Solutii de Amenajari

Sfaturi pentru filtrarea si purificarea apei si transformarea ei in apa potabila

  1. Filtrarea si purificarea apei
    1. Procedee de tratare a apei pentru transformarea in apa potabila
    2. Tipuri de instalatii pentru filtrarea si purificarea apei
    3. Alegerea aparatului potrivit pentru filtrarea si purificarea apei
    4. Eficienta in utilizare
    5. Materialele din care este realizat aparatul de filtrare si purificare a apei
    6. Tipul de montaj
    7. Consumabilele aparatului
    8. Pastrarea rezervelor de apa filtrata
  2. Utilitatea folosirii aparatelor de filtrare si purificare a apei
    1. Beneficii pentru sanatate
    2. Prelungirea duratei de viata a aparatelor electrocasnice care folosesc apa
    3. Indepartarea gustului si mirosului din apa
    4. Economii financiare

Filtrarea si purificarea apei

Apa este esenta vietii! Am spus-o de mai multe ori, organismul uman este compus in proportie de 70% din apa. Acest lucru inseamna ca apa este mult mai importanta decat mancarea pentru supravietuire. Cat de importanta este insa calitatea apei pe care o consumam pentru a ne face sa ducem o viata lunga si sanatoasa? Raspunsul este ca aceasta trebuie sa fie cat mai curata, fara substante nocive organismului.

Multi dintre romani consuma apa direct de la robinet crezand ca proceseele regiilor de apa sunt suficiente pentru a le garanta cea mai buna apa. Adevarul este ca aceasta contine foarte mult clor, substanta care pe termen lung va afecta sanatatea utilizatorilor. Nu mai punem la socoteala vechimea retelei de distributie a apei potabile, caracterizata de conducte ruginite sau murdare.

Exista si categoria celor care au optat pentru apa imbuteliata. Nici aceasta nu este insa o solutie extrem de eficienta din cauza compusilor chimici eliminati de peturi cand sunt supuse la caldura.

Filtrarea si purificarea apeiAsadar, fie ca vorbim de apa captata din subteran la case (are un grad ridicat de calcar) sau de cea adusa direct la robinet dintr-o retea pubica, trebuie sa-i aplicam un proces de filtrare, dedurizare, purificare pentru a o face potabila si sanatoasa pentru organism.

Filtrele cu carbune activ, filtrarea prin osmoza inversa, sterilizatoarele cu ultraviolete faciliteaza obtinerea apei potabile, fara microorganisme sau alte depuneri.

Procedee de tratare a apei pentru transformarea in apa potabila

Exista o serie de procedee care ne asigura o apa de calitate – decantarea, dedurizarea, filtrarea, desalinizarea, purificarea. Trecand apa prin toate aceste procese vom fi siguri ca nu vom consuma microorganisme periculoase. Este necesar sa acordati o atentie sporita acestor elemente ajutatoare si sa nu plecati capul la apropiatii care va spun sa fierbeti apa pentru a scapa de probleme. Se spune ca prin fierberea apei la 100 de grade microorgansimele sunt indepartate. Fals! Doar o parte din microorganisme mor la aceasta temperatura, restul ramanand in apa impreuna cu alte depuneri si substante precum calcarul, metalele grele sau nitratii.

Filtrarea si purificarea apei de bautDecantarea

Decantarea se foloseste de forta gravitatiei pentru a extrage sedimentele solide aflate în suspensie într-un lichid. Este un proces folosit frecvent în alimentația cu apă, ca primă fază de limpezire a apei de suprafață sau în procesul de recuperare a apelor uzate, la stațiile de epurare. Decantarea se desfasoara in instalatii special numite decantoare. Ea are drept scop reducerea turbidităţii, a conţinutului de substanţe organic, în vederea utilizării apei ca atare în diferite procese industriale, sau în vederea limpezirii finale prin filtrare.

Dedurizarea

Dedurizarea este un alt proces necesar pentru obtinerea apei potabile pe care ne-o dorim. Se stie ca apa naturala contine ioni de calciu si magneziu, ioni care formeaza saruri care se strang in depuneri prin precipitare. Astfel se formeaza apa dura, inutilizabila pentru potabilizare din cauza gustului neplacut. De asemenea ea nu poate fi folosita la spalarea rufelor, deoarece nu face spuma cu sapunul, in bucatarie, deoarece nu fierbe bine legumele, plus ca deterioreaza diverse electrocasnice care utilizeaza apa (masinile de spalat). Dedurizatoarele sunt capabile sa retina ionii de calciu si de magneziu responsabili pentru efectele negative majore, reducand pana la zero duritatea apei

Filtrarea

Filtrarea este acel proces de eliminare a particolelor nedorite din apa prin introducerea fortata a lichidului ce se vrea filtrat printr-un material poros precum nisipul, pietrişul sau lutul. Sistemele de filtrare a apei potabile disponibile acum pe piata reduc la minimum cantitatea de impuritati din apa pe care o consumam.

Desalinizarea

Îndepărtarea sărurilor din apă, sau desalinizarea, este un alt proces care ne ajuta sa obtinem apa potabila chiar si cand aceasta provine din medii externe. Exista aparate care pot transforma si apa marii in apa potabila, iar daca ne gandim ca oceanele acopera mare parte a planetei, astfel de aparate la scara larga pot aduce nenumarate beneficii. Principala tehnica pentru desalinizarea apei este cea de osmoză inversă. Mai exact exista pompe care împing apa prin membrane care permit moleculelor de apă să treacă, dar nu și sării din aceasta. Procesul este unul extrem de eficient și îndepărtează 99% din sare.

Purificarea

Un alt proces de salubrizare este reprezentat de purificare. Aceasta etapa presupune indepartarea puritatilor din apa prin procese chimice, fizice, biologice si radiatie electromagnetica. Aceste patru tipuri de procese sunt complementare şi urmăresc tratarea apei de consum domestic cu clor, sedimentarea şi filtrarea impurităţilor, tratarea cu anunmite bacterii şi protozoare care vor extrage din apă particulele organice, si sterilizarea acesteia.

Tipuri de instalatii pentru filtrarea si purificarea apei

Pentru a putea realiza toate aceste procese intr-un timp cat mai scurt vom avea nevoie de diferite tipuri de instalatii care sa ne permita obtinerea unei ape filtrate si purificate. Echipamentele de filtrare si purificare a apei realizeaza instant procesele fizice si chimice necesare controland direct apa in cel mai mic detaliu. Beneficiile unei investitii in aceste instalatii, pentru tine si familia ta, depasesc cu mult valoarea lor. Ele vor preveni eventuale imbolnaviri și vor mentine un tonus excelent tuturor celor care vor consuma o apa cu adevarat curata.

Filtru pentru apa

Pe piata gasim mai multe tipuri de filtre de apa utilizate in mod obisnuit in gospodarii. Bineinteles ele au la baza diverse substante care ne permit sa obtinem o apa curata buna pentru consumul zilnic.

Filtrul pe baza de carbon activat este foarte popular datorita pretului mic. Acest tip de filtru utilizeaza granule de carbon activ care se bazeaza pe carbune pentru a bloca substantele contaminante. Mai direct, carbunele este un material care nu are o densitate foarte mare, fapt care ii permite sa atraga si sa retina substantele chimice din apa printr-un fenomen fizic numit adsobtie. Acest proces este unul in care gazele si lichidele sunt atrase de alte lichide sau elemente solide. Atentie insa, daca se infunda filtrul de carbon trebuie sa-l schimbam deoarece acesta nu va mai absorbi contaminantii.

Filtrarea si purificarea apei de la robinetPe piata gasim si filtre din granule de zeolit care contin ioni de sodiu. Cand apa dura, cea despre care va spuneam mai sus ca contine ioni de calciu si magneziu, trece prin filtru cu granule zeolit, aceste granule vor elibera propriile saruri eliminand magneziul si calciul din apa.

Alte tipuri de filtre sunt cele bazate pe distilare. Aceasta presupune fierberea apei dar intr-un mod aparte. Mai exact distilarea va atrage aburul eliberat de fierberea propriuzisa si il va condensa intr-un recipient separat pentru a obtine apa curata.

Filtru de apaSistemele de filtrare prin osmoza inversa au de obicei mai mult de un filtru. Cel mai important filtru este reprezentat de membrana semipermeabila care blocheaza contaminantii pe baza dimensiunii si greutatii lor moleculare. Numarul mare de filtre permit blocarea ruginii, prafulului sau a altor depuneri chiar de dimensiuni mici, substantelor chimice, microorgansimelor (bacterii, virusi). Apa va avea astfel un gust mai bun iar mirosul va fi inexistent. Tehnologia moderna a propus modele noi de filtre care folosesc lumina UV si alte filtre speciale pentru a creste pH-ul apei.

Dedurizatorul

Dedurizatorul este un echipament ce dedurizeaza apa. Apa dura contine o cantitate mare de saruri dure, precum calciu si magneziu, elemente direct responsabile de depunerile calcaroase. Acest dedurizator (statie de dedurizare) nu este doar un simplu filtru ci un echipament care protejeaza și obiectele sanitare si electrocasnicele care utilizeaza apa (masini de spalat, boilere, cazane, masini de calcat). Utilizand un dedurizator vom obtine economii substantiale in ceea ce priveste costurile cu intretinerea sau eventuala reparatie a acestora. Aceste echipamente nu necesita atentia noastra functionand facil prin intermediul unor valve actionate electromecanic sau volumetric progaramabile dupa timp sau dupa volum de apa.

Purificatorul de apa prin osmoza inversa

Purificatorul de apa prin osmoza Inversa este un sistem de filtrare a apei foarte convenabil. El ne va pemite sa facem economii financiare deoarece nu ne vom mai deplasa la magazin pentru apa imbuteliata si nu vom mai plati pretul peturilor (de multe ori mai ridicat decat al apei).

Acest procedeu de filtrare bazeaza pe membrane de poliamida si presupune fortarea apei sub presiune printr-o membrana foarte fina. Particulele de apa sunt mai mici decat orificiile acestei membrane care au 0.0001 microni și se pot strecura prin acestea lasand impuritatile pe membrana.

Sistem filtrare apaMulti se plang ca procedeul de osmoza inversa elimina majoritatea mineralelor din apa, incluzand aici si pe cele benefice pentru organism, dar acest aspect poate fi reglat usor cu ajutorul unui filtru suplimentar de remineralizare a apei. Daca se opteaza pentru filtrarea apei prin osmoza inversa trebuie sa stim ca avem nevoie si de un rezervor pentru ca acest proces este unul lent, cu un debit mult redus fata de cel al apei de la robinet.

Sterilizatorul cu raze ultraviolet

Sterilizatorul cu raze ultraviolet (UV) este capabil sa elimine 99,99% dintre virusii, bacteriile, fungii, algele, mucegaiurile sau chisturile parazitilor microscopici care se gasesc in apa. Razele ultraviolete distrug structura ADN-ului bacteriilor, ceea ce face imposibila reproducerea acestora. Alegand sa obtinem apa potabila prin intermediul acestui aparat vom fi siguri ca bem o apa sanatoasa fara microorgansime, fara chimicale si fara a genera reziduuri, cu gust excelent si fara miros. Consumabilele care compun aparatul au costuri destul de reduse. De exemplu, lampa UV are o durata de viata de aproximativ un an, dupa care trebuie schimbata.

Filtrarea apei cu ajutorul plantelor

Exista pe piata si posibilitatea filtrarii apei cu un sistem bazat pe plante. Sistemul este capabil să curețe fără probleme apele reziduale care ajung la domiciliu funcționând la fel ca procesele de transpirație din natură. Mai exact, acest sistem este capabil să preia aerul încărcat de umiditate pe care îl condensează și îl transformă în apă distilată prin fotosinteza. La final sistemul adaugă săruri pentru a transforma apa distilată în apă potabilă. Un alt avantaj este acela că sistemul introduce oxigen în aerul din jur.

Alegerea aparatului potrivit pentru filtrarea si purificarea apei

Alegerea unui filtru sau purificator de apa potrivit poate deveni o sarcina dificila, mai ales daca nu cunoastem caracteristicile fiecarui aparat in parte.  Bineînțeles că scopul nostru final este cel de a obtine apa potabila, insa trebuie sa luam in considerare care sunt nevoile noastre si ale familiei. Asadar ne vom concentra pe factori precum eficienta in utilizare, capacitatea de filtrare, viteza de filtrare, nivelele și performațele de purificare a apei.Apa potabila

Eficienta in utilizare

Sistemele utilizate pentru filtrarea apei elimina substantele si reziduurile din aceasta, dar si gustul sau mirosul neplacut al apei potabile. Cat de eficiente sunt insa acestea? Dupa cum am spus mai sus majoritatea reusesc sa indeparteze 99,9% dintre microorganisme sau alte depuneri. Ele reusesc cu succes sa produca apa curata, insa trebuie sa cunoastem exact care sunt nevoile noastre pentru a face alegerea cea mai potrivita.

Capacitatea de filtrare

Capacitatea de filtrare este un alt factor pe care trebuie sa-l luam in considerare atunci cand achizitionam un sistem de filtrare a apei. Acest lucru este dictat de numarul de utilizatori. Daca avem nevoie de cativa litri de apa potabila in fiecare zi pentru intreaga familie ne vom asigura ca aparatul de filtrat este capabil sa funizeze acest volum fara efort.

Viteza de filtrare a apei

Capacitatea de filtrare este dictata de viteza cu care se realizeaza acest proces. Unele filtre reusesc sa atinga un volum mare de apa filtrata deoarece lucreaza rapid eliminand mare parte din substantele si microorgansimele nocive.

Apa filtrataNivelele de purificare a apei

Pentru a obtine cea mai buna apa pentru consum trebuie sa investim in filtre capabile sa curete orice urma de poluanti. Exista aparate de filtrare care reusesc sa curete apa de anumite pericole dar nu fac fata altora. La achizitie trebuie sa va interesati care sunt substantele care vor fi inlaturate. Alte filtre se ocupa de mai multi factori periculosi, incepand cu rugina, sedimentele şi praful si terminand cu bacteriile, germenii şi paraziţii. De asemenea clorul și substanţele chimice organice trebuie indepartate pentru a obtine gustul dorit.

Performantele de filtrare

Toate elementele de mai sus ne prezinta exact care sunt performantele de filtrare ale aparatului dorit. Pentru a alege cel mai bun instrument este bine sa faceti un test apei de la robinet care sa spuna exact ce substante contine. Astfel veti putea alege cel mai potrivit aparat de filtrare si purificare a apei.

Materialele din care este realizat aparatul de filtrare si purificare a apei

In afara caracteristicilor prezentate mai sus ne vom interesa si de elementele care compun aparatul de filtrare si purificare a apei, precum cartusul, vasul colector, capacul acestuia, precum si modul de montare și intretinere. Astfel vom sti cat timp vom putea folosi aparatul pentru a o obtine o apa sanatoasa fara a interveni asupra sa.

Tipul de cartus

In urma testului de laborator vom sti care este tipul de apa care curge la robinet si vom alege ce tip de filtre ni se potrivesc. Sistemele de filtrare cele mai eficiente de pe piata au in compozitie de la 3 pana la 6 cartuse filtrante, montate in serie – cartusul pentru eliminarea sedimentelor, cartus de filtrare pe baza de carbon activ, cartus pentru dedurizare, membrana capilara, cartus de reminalizare sau de alcalinizare. Dupa trecerea apei prin aceste cartuse filtrante, se obtine apa potabila, cu un gust excelent si fara urme de impuritati, bacterii si virusi.

Tipul de vas

Cand vine vorba de tipul de vas ne uitam din nou la numarul membrilor familiei si la necesitatile acestora. Daca suntem putini, o cana filtranta poate parea varianta potrivita. Totusi, pentru a fi siguri ca vom avea intotdeauna la discretie cantitatea de apa potabila necesara vom alege un filtru cu un rezervor mai mare care sa ne permita oricand sa facem o cafea sau un ceai.

Tipul de capac

Filtrul de apă ne ajută să producem apă potabilă sănătoasă. Pentru a menține însă calitatea apei în vasele amintite mai sus, filtrele trebuie prevăzute cu un capac care să nu lase alte impurități să pătrundă în apa tocmai filtrată și purificată. Apa poate fi astfel întrebuințată fără restricții pentru băut sau gătit, având un gust și miros mult îmbunătățite. Capacul oferă o siguranță maximă pentru îndepărtarea bacteriilor, virușilor și altor alergeni din aer.

Tipul de montaj

Filtrele difera si in functie de tipul de montaj. Astfel vom avea filtre care se monteaza direct pe robinet, pe blatul chiuvetei, sub chiuveta sau chiar recipiente separate.

Filtrele de apă montate direct pe robinet sunt de forme și dimensiuni diferite și se montează extrem de simplu. Problema acestei categorii este că durata de viață a cartușelor filtrante este una redusă și că ocupă spațiu în capătul bateriei. Cele mai multe pot fi pivotate in pozitia pornit sau oprit, lucru care faciliteaza spalarea vaselor cu apa care nu trebuie neaparat filtrata.

Apa potabila direct de la robinetFiltrele de apă care se monteaza pe chiuveta ofera un bun raport preț-calitate. Ele sunt suficient de mari pentru a face o filtrare eficientă a apei, singurul dezavantaj fiind acela că ocupă spațiu pe chiuvetă. Ele sunt de obicei conectate direct la robinet, acțiunea fiind dicată de un comutator care va permite utilizarea apei filtrata sau direct de la robinet.

Filtrele de apă montate sub chiuvetă sunt realizate pentru a ne oferi confort si calitate. Ele nu ocupa spatiul de pe blat, fiind ascunse sub masca chiuvetei chiar daca au dimensiuni mai mari. Din pacate aceste tipuri de filtre trebuie montate cu ajutorul unui specialist.

Nu in ultimul rand avem fitrele independete, gen cana, care nu necesita montaj. Acestea au o capacitate mai mica dar sunt comod de folosit și pot fi pozitionate oriunde.

Consumabilele aparatului

Pentru a obtine o apa cat mai sanatoasa trebuie sa schimbam consumabilele acestor filtre. Cartusele si membranele sunt elementele care retin impuritatile, microorgansimele si alte substante, ajungand in timp sa nu mai corespunda cerintelor din cauza incarcarii. Periodic vom avea grija sa le schimbam pentru a fi siguri ca vom consuma cea mai buna apa cu putinta.

Schimbarea membranei

Sistemul bazat pe osmoza inversa are un set de consumabile care trebuiesc schimbate la un interval regulat pentru ca acesta să poată purifica apa la capacitatea dorita.

Daca vom opta ca in cazul cartușelor sa le schimbăm o dată la 6 luni, sau mai repede daca observam depuneri de sedimente, cand vine vorba de membrană, aceasta trebuie înlocuită la un an.

Schimbarea membranei si cartuselor necesita oprirea apei si demontarea sistemului. Se deconecteaza furtunul care leagă cartușul de membrana osmotică și se desfiletează apoi capacul carcasei de membrană. Se va scoate membrana veche și se curăță carcasa de orice urmă de depuneri. Se introduce membrana nouă și se reînfiletează capacul carcasei de membrană.

Schimbarea cartusului

In general cartusul unui filtru de apa trebuie sa fie schimbat la aproximativ cateva luni pentru a nu avea timp sa dezvolte bacterii. Acest lucru nu inseamna ca daca observati o degradare a calitatii apei nu puteti face schimbul mai rapid. Orice filtru de apa vine cu o recomandare a volumului de litri de apa ce pot fi filtrati dar acest aspect este influentat direct de tipul de apa care este filtrat.

Asadar, termenele sunt unele estimative si depind de experienta fiecatui utilizator in parte. La schimbul cartusului se va tine cont de recomandarile producatorului.

Pastrarea rezervelor de apa filtrata

Am stabilit ca este mai bine sa consumam apa proaspat filtrata in locul celei imbuteliate deoarece aceasta din urma isi pierde proprietatile la cateva ore dupa ce pet-ul a fost deschis. Apa filtrata este insa mereu proaspata, singurul lucru de care trebuie sa ne ingrijim fiind cum pastram rezervele de apa pura obtinuta cu ajutorul filtrelor. Daca filtrul nu are un rezervor pe masura putem pastra apa la frigider in diverse vase. Vom contribui astfel la un mediu sanatos nemaiachizitionand peturi.

Filtru de apaUtilitatea folosirii aparatelor de filtrare si purificare a apei

Alegand sa consumam apa filtrata vom avea beneficii evidente pentru sanatate dar si unele financiare. Vom face economii substantiale in comparatie cu cei care consuma apa imbuteliata, iar aparatele electrocasnice nu vor mai avea probleme din cauza apei dure.

Beneficii pentru sanatate

Deoarece filtrele pentru apa asigura un gust si un miros mai bun al apei prin inlaturarea clorului si a bacteriilor putem fi siguri ca apa obtinuta ne va fi extrem de utila si ne va proteja impotriva diverselor boli. Consumand apa curata starea de sanatate generala este imbunatatita iar sistemul imunitar devine mai puternic. Filtrele pentru apa retin, spre exemplu, plumbul, un material foarte periculos pentru organsim, de aceea achizitionarea unui filtru de apa asigura o sursa de apa curata, sanatoasa, la un cost mai mic decat cel al apei imbuteliate. Apa filtrata reduce riscul de cancer la colon sau la vezica urinara prin inlaturarea clorului si a derivatilor din clor din apa, dar inlatura si riscul bolilor gastrointestinale cu mai mult de 33% prin retinerea protozoarelor cryptosporidium si giardia, elemente rezistente la clorul din apa.apa curata

Prelungirea duratei de viata a aparatelor electrocasnice care folosesc apa

Dupa cum am spus, apa dura este responsabila pentru defectiunile aparatelor electrocasnice care utilizeaza apa. Daca nu folosim un filtru, vom avea depuneri de calcar la masinile de spalat, bolier sau masina de calcat, acestea degradandu-se in timp necesitand inlocuirea. Un filtru de apa pentru intreaga locuinta purifica apa care intra in instalatie, inclusiv apa menajera. Filtrul va fi ales in functie de capacitatea sa de filtrare, care trebuie sa fie proportionala cu cantitatea de apa consumata de familie. Pe langa calcar el se va ocupa si de indepartarea ruginei, a malului si a altor contaminanti macroscopici.Apa dura

Indepartarea gustului si mirosului din apa

Gustul si mirosul neplacut al apei este rezultatul substantelor organice in descompunere, microorganismelor sau a unor substante chimice prezente in apa. Este nevoie de un filtru care sa se ocupe de eliminarea gustului si mirosului din apa. Datorita suprafetei sale poroase, carbunele activ din filtru retine compusii care dau acest gust si miros neplacut apei.

Economii financiare

Daca vine vorba de economii financiare, calculul se face foarte simplu. S-a constatat ca in general costurile lunare ale unei familii pentru apa imbuteliata, se ridica la aproximativ 300 lei. Curios este faptul ca daca am folosi aceeasi cantitate de apa direct de la robinet costul ei ar fi unul incredibil de mic, undeva la 1 leu.  Asadar, de ce nu am face o investitie initiala minora in sisteme de filtrare si purificare si am obtine lichidul vietii, curat si sanatos, direct de la retelele publice de distributie?

Am obtine economii financiare evidente (nu se mai platesc peturile, combustibilul masinii care face drumul la magazin, etc.). Ciudat este faptul ca majoritatea consumatorilor nu inteleg faptul ca producatorii de apa imbuteliata folosesc o tehnologie de purificare a apei aflata si la indemana noastra.

Utilizand filtre domestice obtinem o apa mai sanatoasa decat cea cumparata, si vom fi siguri de provienienta si prospetimea ei.

2 thoughts on “Sfaturi pentru filtrarea si purificarea apei si transformarea ei in apa potabila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *