Wabi-Sabi – Ce este si cum poti sa-l integrezi in amenajarea baii tale?

După ce ani de zile am fost fascinați de simplitatea perfect geometrica și neutra a stilului scandinav, un nou trend ia naștere având rădăcini adânci in curentul minimalist. Este vorba despre wabi-sabi, un stil de design care îmbrățiseaza imperfecțiunile, perisabilitatea și faptul ca lucrurile pot fi incomplete.

Ce inseamna asta și cum se traduce acest trend in amenajarea baii?

In primul rând trebuie sa știi ca wabi-sabi exista ca stil de viața in cultura japoneza încă din secolul 15, când a apărut ca o reacție la opulenta, excesul de ornamente și materiale prețioase folosite la vremea respectiva de nobilime.

In antiteza, wabi-sabi inseamna sa vezi și sa accepți frumusetea lucrurilor simple și  imperfecte. Wabi-sabi înseamnă sa trăiești in armonie cu tine însuți și cu natura, bucurându-te de micile plăceri ale vieții de zi cu zi. Înseamnă sa fii autentic și sa urmărești acest lucru in toate aspectele vieții tale.

Wabi-sabi este o filosofie de viața care înseamnă sa accepți lucrurile drept ceea ce sunt și sa renunți la a urmări in permanenta perfecțiunea si lupta cu trecerea timpului.

Și ca orice alta filosofie, wabi-sabi și-a găsit și o forma de manifestare in arta și in designul de interior.

Iată cum poți include aceste principii de design in amenajarea baii tale.

Materiale naturale

Intenția a de intra in armonie cu natura se traduce in mod evident prin adoptarea materialelor naturale, in special lemnul și piatra.

Poți alege mobiliere de baie cu finisaj de lemn si lavoare ceramice sau lavoare de compozit, precum cele de mai jos

 

Accentele de metal le poti introduce in ambient prin intermediu bateriilor de baie si al accesoriilor de dus: seturi de dus si coloane de dus.

Evita bateriile cromate simple, care au un aer modern minimalist si mergi pe finisaje precum bronz sau alama cu aspect matuit.

De asemenea, recomandarea noastra este sa alegi fie un design retro, fie un design simplu care sa nu acapareze decorul.

 

Gasesti mai jos o selectie

Cazile de baie din materiale care poarta caldura si aspectul compozitului sau al cuartului sunt o alegere potrivita:

Pentru placile ceramice, folosește gresie și faianța care imita piatra sau cimentul nefinisat.

Găsești aici 5 tendințe de amenajare cu gresie și faianța in materiale naturale, dar și câteva idei ingenioase prin care poți include finisajele de piatra sau cimentul.

Trebuie sa ai in vedere ca principiul de baza al wabi-sabi este autenticitatea. Dar asta nu înseamnă ca trebuie sa renunți la un stil de viața sustenabil și responsabil fata de mediu.

Caută ca mobilierul de baie sa provină din surse certificate, ceea ce înseamnă ca lemnul provine din surse controlate.

Vei găsi aceste certificări la mobilierul de baie Salgar, dar și la gresia și faianța Rondine care folosesc materie ceramica reciclata.

Accesorii de baie gaseti aici

Alege obiecte sanitare, mobiliere de baie, cazi de baie sau cabine de dus de calitate, durabile, in care sa investești înțelept. Ideea este sa folosesti produsele in conditii optime cat mai mult timp si asta presupune si o calitate superiora.

Simplitatea

Simplitatea tine de designul obiectelor, dar și de felul in care ele sunt aranjate. Trebuie sa lași suficient spațiu pentru ca amenajarea sa fie aerisita și sa dea senzația de calm și liniște.

Cea mai buna soluție este sa alegi un minim de piese, deopotrivă plăcute ca aspect și mai ales funcționale.

Atunci când vorbim de decorațiuni, mizează pe accesorii de baie inspirate de materiale naturale și încearcă sa incluzi in amenajare plante.

Exista numeroase specii de plante care prefera spațiile cu mai puțină lumina și care tolerează umiditatea din baie.

Ele vor aduce un plus de prospețime și vor anima in mod plăcut ambientul.

Accepta imperfecțiunile

In realitate, acesta este cel mai greu lucru de realizat, pentru ca prin natura noastră suntem programați sa căutam simetria și completitudinea in spațiul și decorul pe care îl adoptam.

Wabi-sabi înseamnă fix opusul.

Încearcă sa dai o noua viața lucrurilor, reparând și acceptând crăpăturile din gresie sau faianța și păstrând in amenajare piese care poate inițial nu au fost gândite sa funcționeze împreuna. De exemplu poți folosi piese din serii diferite de accesorii atâta timp cât te reprezintă și sunt autentice in raport cu personalitatea ta.

Și aici avem o sugestie: atunci când cauți sa amenajezi baia sau sa înlocuiești unele piese care nu mai sunt funcționale, urmărește reducerile de preț și capetele de stoc, inclusiv in magazinele Romstal.

Pana la finalul lunii februarie vei putea accesa campania “Romstal instalează reducerile, dar si secțiunea permanenta de reduceri de pe www.romstal.ro pe care o găsești aici.

Poți oricând sa faci o afacere buna, achiziționând obiecte sanitare, baterii de baie, cazi de baie, cabine de dus, dar și mobiliere reduse pana la 80%.

Atenție însă, acceptarea imperfecțiunilor și autenticitatea conform wabi-sabi nu inseamna un accept tacit pentru dezordine, supraaglomerarea cu produse a baii și o curatenie precară.

Exista o linie fina între un design simplu și natural și lipsa de preocupare pentru felul in care arată spațiul din baie.

Tu ai adopta acest stil de amenajare a baii?


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

romeo

In echipa Romstal din 2007

romeo has 758 posts and counting. See all posts by romeo

One thought on “Wabi-Sabi – Ce este si cum poti sa-l integrezi in amenajarea baii tale?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *