Solutii Eco

Top 10 cele mai sustenabile clădiri din lume

Te-ai gândit vreodată care sunt cele mai responsabile, verzi și sustenabile clădiri? Ai fi surprins să știi că treci pe lângă ele zilnic, fără a le observa.

Arhitecții, fie ei din Statele Unite ale Americii, China, India, Oientul Mijlociu sau chiar România, sunt foarte focusați pe reducerea amprentei de poluare a clădirilor, asupra  mediului înconjurător. Acum, unele dintre aceste clădiri sunt recunoscute ca cele mai ”verzi” și sustenabile clădiri din lume, de către alți arhitecți, organizații de mediu si experți de mediu. Acesta se presupune că ar fi top 10 clădiri, într-o oridine aleatorie:

  1. Bank of America Tower, New York

Localizată lângă Times Square, această clădire este considerată ca fiind una dintre cele mai sustanabile, dacă nu, cea mai sustenabilă, eficientă și eco-friendly din lume. Este certificată LEED Platinum*, fiind clasată în cea mai înaltă categorie.

*LEED – Leadership in Energy and Environmental Design.

 

 

  1. One Angel Square, Manchester, England

Această clădire folosește ulei de rapița pentru a produce electricitate și căldură. Este ieftin și poate fi folosit ca alternativă a combustibilului fosil, precum este aici, pentru a alimenta cu energie clădirile. Clădirea a fost concepută în așa fel încât să reducă consumul de energie cu 50% și al emisiilor de carbon cu 80% reducând și costurile de operare cu 30%.

 

 

 

  1. Bahrain World Trade Center, Bahrain

Dacă te uiți cu atenție la cele două turnuri ale Bahrain World Trade Center, vei vedea că sunt conectate cu 3 turbine eoliene. Concepute ca parte din design și puțin observabile de la distanță, turbinele produc câte 225 kW, și reduc consumul energiei cu 15% sau aproximativ 1.3 GWh pe an. Acest lucru este echivalentul a 300 de case, 258 de spitale, 17 instalații industriale și 33 de motoare de mașină.

 

 

  1. Shanghai Tower, China

Aceasta este a doua cea mai înaltă clădire din lume. Pentru a reduce energia necesară, clădirea are geamuri termoizolante stratificate pentru a reduce nevoie de aer condiționat. Turnul, de asemenea, acumulează apa de ploaie pentru a o folosi și reciclează apa uzată.

 

 

 

 

 

  1. Bullitt Centre, Seattle

Cu 575 de panouri solare, chiar și în zilele înnorate și ploioase, această clădire reușește să producă 60% din energia necesară de la soare. Și ca alte clădiri din lista aceasta, are depozite mari pentru apă de ploaie, care poate fi folosită pentru irigații.

 

 

 

  1. Council House 2, Melbourne, Australia.

Încă o clădire cu panouri solare, aceasta având și centrale de cogenerare pe gaz care reduc emisiile de carbon. Panourile sunt montate pe fațada clădirii, nu pe acoperiș, mișcându-se după poziția soarelui, fiind un design menit să imite natura, rezultând o clădire menită să fie în această listă.

 

 

  1. Manitoba Hydro Place, Winnipeg, Canada

Această clădire face parte dintr-un complex care include și sediul Menitoba Hydro, a patra cea mai mare companie de utilități din Canada. Clădirea este considerată una dintre cele mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie. Este construită să se folosească de toată lumina naturală pentru iluminatul interior. Totodată, clădirea are aer 100% proaspăt, 24/24, tot anul, indiferent de temperaturile exterioare.

 

 

 

  1. Vanke Center, Shenzen, China

Această clădire conține apartamente, birouri și un hotel. Fiind aproape de ocean, clădirea este consolidată să reziste la un tsunami și este certificată LEED Premium. Clădirea își realizează propriul microclimat creat de lacuri de răcire alimentat de un sistem de ape uzate și ajută la răcirea clădirii în timpul lunilor călduroase. Totodată, are și un acoperiș verde cu panouri solare și utilizează materiale sustenabile precum bamboo.

 

 

 

  1. Powerhouse Kjørbo, Norvegia

Aceasta este o clădire renovată, ceea ce dovedește că și structurile mai vechi pot fi făcute ”verzi”. Powerhouse Kjørbo este 100% eficientă energetic, și la câțiva pași de a o face o clădire cu zero emisii.

 

 

 

  1. Dubai Electricity and Water Authority

Această clădire a fost premiată cu 107 din 110 puncte LEED de către U.S. Green Building Council. Are panouri solare pentru generarea energiei și vopsea care reflectă lumina pentru a face mai luminos în interior făra lumină artificială. Conform unuia dintre dezvoltatori, ”mulți oameni cred că Dubai nu poate fi sustenabil, dar am dovedit că dacă Dubai are cea mai mare clădire din lume, atunci poate avea și una dintre cela mai sustanbile clădiri.

 

BONUS!

Top 10 clădiri sustenabile din România, conform clasificării LEED:

  1. Business Garden Bucharest, București
  2. Timpuri Noi Square, București
  3. UBC 3 Iulius Town, Timișoara
  4. Arctic Diamond Washing Machine Factory, Ulmi
  5. Orhideea Towers, București
  6. The Bridge, București
  7. Therme, București
  8. Equilibrium Building, București
  9. Globalworth Tower, București
  10. AFI Tech Park, București

Recomandările noastre privind construirea unei clădiri sustenabile!

  1. Panouri solare – https://www.romstal.ro/panou-solar-plan-vision-presurizat-2-mp-1-5-kw.html
  2. Pompă de căldură aer-apă – https://www.romstal.ro/pompa-de-caldura-aer-apa-split-vision-by-midea-incalzire-racire-12-kw-380v.html
  3. Încălzire prin pardoseală – https://www.romstal.ro/incalzire-in-pardoseala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *