Sistemul de aerisire și ventilație a podului – sfaturi pentru întreținere
Aerisirea podului este esențială pentru a preveni excesul de umiditate, dar și înghețul pe timpul iernii și acumularea de căldură pe perioada verii. În plus, un sistem de aerisire și ventilație eficient va crește nivelul de confort din locuință și va proteja materialele de construcție și structura locuinței.
Află în cele ce urmează ce tipuri de ventilație există în funcție de pod, care sunt avantajele unui sistem de ventilație, dar și ce trebuie să faci pentru o ventilare eficientă.
- Care sunt avantajele unui sistem de ventilație
- Tipul de ventilație în funcție de pod
- Sfaturi practice pentru o ventilare eficientă
Care sunt avantajele unui sistem de ventilație
Ventilarea eficientă a podului ajută la menținerea unei temperaturi optime, indiferent de anotimp, dar și la prevenirea excesului de umiditate. Pe timpul verii, căldura se acumulează în pod, de unde se răspândește apoi către podea și restul locuinței, crescând temperatura din casă. În schimb, pe timpul iernii, căldura din casă nu se răspândește către alte camere, ci ajunge în partea superioară a locuinței, în pod, ducând la apariția umezelii.
Astfel, atunci când temperatura este menținută la un nivel optim, scad costurile pentru facturile la electricitate și cele pentru funcționarea aparatului de aer condiționat, în special pe perioada verii. În același timp, pe timpul iernii poate fi prevenită apariția umezelii, menținându-se o temperatură constantă în locuință.
De asemenea, prin prevenirea excesului de umiditate crește durata de viață a materialelor de construcție folosite și scade riscul de apariție a mucegaiului sau de putrezire a lemnului utilizat pentru structura de rezistență a podului.
Sistemul de aerisire și ventilație a podului poate elimina, astfel, transferul de căldură și umiditate de la nivelul acoperișului către interior. Pentru o eficiență sporită, este necesar un sistem de ventilație care să permită un flux de aer uniform. În caz contrar, pot să apară zone fierbinți sau cu umiditate ridicată, ce reduc eficiența sistemului de ventilație.
Deși căldura excesivă și umiditatea care se acumulează în pod au cauze diferite, soluția este una comună și se referă la existența unui sistem de ventilație eficient, care să nu împiedice traversarea liberă a curenților de aer.
Citește și Lucrari de intretinere pentru exteriorul casei: sfaturi practice
Tipul de ventilație în funcție de pod
Atunci când este planificat sistemul de ventilație și aerisire, este important să se țină cont de tipul podului și dacă acesta urmează să fie locuit sau nelocuit. Iată criteriile care trebuie avute în vedere:
- Pod nelocuit – în cazul în care este vorba de o clădire cu o lățime mai mică de 12 metri, iar panta acoperișului nu depășește 10 grade, atunci este necesar ca podul să fie ventilat de la streașină la streașină. În schimb, dacă panta acoperișului este mai mare de 10 grade, atunci ventilarea trebuie să fie făcută de la streașină până la coamă. În acest fel, este prevenit condensul pe partea inferioară a învelitorii.
- Pod locuit – în cazul în care podul este transformat în mansardă, ca spațiu de locuit, sau dacă este vorba de o cameră cu tavan înalt, atunci ventilarea trebuie făcută de la streașină până la coamă. Acest tip de ventilație este recomandat doar în cazul în care nu există ferestre sau lucarne la nivelul acoperișului.
- Pod cu ferestre – deoarece suprafața acoperișului este întreruptă de ferestre sau lucarne, atunci este necesar să fie instalate ventilații suplimentare pentru ca spațiul să fie aerisit în mod adecvat.
În ceea ce privește ventilarea naturală a acoperișului, aceasta depinde în mare măsură de presiunea vântului și de tirajului aerului.
În principiu, sistemul de ventilație și aerisire a podului poate fi static sau mecanic. Cel mai des întâlnit este cel static, care presupune circularea naturală a aerului. Mai exact, când aerul cald pătrunde în pod, acesta se va ridica în partea superioară a podului, pe unde va fi eliminat, apoi, prin gura de aerisire.
Sistemul de ventilație mecanic presupune folosirea unor guri de aerisire care să genereze mișcarea naturală a aerului.
Citește și Dezinfectarea suprafetelor din casa: cum sa ai un mediu sigur pentru familia ta
Sfaturi practice pentru o ventilare eficientă
Un sistem de ventilație și aerisire eficient trebuie să fie întotdeauna echilibrat. Iată câteva sfaturi utile pentru a asigura o ventilare optimă a podului:
- În cazul în care învelitoarea este din șindrilă bituminoasă sau fibră de sticlă, atunci este absolut necesar ca podul să fie ventilat pentru ca învelitoarea să reziste mai mult timp;
- Numărul de spații pentru admisia aerului trebuie să fie egal cu gurile de aerisire, astfel încât aerisirea să fie efectuată corect, iar aerul cald și umiditatea să fie eliminate în mod eficient;
- De asemenea, jumătate din spațiile de ventilare trebuie să fie montate în partea de jos a podului, în timp ce cealaltă jumătate trebuie să fie poziționată în partea de sus, astfel încât să se creeze un flux de aer constant și uniform;
- Atât spațiile de admisie, cât și gurile de aerisire trebuie să fie poziționate în zone ferite de posibile infiltrații de apă de ploaie sau zăpadă, pentru a nu bloca fluxul de aer;
- Nu trebuie împiedicată niciodată traversarea liberă a curenților de aer, așadar nu trebuie să existe piese de mobilier sau alte obiecte care să blocheze spațiile de admisie și gurile de aerisire;
- Structura acoperișului trebuie ventilată în întregime, așa că este necesar să ții cont dacă spațiul va fi locuit sau nu și să alegi tipul de ventilație potrivit;
- Ține cont că mai multe spații mici de aerisire sunt mai potrivite decât câteva spații mari și puține;
- În cazul în care panta acoperișului depășește 10 grade, atunci ar trebui să iei în calcul montarea unor sisteme de ventilație suplimentare, precum cele mecanice;
- Trebuie aerisit tot spațiul din pod, nu doar la nivelul coamei acoperișului.
Citește și Izolarea balconului. Care sunt pasii de urmat si ce materiale sa folosesti
Așadar, un bun sistem de ventilație și aerisire a podului aduce numeroase beneficii în ceea ce privește confortul din locuință și costurile lunare. Orice pod trebuie ventilat, indiferent dacă este locuit sau nu, pentru a menține o temperatură constantă și pentru a preveni excesul de căldură pe timpul verii, în timp ce iarna este prevenită acumularea de umiditate. În plus, un sistem de ventilație eficient ajută la protejarea materialelor de construcție utilizate și mărește durata de viață a acestora.
Sursa foto: Shutterstock