Soba cu peleti, utila si placuta!

Actualizat la 2 March, 2015 at 08:23 am

De putin timp Romstal a introdus in oferta sa un produs nou care pentru unii ar putea parea ciudat. Pe scurt un cazan pe peleti + un semineu = o soba. Este vorba despre Soba de tip semineu pentru incalzire centralizata cu peleti. Construita din otel masiv Soba tip semineu Biolux are o putere de 20 kw si contine in interior :
  • Pompa de circulatie
  • Vas de expansiune de 10 litri
  • Supapa de presiune
  • Dezaerator
Procesul de ardere este controlat în mod automat, utilizatorul doar alege unul dintre cele trei valori ale puterii de ardere, pornirea arderiii se face electronic. Se poate programa modul de lucru si perioada de functionare.
Panoul de control este similar cu cel de la cazanul Compact 20 de la acelasi furnizor.
soba cu peleti
Nu va asteptati la asa ceva, corect? Un produs care sa impleteasca magia unui semineu cu utilitatea unui cazan pe peleti.  Aceasta soba tip semineu cu functionare pe peleti, a fost proiectata de Radijator pentru a fi montata exact in camera de locuit pentru a degaja caldura si a crea un ambient deosebit prin imaginea panoramica a peletilor arzand in spatele geamului termorezistent. Spre deosebire de cazanele clasice pe peleti, aceasta soba-semineu nu are nevoie de o camera tehnica pentru ca toate accesoriile sunt montate in interiorul acesteia. Datorita montajului in camera de locuit se recomanda o atentie sporita dimensionarii si montajului evacuarii de gaze arse.
 
soba-bioluxSubcomponente
1 Schimbator de caldura cu turbulatori
2 Camera de ardere
3 Arzator
4 Sistem de alimentare(sneck)
5 Buncar
6 Evacuare gaze arse
7 Usa frontala
8 Manta soba
9 Rama soba
10 Gratar_acces curatare turbulatori
11 Panou de control
12 Automatizare soba
13 Electro Presostat mecanic pentru apa
14 Pompa
15 Ventilator de evacuare
16 Motor sneck
17 Rezistenta aprindere
18 Vas de expansiune
 
În cadrul automatizarii care controleaza procesul de ardere si influeneaza activitatea ciclurilor de încalzire, exista doua termostate. Ambele au functii de siguranta, limitatoare de temperatura apei în cazan. Datorita nevoii de siguranta în functionare a cazanului, ambele termostate au sonde independente de masurare de temperatura a agentului din cazan. Primul termostat este aa-numita "termostat de lucru" de lucru si servete în vederea limitarii temperaturii la un nivel în care utilizatorul doreste. Celalalt termostat este "termostatul de siguranta", deoarece opreste functionarea ventilatorului care favorizeaza flacara sau o opreste. Temperatura de siguranta este limitata la 95 de grade Celsius.
 
Soba pe peleti necesita curatare periodica pentru se pastra in perfecta stare de functionare si randamentul sa ramana constant. Curatarea zilnica se refera la zona de ardere, (arzatorul, contine o cupa metalica unde are loc arderea
si care se extrage usor din soba si se curata in cateva minute), mentinand curata zona arzatorului, acesta porneste mai repede si arderea este mai buna, cantitatea de aer prin fantele din cupa fiind mai mare. De asemenea, arzatorul, chiar si în cursul unei zile poate sa acumuleze in partea de jos, cenusa care trebuie eliminata. La o ardere normala, in medie, 100 kg de peleti produc 1 kg de cenusa.

Odata pe luna este necesar sa se deschida capacul superior pentru curatare, se scot “arcurile de curatare” din interiorul turbulatoarelor pentru a elimina gudronul si funinginea.
 

Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *