Tipuri de țeavă pentru sistemul de încălzire
In cazul in care tocmai ati reusit sa va construiti o casa sau aveti in plan o renovare a celei vechi veti ajunge inevitabil la o intrebare pe care multi dintre cititorii nostri si-o pun atunci cand vor sa aleaga tipul de teava potrivit sistemului de incalzire pe care il vor utiliza: „cupru sau polipropilena?”.
Instalatia de incalzire reprezinta un punct de plecare extrem de important deoarece confortul locuintei va fi asigurat in mare parte de aceasta. Iata de ce este necesar sa cunoastem avantajele fiecarui tip de teava, calitatea sistemului depinzand in proportie foarte mare de alegerea pe care o vom face.
Bineinteles, primul factor de luat in seama il reprezinta pretul. Totusi acesta nu trebuie sa decida in locul nostru; asadar vom cantari bine mai multe aspecte printre care amintim: durata de viata a fiecarui tip de teava, coeficientul de transfer termic al acestora, coroziunea la care vor fi supuse si, nu in ultimul rand, estetica.
Ambele tipuri de teava se monteaza usor si rapid asa ca, in vederea achizitiei, vom lua in seama factorii enumerati mai sus. Deja am spus ca, din pacate, in Romania, principalul factor de decizie il reprezinta pretul. Daca ar fi sa comparam cuprul cu polipropilena din prisma acestui aspect, atunci vom observa ca tevile de cupru au un cost mai ridicat decat tevile de polipropilena. Imediat intra insa in scena factorul urmator, rezistenta in timp. Aici cuprul iese castigator datorita unei durate de viata nelimitata spre deosebire de polipropilena care, in medie, are durata de viata de 50 de ani.
Din punct de vedere al randamentului, tevile din polipropilena sunt cu siguranta mai eficiente. Polipropilena (PPR-ul) are o rezistenta mare la temperaturi inalte, nu pierde caldura si are un coeficient termic foarte mic. Daca doriti o instalatie de incalzire ingropata in pardoseala polipropilena este cu siguranta materialul pe care il recomandam, datorita rezistentei crescute exercitate de sapa. De asemenea, PPR-ul prezinta o excelenta rezistenta chimica si la coroziune. Din acest punct de vedere polipropilena iese in avantaj fata de cupru.
In schimb, daca vorbim de factorul estetic, tevile din cupru vor castiga fara probleme duelul cu tevile din PPR care sunt mult mai masive. Aspectul PPR-ului va avea de suferit si din cauza accesoriilor, mult mai butucanoase, asadar inestetice. Cuprul castiga duelul si cand vine vorba despre rezistenta la socuri mecanice, tevile din acest material natural comportandu-se excelent.
Asadar ambele variante au puncte forte dar si dezavantaje. Este important sa cunoasteti toti factori atunci cand veti instala o noua centrala termica sau cand veti schimba caloriferele din locuinta. La Romstal puteti merge fie pe varianta tevilor din cupru, mizand astfel pe partea de estetica si practica, fie pe polipropilena, optiune mai eficienta, mai ales din din punct de vedere financiar.