Instalatii de incalzire

Solutii ieftine si eficiente de incalzire a casei

Importanta izolarii

Cunoastem cu totii termenul de izolare termica insa putini sunt cei care ii acorda atentia cuvenita. Izolarea termica nu se refera numai la a placa peretii, interiori sau exteriori, cu polistiren sau vata minerala, ci de a face cele mai bune alegeri care sa-ti aduca confortul visat cu investitii minore si care sa te ajute sa economisesti cat mai mult in viitor.

Izolarea termica a unui apartament sau a unei case se face dupa anumite reguli asa cum am stabilit in articolul „Izolarea termica – cum ne izolăm eficient locuința și ce materiale alegem”. Am stabilit acolo ca exista mai multi factori care influenteaza modul in care eficientizam consumul pentru a avea caldura necesara. Pe langa izolarea peretilor cu diverse materiale am acordat atentie verificarii geamurilor si usilor, cailor de aerisire si balconului. De asemenea am amintit despre izolarea termica a podelei si a acoperisului. Luand aceste masuri ne asiguram ca nu avem pierderi de caldura si nu suferim pierderi financiare.

Solutii ieftine si eficiente de incalzire a caseiImportanta izolarii termice se simte nu numai pe timpul iernii ci si vara, atunci cand apartamentul sau casa in care locuiti se va incalzi, dar aparatul de aer conditionat nu va trebui sa functioneze la putere maxima pentru a va asigura mediul confortabil dorit. Asta deoarece un perete exterior izolat asa cum trebuie mentine interiorul locuintei la o temperatura relativ constanta.

Asadar, optand sa izolam termic peretii dar si celelelate elemente care ar putea produce pierderi de caldura, vom eficientiza tot sistemul de incalzire si vom face economii la facturi. Economii si mai importante obtinem daca, pe langa izolarea propriu-zisa, investim in solutii ieftine de incalzire a locuintei – centrale termice, pompe de caldura, panouri radiante, panouri solare, incalzirea in pardoseala, cazane care folosec combustibil ieftin (brichete de rumegus, compost).

Centrala pe combustibil disponibil in fiecare gospodarie            

Centrala termica a devenit solutia cea mai la indemana pentru locuitorii Romaniei dupa debransarile in masa de la sistemul de incalzire central. In functie de combustibilul disponibil in fiecare gospodarie, de la gaze naturale pana la paie si resturi vegetale, romanul a realizat ca este mai ieftin si mai eficient sa controleze temperatura mediului de viata cu un produs facil de controlat si disponibil la un pret accesibil.

Centrala apartament

Daca despre centralele pe gaz am amintit in repetate randuri, suntem siguri ca nu ati auzit foarte multe depre cele care functioneaza pe baza de combustibil ecologic. Asadar, va aflati intr-o zona in care gazele naturale nu sunt disponibile. Atunci trebuie sa luati in considerare o centrala pentru care puteti asigura rapid combustibilul. Iar cel mai la indemana este combustibilul din productia agricola, paiele sau alte resturi vegetale.

Bineinteles si centralele pe lemne reprezinta o solutie, insa acesta este mai scump decat cele amintite mai sus. Depinde mult și de suprafetele pe care le aveti de incalzit in a face alegerea corecta. Sistemele de incalzire ieftine sunt cele care ajuta la obtinerea confortului cu minimum de investitii atat pentru produsul in sine cat si pentru combustibilul pe baza caruia acesta functioneaza.

Centrala cu paiePompele de caldura

O solutie relativ noua de incalzire ieftina a locuintei este reprezentata de pompele de caldura. Cu ajutorul acestora factura lunară la curent electric este de cateva ori mai mica decat la o centrala termică electrică, spre exemplu. Acestea sunt de mai multe feluri, pompe de caldura aer-apa, pompe de caldura apa-apa, pompe de caldura sol-apa si pompe de caldura sol-aer. Cele mai întâlnite sunt cele care folosesc căldura solului pentru încălzirea locuinței transpunand caldura în apa care va circula prin calorifere.

Pompele de caldura sunt echipamente care ofera premisele tehnice necesare pentru a folosi eficient energia solara acumulata in apele subterane, in sol sau in aer, sub forma de caldura ecologica, pentru incalzirea sau racirea incintelor si pentru preparare de apa calda menajera. Pompa de caldura obtine aproximativ trei sferturi din energia necesara din mediul inconjurator, iar pentru restul, pompa de caldura utilizeaza ca energie de actionare curentul electric.

pompe de caldura ecoPompele de caldura reversibile (apa-apa sau sol-apa) pot asigura si necesarul de racire pe timp de vara. Sistemele cu pompa de caldura sunt in general foarte silentioase, complet automatizate si nu necesita operatii periodice de intretinere. Nu este nevoie de un depozit pentru combustibil, nu sunt necesare eliminarea cenusii si curatarea cosului de fum. Pompele de caldura au avantajul unei functionari sigure producand energie termica prin intermediul unui ciclu termodinamic, fara ardere de combustibil.

Modul de functionare al unei pompe de caldura este in principiu identic cu al unui echipament pe care il utilizam in fiecare zi: frigiderul. Aceeasi tehnica, numai cu utilizare inversata; in cazul frigiderului, agentul de racire preia caldura din alimente si o cedeaza mediului inconjurator. Pompa de caldura preia caldura din mediul inconjurator (sol, apa sau aer) si o cedeaza sistemului de incalzire sub forma de energie termica.

Pompe de caldura MideaSolul, apa si aerul sunt elemente disponibile in cantitati nelimitate pentru a fi utilizate ca sursa pentru o pompa de caldura. In fiecare caz in parte, cea mai avantajoasa sursa de energie depinde de circumstantele locale, de locatia cladirii si de necesarul de caldura al acesteia.

Panourile radiante

O alta solutie de incalzire eficienta cu bani putini o reprezinta panourile radiante. Acestea reduc cheltuielile cu aproximativ 50% fata de sursele de incalzire conventionala. Preferate pentru ca se instalează rapid şi fără mizerie acestea aduc si efecte benefice asupra corpului uman: stimulează circulaţia sângelui la hipotensivi, nu usucă aerul, nu ridica praful in camera deoarece nu există circulaţie a aerului în cameră, nu produce mirosuri. Sunt recunoscute drept produse ecologice: nu degajă fum sau alte noxe.

Panouri radianteDeoarece nu lucrează cu lichide sau abur sub presiune precum alte surse încălzire, există un risc scăzut de incendiu. Așadar panourile radiante sunt sigure pentru integritatea și sănătatea utilizatorilor.

Ele au o durată de viaţă extinsă şi nu necesită întreţinere specială.

Panouri solare

O altă modalitate de a face economie la incalzire este achizitionarea unor panouri solare. Acestea au fost introduse intr-un program sustinut de guvernul Romaniei care incurajeaza utilizarea energiei regenerabile, a energiei solare. Asadar cei care doresc sa achzitioneze astfel de produse pot beneficia de subventii de la stat.

Panouri solare termiceEste adevarat, aceste produse presupun o investitie mai mare la inceput dar se amortizeaza in timp. Programul „Casa Verde“, prin care românii pot beneficia de un ajutor de pana la 6.000 de lei de la stat pentru achiziția unor panouri solare, reprezinta un pas de luat in seama. Panourile solare utilizate pentru incalzirea casei se dovedesc destul de eficiente si pe timp de iarnă, aceasta fiind prima grija a celor care decid sa instaleze aceste produse. Majoritatea le folosesc pentru a obtine apa calda menajera insa datorita tehnologiei de ultima generaţie rezultatele sunt unele pe masura si pentru incalzire. Bineinteles, numarul panourilor solare este dictat de suprafata locuintei. Alegand numarul potrivit veți reuși să produceți propria energie termică și să renunțați, cel puțin parțial, la consumul de încălzire furnizată de către regiile de autonome sau pe bază de combustibili.

Încălzirea cu brichete

Acest tip de încălzire câștigă tot mai mulți adepți deoarece brichetele din rumeguș folosite în locul lemnului dovedesc o eficiență ridicată deși prețul lor este unul mai mic. Avantajul lor este ca sunt ecologice – nu mai trebuie taiati copaci. Brichetele de lemn sunt realizate direct din resturi de lemn presate la presiuni foarte mari.

brichete rumegusBrichetele de lemn ard constant, incet, intr-o maniera controlabila, deoarece continutul lor de umiditate este unul foarte scazut, in comparatie cu lemnul. Iata de ce brichetele vor elibera mai multa energie pe kilogram decat lemnul de foc obisnuit.

Un dezavantaj al acestor brichete il constituie faptul ca centrala trebuie curatata destul de des.

Incalzire prin pardoseala

Încălzirea prin pardoseală oferă cel mai confortabil mod de încălzire a camerei. Acest lucru se datorează faptului că se răspândește caldura uniform pe toată supafața camerei. Alte avantaje ale acestui sistem de incalzire – cheltuieli mai mici , faptul ca nu produce gaze toxice, marirea spatiului prin disparitia caloriferelor, caldura uniforma, economie de combustibil (caldura venind de jos, temperatura ambientala tinta poate fi mai scazuta), protectia contra alergenilor si acarienilor prin reducerea riscului de aparitie a mucegaiului, posibilitatea de a fi instalata sub parchet, gresie, piatra (recomandata), un design mai placut.

incalzire prin pardosealaSistemul radiant de incalzire pe baza de agent termic prin pardoseala reprezinta modul cel mai eficient din punct de vedere energetic de a distribui caldura in interiorul cladirilor. Temperaturile scazute ale agentului termic folosit permit obtinerea unei eficiente optime ale surselor de caldura. Nu mai punem la socoteala ca intreaga instalatie este invizibila, ceea ce va confera libertate in alegerea oricarui stil arhitectural.

O investitie initiala usor mai ridicata decat in cazul sistemelor de incalzire conventionale, va fi recuperata insa de mai multe ori in timpul ciclului de viata al cladirii, prin faptul ca se obtine un consum de energie redus.

Sistemele de încălzire în pardoseală constau intr-o retea de conducte cu apa calda sau un covor de rezistente electrice montate pe sapa, sub pardoseala. Un astfel de sistem se poate instala atat la parter, cat si la demisol sau etaj, in case noi sau renovate.

Sistemele de incalzire prin pardoseala care utilizeaza apa au avantajul de a fi mai economice din punct de vedere al energiei utilizate fata de un sistem clasic. Agentul termic este incalzit la o temperatura mai scazuta, undeva spre 50°C, decat pentru sistemele clasice de incalzire care incalzesc apa pana la 60°C sau chiar mai mult. Astfel se poate ajunge ca incalzirea prin pardoseala cu agent termic sa poata fi deservita si de boilere, pompe de caldura si, partial, chiar de sisteme solare.

Încălzirea cu un covor electric este considerată un pic mai rapidă decât cea cu apă. De asemenea, datorită faptului că se montează mai repede, ea este și ceva mai ieftină. Varianta de încălzire în pardoseală pe curent este probabil mai indicată deoarece covorașele de încălzire prin pardoseală sunt subțiri și mai ușor de manevrat decât sistemele cu apă.

incalzire pardoseaala covor electricCentrala verde cu compost

Centrala bio cu compost poate fi construită de către orice gospodar, cu o investiție minimă. Ea beneficiază de proprietatea compostului de a genera căldură și este folosită mai ales în zone rurale la ferme, case de țară sau la încălzirea solarului.

Ca material de bază se recomandă frunzele și lemnul tocat de foioase. Fermieri europeni care au utilizat acest sistem de mai muți ani folosec în acest amestec lemn de pin (în proporție de 15% din compost) deoarece microorganismele care atacă de obicei lemnul nu agreează  gustul acru al acestuia.

Centrala verde cu compostEste determinant pentru acest sistem ca lemnul să nu fie tocat foarte fin. Astfel bucățile mai mari vor permite oxigenarea în interior și stimularea procesului de descompunere. Nu vom uita să udăm compostul în primele zile.

Centrala verde pe baza de compost este construită având la bază o folie de plastic. Aceasta are rolul de a asigura succesul fazei de amenajare amintite mai sus, când compostul este alimentat cu apă pentru a ajuta la putrezirea lemnului. Procesul continuă cu adăugarea de lemn tocat peste folie, adăugându-se apoi o țeavă bine fixată de structură pentru a-și menține forma concentrică. Acest procedeu va fi repetat adăugându-se noi straturi de țeavă și de lemn tocat. Ultimul strat va fi unul de lemn.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *