Scapă de impuritățile din apă cu separatoarele magnetice de nămol Dirtmag și Dirtmagplus de la Caleffi

Impuritățile prezente în apă pot provoca probleme grave în instalațiile hidraulice. Acestea nu trebuie subestimate. Acestea pot cauza probleme ca:

  • Funcționarea neregulată a robinetelor din cauza impurităților ce pot adera pe locașurile robinetelor și pot provoca probleme de reglare și scurgeri.
  • Randamentul redus al schimbătoarelor de căldură din cauza reducerii debitelor și a suprafețelor de schimb termic.
  • Schimb de căldură insuficient din cauza prezenței impurităților în partea inferioară a radiatoarelor.
  • Blocarea și griparea pompelor provocată de impuritățile care se pot acumula în acestea, atât din cauza geometriei specifice, cât și din cauza câmpurilor magnetice generate de pompe.
  • Coroziunea provocată de oxigen și de diferențele de ventilație ceea ce deteriorează sau chiar sparge cazanele, țevile și radiatoarele, generând astfel defecțiuni.
  • Depunerile din țevi le pot reduce semnificativ secțiunea și, prin urmare, debitele de lichid.

Dirtmag

Pentru a putea scăpa ușor de aceste imurități care pot produce probleme grave în sistem este indicat să achiziționăm unul din separatoarele magnetice de nămol Dirtmag sau Dirtmagplus de la Caleffi.

Principiu de funcționare DIRTMAG

În afară de caracteristica tradițională de separare a impurităților, separatorul magnetic este prevăzut cu un sistem special brevetat pentru reținerea impurităților feromagnetice din apă. În momentul în care se lovesc de suprafețele interne reticulare, impuritățile din apă se separă și cad în partea inferioară a corpului, unde sunt colectate. Impuritățile se blochează în interiorul corpului de separator, datorită acțiunii celor doi magneți introduși în inelul exterior demontabil. Volumul interior mare al DIRTMAG încetinește lichidul, ceea ce favorizează separarea particulelor prin acțiunea gravitației.

Principiu de funcționare DIRTMAGPLUS

Dispozitivul multifuncțional se obține prin racordarea în serie a unui separator de impurități cu un cartuș filtrant. Apa din sistem trece întâi prin separatorul de impurități, apoi prin cartușul filtrant. Separatorul de impurități separă particulele din apă prin acțiunea unui element intern. Și impuritățile feroase sunt blocate în interiorul dispozitivului, datorită acțiunii celor doi magneți introduși într-un colier special, extern, demontabil.

Prima trecere prin separatorul de impurități permite reținerea unui procentaj ridicat de impurități din apă, până la cele mai mici dimensiuni. Cartușul filtrant separă impuritățile pe cale mecanică, în funcție de dimensiune, prin intermediul unei site metalice speciale. Toate particulele cu diametre mai mari decât ochiurile de trecere ale sitei sunt oprite și separate. Eficiența de separare este maximă la prima trecere.

Curățarea și întreținerea circuitului

Filtrul (albastru) din aval de separatorul de impurități și prevăzut cu o anumită sită poate opri toate particulele rămase în circuit, ceea ce asigură curățarea inițială optimă a țevii, pentru a proteja centrala și celelalte componente ale sistemului. Filtrul este prevăzut și cu un al doilea cartuș (gri) cu sită mai rară, care se poate utiliza în etapa de întreținere, după prima curățare.

Instalare

Racordul special dintre piulița de blocare și piesa T permite montarea pe țevi verticale, orizontale sau înclinate sub 45°, fără a-i afecta caracteristicile funcționale.

Dozare de aditivi

Acest dispozitiv multifuncțional se poate utiliza și ca punct de acces pentru injectarea în circuit a aditivilor chimici proiectați pentru protecția sistemului.

Așadar, aceste separatoare au această caracteristica tradițională de separare a impurităților plus un sistem special pentru reținere a impurităților feromagnetice din apă. În exteriorul corpului dispozitivului, în zona de colectare a impurităților, se află un inel special, cu două carcase pentru magneți. Particulele feromagnetice sunt reținute în colector și nu revin în circuit. În cazul versiunii cu flanșă, elementul magnetic constă într-un cilindru articulat, introdus într-o teacă din dispozitiv.Dirtmagplus

Capacitatea de separare a particulelor

Datorită designului special al elementului intern, separatorul de impurități Caleffi poate separa complet din circuit impuritățile cu dimensiunile de cel puțin 5 microni. Testele efectuate într-un laborator de specialitate (TNO – Știință și industrie – NL) au demonstrat că separatorul Caleffi poate elimina rapid toate impuritățile după doar 50 de recirculări, adică după aproximativ o zi de funcționare. Particulele cu diametre mai mari decât 100 de microni sunt eliminate din circuit în proporție de până la 100%. Particulele mai mici se elimină, în medie, în proporție de până la 80%. Datorită faptului că lichidul trece continuu prin separator în timpul funcționării normale a sistemului, treptat se ajunge la eliminarea completă a impurităților.


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

romeo

In echipa Romstal din 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *