Rezervoare apă: sfaturi utile despre cum să alegi un rezervor de apă potabilă
De la stocarea apei de ploaie, apei pentru udarea grădinii până la apa potabilă, rezervoarele de apă se pot dovedi produse utile în orice gospodărie. În acest articol discutăm despre cum să alegi un rezervor de apă potabilă.
Ce este rezervorul de apă potabilă
Apa potabilă, în stare naturală sau tratată, este indispensabilă vieții. Fie că o bem ca atare, fie că o folosim în alimentație, fără apă potabilă nu am putea exista.
Dincolo de calitatea apei potabile, reglementată prin Legea nr. 458/2002, pe care o utilizăm zilnic, se mai pune problema unor soluții practice pentru stocarea apei potabile în vederea consumului dintr-o locuință. Astfel, sunt propuse spre comercializare și instalare rezervoarele de apă potabilă.
Denumit și bazin pentru apă potabilă, un rezervor de apă potabilă este un recipient construit din materiale plastice rezistente (polietilenă), ce poate avea diferite volume de stocare, de la un rezervor apă 100 litri până la un bazin de apă 5000 litri. Așadar, o estimare a consumului de apă, în care să ai în vedere membrii familiei și animalele de companie, este importantă.
Rezervoarele de apă, cu sistem de filtrare și pompare, pot deservi cu succes o gospodărie, precum și o afacere. De asemenea, pentru a sta fără griji, te mai poți orienta către un rezervor apă cu plutitor mecanic sau sistem de preaplin.
👉 La Romstal găsești REZERVOARE DE APA POTABILA, precum și capace, supape, garnituri sau alte piese necesare la instalare.
Unde se amplasează un bazin pentru apă potabilă
Pentru rezervoarele de apă supraterană sau de suprafață, vei avea nevoie de un spațiu exterior alocat acestora. În această situație, caută un rezervor care să fie instalat în plan vertical. Rezervorul de apă potabilă poate fi instalat și într-un spațiu interior, cum ar fi camera tehnică a casei.
Dacă vrei să nu înghețe iarna și să fie ferite de razele solare vara, te poți orienta către rezervoare apă subterane. Va trebui, așadar, să faci și o excavație în curtea casei. Un rezervor de apă subteran se recomandă a fi instalat în plan orizontal.
Situații pentru care ai nevoie de rezervoare apă potabilă
- Probleme cu rețeaua publică de alimentare cu apă potabilă la care ești racordat, cum ar fi o presiune mică a apei sau întreruperi frecvente;
- Plan de rezervă pentru puțurile cu pompă submersibilă. Cum aceste echipamente de pompare a apei se pot defecta atunci când nu te aștepți, este ideal să ai o soluție pentru consumul de apă potabilă al gospodăriei. La rezervorul de apă se poate instala un hidrofor;
- Afaceri în domeniul HoReCa. Rezervoarele de apă potabilă sunt excelente pentru a deservi unități de primire turiști sau clienți, precum pensiuni sau restaurante;
- În caz de urgență, un rezervor de apă potabilă, de dimensiuni mari, poate fi pregătit să fie utilizat pentru stingerea incendiilor;
- Odată instalat, poate fi o soluție și pentru stocarea altor lichide alimentare.
Hidroforul rămâne un echipament esențial pentru alimentarea locuințelor. Află despre importanța presostatului pentru pompa unui hidrofor.
6 criterii după care să alegi un rezervor de apă potabilă
Există pe piață numeroase rezervoare de apă potabilă din care să alegi. Recomandarea noastră este să te gândești la cele mai ieftine soluții și să ții cont de criteriile de mai jos. Pe de altă parte, dincolo de rezervorul de apă potabilă propriu-zis trebuie avut în vedere un sistem integrat de piese și accesorii menite să funcționeze corespunzător.
Culoarea
De regulă, rezervoarele de apa potabila sunt de culoare închisă, cel mai adesea fiind albastre. Mai pot fi și verzi sau negre. Aceste culori previn dezvoltarea algelor și microorganismelor în contactul direct cu razele solare. Totuși, noile tehnologii de fabricație permit utilizarea și unor rezervoare de apă de culoare albă.
Culoarea rezervorului este un criteriu important, deoarece algele schimbă gustul, mirosul și, până la urmă, calitatea apei pe care urmează să o consumi.
Protecția UV
Caută un rezervor de apă care să aibă menționată protecția față de razele ultraviolete, mai precis stabilizatori UV, în specificații. Asta pentru că razele solare vor contribui nu doar la creșterea algelor, ci și la slăbirea în timp a structurii de rezistență. Altfel spus, un bazin de apă instalat la exterior se poate decolora și crăpa fără o protecție UV.
Materialul
În procesul de fabricație a rezervoarele de apă potabilă se folosește polietilenă, unul dintre cele mai populare materiale din plastic. Din acest motiv, și prețul de achiziție este mai avantajos față de rezervoarele din inox. Un rezervor din polietilenă prezintă mai multe avantaje:
- Nu este afectat de coroziune;
- Nu prezintă îmbinări care să necesite adezivi;
- Este un material ușor de transportat și manevrat;
- Are o durată mare de exploatare și, pe deasupra, poate fi reciclat.
În principiu, tehnologia de fabricație este una multistrat: un strat interior care conține ioni activi de argint pentru păstrarea calității apei, un strat exterior pentru rezistență în timp și un strat intermediar cu rol de termoizolație (anticondens).
Evită să cumperi un rezervor care conține Bisphenol A (BPA), deoarece este o substanță chimică nocivă pentru organism. Reține faptul că un rezervor apă din plastic de calitate trebuie să aibă proprietăți anticondens și antimicrobian.
Forma
Cilindrice, conice, ovale sau rectangulare, rezervoarele de apă potabilă se regăsesc sub diverse forme. Alege forma potrivită nevoilor tale. De exemplu, cele ovale sau cilindrice pot fi perfecte pentru a le găsi ușor un loc la interior, într-o cameră tehnică.
Capacitatea
În funcție de necesitățile locuinței se alege și bazinul de apă potrivit. Volumul de apă se exprimă în litri. Un rezervor de până în 1000 litri este potrivit pentru majoritatea gospodăriilor. Rezervoarele cu capacități mai mari, de peste 2000 litri, sunt ideale pentru activitățile care presupun un consum mare de apă.
Racordurile
Așa cum am mai menționat, nu îți este de ajuns doar un rezervor de apă propriu-zis. Acesta prezintă racorduri de intrare și ieșire pentru țevile de instalație, dar și alte accesorii cum este sistemul de preaplin (rezervorul nu va fi umplut niciodată la capacitate maximă) sau capacul de acces pentru igienizare. Să ai în vedere accesoriile și piesele necesare pentru a pune în funcțiune rezervorul de apă ales.
Prezența unor deflectoare (picioare) care împiedică mișcarea apei în timpul unui eventual transport poate fi și ea un aspect de luat în considerare.
În concluzie, un rezervor apă potabilă necesită o foarte bună atenție în procesul de achiziție. Dacă mai ai încă nelămuriri, ne poți contacta pentru a te ajuta!
Sursa foto: Shutterstock