Articole recomandate

Sfaturi utile pentru montarea parchetului

Parchetul este un tip de pardoseală care conține minimum 80% lemn. Montarea sa este relativ simplă totuși persoanele care nu pun parchet frecvent pot întâmpina dificultăți. Mai jos poți citi câteva sfaturi referitoare la montarea parchetului, precum și care sunt pașii pentru montare.

Sfaturi generale pentru montarea parchetului

Pentru ca parchetul să aibă o durată lungă de viață, este important să ai grijă de el încă înainte de montare. Astfel, este recomandat să îl transporți, pe cât posibil, în ambalajul original. Evită să sprijini parchetul de perete deoarece riști deformarea sa. Cel mai bine este să pui pachetele de parchet pe sol, unul peste altul.

Mai mult, este bine să folosești fiecare pachet până la ultima bucată înainte de a deschide un nou pachet.

Dacă trebuie să depozitezi parchetul 1-2 zile înainte de folosire, lasă-l într-o cameră încălzită la 15-20 de grade Celsius.

Mai jos sunt câteva sfaturi generale utile în montarea parchetului:

  • Înainte de a monta parchetul, îndepărtează din cameră piesele de mobilier, obiectele fragile, cablurile și alte lucruri care pot împiedica montarea. În camerele mai mari, poți muta mobila într-un colț pentru ca, pe măsură ce montezi parchetul, să le muți pe noua pardoseală.
  • Curăță cu grijă stratul pe care va fi montat parchetul. Dacă observi urme de mucegai pe pardoseală, va trebui să o cureți înainte de a monta parchetul.
  • Montează parchetul la o temperatură de 15-20 de grade Celsius și o umiditate de maximum 60%. În mod ideal, aceste condiții ar trebui să persiste cel puțin trei zile după instalare.
  • Ține ferestrele și ușile închise în timpul montării parchetului.
  • Pentru un aspect plăcut și uniform, așază plăcile de parchet paralele cu sursa de lumină. Dacă încăperea este dreptunghiulară poți monta plăcile pe lungimea camerei.
  • Înainte de montare, calculează dimensiunile ultimului strat de parchet. Acesta ar trebui să nu fie mai mic de 5 cm; este necesar să lași o mică distanță deoarece parchetul se poate dilata sau contracta în funcție de umiditatea din cameră.
  • Urmărește cu atenție instrucțiunile producătorului – dacă apar probleme la îmbinarea prin click sau plăcile de parchet au dimensiuni diferite, altele decât cele menționate pe cutie, poți solicita ajutorul furnizorului de parchet.
  • Dacă îți dorești acest lucru, poți instala parchetul pentru un sistem de incalzire in pardoseala. Totuși, în acest caz, temperatura maximă a sistemului de încălzire nu ar trebui să depășească temperatura de 20 de grade Celsius pe durata montării. De asemenea, parchetul din lemn de arțar și lemn de fag nu este indicat deasupra unui sistem de încălzire în pardoseală.
  • Nu uita de plinte – acestea se montează după ce ai pus parchetul. Au rolul de a ascunde rostul de dilatare, spațiul dintre parchet și pereți și oferă un aspect plăcut. Plintele se vor fixa cu ajutorul șuruburilor pe perete.
  • Acordă atenție tipului de mobilă din cameră – de exemplu, dacă ai o masă din lemn masiv și o bibliotecă plină de cărți de o parte și de alta a parchetului, plăcile de parchet pot fi blocate. Ca regulă generală, optează doar pentru o piesă mare de mobilier care se va afla pe un rând de parchet.
  • Acordă atenție modului de tăiere a plăcilor de parchet – pentru o tăietură cât mai fină și pentru a minimiza resturile care pot apărea pe suprafață, este indicat să folosești un fierastrau electric și să realizezi tăietura pe spatele plăcii.

Un alt aspect important în montarea parchetului se referă la persoana care se va ocupa de această sarcină. Decizia de a te ocupa singur de acest lucru sau de a angaja personal specializat ține de buget, de cât de priceput ești cu uneltele și cât timp ai la dispoziție.

Totuși, dacă nu ești pasionat de renovări sau proiecte DIY, probabil că este o idee bună să lași un specialist să se ocupe.

Sfaturi pentru montarea parchetului în zone dificile

Anumite zone din cameră necesită mai multă atenție decât altele la montarea plăcilor de parchet. Mai jos poți citi despre montarea plăcilor de parchet în jurul țevilor, la praguri, la îmbinarea cu gresia și acolo unde există sisteme de încălzire în pardoseală.

Montarea plăcilor de parchet în jurul țevilor

Atunci când ai de montat plăci de parchet în jurul țevilor, ai nevoie de freză pentru parchet și fierăstrău electric.

Găurește placa și decupează în funcție de zona unde se află țevile. Pentru siguranță, găurile ar trebui să aibă minimum 20 mm în plus față de diametrul țevilor.

După instalarea plăcilor de parchet, poți folosi anumite elemente de mascare în aceeași nuanță.

Montarea plăcilor de parchet la praguri

În apropierea pragului este necesar să tai placa de parchet pentru a lăsa loc suficient pentru dilatație.

Poziționează placa de parchet pe porțiunea rămasă până la ușă, apoi calculează lățimea distanțierului și taie placa în funcție de măsurători, pentru o potrivire exactă. După ce ai așezat ultima placă, poți pune pragul.

Montarea plăcilor de parchet la îmbinarea cu gresia

Dacă ai parchet și gresie în aceeași încăpere, de exemplu, într-o bucătărie open space, vei avea nevoie de un profil de trecere special conceput pentru această îmbinare.

Calculează distanța dintre zonele camerei și taie o placă potrivită pentru această zonă, având în vedere că distanțierul are aproximativ 6 mm. După ce pui această ultimă placă, poți monta profilul de trecere.

Montarea plăcilor de parchet în cazul sistemelor de încălzire prin pardoseală

Poți monta parchet laminat pentru un sistem de încălzire în pardoseală, mai ales dacă folosești agent termic și nu electric. Dacă acesta este cazul, nu va mai fi nevoie de o folie barieră de vapori, ci de o folie PEE perforată pentru a permite trecerea căldurii.

În cazul în care ai instalat deja un sistem de încălzire la montarea parchetului, asigură-te că temperatura în zona instalației este de 18-20 de grade Celsius.

După finalizarea montării, este indicat să crești temperatura treptat, cu maximum 2-5 grade Celsius pe zi.

Pașii necesari pentru montarea parchetului

Pentru a monta corect parchetul este indicat să urmezi acești pași:

  • Pasul 1: Citește cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj. Procedura de montare este unică, însă pot exista anumite particularități care țin de fiecare producător în parte.
  • Pasul 2: Evaluează calitatea suprafeței – pardoseala pe care va fi pus parchetul trebuie să fie curată, uscată și dreaptă; poți folosi o nivela pentru a vedea dacă suprafața este dreaptă. De asemenea, umiditatea la suprafață nu ar trebui să depășească 3%, iar denivelările de peste 2 mm necesită netezire.
  • Pasul 3: Depozitează și aclimatizează parchetul – de exemplu, parchetul laminat are nevoie de 48 de ore de aclimatizare, în timp ce parchetul triplu stratificat necesită minimum șapte zile înainte de montare.
  • Pasul 4: Fă calculele pentru a vedea de câte plăci ai nevoie – de asemenea, lasă minimum 1 cm spațiu de dilatație. Tot în această etapă trebuie să verifici dacă există plăci de parchet defecte.
  • Pasul 5: Montează parchetul paralel cu sursa de lumină – începe montarea din colțul stâng al camerei. Plăcile se prind unele de altele prin click, ca un fel de puzzle. Ultima placă din primul rând se taie în funcție de lungimea necesară și se fac ajustări la montare. Al doilea rând se începe cu restul rămas de la primul rând, dacă are o lungime de minimum 20 cm;
  • Pasul 6: Montează plintele – acestea ascund distanța de dilatație, cablurile și alte fire, oferind un aspect plăcut.

Montarea parchetului flotant (cu click) este destul de simplă dacă ești pasionat de proiecte prin gospodărie și ai uneltele necesare. Totuși, dacă nu te ocupi ocazional cu reparații prin casă, este indicat să soliciți ajutor din partea personalului specializat.

Sursa foto: Shutterstock

One thought on “Sfaturi utile pentru montarea parchetului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *