Solutii de Amenajari

Tevi de cupru sau polipropilena (PPR) pentru instalatiile sanitare: Critetii de alegere

  1. Cum alegi tevile pentru instalatiile sanitare
  1. Tevile de cupru pentru instalatia sanitara
  1. Tevile de polipropilena PPR pentru instalatiile sanitare

Cum alegi tevile pentru instalatiile sanitare

Criteriile de alegere a tevilor pentru instalatiile sanitare sunt – durata lor de viata, randamentul acestora, rezistenta la coroziune, aspectul estetic si nu in ultimul rand pretul. Tevile de cupru sau cele de polipropilena pentru instalatiile sanitare sunt comparate in acest articol pentru a va putea da o idee clara asupra avantajelor si dezavantajelor fiecarui sistem in parte.Tevi polipropilena

Din punctul de vedere a timpului de realizare a instalatiei in casa trebuie sa stiti ca nu exista diferente intre cele doua. Timpul de lucru este acelasi atat pentru cupru cat si pentru polipropilena (PPR).

Criterii de alegere pentru tevile instalatiei sanitare

Asadar, atunci cand va puneti intrebarea clasica – „cupru sau polipropilena?” veti avea in vedere cateva detalii care va vor face alegerea mai usoara. Rezistenta in timp, randamentul, rezistenta la coroziune, aspectul estetic si raportul calitate – pret, sunt subiecte pe care le dezbatem in randurile care urmeaza.

Rezistenta in timp

La acest capitol tevile de cupru castiga duelul deoarece au o durata de viata nelimitata, primind si o garantie de la producator situata in jurul valorii de 30 de ani. Pe cealalta parte polipropilena are o durata medie de viata de doar 50 de ani, ceea ce duce la o garantie a carei valoare este mai scazuta ea diferind de la producator la producator.Cupru sau PPR

Randamentul

In ceea ce priveste randamentul, tevile din polipropilena se dovedesc mai eficiente decat cele din cupru. Tevile de polipropilena utilizate instalatiile sanitare sunt mai flexibile, fapt ce le face mai facil de manevrat. Un alt avantaj al PPR-ului este ca nu pierde caldura avand un coeficient de transfer termic foarte mic. In schimb, tevile de cupru au un transfer termic ridicat cu exteriorul ceea ce inseamna un consum mai mare pentru a oferi aceleasi conditii. Totusi, datorita tehnologiei moderne si sistemul de instalatii sanitare din cupru poate atinge acelasi randament ca cel din PPR daca vom efectua o buna izolatie la exteriorul acestuia. Acest lucru presupune insa costuri suplimentare.

Rezistenta la coroziune

Un alt avantaj pentru tevile din polipropilena vine la capitolul rezistenta la coroziunea chimica. PPR-ul are o rezistetna la coroziune mult mai ridicata decat cea a cuprului. Iata de ce multi recomanda sa optati pentru acest tip de tevi atunci cand instalatia de incalzire este conectata la sistemul centralizat. De ce se intampla acest lucru? Deoarece in acest conductele se curata cu diverse substante chimice carora tevile de cupru nu le-ar rezista.

Aspectul estetic

La capitolul estetica tevile din cupru sunt in avantaj fata de cele din polipropilena. Acestea din urma sunt mai masive fapt ce le face mai inestetice. Un rol important il au si fitingurile de dimensiuni mai mari, acestea fiind mai voluminoase decat teava de PPR. Multa lume opteaza pentru diverse trucuri pentru a masca imbinarile lucru care nu se intampla in cazul cuprului. Sistemul de tevi din cupru se remarca prin atitudinea simplista, subtire si placuta ochiului. Un alt plus este acela ca tevile din cupru se pot vopsi in diferite culori fapt ce le ajuta sa se integreze mai usor in decor. Bineinteles, se poate opta si pentru vopsirea tevilor din PPR, insa acest proces trebuie repetat constant deoarece in cazul acestora vopseaua nu rezista.

Raportul pret – calitate

Asadar, ambele variante castiga cateva capitole in functie de caracteristicile exacte pe care le cautam. Ce se intampla insa cand vine vorba de raportul calitate-pret? Unii instalatori va vor recomanda cuprul, material care este mai scump dar mai rezistent si mai placut din punct de vedere estetic. Altii va recomanda polipropilena ca fiind o optiune mai eficienta, tocmai din perspectiva financiara. Diferenta de pret intre cele doua este de cel putin 20 la suta, dar la aceasta se mai adauga si cheltuielile pentru materialele necesare realizarii instalatiei pe cupru (pasta decapanta, cositorul si buteliile cu gaz). Asadar, cuprul necesita o investitie initiala mai consistenta dar va rezista mai mult timp.

Tipuri de tevi pentru instalatiile sanitare

In cazul in care tocmai ati reusit sa va construiti o casa sau aveti in plan o renovare a celei vechi veti ajunge inevitabil la o intrebare pe care multi dintre cititorii nostri si-o pun atunci cand vor sa aleaga tipul de teava potrivit sistemului de incalzire pe care il vor utiliza: „cupru sau polipropilena?”.

PPRAmbele tipuri de teava se monteaza usor si rapid asa ca, in vederea achizitiei, vom lua in seama factorii enumerati mai sus. Ambele variante au puncte forte dar si dezavantaje. Este important sa cunoasteti toti factori atunci cand veti instala o noua centrala termica sau cand veti schimba caloriferele din locuinta. La Romstal puteti merge fie pe varianta tevilor din cupru, mizand astfel pe partea de estetica si practica, fie pe polipropilena, optiune mai eficienta, mai ales din din punct de vedere financiar.

Tevi de cupru pentru instalatiile sanitare

Am stabilit ca, daca vorbim de factorul estetic, tevile din cupru vor castiga fara probleme duelul cu tevile din PPR, mult mai masive. Aspectul PPR-ului va avea de suferit si din cauza accesoriilor, mult mai butucanoase, asadar inestetice. Cuprul castiga duelul si cand vine vorba despre rezistenta la socuri mecanice, tevile din acest material natural comportandu-se excelent.

Comparativ cu PPR-ul, tevile din cupru sunt mai trainice datorita faptului ca imbinarile lor sunt realizate prin sudura. La dezavantaje putem trece faptul ca o instalatie din tevi de cupru va fi mai zgomotoasa decat una din tevi de polipropilena, PPR-ul fiind un material care izoleaza mai bine fonic.

Tevi de polipropilena – PPR – pentru instalatiile sanitare

Din punct de vedere al randamentului, tevile din polipropilena sunt cu siguranta mai eficiente. Polipropilena (PPR-ul) are o rezistenta mare la temperaturi inalte, nu pierde caldura si are un coeficient termic foarte mic. Daca doriti o instalatie de incalzire ingropata in pardoseala polipropilena este cu siguranta materialul pe care il recomandam, datorita rezistentei crescute exercitate de sapa. De asemenea, PPR-ul prezinta o excelenta rezistenta chimica si la coroziune. Din acest punct de vedere polipropilena iese in avantaj fata de cupru.

Tevile de cupru pentru instalatia sanitara

Cuprul, un material natural extras si utilizat de oameni inca din timpuri stravechi, este utilizat pentru instaltiile de alimentare cu apa inca din anul 2750 i.e.n.. Acest lucru se intampla datorita calitatilor sale excelente. El rezista cu brio la temperaturi, presiuni si conditii meteo extreme. Mai mult, despre cupru se stie ca nu imbatraneste si nu isi schimba proprietatile fapt care il transforma intr-o alegere sigura pentru sistemele sanitare si termice. Tevile de cupru sunt rezistente la uzura si la actiuni mecanice externe, dar au si caracter antibacterian, reprezentand o alegere sigura si sanatoasa.Tevi cupru

Avantajele tevilor de cupru pentru instalatia sanitara

Avantajele instalatiei pe cupru sunt durata nelimitata de viata, rezistenta la diferentele de presiune si temperatura / la temperaturi ridicate, caracterul antibacterian si ecologic (pot fi reconditionate), pastrarea diametrului prin aplicarea fitingurilor, aspectul estetic (pot fi vopsite), numarul redus de unelte necesar pentu instalare.

Rezistenta in timp

Dupa cum am spus-o, aceste conducte din cupru sunt tot mai folosite tocmai datorita duratei de viata extreme. O utilizare nelimitata, dublata de o garantie de pana la 30 de ani, reprezinta principalele motive pentru care lumea opteaza pentru tevi din cupru.

Posibilitatea de reciclare si reutilizare

Un alt avantaj al tevilor de cupru este acela ca pot fi reciclate si reutilizate pentru alte aplicatii. Intr-o lume in care trebuie sa punem tot mai mult accentul pe reciclare, pentru a asigura un viitor mai bun celor care vin dupa noi, alegerea unui sistem de tevi de cupru pentru instalatia sanitara pare cea mai logica mutare.Tevi cupru

Rezistenta la socuri mecanice, temperature ridicate si raze ultraviolete

Nu numai durata de viata este cea care ne influenteaza alegerea tevilor de cupru ci si rezistenta la socuri mecanice. Cuprul este un material solid care se preteaza acestui tip de aplicatii. Loviturile neasteptate nu vor periclita sistemul de instalatii din cupru. Nici temperaturile foarte ridicate nu vor influenta modul de lucru al cuprului. Cuprul se topeste la o temperatura ce depaseste 650 de grade Celsius. De asemenea, instalatiile din cupru rezista excelent si actiunii razelor ultraviolete, lucru care le propaga cu inca un pas in fata instalatiilor din materiale plastice.

Proprietatile antibacteriane

Tevile din cupru sunt o alegere eficienta si sigura, ele fiind antibacteriene, lucru care le recomanda pentru instalatii de apa menajera/potabilă cu Ph mai mare 6,5.

Maleabilitatea in montare

Teava din cupru este moale, maleabila, fapt care ajuta la montajul rapid si sigur. Chiar daca gradul de maleabilitate este crescut, cuprul ramane extrem de rezistent la lovituri.Tevi cupru

Aspectul estetic in instalatiile sanitare aparente

Spre deosebire de PPR, instaltiile din cupru pot ramane la vedere, nefiind necesara mascarea lor. Dimpotriva, tevile de cupru pot da un aer aparte incaperilor.

Posibilitatea de a fi vopsite

Aspectul estetic poate fi si mai mult imbunatatit prin vopsirea tevilor de cupru. Astfel ele se vor integra mai usor in stilul de amenajare al locuintei. Avantajul este ca, spre deosebire de instalatiile din material plastic, vopseaua rezista fara probleme.

Imbinari rezistente, prin sudura

Un alt avantaj pe care nu trebuie sa-l trecem cu vederea este acela ca tevile de cupru se imbina excelent prin sudura fapt ce ne garanteaza etanseitatea. Socurile mecanice suferite de instalatia din cupru nu vor avea repercursiuni asupra acestor imbinari robuste.Sudura-cupru

Dezavantajele tevilor de cupru pentru instalatia sanitara

Dezavantajele instalatiei pe cupru sunt expuse mai in randurile urmatoare. Faptul ca are pretul mai ridicat fata de cea realizata din polipropilena ar fi primul, dar acesta poate fi contrat prin durata mare de viata a materialului. Totodata, teava de cupru este mai zgomotoasa decat cea din PPR, dar pierde si mai multa caldura in comparatie cu aceasta. La dezavantajele cuprului putem trece si faptul ca nu se foloseste cu radiatoare de aluminiu.Tevi cupru

Pretul mai ridicat

Cea mai ieftina teava de cupru are un pret cu cel puţin 20 % mai mare pentru un metru liniar decât una din PPR. Asadar, cel mai mare dezavantaj al instalatiilor din cupru este pretul mult mai mare. Numai ca, trebuie sa amintim, investitia initiala ridicata ne ajuta sa obtinem avantajul sigurantei sistemului pentru o perioada foarte mare de timp. Acest lucru recupereaza treptat investitia. Trebuie amintit si ca pretul cuprului comparativ cu cel al polipropilenei se mai echilibreaza in ceea ce priveste fitingurile.

Efectul agentilor chimici de curatare asupra cuprului

Am amintit deja ca tevile din cupru reactioneaza la actiunea agentilor chimici de curatare utilizati pentru intretinerea centralelor termice. Iata de ce, pentru sistemele de incalzire pe baza de calorifere sunt recomandate tevi din PPR.

Transfer termic ridicat

Cuprul nu exceleaza in ceea ce priveste transferul termic. El pierde usor caldura de aceea nu este recomandat pentru instalatiile de incalzire sau pentru aerul conditionat. Cel mai indicat este sa se izoleze tevile de cupru.

Zgomotoase

Un alt dezavantaj al tevilor din cupru este ca sunt mai zgomotoase decat cele din PPR. Si in acest caz, pentru o experienta mai buna este recomandata o izolare a acestora, care sa impiedice zgomotele produse de circulatia apei sa ajunga la dumneavoastra.

Utilizarea tevilor de cupru

Avem o suita de aplicatii in care se recomanda o instalatie pe cupru. Il gasim in instalatii sanitare, termice si pe gaz. Este foarte utilizat datorita nenumaratelor avantaje pe care le are.

Tevile de cupru pentru instalatiile sanitare de apa potabila

Am stabilit deja calitatile antibacteriene ale cuprului. Iata de ce este recomandat sa utilizati teava de cupru pentru instalatia sanitara de apa menajera. Cuprul nu schimba proprietatile apei lucru ce il transforma in alegerea perfecta pentru dumneavoastra.

Se stie ca organismul uman nu poate produce cupru prin sinteza, dar consumul de cupru trebuie asigurat prin alimentatie mancand alune, migdale, nuca, ficat, carne sau ciocolata. Asadar, nu trebuie sa faceti griji privind afectarea sanatiatii dumneavostra daca consumati apa care trece prin aceste tevi. Cuprul este singurul material de instalatii antibacterian şi, prin urmare, foarte igienic. S-a dovedit că tevile din cupru diminueaza formarea de biofilm, acel strat compus din microorganisme, care se formeaza pe suprafata interioara a conductelor de apa. De asemenea, cercetatorii au aratat ca reduc posibilitatea de reproducere a bacteriilor periculoase cum ar fi Legionella.

Tevile de cupru pentru instalatii sanitare din baie

Cuprul este materia primă favorită a industriei construcţiilor, comunicaţiilor, distribuţiei de energie electrică sau transporturilor deoarece cuprul este durabil, rezistent, are conductivitate termică remarcabilă şi este reciclabil integral. Daca in mod tradiţional, ţevile de cupru sunt utilizate la sistemele de încălzire este bine de stiut ca pot fi executate si instalatii sanitare cu ajutorul sau.

Ele rezista foarte bine la coroziune timp de zeci de ani iar proprietăţile lor nu se schimbă în timp. Coeficientul de dilataţie al ţevilor din cupru este mult mai mic decât al ţevilor din plastic. Ţevile de cupru rezistă la temperaturi mari.Tevi cupru

Tevile de cupru pentru instalatiile sanitare de incalzire

Daca in cazul incalzirii cu ajutorul caloriferelor nu se recomanda utilizarea cuprului, pentru instalatiile de incălzire in pardoseala puteti utiliza teava cupru 22. Tevile de cupru 22 sunt utile pentru aplicatii in care debitul si presiunea apei este mai mare. precum instalaţii de încălzire. Pot fi utilizate si tevi din cupru 15, dimensiunea alegandu-se in functie de aplicatie, considerand debitul si viteza apei. Spre exemplu, ţeava de cupru de 15 este foarte practica pentru instalatia de apă calda-rece din baie.

Tevile de polipropilena PPR pentru instalatiile sanitare

Tevile din polipropilena au, de asemenea, avantajele lor. Acestea sunt non-toxice, ecologice, PPR-ul respectand in totalitate legislatia in vigoare. Polipropilena este un material termoplastic, dur si rigid, care rezista la temperaturi inalte si are o rezistenta maxima din punct de vedere chimic. Spre deosebire de tevile de cupru, acestea sunt mult mai usoare, fiind manipulate usor facilitand montajul.

Precum cuprul, PPR-ul este utilizat in cazul instalatiilor de incalzire si instalatiilor sanitare. El are avanatajul de a avea un pret scazut. Mai mult, in cazul instalatiilor de incalzire conectate la sistemul centralizat de termoficare, este recomandat sa se foloseasca tevile ppr, deoarece sunt mult mai rezistente la coroziunea chimica.teava ppr

Tipuri de tevi cu poliproprilena PPR

Exista pe piata mai multe tipuri de tevi cu poliproprilena – simple, cu insertie de aluminiu, cu insertie de fibra compozita. In randurile urmatoare aflam care sunt diferentele intee aceste tipuri de teava PPR.

Tevi de polipropilena simple

Tevile din PPR simple sunt alacatuite din acest polimer din plastic care este rezistent temperaturi ridicate. Desi punctul de topire al PPR-ului nu ajunge la peste 650 de grade Celsius ca in cazul cuprului, ci se situeaza intre 160 si 166 grade Celsius, acest lucru este suficient pentru a-l il face potrivit pentru instalatii sanitare, termice si de aer conditionat.

Tevile sunt rezistente la soluţii acide dar se degradeaza la raze UV sau grupuri microbiene care cresc in prezenta amidonului. Tevile PPR simple nu au in componenta nicio insertie care ar putea sa ii scada conductivitatea si pot fi folosite fara nicio problema la instalatiile de apa potabila.

Tevi de polipropilena cu insertie de aluminiu

Tevi de polipropilena cu insertie de aluminiu au aparut pe piata din dorinta producatorilor de a aduce produse performante care sa faca fata cu brio in sisteme de incalzire sau racire (aer conditionat). Aceasta insertie de aluminiu are exact acest rol, de a imbunatati conductivitatea termica. Ele sunt usor de diferentiat fata de cele simple avand culori diferite – verde, gri, albastru.Tevi PPR

Tevi de polipropilena cu insertie de fibra compozita

Datorita insertiei de fibra compozita care micsorează transferul termic, acest tip de teava PPR este alegerea potrivita pentru sistemul de incalzire. Ea are o dilatare mai mica cu pana la 75% fata de tevile standard de polipropilena. De asemenea, in comparatie cu teava PPR cu insertie de aluminiu se remarca printr-o conductivitate redusa de temperatura. Alegand tevi de polipropilena cu insertie de fibra compozita veti beneficia de o rezistenta mai mare si o capacitate sporita de izolare termica si fonica chiar si cand acestea au peretele mai subtire.

Avantajele tevilor de polipropilena pentru instalatiile sanitare

Avantajele instalatiei pe polipropilena (PPR) – simple sau cu insertie de aluminiu / fibra compozita (cu insertie au o garantie de 100 de ani) – sunt : rezistenta la coroziunea chimica, greutate mica si manevrabilitatea facila, izolata fonic, transfer redus de caldura, ecologica, rezistenta medie la impact, etanseizare perfecta, nu rugineste, nu pierde din diametru prin aplicarea fitingurilor, rezistenta la temperaturi inalte, pret avantajos.

Transportul si manipularea facila a tevilor de PPR datorita masei reduse

Un alt avantaj demn de luat in seama este ca pot fi transportate si manipulate extrem de usor datorita greutatii reduse. PPR-ul este un material usor, flexibil, fapt care ajuta utilizatorul in a-l aduce la locul montajului.

Tevi de PPR ecologice si non-toxice

Tevile de polipropilena sunt sigure pentru sanatate nefind toxice. In acelasi timp ele respecta mediul inconjurator, acesta fiind unul dintre motivele pentru care se bucura inca de mare succes. Tevile din polipropilena sunt fabricate dintr-un material termoplastic, dur si rigid, care rezista la temperaturi inalte si are o rezistenta maxima din punct de vedere chimic.

Potrivite pentru instalatiile sanitare ingropate

Datorita rezistentei si flexibilitatii ele se preteaza excelent pentru instalatiile ingropate putand fi asezate rapid si sigur. Spre deosebire de tevile de cupru, acestea sunt mult mai usoare, fiind manipulate cu mai mare eficienta, iar montajul se face fara probleme. Se utilizeaza pentru incalzirea prin pardoseala, deoarece sunt foarte rezistente la presiunea sapei. Conteaza si faptul ca nu au nevoie de izolare, asa cum este in cazul tevilor de cupru. Materialele din care sunt fabricate reduc dilatarea cu un procent de pana la 75% fata de alte tevi, astfel pericolul fisurilor este aproape inexistent.

Transfer termic redus

Tevile de PPR au avantul ca nu pierd din caldura lichidului pe care il transporta. Ele sunt alese, de cele mai multe ori, tocmai pentru acest motiv. Teava PPR este utilizata cel mai des in cazul instalatiilor de incalzire. Conteaza calitatea materialului, pretul mai scazut si manevrabilitatea ridicata. Tubulatura din polipropilena mai prezinta un avantaj, acela de a reduce radical riscul aparitiei igrasiei tocmai datorita faptului ca materialele nu permit schimbul termic.

Izolare fonica

Alegand tevi de PPR pentru instalatia dumneavoastra va asigurati ca nu veti fi deranjati de zgomote deranjante. Fata de cupru acest material este un foarte bun izolator fonic.

Rezistenta la coroziunea chimica

Se recomanda tevi din polipropilena mai ales in cazul in care instalatia de incalzire este conectata la sistemul centralizat de termoficare. Acestea sunt mult mai rezistente la coroziunea chimica decat cele de cupru. In unele cazuri, cand tevile trebuie neaparat curatate cu anumite substante chimice, veti realiza cat de importante sunt cele din PPR, deoarece tevile din cupru nu ar rezista la acest tip de curatare.

Sunt alese de multe ori pentru ca impiedica depuneri de straturi care ar putea micsora debitul apei din sistemele de instalatii. Astfel, acesta ramane constant si are o valoare cu pana la 20% mai mare fata de tevile standard.

Pretul mai mic al tevilor de PPR

Un alt avantaj peste care nu putem trece cu vederea il reprezinta pretul scazut. PPR-ul este alegerea logica pentru cei care nu au un buget mare pentru investitii. Cu toate acestea ei se asigura ca primesc un material de calitate care face fata cu succes tuturor solicitarilor.

Dezavantajele tevilor cu polipropilena pentru instalatii sanitare

Dezavantajele instalatiei PPR sunt: la incalzire, imbinarile sunt instabile in timp, aspectul inestetic (masivitate), nu se vopsesc (vopseaua nu rezista pe ele), casanta la rece cu un coeficient mare de dilatare la cald, durata de viata mai redusa.

Masivitatea si aspectul inestetic

Am spus si mai sus, PPR-ul pierde lupta cu tevile de cupru la capitolul estetica. Ele sunt mai voluminoase fapt care le face mai greu de ascuns privirii. Nici produsele de imbinare din PPR nu ajuta ele atragand atentia intr-un mod negativ fiind mai butucanoase.

Durata de viata si garantia reduse

Daca in cazul cuprului suntem siguri ca instalatia va rezista o viata intreaga, deoarece acesta nu se degradeaza in timp, nu acelasi lucru il putem spune despre polipropilena. Acesta are o durata de viata mai mica fapt care duce si la o garantie redusa acordata de producatori.

Rezistenta redusa la socuri mecanice si temperaturi ridicate

Comparativ cu PPR-ul, tevile din cupru sunt mai rezistente la socuri mecanice fiind mai trainice, in primul rand, datorita faptului ca imbinarile sunt realizate prin sudura. In cazul temperaturilor ridicate am determinat deja ca tevile din cupru au un punct de topire mult mai ridicat.

Utilizarea tevilor de poliproprilena

Tevile din polipropilena sunt cele mai folosite pentru diferite genuri de sisteme de instalatii. Ele sunt extrem de eficiente, avand un randament ridicat si caracteristici excelente. Tevile din PPR sunt utilizate cu succes la mai multe tipuri de sisteme cum ar fi instalatia de apa rece, apa calda menajera sau sistemele de incalzire. In comparatie cu tevile din cupru, cele din polipropilena au un randament mai bun, si un coeficient de transfer termic mai mic ceea ce inseamna mai putine pierderi de caldura pe traseu. In cazul unor temperaturi scazute beneficiarul nu trebuie sa-si mai faca griji in privinta fisurarii si asta pentru ca tevile din PPR sunt rezistente la inghet. Sudarea si instalarea se realizeaza rapid si fara dificultate datorita faptului ca au o greutate mai mica fata de tevile vechi.

Tevi de poliproprilena pentru centrale termice

Produsele din PPR sunt fabricate in conformitate cu standardele internationale si sunt complet sigure pentru a fi utilizate pentru transportul apei potabile dar si a agentului termic. Ele nu afecteaza calitatea apei care circula prin sistem, sunt complet reciclabile si sunt rezistente la coroziune si abraziune interna.

Ele sunt alese pentru centrale termice deoarece au un coeficient mic de conductivitate termica, caracteristica importanta pentru evitarea condensului si evitarea neplacerilor cauzate de acesta (mucegai, desfacerea tencuielii, pete etc). Conteaza, de asemenea, si ca sunt rezistente la socuri mecanice. Produsele din PPR sunt excelente deoarece detin o rezistenta scazuta la curgere ceea ce insemana ca nu permit formarea depunerilor pe pereti si colmatarea.

Tevi de poliproprilena pentru baie si bucatarie

Alegand tevile si fitingurile din PPR veti fi siguri ca ati ales produse de top. Acest material este un excelent izolator fonic, zgomotul produs de curgerea fluidului fiind complet absent chiar si la viteze mari de curgere. Totodata acest material este usor de manipulat, de transportat si de depozitat datorita greutatii sale reduse. Iata de ce polipropilena este foarte utilizata pentru instalatiile de apa din baie si bucatarie ea fiind netoxica si neafectand calitatea lichidului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *