Articole recomandate

Rolul antigelului în instalația de încălzire

Sezonul rece aduce cu sine anumite provocări în ceea ce privește instalația sanitară și de încălzire a locuinței. O problemă majoră poate fi înghețarea conductelor. Aceasta se poate întâmpla atât în cazul unei case de vacanță ocupată ocazional, cât și la apartamentele recent eliberate de chiriași, care nu vor fi folosite pe durata sezonului rece. Dacă instalația termică nu a fost golită corect, există riscul de spargere a uneia sau mai multor țevi, iar de aici pot fi afectați pereții, podeaua locuinței și chiar pot apărea neplăceri pentru vecinii de jos.

Cum costurile aferente reparațiilor nu sunt neglijabile, cea mai la îndemână soluție rămâne folosirea antigelului pentru a trece mai ușor peste iarnă. Acesta este folosit atunci când specificațiile centralei o permit, ca soluție de adaos pentru apa din sistemul de încălzire. Pentru a evita apariția unor defecțiuni, este indicat să citești ghidul următor înainte de a folosi antigelul în instalația de încălzire. Mai jos poți citi despre rolul acestuia, tipurile de antigel pe care le ai la dispoziție, ce avantaje și dezavantaje are, ce cantitate de lichid este necesară pentru un calorifer, cum se folosește corect antigelul.

Ce rol are antigelul

Antigelul are proprietăți antiîngheț și conductivitate termică bună, oferind lubrifierea necesară instalației de încălzire. Mai mult, limitează incidența coroziunii. Totodată, acest lichid roz, verde sau albastru reduce riscul de probleme pentru centrala termica în cazul întreruperii alimentării cu energie electrică.

Antigelul conține inhibitori de coroziune și stabilizatori de pH care înlesnesc funcționarea eficientă a componentelor centralei termice sau cazanului pe combustibil solid. Produsul are efecte aproape universale, funcționând eficient asupra unor componente din inox, fier, aluminiu, alamă sau oțel.

Totuși, unele piese ale instalației de încălzire, în special schimbătoarele de căldură, pot suferi la contactul cu antigelul, motiv pentru care, dacă folosești antigel asupra unor tipuri de centrale termice, eventualele probleme care apar nu sunt acoperite de garanție. De aceea, folosirea antigelului trebuie să se facă doar prin diluare și în raportul specificat pe ambalaj, dacă centrala termică permite acest lucru.

Cum verifici antigelul

Introducerea antigelului în sistemul de încălzire nu este suficientă pentru a funcționa eficient. Pentru o funcționare optimă este necesar să alegi un antigel de calitate și cu o densitate bună. Poți verifica acești parametri cu un tester special de antigel precum glicomatul sau densimetrul. Acestea îți permit să verifici temperatura de congelare în cazul principalelor tipuri de antigel, cele pe bază de monoetilenglicol, cele pe bază de propilenglicol și alte tipuri de glicoli.

În general, verificarea este realizată de către un tehnician. Acesta folosește glicometrul sau densimetrul pentru a determina concentrația de antigel dintr-un amestec de apă și antigel. Amestecul va circula prin sistem, apoi se va verifica nivelul de antigel prin citirea temperaturii de protecție împotriva înghețului.

Atunci când indicatorul arată că protecția împotriva înghețului a coborât la temperatura necesară, este suficient antigel în instalație. De exemplu, pentru a proteja sistemul de încălzire până la temperatura de -17 grade Celsius, este nevoie ca antigelul să reprezinte 50% din amestec. Este recomandat să notezi undeva rezultatul testului și data la care ai pus antigel.

De câte tipuri este antigelul

Pentru o funcționare optimă a instalației este indicat să alegi antigelul potrivit. Astfel, vei evita pierderile energetice și riscul de îngheț.

În ciuda numelui similar, antigelul pentru mașină este interzis pentru instalațiile de încălzire a locuinței din cauza aditivilor folosiți pentru a susține funcționarea motorului cu ardere internă. Dacă se folosește antigel auto, există riscul de apariție a coroziunii în cazul centralei, deteriorarea componentelor din cauciuc și plastic.

De aceea, este foarte important să alegi antigel termotehnic adaptat specificațiilor producătorilor de centrale termice. Astfel, există două tipuri mari de antigel:

  • Antigelul pe bază de monetilenglicol – are o concentrație mare și protejează împotriva înghețului. Cu un punct de fierbere ridicat, acest antigel permite diluția într-un raport crescut. De asemenea, monoetilenglicolul este foarte toxic, iar acest lucru este evidențiat prin culoarea intensă. Astfel, dacă apa menajeră se contaminează, se va colora imediat.
  • Antigelul pe bază de propilenglicol – este indicat mai ales pentru pompele de căldură și are o concentrație moderată. În funcție de formula recomandată de producător, antigelul are o rezistență bună pentru instalațiile cu un regim scăzut sau crescut al temperaturii de funcționare. Similar altor tipuri de antigel, diluția trebuie realizată conform recomandărilor producătorului și manualului centralei termice. O particularitate a acestui tip de antigel este că pentru diluție este necesară folosirea apei demineralizate.

O a treia categorie se referă la antigelul care conține alte tipuri de glicoli. Aceștia au o concentrație ridicată și un grad mic de toxicitate, deoarece lipsesc compuși chimici precum nitriții, fosfații, aminele sau silicații. Reprezintă o soluție optimă pentru protecția componentelor instalației termice.

Un tip special de antigel este cel recomandat pentru panourile solare. Acestea au nevoie de protecție specială când temperaturile scad sub 6 grade Celsius. Foarte important, panourile solare sunt protejate atâta timp cât concentrația antigelului este menținută conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Este necesar să verifici periodic presiunea din sistem, iar, la nevoie, să completezi cu antigel.

Care sunt avantajele și dezavantajele antigelului

Folosirea antigelului aduce numeroase beneficii pentru funcționarea centralei și a instalației de încălzire a locuinței. Dacă respecți indicațiile de pe ambalaj, te poți bucura de următoarele avantaje:

  • Protejarea țevilor și a conductelor împotriva înghețului;
  • Funcționarea optimă a centralei pe o plajă largă de temperaturi;
  • Menținerea punctului de fierbere ridicat;
  • O bună conductivitate a agentului termic;
  • O bună lubrifiere a instalației de încălzire a casei.

Dezavantajele apar mai ales dacă folosești antigelul nepotrivit sau nu respecți recomandările de pe ambalaj ale producătorului centralei termice. În aceste cazuri, dezavantajele pot include următoarele:

  • Reducerea protecției în fața înghețului, mai ales odată cu scăderea concentrației antigelului;
  • Un risc mai mare de deteriorare a unor componente, mai ales a schimbătorului de căldură din cauza unor aditivi conținuți de antigel;
  • Pierderea garanției pentru centrală dacă nu folosești antigelul recomandat de producător;
  • Toxicitatea ridicată – este important să ai fereastra deschisă și eventual să porți mască și ochelari de protecție la folosirea antigelului.

Ce cantitate de lichid încape într-un calorifer

Pentru a calcula cât antigel intră într-un calorifer, va trebui să îți dai seama ce cantitate de apă intră.

De exemplu, într-un element de calorifer din aluminiu cu înălțimea de 60 cm intră aproximativ 0,28 litri de apă. Dacă ai zece elemenți de aluminiu, vei avea nevoie de 2,8 litri de apă. Dacă ai în casă cinci calorifere și un număr de 50 de elemenți în total, vei avea nevoie de aproximativ 14 litri de soluție.

Pe de altă parte, pentru un calorifer din fontă, un element va cuprinde 0,8 litri de apă, iar zece elemenți, 8 litri de apă. Urmând același exemplu, pentru cinci calorifere și 50 de elemenți, vei avea nevoie de 40 de litri de soluție.

Al treilea exemplu este al caloriferelor din otel. Pentru un calorifer cu o înălțime de 60 cm și o lungime de un metru este nevoie de 6,2 litri de apă. Dacă ai cinci calorifere în locuință, vei avea nevoie de 31 de litri de soluție.

Sfaturi pentru folosirea corectă a antigelului

Pentru a folosi corect antigelul este indicat să urmezi recomandările de mai jos:

  • La adăugarea antigelului în apa din cazanul centralei este necesar să folosești pompa de încărcare a instalației, respectând indicatorul de nivel;
  • Optează pentru o cantitate potrivită de antigel, în funcție de numărul de elemenți și de capacitatea centralei termice sau a cazanului pe lemne;
  • Citește cu atenție instrucțiunile deoarece valoarea maximă exprimată în grade Celsius la care rezistă antigelul va trebui să corespundă toleranței maxime a centralei;
  • Trebuie să verifici nivelul de protecție împotriva înghețului, potrivit instrucțiunilor producătorului;
  • Este bine să eviți o concentrație a antigelului mai mare de 50% și mai mică de 30%;
  • Pentru apartament, este indicat să folosești antigel pe bază de monoetilenglicol sau pe bază de glicoli;
  • Interesează-te de calitatea antigelului – unele produse conțin compuși cancerigeni sau periculoase pentru viață, altele nu.

Folosind antigel pentru instalația de încălzire a locuinței, previi înghețarea apei din intalatie și distrugerea țevilor, indiferent că este vorba de casa de vacanță sau un apartament rămas gol pe durata sezonului rece. De asemenea, instalația va fi lubrifiată și va merge bine odată ce va reveni la programul normal de funcționare.

Sursa foto: Shutterstock

2 thoughts on “Rolul antigelului în instalația de încălzire

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *