Articole recomandate

Stropirea pomilor primăvara și alte lucrări necesare pentru întreținerea pomilor fructiferi

Stropirea pomilor fructiferi primăvara reprezintă doar o parte din activitățile de îngrijire de care au nevoie aceștia pe toată durata anului. Orice pomicultor știe că pomii fructiferi trebuie îngrijiți indiferent dacă sunt sau nu în perioada de vegetație, în floare sau în diferite stadii de rodire. Există un calendar al stropirilor la pomii fructiferi, care se împletește cu celelalte lucrări și tratamente, pentru fiecare anotimp, calendar ce indică momentul optim pentru fiecare lucrare în parte, astfel încât să fie prevenite bolile și atacurile dăunătorilor.

Stropirea pomilor fructiferi primăvara

Stropirea pomilor fructiferi primăvara este una dintre cele mai importante operațiuni de întreținere, dar nu este singura. Pomii fructiferi au o evoluție complexă, de la intrarea în vegetație la înflorire, rodire și până la ajungerea la maturitate a fructelor, iar fiecare fază poate avea provocări specifice, de la boli și dăunători la probleme legate de condițiile climatice. Cele mai multe dintre aceste situații pot fi depășite și prevenite prin stropiri și alte tratamente ori lucrări de întreținere.

Pentru sănătatea pomilor fructiferi și a recoltei, sunt necesare stropiri în funcție de sezon, de boală sau de tipul de dăunător, precum și în funcție de tipul de pom fructifer din livadă, dar și de condițiile climatice și de starea de sănătate a pomilor. Îngrijirea pomilor fructiferi poate să fie una preventivă, luând în calcul problemele din anii precedenți, sau una reactivă, care impune urmărirea atentă a pomilor și intervenția promptă, în caz de nevoie.

Stropitul pomilor primăvara are scop preventiv și se aplică înainte ca mugurii florali să se deschidă. În funcție de starea pomilor, de condițiile climatice, dar și de antecedente, urmează alte stropiri preventive, dar numai după formarea fructului. Urmărirea atentă a stării de sănătate a pomilor, starea generală a vremii și antecedentele patologice pot impune sau elimina unele dintre aceste tratamente. Pomicultorul alege momentul optim pentru prima stropire la pomii fructiferi, luând în calcul:

  • specia de pomi fructiferi;
  • etapa de vegetaţie;
  • vârsta plantaţiei;
  • condiţiile climatice specifice zonei și prognoza;
  • riscurile de îmbolnăvire a livezii;
  • tratamentele efectuate în toamnă și iarnă.

Într-o livadă aflată pe rod se execută, în medie, 4-5 stropiri într-un an. Acestea pot fi, alternativ, stropiri preventive sau tratamente de primăvară la pomii fructiferi.

Pomii fructiferi nu înfloresc toți în același timp, fiecare având un ritm de vegetație propriu. Stropirea prunilor și a cireșilor se face la finele lui februarie – începutul lui martie, iar a merilor, perilor și gutuilor, în a doua jumătate a lunii martie. Trebuie avut în vedere și faptul că prunii și cireșii fac prima dată flori, în timp ce merii, perii, gutuii fac mai întâi frunze. Pentru caiși și piersici, strategiile sunt specifice, în funcție de soi și de gradul de aclimatizare al acestora.

Pentru a realiza cu succes stropirea pomilor, este necesară folosirea unui aparat cu rezervor și pompă de presiune pentru pulverizare. Există aparate automate sau manuale. Și unele, și altele sunt la fel de eficiente. Cele automate sunt utile pentru livezi cu suprafață mare, în timp ce aparatele manuale, extrem de versatile, pot fi utilizate în gospodării nu doar pentru pomi, ci și pentru grădina de legume și straturile cu flori.

Vezi 👉 AICI toate ofertele noastre de pulverizatoare sub presiune, cele mai utile scule cu utilizări multiple pentru grădină.

Stropirea pomilor primăvara devreme

Lucrul în livadă începe în funcție de condițiile meteorologice, de care depinde intrarea pomilor în vegetație. Un alt aspect important este legat de tipul substanțelor folosite la stropire.

Pomicultorii trebuie să stabilească următoarele:

  • cu ce se stropesc pomii după tăiere;
  • cu ce se stropesc pomii în luna februarie;
  • cu ce se stropesc pomii primăvara, după intrarea în vegetație;
  • cum se face corect stropirea pomilor în floare;
  • când se stropesc pomii cu piatră vânătă.

Primul tratament se face după tăierile care urmăresc îndepărtarea ramurilor uscate și bolnave și care se realizează în zilele calde de la finalul lui februarie sau primăvara foarte devreme, dar obligatoriu înainte ca pomii să intre în vegetație. Pentru stropiri se utilizează soluții ce conțin cupru, respectiv zeamă bordeleză (care este un amestec de piatră vânătă, numit și sulfat de cupru, neutralizat cu lapte de var stins). A doua soluție utilizată este uleiul horticol. Acesta este un produs special pentru tratarea pomilor fructiferi și este realizat din petrol, prin tehnici specifice de rafinare.

Este puțin important în ce moment al zilei se stropesc pomii fructiferi – dimineața sau seara – atâta vreme cât sunt respectate cele mai importante condiții care fac stropirile la pomii fructiferi cu adevărat eficiente:

  • temperaturile diurne sunt pozitive;
  • pomii nu sunt uzi, iar prognoza arată lipsa precipitațiilor pentru următoarele 48 de ore;
  • faza de vegetație a pomilor nu s-a declanșat sau este înainte de crăparea mugurelui.

Stropirea pomilor primăvara cu piatră vânătă este cu adevărat eficientă numai dacă se evită transferul în sol al substanțelor folosite. Acest aspect este esențial atât pentru planul de  tratamente la pomi fructiferi cu sulfat de cupru, cât și pentru stropirea pomilor cu ulei horticol.

Unele dintre aceste stropiri, inclusiv stropirea pomilor fructiferi cu piatră vânătă, au rolul de a crește rezistența florilor la îngheț. Ulterior, se mai pot aplica tratamente, dar numai după căderea petalelor și formarea fructului.

Stropirile cu piatră vânătă trebuie evitate după pornirea pomilor în vegetație, pentru că poate arde lăstarii și frunzele. Și stropirile în perioadele de înflorire trebuie oprite, soluțiile putând afecta polenul și îndepărta polenizatorii, dar, dacă există un atac masiv sau îmbolnăvirea gravă a pomilor, se pot utiliza, totuși, soluții care să aibă un impact minim asupra florilor și albinelor. Totodată, în acest caz, trebuie făcut un raport inteligent între pierderi și beneficii, dat fiind faptul că perioada înfloririi, care durează în medie 4-7 zile, este una foarte importantă, de care depinde viitoarea recoltă, astfel că aceste intervenții de urgență pot fi amânate până se formează rodul.

Schemă tratamente pomi fructiferi

Poți consulta AICI un calendar stropiri pomi fructiferi pentru sâmburoase (cireșe, vișine, pruni, caiși, piersici) și semințoase (măr, păr, gutui). Sursa acestui document este Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă (ANCA). Este important de precizat că, înainte de punerea în aplicare a tratamentelor menționate în acest tabel stropiri pomi fructiferi, este necesară consultarea unui specialist, pentru a verifica dacă substanțele nu beneficiază de reglementări speciale.

Cei care folosesc substanțe chimice pentru tratarea sau prevenirea bolilor și dăunătorilor în livezi au obligația de a avertiza apicultorii, pentru ca aceștia să poată lua măsuri de protecție a roiurilor. Este obligatorie protejarea insectelor cu rol în polenizare, în condițiile în care unele dintre substanțele folosite la stropirile de primăvară (și nu numai) pot fi toxice pentru albine.

Tăierile de întreținere

Tăierile sunt cele mai importante lucrări de întreținere, după stropiri. La soiurile rezistente (măr, păr, prun), acestea se pot realiza în toate zilele cu temperaturi pozitive din timpul sezonului rece. În cazul pomilor sensibili (caiși, piersici, gutui), acestea se pot efectua după recoltare sau toamna după căderea frunzelor, pentru a oferi acestor pomi posibilitatea de a-și vindeca rănile provocate de tăiere, înainte de venirea perioadelor geroase.

Vezi 👉 oferta de fierastraie manuale și/sau electrice ori drujbe și toate modelele de topoare.

O altă serie de tăieri trebuie realizate atunci când se urmărește obținerea unor recolte bogate la sfârşitul primăverii, după formarea fructelor, atât pentru pomii pitici, cât și pentru îndepărtarea ramurilor care nu produc rod, oferind un plus de suport celor utile.

Vezi 👉 modelele de foarfece de gradina cu diferite tipuri de capete și mânere

Întreținerea solului și fertilizarea

Fertilizarea solului se face începând cu finele lunii februarie, aceasta fiind cea mai indicată perioadă. Fertilizarea de toamnă, deși utilă, implică riscul unei intrări rapide în vegetație a pomilor, ceea ce poate duce la un risc crescut de expunere a florilor la episoade de îngheț, fapt care provoacă pagube importante sau care poate compromite pomii sensibili (caișii, piersicii și gutuii).

Procedura de fertilizare se realizează mereu după tăieri și numai după ce ramurile uscate și  bolnave au fost îndepărtate și distruse și începe întotdeauna cu afânarea solului la nivelul superficial, manual sau cu o grapă, un motocultor sau un cultivator. Administrarea îngrășămintelor se face după topirea zăpezii, într-o perioadă ploioasă, pentru a favoriza admisia nutrienților în sol. În funcție de soiurile din livadă și de calitățile solului, se pot administra îngrășăminte specifice, care au ca scop completarea substanțelor nutritive din sol.

Ca regulă general valabilă, solul pe care se dezvoltă pomi fructiferi are nevoie de un aport suplimentar de azot, potasiu și fosfor, dar cantitățile variază în funcție de tipul pomilor.

O modalitate foarte bună de a întreține natural solul o reprezintă formarea și menținerea unei pajiști cu floră spontană. Aceasta nu doar că va atrage polenizatori, dar, prin cosire periodică, va furniza azot, flora spontană fiind capabilă să alimenteze solul cu azot atmosferic, astfel că nu vor mai fi necesare îngrășăminte azotate. În plus, o pajiște deasă creează un microclimat pentru specii insectivore și limitează proliferarea fungilor.

Află și detalii despre arbusti usor de ingrijit

Văruirea tulpinilor

Începând de la jumătatea lunii martie, trunchiurile pomilor pot fi date cu o soluție groasă de lapte de var. Acest tratament, pe lângă efectul estetic, are și un foarte util rol de protecție împotriva insectelor dăunătoare și rozătoarelor. Operațiunea este simplă, dar implică niște pași care trebuie urmați:

  • trunchiul pomului se curăță cu o perie aspră, pentru a îndepărta insectele și ouăle acestora;
  • locurile unde scoarța este rănită se tratează cu soluții dezinfectante (de exemplu, cu piatră vânătă) și se pot bandaja cu mastic sau chit de grădină, pentru a avea protecție suplimentară;
  • în soluția de lapte de var se pot adăuga fungicide naturale (obținute din ceaiuri concentrate de coada-calului).

Văruirea tulpinilor pomilor este o metodă care poate elimina necesitatea unor tratamente chimice, dacă este făcută corect și în fiecare primăvară. În timp, acest procedeu întărește scoarța pomilor și o face netedă, ceea ce oferă pomului imunitate în fața posibililor agresori naturali.

Este important de spus că, pentru stropiri, este necesar un echipament de protecție, format din costum, ochelari și mănuși. Ochelarii de protecție sunt necesari și la lucrările de tăiere. Văruirea trunchiurilor se face obligatoriu cu mănuși și ochelari de protecție, varul fiind coroziv.

Îngrijirea pomilor fructiferi este obligatorie dacă urmărești obținerea unor recolte bogate și a fructelor sănătoase. Lucrările de întreținere nu sunt complicate, însă trebuie efectuate la timp, cu atenție și utilizând soluțiile și instrumentele potrivite.

Sursa foto: Shutterstock.com

2 thoughts on “Stropirea pomilor primăvara și alte lucrări necesare pentru întreținerea pomilor fructiferi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *