Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

unnamed2
13 Octombrie
Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

De cele mai multe ori, atunci când spunem dezastre naturale, ne gândim la evenimente catastrofale care au loc fără că noi să avem vreo putere sau influenţă asupra lor. Acest lucru nu este în totalitate adevărat.

Deşi, într-adevăr, oamenii nu pot preveni apariţia unui cutremur sau a unui tsunami, pot lucra pentru reducerea pagubelor pe care o astfel de catastrofă le produce. Există desigur şi dezastre naturale care au loc din cauza modului în care oamenii trăiesc pe această planetă. Poluarea constanţa şi consumul necugetat al resurselor duce la producerea diverselor evenimente care au loc pe Pământ. De pildă, subţierea stratului de ozon prin poluarea aerului facilitează apariţia incendiilor cauzate de căldură solară.

ZIUA INTERNAŢIONALĂ PENTRU REDUCEREA RISCULUI DEZASTRELOR NATURALE, stabilită în 2002, atrage atenţia asupra lucrurilor care pot fi făcute pentru prevenirea apariţiei dezastrelor, dar şi pentru reducerea pagubelor provocate de acestea.

Modificările climatice legate de tendinţele globale de încălzire generează noi incertitudini referitoare la magnitudinea şi frecvenţa unor dezastre. Schimbările climatice sunt o actualitate: temperaturile cresc, tiparele precipitaţiilor se schimbă, gheţarii şi zăpadă se topesc accelerat, iar nivelul mediu global al marilor creşte.

În ultimii ani în România am asistat la tot mai multe precipitaţii sub formă torenţială, inundaţii şi la perioade secetoase tot mai îndelungate. Neaplicarea adevcata a legislaţiei specifice a determinat o înrăutăţire a condiţiilor de mediu prin despăduriri necontrolate, distrugeri ale perdelelor forestiere şi ale sistemelor de irigaţii din câmpie.

unnamed1
Reducerea dezastrelor naturale depinde de oameni.
Dezechilibrul pe care omul îl provoacă în mod constant în mediul înconjurător este cel care duce la producerea în final a dezastrelor naturale. Este important să ne oprim din exploatarea excesivă a resurselor naturale şi din polarea mediului înconjurător!

unnamed3

“ Dacă nu vom face alegerile dificile, natura le va face în locul nostru. În acest moment doar
comunitatea ştiinţifică a experţilor conştientizează în mod acut viteza şi dimensiunile reale ale problemei, însă acestea vor fi, destul de curând, extrem de evidente pentru toată lumea. ‘’


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *