Tratarea apei cu ultraviolete – ce avantaje are un sterilizator UV și cum îl alegi
Suntem alcătuiți aproximativ 70% din apă, așa că nu este de mirare că nu putem trăi fără ea mai mult de trei-patru zile, spun specialiștii. Calitatea ei este la fel de importantă pentru a duce o viață cât mai sănătoasă. Tot specialiștii ne avertizează asupra faptului că apa consumată direct de la robinet poate conține numeroase bacterii, fungi, alge (Cryptosporidium, Anba, Rotifera, E.coli), fie că vorbim de apa captată din subteran la case, fie de cea adusă dintr-o rețea publică. De aceea, sistemele de purificare și filtrare sunt modalități eficiente care îmbunătățesc calitatea apei.
Una dintre cele mai moderne metode este sterilizarea apei cu ajutorul lămpilor UV, despre care vorbim în rândurile următoare.
Sterilizatorul cu raze ultraviolete – ce este
Așa cum știm, razele ultraviolete alcătuiesc spectrul electromagnetic, alături de razele gamma, razele X, lumina vizibilă și razele infraroșii, radiațiile cu lungime de undă mare, cum ar fi undele radio. În ultimii ani, s-a descoperit că razele UV pot distruge bacteriile și virusurile de pe diferite obiecte prin iradiere nano pe lungimea de undă de 253,7-254 nm. Astfel, au fost create lămpi pentru purificarea aerului dintr-o încăpere, aparate pentru dezinfectarea obiectelor, cum ar fi telefonul mobil, dar și sterilizatoare speciale pentru tratarea apei.
Citește și: Sfaturi pentru filtrarea si purificarea apei si transformarea ei in apa potabila
Care sunt avantajele stațiilor de dezinfecție cu ultraviolete
Dezinfectarea apei cu ajutorul lămpilor UV se realizează printr-un proces prin care apa trece printr-o sursă de lumină aflată la o anumită lungime de undă (254 nm), care cauzează reacții fotochimice și deteriorează ADN-ul microorganismelor. Astfel, ADN-ul și ARN-ul microorganismelor vor fi absorbite de razele UV și distruse de acestea, iar în acest fel, apa este sterilizată.
Avantajul tratării cu ajutorul lămpilor UV este că nu se adaugă produse de dezinfecție, nu se folosesc diferiți compuși chimici care să modifice gustul sau mirosul apei. De asemenea, nu este necesară monitorizarea nivelului de compuși chimici din timpul filtrării, astfel, metoda nu lasă reziduuri, nu generează niciun fel de poluare secundară și este ușor de întreținut.
În plus, lămpile UV pentru sterilizare au o eficiență demonstrată, sunt capabile să elimine 99,99% dintre virusurile, bacteriile, fungii, algele, mucegaiurile sau chisturile paraziților microscopici care se găsesc în apă. Alegând să o tratezi prin intermediul stațiilor de dezinfecție cu ultraviolete, poți fi sigur că apa pe care o bei este fără microorganisme dăunătoare și fără reziduuri.
Vezi 👉 AICI toate ofertele noastre pentru LĂMPI UV PENTRU STERILIZAREA APEI
Cum se aleg sterilizatoarele UV
Există mai multe particularități pe care trebuie să le urmărești atunci când vrei să alegi un anumit tip de sterilizator UV. În primul rând, trebuie să îți stabilești câteva răspunsuri pentru a ști dacă alegerea este potrivită: care sunt nevoile familiei, care este cantitatea de apă ce trebuie filtrată, ce așteptări ai legate de modul de filtrare, ai nevoie de un sistem care purifică apa distrugând bacteriile sau de un dedurizator, ori ambele? În funcție de nevoie, poți alege din mai multe modele, important este să urmărești puterea lămpii, astfel:
- Lămpile cu puterea electrică de 6 W sunt recomandate pentru acvarii sau pentru a fi atașate sistemelor de osmoză (principala tehnică pentru desalinizarea apei);
- Lămpile cu puterea electrică de 25 W pot fi montate direct pe țeava de apă rece;
- Lămpile cu puterea electrică de 55 W sunt ideale pentru dezinfectarea sistemelor casnice;
- Lămpile cu puterea electrică de 210-630 W sunt recomandate în sistemele industriale sau pentru dezinfectarea apelor din piscine.
De asemenea, durata de viață a sistemului de filtrare este importantă. De regulă, lampa UV are o durată de viață de aproximativ un an, după care trebuie schimbată. De exemplu, lampa UV pentru sterilizarea apei, de 25 W, are o durată de viață de 8000 de ore și un debit de 1020 de litri pe oră.
Vezi 👉 AICI LAMPA UV PENTRU STERILIZAREA APEI 25W
Capacitatea de filtrare este, de asemenea, importantă. Dacă vei avea nevoie de câțiva litri de apă potabilă în fiecare zi pentru întreaga familie, trebuie să te asiguri că sistemul este capabil să furnizeze volumul dorit fără efort. În plus, capacitatea de filtrare este dictată de viteza cu care se realizează acest proces.
Trecând apa printr-un astfel de sterilizator, putem fi siguri ca nu vom consuma microorganisme periculoase, iar calitatea apei va fi cu mult îmbunătățită.
Sursa foto: Shutterstock
Interesant, se pare ca proprietatile luminii uv au inceput sa iasa la iveala in sfarsit. Bun articol si bune informatii