Ziua internațională a energiei eoliene!

energie-eoliana

barcaȘtiați că

Puterea vântului a fost folosită pentru prima dată în jurul anului 5000 î.e.n pentru propulsarea bărcilor cu pânză.

Prima moară de vânt rudimentară a fost folosită în secolul 1 e.n. dar prima moară de vânt practică a apărut în sec al VII-lea în Afganistan.

turbina-eolianaTurbinele eoliene curente funcționează pe același principiu ca și morile de vânt din antichitate: palele unei elice adună energia kinetică a vântului pe care o transformă în electricitate prin intermediul unui generator.

Valorificare energiei eoliene a crescut în anii 70 odată cu prima criză mondială a petrolului și apoi în anii 90 din cauza îngrijorărilor generate de impactul asupra mediului a poluării generate de combustibilii fosili.

Energia eoliană este o sursă de energie regenerabilă generată din puterea vântului. Deși încă o sursă relativ minoră de energie electrică pentru majoritatea țărilor, producția energiei eoliene a crescut practic de cinci ori între 1999 și 2006, ajungându-se ca, în unele țări, ponderea energiei eoliene în consumul total de energie să fie semnificativ Danemarca (23%), Spania (8%), Germania (6%)
eoliene
AVANTAJELE UTILIZĂRII ENERGIEI EOLIENE

poluare-zero-si-economie-de-bani

Principalul avantaj al energiei eoliene este emisia zero de substanțe poluante și gaze cu efecte de seră, datorită faptului că nu se ard combustibili. Nu se produc deșeuri. Producerea de energie eoliană nu implică producerea nici unui fel de deșeuri.

Se crede că potențialul mondial al energiei eoliene poate să asigure de cinci ori mai multă energie decât este consumată acum. Acest nivel de exploatare ar necesita ca 12,7% din suprafața Pământului (excluzând oceanele) să fie acoperite de parcuri de turbine, presupunând că terenul ar fi acoperit cu 6 turbine mari de vânt pe Km2.

Costuri reduse pe unitate de energie produsă. Costul energiei electrice produse în centralele eoliene moderne a scăzut substanțial în ultimii ani, ajungând în SUA să fie chiar mai mici decât în cazul energiei generate din combustibili, chiar dacă nu se iau în considerare externalitățile negative inerente utilizării combustibililor clasici.

Costuri reduse de scoatere din funcțiune. Spre deosebire de centralele nucleare, de exemplu, unde costurile de scoatere din funcțiune pot fi de câteva ori mai mari decât costurile centralei, în cazul generatoarelor eoliene, costurile de scoatere din funcțiune, la capătul perioadei de funcționare, sunt minime, acestea putând fi integral reciclate.

TURBINE EOLIENE
turbina-eoliana-cu-ax-vertical turbina-eoliana-verticala turbina-eoliana-romstal
Turbină eoliană cu ax vertical NE 200RV 24V 200W Turbină eoliană cu ax vertical NE 200Q2 24V 200W Turbină eoliană NE 2000 48V 2000W

Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *