Instalatii de incalzire

Alegerea boilerului

  1. Informatii esentiale despre boilere
    1. Ce este un boiler
    2. Tipuri de boilere
      1. Boilere electrice
      2. Boilere pe lemne
      3. Boilere termoelectrice
      4. Boilere pe gaz
      5. Boiler instant
      6. Boiler bivalent
      7. Boiler tank in tank
    3. Alegerea locatiei pentru montarea boilerului
    4. Avantajele si dezavantajele boilerului fata de o centrala termica
  2. Alegerea boilerului potrivit
    1. Alegerea boilerului in functie de tipul de combustibil
    2. Dimensionarea boilerului in functie de consum
      1. Calcularea volumul de apa incalzita necesara
      2. Dimensionarea volumului
      3. Dimensionarea puterii rezistentei
    3. Designul boilerului
    4. Alegerea boilerului in functie de functiile oferite
      1. protectie anti-inghet
      2. protectie la supraincalzire
      3. protectie la suprapresiune
      4. functia anti-legionella
      5. functia de programare
    5. Alegerea boilerului in functie de clasa energetica
    6. Alegerea boilerului in functie de izolarea si tipul rezervorului
    7. Alegerea boilerului in functie de timpul de incalzire a apei
    8. Alte criterii importante in alegerea boilerului
      1. Garantia oferita de producator
      2. Montaj
      3. Intretinere
      4. Reteaua de service

3. Sfaturi pentru eficientizarea si prelungirea duratei de functionare a boilerului

Informatii esentiale despre boilere

Alegerea unui boiler trebuie sa tina cont de mai multi factori precum tipul de combustibil (electric, pe gaz, cu lemne, cu ulei), numarul de consumatori (baie, bucatarie) sau numarul de persoane care folosesc apa calda. Astfel putem determina tipul si dimensiunea boilerului, volumul dorit situat de obicei intre 5 si 200 de litri sau puterea rezistentei boilerului (1,2kw- 2kw).

La alegerea boilerului trebuie luat in calcul si montajul (vertical, orizontal, deasupra sau sub chiuveta), izolarea peretilor boilerului pentru mentinerea temperaturii, facilitati dorite precum protectia anti-inghet, protectia la suprapresiune, nivelul de zgomot, protectia pentru supraincalzire, panoul de comanda, termostatul reglabil, siguranta, clasa de eficienta(A – D).boiler casa

Cele mai utilizate sunt boilerele electrice (si cel mai usor de montat). Boilerele pot fi boilere instant (consum mic, dar si volum de apa redus), boilere cu acumulare bivalenta (de mare capacitate – 500-1000 l), boilere tank in tank (debit, putere si randament sporit, cu reincalzire economica).

Ce este un boiler

Multa luma greseste considerand boilerul a fi doar un recipient de stocare a rezervei de apa calda dintr-o casa. Adevarul este insa ca acesta este un recipient de acumulare a apei calde care este izolat termic dar care vine echipat cu un sistem care permite încălzirea apei stocate în el. Un boiler este format din mai multe componente precum: aerisitor, dop cu anod de magneziu, doua supape de unic sens, termometru, termostat, corp boiler, vas de expansiune, pompa, supapa de siguranta si robinet de golire. La aceastea se pot adauga componente suplimentare adaptate unui anumit tip de boiler.

Boilerele sunt solutii excelente de preparare a apei calde menajere care functoneaza pe diferite tipuri de combustibil. Avem boilere care funcționează cu gaz metan, GPL, energie electrica sau cu agent termic produs de o centrala termică. De asemenea, acest dispozitiv poate fi pus în funcțiune de un panou solar.Boiler mare

Tipuri de boilere

Daca te-ai decis sa-ti achizitionezi cel mai bun boiler de pe piata, primul lucru pe care trebuie sa-l alegi este tipul de combustibil pe baza caruia aceasta va functiona. Alegerea este dictata de tipul de combustibil care ne este mai usor de procurat si al carui cost este cel mai mic.  Acest prim pas este esential deoarece va dicta urmatoarele criterii dupa care ne vom ghida in alegerea boilerului.  În functie de combustibilul folosit putem opta pentru urmatoarele tipuri de boilere: boilere electrice, boilere pe lemne, boilere termoelectrice sau boilere pe gaz. De asemenea, daca vorbim despre tipuri de boilere trebuie sa acordam atentia necesara boilerelor de tip instant, boilerelor bivalente si boilerelor tank in tank.

Boilere electrice

Boilerul electric este cu siguranta cel mai folosit dintre tipurile de boilere disponibile. Acest fapt se datoreaza exclusiv usurintei cu care se obtine incalzirea apei. Este necesara doar conectarea la reteaua electrica si acesta va incepe sa functioneze incalzirea facandu-se rapid prin intermediul rezistentelor electrice.boiler electric

Boilerele electrice sunt preferate de utilizatori deoarece sunt mai convenabile din punct de vedere economic. Acest lucru se explica simplu prin faptul ca energia electrica este mai facil de obtinut decat gazele naturale. Un avantaj demn de luat in seama in privinta boilerelor electrice este acela ca pot fi instalate oriunde exista o retea de energie electrica. Daca adaugam si faptul ca nu este nevoie de aprobari suplimentare pentru montare si nici de spatii tehnice speciale sau cosuri de fum, aceasta pare cea mai buna alegere.

Alegerea unui boiler electric este recomandata si din considerente ecologice. Ele au avantajul de a putea incalzi o cantitate mai mare de apa decat cele pe gaz, mai rapid si mai economic.

Boilere pe lemne

Daca ati construit o casa intr-o zona rurala veti avea cu siguranta nevoie de un boiler pe lemne care sa va produca apa calda menajera de care aveti nevoie pentru a va asigura confortul necesar.  In aceste zone achizitionarea si depozitarea lemnelor necesare va fi mai usor de facut.

Un boiler pe lemne produce apa calda menajera prin arderea lemnului intr-un focar. De la gazele arse in acesta, caldura este transferata la apa din dispozitiv care, odata incalzita va putea folosita direct de la robinet. Boilerele pe lemne au de obicei o capacitate mai mare decat cele obisnuite putand astfel sa incalzeasca cantitati ridicate de apa

Boilerul pe lemne este format dintr-o mica soba si boilerul propriu-zis. Inconvenientul vine de la faptul ca apa se incalzeste doar in momentul in care soba functioneaza. Iata de ce acest produs este ideal pentru cei care nu vor sa-l utilizeze decat la anumite perioade.

Boilere termoelectrice

Boilerul termoelectric are capacitatea de a functiona atat cu ajutorul energiei electrice, cat si prin intermediul agentului termic. Mai pe sleau, boilerul termoelectric este un boiler electric caruia i s-a adaugat o serpentina prin care se poate conecta cu centrala termica sau cu o sursa de energie alternativa, precum panourile solare.

Atunci cand dispozitivul se conecteaza la reteaua electrica, rezistenta electrica cu care este prevazut va incepe sa se incalzeasca determinand la randul sau incalzirea apei din boiler. Principalul avantaj este ca boilerul termoelectric este prevazut cu un termostat care va determina conectarea sau deconectarea rezistentei electrice de la curentul electric. Se recomanda reglarea termostatului la o temperatura maxima de 60 de grade Celsius pentru a se evita supraincalzirea rezistentei. Astfel se vor face economii substantiale la energie si caldura. De asemenea, se protejeaza boilerul si se mareste durata sa de viata.

boiler termoelectric

Boilere pe gaz

Boilerul pe gaz reprezinta o solutie de luat in seama deoarece permite obtinerea de apa calda cu usurinta si in mod continuu. Boilere pe gaz moderne sunt niste dispozitive performante, total automatizate si sigure in exploatare.

Optand pentru un astfel de dispoztiv vom reduce considerabil costul facturii de curent electric. Se stie ca tarifele la gaz sunt mai mici decat cele la electricitate. Pe de alta parte, principalul avantaj al boilerelor pe gaz este acela ca incalzeste apa mai rapid.

Alegerea unui boiler pe gaz va fi dictata de numarul de utilizatori si numarul punctelor de consum. Daca numarul de utilizatori si cel al punctelor de consum este mare, se va opta pentru un boiler pe gaz acumulativ. In cazul unei familii constituite doar din 3-4 membrii, se va monta un boiler pe gaz instantaneu, suficient pentru a satisface din plin necesitatile.

Boilerele pe gaz au un cost relativ mic ceea ce le face foarte accesibile. Singurele impedimente ar fi ca montarea acestora trebuie facuta doar de specialisti calificati si ca incaperea in care vor fi amplaste trebuie sa corespunda cerintelor prevazute.

boiler mare pentru casa

Boiler instant

Boilerul instant poartă această denumire deoarece încălzeşte apa mult mai repede decât unul normal, chiar în timp real. Instantul nu are nevoie să funcţioneze încontinuu, ceea ce se traduce prin economii substanțiale la consumul de energie electrică.  Aparatele de tip instant au avantajul ca ocupa un spatiu redus deoarece nu au rezervor. Ele incalzesc direct apa rece, electric sau cu ajutorul gazului, in timp ce aceasta trece prin aparat. Desi asigura un flux continuu de apa calda se cunoaste faptul ca presiunea este redusa.

Asadar, inconvenientele față de un boiler obișnuit apar când vine vorba despre debitul apei menajere. Instantul nu va face față utilizării multiple, pentru mai multe camere. Este recomandat să montaţi câte un dispozitiv în fiecare încăpere ce are nevoie de apă caldă preparată rapid. Instantul este utilizat de cei mai puțin pretențioși, cei care sunt capabili să se obișnuiască cu un flux mai slab.   Există şi instanturi pe gaz petrolier lichefiat (GPL), mai scumpe, care rezolvă această problemă.

Boiler instant

Daca va decideti sa achizitionati un instant e bine de stiut ca cele pe gaz tind sa incalzeasca o cantitate mai mare de apa decat cele pe energie electrica.

Boiler bivalent

Boilerele cu acumulare bivalenta reprezinta o inovatie in domeniu. Ele sunt folosite pentru a obtine o cantitate sporita de apa calda, in cel mai scurt timp posibil. Tehnologia se bazează pe faptul că energia poate fi acumulata de la doua surse de caldura, astfel procesul de încălzire derulându-se într-un mod accelerat. Boilerele cu acumulare bivalenta sunt dotate cu una sau doua serpentine de suprafata mare, si au volum pe masura, ajungand si pana la 1.000 de litri.

Boiler tank in tank

Boilerele tank in tank sau cu acumulare sunt cele mai noi si mai avansate produse in domeniu. Ele au in structura baza boilerului denumita invelis si un balon intern care din otel care indeplineste functia de rezervor.

Boilerele tip tank in tank au o putere sporita, reusind sa mentina un debit ridicat dar si constant in fiecare moment al utilizarii. Acest tip de boiler dispune de functia de reincalzire, tehnologie care, pe langa consumul scazut, reuseste reincalzirea apei intr-un timp foarte scurt.boiler tank in tank

Un alt avantaj al modelului tank in tank este acela că ofera un transfer termic mult mai rapid. In interiorul rezervorului de otel apa isi mentine temperatura constanta mult mai mult timp. De asemenea, trebuie precizat că în interiorul rezervorului exista un sistem de contractii care impedica depunerile de calcar pe pereti si pe componente.

Alegerea locatiei pentru montarea boilerului

Pentru a beneficia in totalitate de avantajele unui boiler trebuie sa stim inainte de a-l monta care sunt necesitatile acestuia si care ar fi cel mai potrivit loc pentru instalare. In functie de tipul de combustibil, de marime sau de destinatia acestuia vom stii daca avem nevoie de o camera speciala in care sa-l amplasam, daca il montam la o anumita inaltime pe perete sau daca il ascundem sub chiuveta. Montajul este un criteriu foarte important indicandu-ne care este cel mai potrivit boiler  pentru locuinta noastra.  In functie de forma si de volum, exista boilere care se instaleaza in diverse pozitii si zone ale locuintei voastre:

Boilere verticale –  acestea sunt cele mai intalnite. Se monteaza pe perete iar volumul lor ajunge la cateva sute de litri.

Boilere orizontale –  de obicei se aleg datorita faptului ca permit montajul in spatii mai stramte.

Boilere de mici dimensiuni – Acestea se monteaza deasupra sau dedesubtul chiuvetei. Este vorba despre modelele de tip instant, care au o capacitate restransa.

Avantajele si dezavantajele boilerului fata de o centrala termica

Daca este sa comparam boilerul cu centrala termica atunci cu siguranta trebuie sa tinem cont de anumiti factori. In primul rand un boiler este mai mic rezultand implicit un consum mai mic de combustibil. Pe de alta parte centrala asigura un volum mai mare de apa calda menajera si indeplineste si functia de incalzire a locuintei. Asadar boilerul va costa mai putin si va consuma in aceeasi masura. Iata de ce el se dovedeste o solutie viabila daca este necesara apa calda doar pe anumite perioade. Apa poate fi incalzita cu ajutorul boilerelor, instantelor, pompelor de caldura sau prin sistemul de incalzire a caselor, respectiv centralele termice, insa singurul lucru care determina alegerea este dat de necesitatile utilizatorului.

Alegerea boilerului potrivit

Dupa cum am spus deja, apa din boiler este incalzita cu ajutorul unor tipuri de combustibil pe baza carora acesta functioneaza. Acesta este primul pas pe care trebuie sa-l cunoastem cand dorim sa achzitionam un boiler potrivit locuintei noastre. Care este combustibilul potrivit boilerului nostru?boiler tesy bilight

Daca am stabilit deja acest lucru vom trece la pasul urmator, dimensionarea boilerului in functie de consum. Vom stabili numarul de consumatori si vom calcula volumul de apa incalzita necesara. Ne vom informa asupra caracteristicilor produsului astfel incat sa fim feriti de risipa atunci cand nu este nevoie de apa calda. Cel mai potrivit ar fi unul din modelele noi, cu functia de “stand-by”. Acesta ajuta la reducerea semnificativa a consumului de combustibil, prin pornirea incalzirii apei doar atunci cand e nevoie.

Alegerea boilerului in functie de tipul de combustibil

Pentru a incalzi apa necesara intr-o locuinta, un boiler are nevoie de combustibil. Boilerele pot sa functioneze cu gaz metan, energie electrica, GPL sau pe lemne. Exista si boilere tip pompa de caldura care folosesc caldura din aer pentru a incalzi apa.  Este important sa alegeti boilerul care va permite sa va acoperiti necesarul de apa calda menajera din gospodaria dumneavoastra in cele mai avantajoase conditii pe care vi le ofera locatia. Asta se traduce prin achizitia cat mai facila si mai ieftina a combustibilului care pune in functiune boilerul.

Dimensionarea boilerului in functie de consum

Numarul de consumatori care folosesc apa incalzita de un boiler este principalul punct de interes atunci cand vom decide dimensionarea boilerului pe care il vom achizitiona. In functie de consumatori vom sti daca avem nevoie de un boiler de capacitate mare sau de un instant care sa deserveasca doar baia si bucataria. Calcularea volumului de apa incalzita necesara ne va indica capacitatea boilerului astfel incat sa avem garantata o presiune optima in orice moment.boiler acasa

Calcularea volumului de apa incalzita necesara

Volumul apei incalzite este un alt criteriu important de care trebuie sa tinem cont la achizitia unui boiler. In functie de numarul membrilor familiei sau de persoanele care vor apela la functia de apa calda zilnic, vom alege intre boilere cu un volum mic sau ansamble mai mari. Daca numarul camerelor care vor fi deservite de boiler este unul mare se recomanda apelarea la un personal calificat care sa estimeze corect necesarul.

Dimensionarea volumului

Dimensionarea volumului unui boiler tine cont de necesarul de apa al locuintei pe care o va deservi, modul de preparare a ACM (in functie de tipul de combustibil, apa calda menajera se incalzeste mai repede ori mai incet), numarul camerelor si al utilizatorilor dar si de temperatura medie dorita.

Dimensionarea puterii rezistentei

Puterea boilerului este data de puterea totala a rezistentei folosite. De regula, valoarea este cuprinsa intre 1 si 3kW. Acest indice este important si denota atat timpul alocat incalzirii apei cat si consumul, o rezistenta de mare capacitate conducand si la un consum de energie marit.

Designul boilerului

Designul boilerului ales va fi influentat direct de locul in care acesta va fi instalat. Exista pe piata boilere mici cu volum de 5 – 10l sau unele mari cu volum de 150l sau chiar 200l. Cele industriale sunt si mai mari. Productorii acestor dispozitive au acordat designului o atentie sporita. Aceste boilere sunt user friendly, cu o suprafata lucioasa, in general de culoare alba. Ele se integreaza perfect la vedere dand incaperilor un plus de personalitate. Cele mai noi au panouri de comanda care permit utilizatorului sa-l controleze in cele mai mici detalii.

boiler mic

Alegerea boilerului in functie de functiile oferite

Am stabilit deja ca boilerul are o forma similara cu cea a unui rezervor, la interiorul sau fiind acumulata o cantitate de apa care este incalzita in functie de nevoile utilizatorului. La nivel de functionare, boilerul este compus dintr-un ansamblu de incalzire si un termostat care reuseste sa stabilizeze temperatura apei in functie de setarile alese. Totusi, aceste dispozitive sunt mult mai mult de atat. Ele au implementate mai multe functii care sa ne faca viata mai usoara.

Protectie anti-inghet

Protectia anti-inghet este o functie obligatorie pentru orice boiler. Aceasta functie face ca boilerul sa fie protejat chiar daca incaperea in care veti monta boilerul nu detine o sursa de incalzire proprie. In cazul in care temperatura de la interior scade drastic in timpul iernii, boilerul va putea sa functioneze in continuare gratie functiei de protectie anti-inghet.

Protectie la supraincalzire

Pentru a beneficia de unul dintre cele mai sigure echipamente de incalzire a apei, boilerul pe care il doriti trebuie sa fie dotat cu un sistem de siguranta, dispozitivul de protectie la supraincalzire. Acesta va duce la oprirea automata a boilerului atunci cand acesta s-a supraincalzit. O astfel de functie este necesara si pentru o durata de viata prelungita a aparatului.

Protectie la suprapresiune

Ca si functia prezentata mai sus protectia la suprapresiune opreste boilerul in cazul in care presiunea a depasit limitele admise. Astfel sevor  evita accidente nefericite dar se si prelungeste durata de viata a produsului.

Functia anti-legionella

Apa stocată în rezervorul boilerului favorizează dezvoltarea și răspândirea bacteriei legionella. Cele mai performante boilere de pe piață au acum o funcție anti-legionella pentru a asigura un grad maxim de siguranţă şi de igienă. Cum funcționează această inovație?!  În momentul în care apa din boiler nu atinge temperatura de 65°C timp de o lună de zile, această funcţie efectuează un ciclu complet de încălzire la temperatura respectivă pentru a elimina bacteriile.

Activarea functiei anti-legionella crește temperatura din boiler la o valoare ce distruge bacteria dupa un program recomandat de producator si ales de utilizator. Se poate seta atingerea acesteia la fiecare ciclu sau la mai multe cicluri de funcționare.

Functia de programare

Functia de programare a apei calde este deja o funcție arhiprezentă la noile boilere care apar pe piață. Ea este o parte complementara functiei ECO, si ajuta utilizatorul la programarea orei de furnizare a apei calde. Astfel se economiseste energia si utilizatorul se poate bucura de un dus cald, exact in momentul dorit. Functia ECO consta in capacitatea boilerului de a stoca inteligent periodele din zi cand este folosita apa calda si de a o prepara in momentul de dinaintea utilizarii.Functii boiler

Alegerea boilerului in functie de clasa energetica

Daca tot am amintit de functia eco a boilerului, trebuie sa trecem in revista si un alt criteriu de alegere a boilerului potrivit pentru acasa. Avand in vedere ca s-au introdus din ce in ce mai multe tehnologii care ne ajuta sa consumam mai putina energie si apa, clasa energetica din care face parte produsul ne poate ajuta sa estimam cat vom plati pe viitor pentru a obtine pretioasa apa calda menajera. Astfel, vom observa pe piata ca boilerele sunt clasificate in functie de consum cu clasa energetica A, B, C sau D unde clasa A este echivalenta cu consum mic de energie iar D cu un consum mare.

Un plus major al boilerelor de ultima generatie este faptul că mențin temperatura apei constantă. Acest lucru duce și la o reducere semnificativă a consumului de energie, căci sunt evitate fluctuațiile mari de temperatură și asigură un confort mult mai bun în utilizarea apei calde. Astfel, apa nu se va răci in scurt timp și ne vom putem bucura de un duș perfect, chiar dacă, spre exemplu, altcineva folosește în același timp apa pentru spălarea vaselor.

Alegerea boilerului in functie de izolarea si tipul rezervorului

Izolarea boilerului se refera la protectia pe care peretii acetuia o detin. Modelele mai noi sunt prevazute cu zone tampon care reusesc sa pastreze temperatura apei pentru mai mult timp impedicand pierderile de energie. Un boiler foarte bine izolat are avantajul economisirii energiei pe termen lung, astfel ca acest detaliu devine relevant daca doriti sa aveti parte de un randament maxim si costuri mici de utilizare.

Alegerea boilerului in functie de timpul de incalzire a apei

Un alt criteriu care va poate influenta alegerea este timpul de incalzire a apei. Ne vom informa care este timpul de incalzire in functie de dorintele noastre. Daca ne dorim sa beneficiem cat mai rapid de apa calda menajera atunci vom opta pentru un instant. Daca insa nu ne grabim si dorim sa avem apa calda disponibila pentru o perioada de timp mai mare vom alege boilere clasice, electrice sau pe gaz, cu dimensiuni mai mari, care sa ne satisfaca intocmai cerintele.Boiler deasupra chiuvetei

Alte criterii importante in alegerea boilerului

Indiferent de tipul de boiler pe care ne-am decis sa-l achizitionam este bine sa ne informam asupra duratei de garantie acordata de producator. Astfel vom putea fi siguri ca vom beneficia fara griji de confortul oferit de acesta. De asemenea, in functie de tipul boilerului ne vom interesa cat costa montajul cu o firma specialzata, dar si costurile cu intretinerea si care este si cum se prezinta reteaua de service pentru acel tip de produs.

Garantia oferita de producator

Pe piata majoritatea modelelor beneficiaza de o garantie de minim 2 ani. Unele modele pot oferi garantii mai mari pentru anumite componente, cum ar fi rezistenta electrica sau rezistenta la coroziune a rezervorului de apa. Boilerul este un produs pe care trebuie sa ne bazam timp indelungat, de aceea iti recomandam sa alegi un produs cu o garantie cat mai mare. Alegerea boilerului potrivit pentru nevoile fiecaruia poate fi o sarcina destul de dificila deoarece majoritatea produselor au caracteristici similare. Insa, daca luam in calcul toti factorii prezentati mai sus si avem grija ca durata garantiei oferite de producator sa fie cat mai mare, atunci ar trebui sa putem face o alegere potrivita fara a avea griji suplimentare.

Montajul

Montajul unui boiler nu este o sarcina extrem de dificila daca ai cunostintele tehnice necesare. Evident, vei avea nevoie de cateva scule si unelte potrivite pentru a prinde pe perete boilerul ales. Pasul urmator va fi sa racordati tevile de apa rece si calda si sa montati robineti pe acestea care sa va ajute sa opriti apa atunci cand doriti. Totusi, pentru a beneficia de cele mai bune conditii de functionare va recomandam montajul cu o firma specializata. Aceasta va lucra sigur si curat, montand boilerul in siguranta pe perete sau pardoseala in functie de solicitarea beneficiarului si in concordata cu recomandarile de montaj ale producatorului. Costurile pe care firma le va cere sunt valabile doar pentru operatiunile de manopera. Trebuie sa stiti ca materialele necesare realizarii racordurilor nu sunt incluse in pret. Acestea vor fi achizitionate separat.Montaj boiler

Intretinere

Operatiunea de intretinere a boilerului este una care nu trebuie trecuta cu vederea daca ne dorim ca aparatul sa functioneze la capacitatea la care a fost prevazut din fabricatie. Aceasta operatiune ne ajuta sa folosim produsul pentru o perioada cat mai indelungata.

Evitarea coroziunii boileruli se realizeaza cu ajutorul anodului de magneziu. Acesta va fi verificat la cel putin trei ani deoarece are o durata de viata ce va depinde de gradul de utilizare.

Am amintit ca exista produse moderne care elimina a proape in totalitate depunerile din rezervor. Daca insa boilerul ales nu are aceasta capacitate aceste depuneri de pe rezervorul boilerului ori de pe spirala trebuie indepartate, marind astfel eficienta acestuia si eliminand posibilitatea de defectare a boilerului. Si in acest caz se recomanda apelarea la un instalator calificat, indepartarea depunerilor necesitand cunostinte de specialitate.

Reteaua de service

Chiar daca ne dorim ca boilerul nostru sa functioneze fara cusur, exista posibilitatea ca acesta sa aiba eventuale probleme la un moment dat. Iata de ce este necesar sa avem in vedere, inaintea achizitionarii, verificarea existentei unei retele de service care sa aiba puncte de lucru in apropierea locuintei deservita de aparatul in cauza. Astfel vom fi siguri ca eventualele probleme in functionare pot fi reparate rapid, de cele mai multe ori fara costuri suplimentare, daca boilerul se afla inca in perioada de garantie.

Prin prezenta unei retele de service care acopera toata tara vom stii ca vom avea parte o interventie prompta si ca boilerul nostru va fi usor de intretinut si reparat.

Sfaturi pentru eficientizarea si prelungirea duratei de functionare a boilerului

Cu totii ne dorim ca boilerul pe care o sa-l achizitionam sa functioneze ireprosabil pentru o perioada cat mai mare de timp. Pentru a obtine un astfel de rezultat este indicat sa acordam cat mai multa atentie noului nostru aparat. Boilerul nostru modern va fi in cele mai multe cazuri prevazut cu panou care ne va ajuta sa-l folosim cat mai eficient posibil. El ne va ajuta sa-l protejam si sa-l folosim in cel mai bun mod posibil. Vom face economie de energie si, in acelasi timp, de bani. Atentia noastra sporita ne va destainui daca aparatul da semne de oboseala. O intretinere facuta periodic si cu atentie il va face sa lucreze in conditii optime si sa ne bucure pentru o perioada foarte mare de timp.

2 thoughts on “Alegerea boilerului

  • Multumesc mult de sfaturi, este cel mai complet articol pe care l-am citit. Felicitari!!

    Reply
  • Am nevoie de un sfat. Cel mai bun boiler instant pentru Bucătărie.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *