este să mergi pe varianta elementelor confecționate din materiale rezistente, precum metalul sau plasticul cu tratament UV. Balconul deschis arată superb în perioada caldă, când este inundat de ghivece cu flori. Plantele care vor rezistă optim la acțiunea directă a soarelui vor fi cele mai potrivite, dar trebuie ținut cont de necesitatea mutării lor în casă, pe perioada iernii.

avantaje balcon deschis

Idei de amenajare pentru un balcon mic

Ai un balcon mic și nu ai idee cum să-l amenajezi? Într-adevăr, această sarcină poate reprezenta o provocare, mai ales dacă ai nevoie de un loc funcțional. În cazul în care spațiul este unul redus, se recomandă alegerea unui mobilier de balcon mic, modular. Acesta pune la dispoziție marele avantaj al spațiilor ascunse, destinate depozitării unor obiecte utilizate mai rar. Folosirea scaunelor pliabile și montarea corpurilor suspendate, grație cărora podeaua să rămână mai liberă, reprezintă, de asemenea, decizii înțelepte.

amenajare balcon mic

Balcon mic închis

Pentru un balcon mic închis, vei alege, în mod invariabil, mobilier executat pe comandă. Astfel, acesta se va potrivi perfect cu dimensiunile și cu volumul spațiului și va răspunde foarte bine nevoilor casei. Din cauza limitărilor implicate de lipsa spațiului, te vei orienta către corpuri suprapuse, poziționate pe pereții laterali. Este de preferat că numărul și dimensiunea decorațiunilor să fie cât mai mici, pentru a evita obținerea unui design excesiv sau contrastele prea puternice.

amenajare balcon mic deschis

Balcon mic deschis

În cazul unui balcon mic deschis, vom putea achiziționa corpuri de mobilier potrivite, pe care le vom posta pe pereții disponibili. Deschiderea va da un sentiment de larghețe, de spațiu mai mare. În acest tip de balcon, putem schimbă frecvent atmosfera, cu ajutorul ghivecelor de flori sau al diferitelor tipuri de decorațiuni de balcon.

amenajare balcon mare

Amenajarea unui balcon mare

În cazul unui balcon de mari dimensiuni, amenajarea nu ar trebui să ridice mari probleme, indiferent dacă vorbim de unul închis sau de unul deschis. Ambele ofere multe posibilități. Acum avem varianta de a alege destinația spațiului. Putem chiar împărți balconul în două părți, dacă dimensiunea ne-o permite. Astfel, vom putea avea o zonă de relaxare și una de depozitare sau una pentru gătit și o altă pentru luat masa.

avantaje balcon mare deschis

Balcon mare închis

În cazul în care ai decis că balconul tău generos să fie unul închis, atunci poți crea un spațiu intim, boem, care să te ajute să scapi de stresul de peste zi. Aici poți alege să meditezi, să îți încarci bateriile, la final de zi, la un film, sau să te bucuri de o carte bună. O bancă, o bicicletă eliptică sau un colț destinat exercițiilor la podea, pe tatami – toate acestea reprezintă idei de amenajare de balcon închis, iar la ele se poate adaugă un televizor montat pe perete, ideal pentru nopțile cu meciuri de liga A.


Balcon mare deschis

Dacă, pe de altă parte, balconul este încă deschis și decizi că ai nevoie de acest spațiu ca de o zona aerisită, care să se substituie inclusiv decorului ales pentru plimbarea de seară, amenajarea acestuia nu necesită mult efort. Câteva piese de mobilier din ratan, un balansoar și un minibar, iar zona ta de relaxare este gata. Poți decora pereții cu diverse tablouri, la care se vor adaugă plantele de exterior, în ghiveci, amplasate direct pe pardoseală.

Vezi categoria noastra de  ▶ CORPURI DE ILUMINAT CU LED

idei amenajare balcon ingust

Idei de amenajare a balconului îngust

La prima vedere, acest tip de amenajare este una restrictivă, potrivită cu anumite modele de balcon la mansardă. Nu vom avea o imagine completă a oportunităților oferite de un balcon îngust, însă, până nu vom pune în balanță și avantajele, nu doar limitările. În acest spațiu, vei folosi obiecte la fel de utile, dar adaptate condițiilor, cum ar fi scaunele înalte sau masă rabatabilă, cu fixare în perete. Astfel, te vei putea bucură de un prânz sau vei putea citi cartea preferată, în timp ce vei admira priveliștea. Pentru a crea impresia unui spațiu mai generos, alege să nu încarci inutil pereții, ci să mergi, mai degrabă, pe obiecte decorative mici, așezate pe polițe încastrate.

idei amenajare balcon la casa

Amenajarea unui balcon la bloc

De regulă, acesta este balconul care impune cel mai mare număr de restricții. Suplimentar față de recomandările care se impun în cadrul unuia de mici dimensiuni, acesta aduce nevoia unui cadru mai intim. Această, din cauza proximității blocurilor vecine și a ușurinței cu care obiectele și persoanele din balcon pot fi văzute, inclusiv de persoanele indiscrete. Vei alege, așadar, perdele glisante, din material dense, dar și storuri opace, care să limiteze unghiul vizual din exterior. În același timp, acestea te ajută să aduci rapid soarele în balconul tău, de fiecare dată când vrei să te bucuri de lumina puternică.

amenajare balcon la bloc

Idei de amenajare a unui balcon la casă

Generos din punctul de vedere al dimensiunilor, acest tip de balcon îți oferă libertate deplină în alegerea formatului, în acord cu stilul casei. Poți să îl lași deschis, să îl închizi sau să mergi pe varianta unui balcon semi-închis. Este important că acesta să îți ofere o cantitate potrivită de lumina, indiferent de perioada anului. Nu vrei că excesul de soare din lunile de vară să afecteze culorile și textura materialelor textile din interiorul casei, dar nici că în perioada iernii să ai parte de după-amiezi întunecate.

Astfel, pentru balcoanele orientate spre est sau spre vest, vei alege copertine de mari dimensiuni sau storuri, respectiv jaluzele mai groase. În cazul în care locuința este una înalta, vei avea de-a face cu vânturile puternice. Acesta este motivul pentru care ar fi bine să decorezi balconul cu elemente care să creeze un adăpost. Printre acestea se numără plantele înalte, variațiunile de paravan pentru balcon din lemn sau chiar un baldachin extensibil, din material textil ori din sticlă.

stil amenajare balcon

Cum amenajezi balconul în funcție de stil

Amenajarea balconului se poate face în stilul preferat, fie modern, fie clasic, vintage, rustic, minimalist sau în stil mediteranean. Fiecare dintre noi își personalizează spațiul după cum dorește, cu elemente potrivite stilului ales. Printre aceste produse, care definesc un stil anume, poate cel mai important este mobilierul. Alegerea acestuia este dictată de spațiul din balcon. Cea mai bună opțiune este reprezentată de mobilă multifuncțională, pe care o puteți utiliza în funcție de nevoi. Piese de mobilier pliante sau unele pe roți ce pot fi mutate, taburete cu spațiu de depozitare, banchete cu sertare, balansoare, toate sunt elemente care ne vor ajută să creăm un spațiu propriu, bine definit.

transformarea balconului in birou

Cum transformi balconul în birou

Altădată, această decizie ar fi fost motivată doar de preferințe, dar contextul în care ne aflăm de ceva vreme a creat premisele transformării balconului într-o încăpere destinată, în primul rând, sarcinilor profesionale. Pentru un regim work from home cât mai echilibrat, ai nevoie de elemente care să îți mențină nivelul de concentrare cât mai ridicat. Vei alege un birou de dimensiuni mici, dar vei ține cont de nevoia că acesta să acomodeze lejer un laptop și să dispună de câteva sertare. Postura corectă este importantă, deci vei alege nu doar un birou sub care să îți încapă picioarele, ci și un scaun ergonomic, cu un șezut suficient de lung. Poziționarea biroului se va face astfel încât lumina să nu pice nici din față, nici din spate, direct pe ecranul laptopului, ci din lateral. Elimină din balcon elementele care l-ar putea face să arate ca o debara și alege, în schimb, să îmbogățești acest loc cu plante ornamentale și cu obiecte decorative.

Vezi categoria noastra de 👉 ECHIPAMENTE TERMICE INCALZIRE

transformarea balconului in bucatarie

Cum transformi balconul în bucătărie

Atunci când apartamentul tău se dovedește insuficient de spațios, una dintre soluțiile pe care le ai la îndemână este mutarea bucătăriei în balcon. Odată ce ai făcut toate măsurătorile, pentru a te asigura că vei putea folosi aragazul, cuptorul, frigiderul sau mașină de spălat, vei trece la amenajare. Astfel, vei așeza aragazul foarte aproape de fereastră sau vei folosi o hotă de mare putere, obligatorie într-un spațiu atât de mic. Mașină de spălat vase sau rufe va fi înglobată sub blatul ce va avea și rol de masă, iar scaunele pe care le vei folosi în acest spațiu vor fi cele pliabile. De asemenea, poți opta pentru un mobilier care să utilizeze mai mult metrii disponibili pe verticală, fie prin suprapunerea cuptorului electric peste blat, fie prin montarea unor corpuri de depozitare până în tavan.

decoratiunile pentru balcon

Alegerea decorațiunilor pentru balcon

Atunci când cauți să conferi acestui loc o personalitate aparte, nu poți adauga în decor orice element. Pe de-o parte, există limitările date de dimensiuni. Pe de altă, trebuie să te asiguri că nu neglijezi aspectul practic pe care balconul trebuie să îl respecte. Pentru a câștiga impresia unui loc mai spațios și pentru a conferi întregii amenajări un aspect cât mai ospitalier, ai la dispoziție obiecte de decor precum plantele de exterior sau de interior, aranjamentele cu ghivece de flori, pernele decorative colorate, lumânările parfumate, obiectele din sticlă, cuferele, corpurile de iluminat cu leduri sau posterele.

Sfaturile de mai sus te vor ajuta să descoperi valențe noi ale unui spațiu des subestimat. Odată eliberat de funcțiile strict utilitare, balconul se va dovedi un loc în care timpul poate fi petrecut în condiții agreabile.

Credit foto: Shutterstock

6 thoughts on “Amenajarea balconului: sfaturi practice, în funcție de stil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *