Trucuri de amenajare

Sfaturi pentru alegerea ușilor de interior și a ferestrelor

Alegere geamuriDincolo de rolul estetic pe care îl au ușile și ferestrele, acestea îndeplinesc și o altă funcție: izolează termic, evitând pierderile de căldură. Dacă acoperișul pierde undeva spre 25% din căldură, ușile, pardoseala și ferestrele sunt responsabile pentru pierderi procentuale de aproximativ  10% și 15%. Iată în continuare câteva sfaturi care te ajută să faci alegerile corecte.

Ține cont de clasa profilului

 

Cum alegeam profilul geamurilorFerestrele și ușile din profile PVC au anumite grosimi și densități, iar în funcție de aceste detalii pot fi împărțite în:

  • Clasa A: oferă cea mai bună calitate, grosimea peretelui exterior fiind de minim 3 mm. De asemenea, asigură stabilitatea și durabilitatea ferestrelor, precum și o mai bună protecție împotriva zgomotului și a schimbărilor de temperatură;
  • Clasa B: sunt potrivite pentru locuințele situate în zone mai calde. Grosimea peretelui exterior trebuie să fie de 2,8 mm;
  • Clasa C: sunt profile cu pereți mai subțiri, nu au o rezistență ridicată la deteriorare și pot fi sensibile la șocuri, se pot fisura destul de ușor.

Sticla low-E – o altă opțiune eficientă

Pe lângă profilele PVC, a apărut și sticla low-E, care, conform specialiștilor, cuprinde mai multe tipuri de sticlă și un strat foarte fin și transparent din materiale metalice care reflectă radiațiile infraroșii protejând locuința mai ales pe timpul verii. De asemenea, acest tip de sticlă reduce cu aproximativ 75% pierderile de căldură, adică cu 35% mai mult decât în cazul utilizării unui vitraj simplu. Un alt avantaj al sticlei low-E este că reduce riscul de condens pe fața interioară a geamului și, astfel, eviți formarea igrasiei și a mucegaiului în casă.

Izolează corect ușile și ferestrele

 

Izolarea usilor si geamurilorDe asemenea, menținerea unui mediu călduros pe timp de iarnă depinde și de calitatea centralei tale termice. Trebuie să te asiguri că echipamentul de încălzire pe care vrei să îl montezi este potrivit pentru întreaga locuință. Alege-l în funcție de necesarul de căldură, de dimensiunile camerelor tale, dar și de sustenabilitate și durabilitate.

Vezi  💡 toate ofertele noastre pentru ECHIPAMENTE PENTRU INCALZIRE

În plus, oricât de eficientă ar fi centrala pe care o instalezi, căldura se poate pierde ușor. Cele mai mici spații și fisuri pot fi suficiente pentru a reduce semnificativ confortul căminului tău. În timpul iernii, curenții de aer rece pătrund prin fisurile dintre ferestre și pereți. Pe timpul verii, aerul cald pătrunde prin aceste fisuri și camerele nu mai pot fi răcoroase. Însă poți folosi câteva trucuri simple pentru a izola corect ușile și geamurile:

  • Aplică benzi speciale pentru etanșarea ermetică la aer și vânt a ferestrelor și a ușilor. De regulă, acestea sunt concepute pentru etanșarea internă a ușilor și ferestrelor din metal, PVC, aluminiu, lemn, precum și a fațadelor, fiind confecționate dintr-un material elastic ce permite aplicarea fără probleme în jurul colțurilor sau al spațiilor mai puțin accesibile;

Vezi  💡 oferta noastră de BANDA ADEZIVA TEXTURATA

  • Poți monta praguri de etanșare la toate ușile, reducând considerabil pierderile de căldură;
  • Acoperă orificiile, crăpăturile și îmbinările dintre ferestre și pereți cu ajutorul spumei poliuretanice și al siliconului acrilic.

Vezi  💡 oferta noastră de SPUMA POLIURETANICA

Alege sistemul ferestrelor cu aerogel

Aerogelul este un material pe bază de oxid de siliciu, despre care specialiștii spun că poate avea utilizări nenumărate în majoritatea domeniilor și activităților. Una dintre calitățile acestui material este că absoarbe complet radiațiile infraroșii și astfel poate fi folosit pentru izolarea clădirilor. Îl putem regăsi în structura pereților, plafoanelor, dar și în sistemul ferestrelor. Montând ferestre ce au în structura lor aerogel, căldura din locuință este menținută în interior pe vreme rece, iar vara, accesul luminii solare în interiorul camerelor este posibilă fără a tolera schimbările termice. Astfel, pe perioada verii, căldura este ținută la distanță.

Nu uita de design

 

Cum alegem usileDesigur că, pe lângă acest rol funcțional de a menține o temperatură potrivită în locuință indiferent de anotimp, ferestrele și ușile trebuie alese și din punct de vedere estetic. Există, astfel, câteva reguli destul de simple. Cu ce trebuie să asortezi ușile? Pentru living, dining și dormitoare, parchetul, plinta de pardoseală, precum și tâmplăria ferestrelor sunt cele care îți indică și ce nuanță trebuie să aibă ușa pe care o alegi.  În cazul băilor, lucrurile sunt mai simple: ușile trebuie să fie în armonie cu gresia sau cu materialul ales pentru placare. De asemenea, trebuie să fie fabricate din materiale rezistente la umezeală și la schimbările de temperatură.

Ținând cont de aceste două mari direcții: estetică și necesitatea de a reduce semnificativ orice pierdere de căldură, poți fi sigur că vei face alegerile corecte în ceea ce privește ușile de interior și ferestrele casei tale.

Sursă foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *