X

Caută

Totul despre seminee

1. Informatii generale despre semineu
2. Avantajele unui semineu intr-o locuinta
3. Cum functioneaza semineul
4. Tipuri de seminee si moduri de placare
5. Cum alegi semineul potrivit
6. Unde amplasezi semineul + idei
7. Intretinerea semineului

Informatii generale despre semineu

Semineul este un element cu dublu rol, decorativ si de incalzire, tot mai utilizat in casele romanilor. Aceasta structura destinata incalzirii creaza o atmosfera calda, eleganta, care innobileaza orice locuinta. El asigura, de obicei, caldura necesara unei camere a locuintei, dar se intalnesc si cazuri in care deserveste mai multe camere. Indiferent de marime, acestea asigura un confort sporit fie prin incalzirea spatiului, fie prin aspectul lor exterior, putand fi integrat in orice stil de amenajare – rustic, modern sau clasic.

Semineul poate avea mai multe forme acestea fiind dictate in primul rand de amplasare – intr-un colt al camerei, pe mijlocul unui perete sau chiar intre peretii unor camere pentru a profita de acesta in ambele incaperi. Un semineu poate incalzi direct una sau mai multe camere. De asemenea exista posibilitate ca acesta sa poata fi racordat la centrala termica. El este placat cu diverse materiale, in functie de stilul amenajarii interioare. Cel mai des gasim seminee placate cu piatra naturala sau marmura, dar si cele construite din samota, caramida sau fonta cu usa din sticla sunt tot mai alese de cei dornici de un aer aparte.

Mic istoric despre semineu

Initial, in epoca medievala, primul tip de semineu, varianta construita in afara locuintei, era utilizat pentru prepararea mancarii sau fierberea apei. Mai apoi, dupa inventarea cosurilor de evacuare, undeva in secolele XI-XII, instalarea semineelor s-a putut face in orice camera din locuinta, astfel ca aria de utilizare s-a marit considerabil.

Semineele erau piese la loc de cinste in castelele medievale dar si in casele oamenilor de vaza. Ele reflectau pozitia in societate si starea financiara a proprietarilor, acest lucru fiind direct proportional cu marimea lor. Fabricarea modelelor de seminee cu focar inchis din fonta a inceput undeva dupa anii 1970 in Franta. Acum, in secolul vitezei, pe langa existenta a nenumarate modele care beneficiaza de cele mai moderne  tehnologii de incalzire, semineul a devenit si un obiect de ornament in locuinta.

Avantajele unui semineu

Am amintit deja cele doua mari avantaje pe care le aduce un semineu, cel functional, asigurand incalzirea, si cel decorativ, in care semineul schimba total modul in care arata camera. Avantajele depind de tipul de semineu  pe care care il alegem. Exista seminee electrice, pe lemne, pe gaz sau cu bioetanol, fiecare cu avantajele sale. De exemplu, un semineu clasic pe lemne incalzeste eficient, dar aduce si un plus de farmec adugat de trosnitul lemnelor, fapt care ajuta la crearea unei atmosfere feerice, relaxanta si intima. Spre deosebire de cel electric el functioneaza oricand, atat timp cat suntem aprovizionati cu lemne.

In schimb, avantajele unui semineu electric se rezuma la faptul ca nu necesita o intretinere speciala, iar montajul se realizeaza rapid si facil. Acestea sunt mai putin periculoase deoarece nu scot fum sau alte mirosuri, si nu lasa in urma pic de mizerie. Totodata, la avantaje putem trece si faptul ca au o durata mare de viata, pentru ca nu consuma combustibil, fapt care reduce drastic coroziunea elementelor.

Avantajele unui semineu pe gaz sunt ca nu necesita curatare ca in cazul celor pe lemne si nu au nevoie de o racordare la un cos de fum. Si acestea au flacara adevarata care, de multe ori poate fi reglata cu ajutorul unei telecomenzi.

Nu in ultimul rand avem semineele cu bioetanol, sursa de energie 100% naturala si regenerabila. Iata de ce, multi le numesc seminee bio. Acestea au avantajul ca protejeaza mediul inconjurator nedegajand emisii nocive in atmosfera. Nici in cazul acestui tip de semineu nu avem nevoie de cos de fum sau alte instalatii complicate, el montandu-se usor si avand costuri reduse de intretinere.

Cum functioneaza semineul

Daca in cazul sobelor clasice avem de-a face cu functionare bazata pe principiului radiatiei, acestea acumuland si radiind caldura, pentru seminee functionarea se face in baza principiului convectiei, ceea ce semnifica faptul ca acestea incalzesc aerul si il circula in camere. Totusi, semineele stil clasic, cele pe lemn, functioneaza respectand ambele principii. Iata de ce trebuie sa precizam ca exista mai multe categorii de seminee, care functioneaza destul de diferit.

Avem, mai intai, semineul cu focar inchis. Aici focul arde in focar, separat de fluctuatiile aerului din camera cu o sticla termorezistenta. Sticla ne permite sa observam frumusetea focului dar are si rol de protectie. Semineele cu focare inchise din fonta sau din otel captusit cu placi de samota sau vermiculit au o eficienta termica cuprinsa intre 50-60 %. Exista si modele speciale care retin mai multa caldura, restul de procente fiind eliminate prin horn.

La tipurile de seminee intalnite la noi adaugam si pe cele cu aer cald sau cele termocamin, care se pot lega la sistemul central de incalzire. Acestea deservesc mai multe camere.

Semineele obisnuite disipa caldura ori prin radiatie ori prin incalzirea si circularea aerului din incapere. Ele radiaza prin geamul termorezistent si chiar prin pereti aproximativ 30-40 % din caldura produsa. Restul de caldura se valorifica prin incalzirea si circularea aerului din incapere.

Principiul de functionare se bazeaza pe atragerea aerului rece de la nivelul podelei. Trecand pe langa focar acesta se incalzeste si apoi se ridica. Astfel se produce acea recirculare a aerului pe care am amintit-o. Circulatia face ca aerul sa ajunga si in locurile mai indepartate ale camerei, unde se raceste astfel putandu-se repeta procesul descris. Acest flux este generat de diferenta temperaturii aerului. In partea de jos aerul are doar 15-20 de grade Celsius, in timp ce la iesirea din hota semineului temperatura va fi cuprinsa intre de 80-140 de grade Celsius, aceasta fiind dictata de intensitatea focului.

Elementele componente ale unui semineu

Daca va intrebati care sunt elemenetele componente ale seminelui trebuie sa stiti ca acestea difera de la un model la altul si de combustibilul folosit de acestea. Semineul clasic, modelul cu focar inchis, are in componeta o placa de baza, focarul, caramizi refractare sau placa de radiatie, hota, cosul de evacuare, guri de ventilatie si usa de sticla termorezistenta.

Focarul este locul de amplasare a combustibilului, in cazul semineului clasic, lemnele de foc. Introducerea combustibilului se face printr-o gura de alimentare. Caramzile refractare sau placa de radiatie au rolul de a emana caldura catre exterior. Zona radianta este foarte importanta pentru a se obtine un debit maxim de caldura. Acelasi lucru se intampla si cu hota care transmite caldura catre partea de sus pentru a se realiza circuitul aerului pe care l-am prezentat mai sus.  Cosul de evacuare a fumului este cel care ne mentine in siguranta eliminand acest rezultat nociv al arderii. Unele seminee au un ventilator de tiraj cu turatie variabila amplasat in exterior, in varful cosului, care ajuta acest proces de eliminare a fumului.

Tipuri de seminee si moduri de placare

Semineele pot fi diferentiate in functie de mai multi factori. Ele pot fi grupate dupa design – seminee moderne, seminee rustice sau seminee clasice, fapt care nu infleteaza insa eficienta si functionalitatea acestora. Exista si seminee de decor care indeplinesc doar un rol ornamental. Acestea sunt formate doar dintr-un cadru si o rama si pot fi construite chiar si din rigips.

O alta clasificare se poate face dupa tipul focarului. Astfel avem doua mari categorii si anume: seminee cu focar inchis si seminee cu focar deschis. Semineele cu focar inchis sunt dotate cu focare incorporate cu usa. Ele au un randament de 65-90 %. Pe de alta parte, semineele cu focar deschis nu au usa ceea ce face ca randamentul sa fie unul mai scazut, undeva la 10-15%. Ele au avantajul ca permit observarea focului in toata splendoarea dar tocmai din cauza randamentului foarte mic nu sunt recomandate pentru incalzire.

Clasificarea semineelor se poate face si in functie de tipul de combustibil utilizat. Astfel, rezulta urmatoarele tipuri de seminee: semineul care functioneaza pe baza de combustibil solid, semineul pe gaz, semineul electric, semineul bio.

Semineul cu focar inchis

Pentru a se obtine un randament termic ridicat acest tip de semineu utilizeaza inchiderea cu o sticla termorezistenta. Astfel caldura produsa este eliminata prin hota si incalzeste aerul mult mai eficient. Focarele pot fi facute din fonta simpla sau un amestec de otel si fonta si pot fi captusite pe interior cu samota.

Semineul cu focar deschis

Dupa cum am spus mai sus, modelul clasic de semineu, cel care are focarul deschis nu are foarte mare putere cand vine vorba de incalzirea unei locuinte. El are un aspect aparte deoarece focul arde liber in vatra si poate fi observat cu usurinta, insa el nu va fi utilizat extrem de des. In cazul acestui semineu, cu focar deschis, fumul este evacuat prin cos, fapt care il face mai periculos decat modelul de mai sus. In cazul unei probleme a cosului fumul se poate propaga in camera provocand accidente nedorite.

Acest model se face in general din caramida sau placi prefabricate. In ultima perioada se construiesc tot mai putine astfel de modele deoarece focul este mai greu de facut si de intretinut decat in cazul altor modele.

Semineul care functioneaza cu combustibil solid

Modelul de semineu care functioneaza cu combustibil solid utilieaza drept materie prima lemnul, carbunii sau peletii. Stim cu totii, cea mai populara varianta este cea cu lemne, insa si varianta cu peleti este una de luat in seama deoarece acestia au avantajul costului redus.

Semineul pe gaz

Un model de semineu care va poate fi la indemana este cel pe gaz. Acesta poate fi montat in diverse spatii, mai ales pentru ca functioneaza fara cos de fum. Acest lucru se datoreaza unui sistem de evacuare concentrica, model similar cu cel al centralelor termice. Un alt avantaj al semineelor pe gaz este ca pot fi controlate si prin telecomanda.

Semineul cu aprindere electrica

Cele mai moderne seminee sunt cele electrice. Acestea au implementata cea mai noua tehnologie, lucru care le permite sa indeplineasca numeroase functii. Semineele care functioneaza cu electricitate dispun de afisaj digital, efecte vizuale de flacara si sunt dotate cu incalzire prin termostat. Sunt in topul alegerilor deoarece au avantajul ca sunt simplu de montat si utilizat, dar si pentru ca sunt foarte sigure.

Biosemineul

Am vorbit mai sus de semineele BIO, cele care functioneaza cu bioetanol, tip de combustibil lichid, 100% natural. Avantajul achizitiei acestui tip de semineu este ca protejeaza mediul. El nu necesita ventilatie, lucru derivat din faptul ca nu elimina fum sau alte gaze. Biosemineul poate fi instalat in orice tip de locuinta.

Dupa modul de placare

Semineul are evident un farmec aparte dat de focul pe care-l gazduieste. Acest lucru poate fi sporit insa si de exteriorul sau mai ales daca este placat cu piatra naturala, marmura sau alte elemente. Un semineu zidit din caramida si placat cu piatra naturala sau artificiala sau chiar cu caramida aparenta va uimi cu aspectul rustic. Materialul de placare trebuie ales cu grija, pentru a se obtine efectul scontat. Mai jos avem o scurta trecere in revista a materialelor folosite cel mai des pentru placari de seminee.

Piatra de rau

Piatra naturala este unul dintre materialele cele mai utilizate in placarea semineelor. Vorbim mai ales despre piatra de rau, un element perfect care ajuta imediat la crearea unui decor rustic de o frumusete irezistibila. Nu mai vorbim de rezistenta ei extrem de mare. Piatra de rau poate fi achizitionata la un pret avantajos sau, pentu cei care au mai mult timp liber, poate fi aleasa cu grija direct din natura.

Marmura

Marmura este de asemenea o alegere des intalnita pentru placarea semineelor din Romania. Acest lucru se intampla datorita aspectului deosebit dat de finisajul stralucitor, elegant, care da un aer luxos locuintei. Marmura este si foarte rezistenta, de aceea pretul este unul pe masura.

Travertinul

Travertinul este o alta o piatra naturala care se integreaza suberb in decorul semineului. Aceasta roca capata o suprafata fina precum marmura prin slefuire si lustruire. Placile de travertin sunt folosite pentru diverse proiecte in interior, de la pardoseli pana la pereti. Placa de travertin are o grosime medie de 1,2 cm si poate fi intalnita in mai multe culori. Cele mai intalnite sunt: fildes, bej, argintiu, galben, portocaliu.

Ardezie

Ardezia este o alta piatra naturala perfecta pentru un decor modern, contemporan. Ea este responsabila pentru frumusetea multor seminee de la noi deoarece este disponibila la un pret potrivit. Ardezia cu aspect natural are un farmec aparte care insa trebuie intretinut. Periodic, preferabil la un an, se va aplica un strat de protectie care sa sigileze porii acestui tip de piatra.

Limestoneul

Limestoneul continua seria pietrelor naturale foarte versatile. Un semineu imbracat in limestone se va potrivi atat pentru un decor modern, cat si pentru unul clasic. Aceasta piatra naturala are in componenta scoici si oase ale altor creaturil de mare. Frumusetea este data tocmai de eleganta acetor straturi calcaroase dar si a variatiilor de culoare.

Gresia

Gresia este o varianta foarte comuna cand vine vorba de placarea semineelor. Ea are avantajul ca se gaseste in diferite culori la un pret destul de mic in comparatie cu alte materiale prezentate anterior. Gresia se aplica usor si poate fi utilizata in decorarea oricarui tip de interior.

Piatra reconstituita

Piatra reconstituita este realizata din piatra macinata si reconstruita mecanic. Este aleasa deoarece este mult mai ieftina decat piatra naturala. Piatra artificiala si cea reconstituita sunt materiale rezistente, singura diferenta fata de cea naturala fiind ca au fost fabricate si nu extrase din natura. Piatra reconstituita este turnata in forme fapt care permite obtinerea unor placi de diverse grosimi. Ea se poate monta extrem de facil tomai datorita controlarii formelor.

Caramida

Caramida este deja o alegere clasica. Cu totii am vazut seminee cu aspect rustic facute din caramida, asa ca nu ne mai miram ca este una dintre cele mai utilizate. O varianta de luat in seama poate fi reprezentata de samota, material asemanator caramidei, insa cu o culoare mai deschisa. Aceasta are un pret avantajos si este foarte rezistenta.

Teracota

Nu in ultimul rand, avem teracota, materialul cel mai folosit pentru realizarea de sobe. Datorita rezistentei crescute la temperaturi inalte, teracota poate reprezenta o solutie de luat in seama si cand vine vorba de constructia semineelor.

Cum alegi semineul potrivit

Pentru a face alegerea potrivita pentru casa ta, atunci cand ne referim la semineu, trebuie sa stabilesti inca de la inceput daca acesta va fi folosit primordial pentru incalzire sau va avea un rol mai mult decorativ. Astfel vom sti daca acesta va avea un focar inchis sau deschis, dupa cum am explicat mai sus.

Focarul semineului va avea dimensiunea potrivita pentru incaperea in care urmeaza sa fie amplasat. Dimensiunea va fi stabilita direct proportional pentru ca semineul sa furnizeze puterea calorica pe care o asteptam. De obicei, puterea calorica a focarului este cuprinsa intre 2,5 si 21 kW, ceea ce semnifica ca o capacitate medie, situata intr 9 si 12 kW, ar trebui sa fie suficienta pentru incalzirea unei camere izolate.

De asemenea vom avea grija sa-l alegem in functie de stilul de amenajare, lucru care ne va spune materialul de contructie al focarului dar si al placarii.

Dupa ce am stabilit ce tip de focar ne dorim inseamna ca stim si tipul de combustibil cu ajutorul caruia va functiona. Daca alegem lemnul, datorita pretului convenabil, trebuie sa constientizam ca efortul depus in urma intretinerii unui astfel de semineu va fi mai mare. Iata de ce, varianta semineului pe peleti este si mai convenabila, deoarece presupune un efort mult mai mic.

Semineul pe gaz este foarte practic, singurul invonvenient fiind ca nu te vei pute bucura de senzatia unui adevarat foc de lemne. Acesta este de fapt cel care da farmecul datorita trosniturilor fermecatoare si a mirosului emanat.

Despre semineele electrice stim ca au pret mai ridicat datorita tehnogiilor de care dispun. Chiar daca utilizarea pentru incalzire a curentului electric poate fi destul de costisitoare trebuie sa precizam ca un semineu electric reprezinta cea mai rapida si comoda varianta pentru incalzire cu ajutorul acestui tip de element.

In functie de design-ul semineului

Designul semineului este dictat de stilul de amenajare. Acesta poate fi rustic, modern sau clasic, lucru care ne ajuta sa alegem tipul de semineu potrivit. Acestea pot fi asezate pe colt sau in mijlocul unui perete, si pot avea dimensiuni diferite, corespunzatoare camerei pe care o deservesc. Astfel semineul nu va face o nota discordanta cu restul incaperii.

In functie de scop

Am spus mai sus ca scopul este principalul punct de plecare in alegerea unui semineu, Trebuie sa stabilm pentru ce il utilizam, functionalitate sau design. Daca ne dorim un semineu deocrativ acesta nu va asigura si functia de incalzire. In cazul unuia functional acesta va trebui sa incalzeaza un anumit numar de camere dar sa se si incadreze in stilul de amenajare propus.

Semineu decorativ

Tot mai multi opteaza pentru construirea unui semineu decorativ in livingul lor. Acesta are un scop strict ornamental, de incalzire ocupandu-se caloriferele sau sistemele de incalzire prin pardoseala.

Semineu functional

Un semineu functional va avea o dimensiune raportata la volumul camerei pentru a face fata cu brio sarcinii de incalzire. Semineul, pe langa faptul ca innobileaza locuinta, contribuie la crearea unui confort sporit. In alegerea unui semineu functional primeaza mai putin aspectul si materialele exterioare, ci elementele functionale precum focarul si accesoriile de montaj (cosul de fum, hota, grilele de ventilatie, racordurile). Focarul reprezinta inima semineului si va dicta modul cum acesta functioneaza. Acesta trebuie sa fie bine izolat cu samota sau alte materiale recuperatoare de caldura.

Semineu legat la centrala termica

Daca alegeti un semineu cu o putere calorica ridicata, trebuie sa stiti ca acesta poate fi folosit pentru incalzirea caloriferelor. Bineinteles, varianta optima ar fi ca acesta sa functioneze pe gaz, deoarece va fi utilizat si pentru a obtine apa calda menajera.  Dezavantajul este ca acest tip de semineu necesita o constructie elaborata. Oricum la contructia unui semineu trebuie sa apelati intotdeauna la ajutorul unor specialisti.

In functie de stilul incaperii

Stilul rustic, modern sau clasic vor dicta in mare masura cum arata semineul potrivit pentru tine. Tine cont de stilul de amenajare al casei, si vei sti care este semineul perfect pentru casa ta.

Unde amplasezi semineul + idei

Daca te intrebi cum stabilesti locul unde amplasezi semineul, la mijlocul peretelui, sau intr-un colt al camerei, trebuie sa stii ca alegerea este de multe ori ajutata de elementele care vor compune semineul – focar, rama si accesorii de montaj, precum cosul de evacuare.

Amplasarea este dictata si de criterii precum rezistenta, eficienta termica sau designul placut. Sunt cateva trucuri care ajuta intr-o amplasre corecta. De exemplu trebuie sa stii ca la constructia cosului de fum trebuie ca acesta sa ajunga la o inaltime cu jumatate de metru peste acoperisul casei avand un traseu vertical si neintrerupt pentru gaze si fum. Asadar trebuie sa masori exact din locul in care doresti sa construiesti semineul. Ia in calcul ca tot acolo are loc turnarea fundatiei, acea placa de baza, unde se instaleaza caramizi si peste care se va instala focarul semineului.

Intretinerea semineului

Semineele, indiferent care ar fi tipul acestora, vor fi curatate si intretinute periodic. Se recomanda ca, pe parcursul unui an, sa se efectueze doua curatari mecanice, prima la inceputul sezonului rece, inainte de a pune semineul in functiune, iar cea a doua la sfarsitul iernii, cand acesta nu se va mai folosi pentru o buna perioada.

Nu numai curatarea este importanta. Vom avea grija sa verificam periodic partile componente ale semineului si, in cazul aparitiei unor deteriorari, sa le inlocuim.

Intretinerea este mai anevoioasa pentru semineele clasice, cele pe lemn. Pentru acest caz, curatati toate elementele de otel si razuiti cu o perie de metal acumularile de funingine de pe toate partile accesibile. Si cosul de fum trebuie verificat de catre un cosar cu experienta. Acesta va indeparta acumularile de funingine sau alte elemente care pot perturba buna functionare a cosului.

 

This post was published on 14 November, 2018 10:58

Vezi comentarii (0)

Related Post