Ziua internatională pentru protecția stratului de ozon

În urma unei hotărâri a Adunării Generale a statelor ONU din 1994 în ziua de 16 septembrie a fiecărui an sărbătorim "Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon". Și în 2016 continuăm să ne manifestăm îngrijorarea pentru mărirea găurii din stratul de ozon prin programul internațional "Stratul de ozon și clima: refăcute de o lume unită''. Programul scoate în relief lupta pentru refacerea stratului de ozon și angajamentul global pentru combaterea schimbărilor climatice. 

treeStratul de ozon este localizat în stratosferă și constituie un filtru natural care absoarbe cea mai mare parte a radiațiilor ultraviolete, periculoase pentru organismele vii. În cantități mici, radiațiile ultraviolete sunt benefice pentru organism (sintetizarea vitaminei D, vindecarea rănilor superficiale) însă în cantități mari provoacă îmbătrânire prematură, arsuri ale pielii, cancer de piele, cataractă, boli infecțioase, slăbirea sistemului imunitar etc. De asemenea, acționează asupra structurii ADN, ducând la modificări în ecosistemele acvatice și terestre cu implicații majore în echilibrul trofic. Odată cu accelerarea dezvoltării industriale, stratul de ozon a început să se degradeze, prin cantitatea tot mai mare de gaze nocive produse la suprafața terestră, care ajunse in atmosferă au produs dereglări consistente în stratul de ozon. 1985 a fost anul care a atras îngrijorarea mondială privind deprecierea stratului de ozon.

grassCum a inceput? De la mijlocul secolului 20, companiile au utilizat substanțe chimice care epuizează stratul de ozon, numite clorouorocarburi (CFC), pentru frigidere și spray-uri cu aerosoli care, prin utilizare, erau eliberate în atmosferă. La inceputul anilor ’80, oamenii de știință începeau să înțeleagă daunele create de aceste substanțe chimice. Când CFC plutesc către troposfera, deasupra ozonului, acestea interacționează cu radiațiile UV de la soare și eliberează clor, care distruge ozonul. Aceste substanțe chimice pot rămâne în atmosferă timp de ani de zile. Gaura de ozon a continuat sa crească, chiar și după ce CFC au fost interzise. Iată un grafic realizat de Business Insider, care arată dimensiunea găurii de ozon (colorată cu albastru), din 1979 pană în 2012:years


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

romeo

In echipa Romstal din 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *