Verificarea și revizia centralei termice – tot ce trebuie să știi despre cum și când se efectuează
Dacă ai ales o centrală termică pentru a avea apă caldă și căldură la discreție, este bine să știi cum să o folosești corect, dar și cum să o întreții, astfel încât ea să funcționeze la parametri normali și în deplină siguranță atât pentru tine, cât și pentru vecinii tăi. Din această perspectivă, indiferent că ai o centrală termică electrică, pe gaz ori pe combustibil solid, verificarea și revizia ei sunt esențiale.
În cele ce urmează, îți explicăm ce înseamnă aceste două operațiuni, cum se realizează, la ce interval și ce avantaje au. Totodată, afli și care sunt costurile verificării și reviziei centralei termice.
- Verificarea și revizia centralei termice – ce înseamnă
- Cum și când se realizează verificarea și revizia centralei
- Verificarea și revizia centralei termice pe lemne sau peleți
- Cât costă verificarea și revizia centralei termice
- Avantajele verificării și reviziei centralei termice
Verificarea și revizia centralei termice – ce înseamnă
De la bun început, este important să știi că verificarea și revizia sunt două operațiuni diferite, care nu se exclud una pe cealaltă și care sunt obligatorii, prin lege. Pentru ambele este necesar să apelezi la serviciile firmelor specializate sau la personal autorizat ANRE și ISCIR. Aceasta, pentru a te asigura că verificările și reviziile sunt realizate corect, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Potrivit legii, există termene clare pentru efectuarea lor, prin urmare, aceste servicii tehnice trebuie realizate la timp.
Verificarea tehnică periodică (VTP) are rolul de a vă proteja pe tine și pe vecinii tăi și se referă la verificarea funcționării în siguranță a centralei termice. Revizia testează parametrii centralei, precum și instalația de încălzire/echipamentul (calorifere, țevi, termostate), pentru ca aparatul să dea un randament maxim și, totodată, pentru a prelungi durata de viață a centralei tale.
Ambele operațiuni se fac contra cost și pot fi realizate concomitent de același specialist sau firmă, condiția fiind să aibă autorizație ANRE. Pentru VTP este, însă, obligatorie și autorizația ISCIR. Cele două operațiuni presupun testări și măsurători diferite. La sfârșitul fiecăreia dintre ele, se încheie un proces verbal/fișă de evidență, în dublu exemplar. Unul rămâne la tine, iar celălalt va fi înregistrat la ISCIR.
Furnizorul de gaze naturale are obligația, prin lege, de a-ți transmite, gratuit, o notificare scrisă cu privire la verificările și reviziile necesare pentru centrala ta, fie din oficiu, fie atunci când tu soliciți acest lucru. Notificarea din oficiu trebuie să ajungă la tine cu cel mult 60 de zile înainte de termenul scadent pentru verificare, respectiv revizia centralei. Dacă tu ai solicitat verificarea sau revizia, vei primi acest document în termen de 5 sau 10 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii tale, în funcție de caz.
Descoperă 👉 AICI toate ofertele noastre de CENTRALE TERMICE PE GAZ
Cum și când se realizează verificarea și revizia centralei
Ca să înțelegi mai bine importanța acestor două operațiuni, dar și pentru a avea siguranța că sunt realizate potrivit legii, este esențial să te informezi temeinic. Iată de ce, îți prezentăm, în continuare, ce presupune concret fiecare dintre cele două tipuri de verificări. Reține că, în funcție de starea centralei, fiecare etapă a verificării ori a reviziei poate duce la testări suplimentare sau la reparații. Astfel, s-ar putea să fie nevoie de înlocuirea unor piese, cum sunt mantaua centralei sau garniturile uzate. În unele cazuri, este suficientă o curățare a câtorva componente.
Ce presupune verificarea centralei
Inginerul VTP care vine să facă verificarea tehnică periodică a centralei va evalua:
- starea arzătoarelor, a îmbinărilor și a garniturilor de etanșare aferente;
- stabilitatea conductelor montate aparent pe suporturi;
- etanșeitatea îmbinării conductelor și a armăturilor, la presiunea de lucru a gazului din instalație, cu spumă de apă cu săpun sau cu alte tehnologii;
- funcționarea aparatelor de măsurare, control, reglare și de siguranță;
- starea construcțiilor care adăpostesc stațiile și posturile de reglare sau reglare-măsurare;
- starea tehnică a instalației comune de utilizare a gazelor.
Totodată, el va debranșa/demonta orice echipament care nu respectă normele legale și va verifica data de valabilitate a racordului flexibil, montat în instalația de utilizare, precum și a detectorului de gaze.
În ce constă revizia centralei
Pe lângă toate operațiunile pe care le include VTP-ul, care sunt valabile și pentru revizia tehnică, aceasta din urmă presupune și efectuarea unor teste speciale, și anume:
- verificarea stării răsuflătorilor și a căminelor existente;
- proba de rezistență la presiune, dacă ai înlocuit recent vreo parte componentă a centralei;
- proba de etanșeitate la presiune, pentru întreaga instalație de utilizare a gazelor.
Vezi categoria noastră de ▶️ CENTRALE ELECTRICE
Acte necesare pentru verificarea și revizia centralei
Fie că este vorba despre verificare, fie despre revizie, ai obligația să prezinți specialistului acreditat ANRE și ISCIR următoarele acte:
- documente din care să reiasă că a fost efectuată curățarea coșurilor și a canalelor de evacuare a gazelor, emise cu cel mult 6 luni înainte de data realizării VTP-ului;
- acte care să ateste efectuarea la termen a VTP-ului precedent (cu doi ani în urmă);
- avizul de gaz în care să fie specificată cota de gaz pentru centrală;
- dosarul de debranșare de la sistemul termic centralizat;
- proiectul după care s-a realizat instalația de gaz care alimentează centrala;
- livretul aparatului și instrucțiunile de utilizare și întreținere, în limba română.
Totodată, dacă nu deții instrucțiunile de utilizare a gazelor naturale, persoana care vine să-ți facă revizia ori verificarea tehnică este obligată să îți dea aceste documente.
Aerisirea caloriferelor
Dincolo de aceste două operațiuni obligatorii, poți solicita persoanei care vine să-ți facă verificările, să evalueze și celelalte elemente ale sistemului tău de încălzire, adică radiatoare, calorifere, țevi, termostate. De exemplu, dacă nu vrei să faci pe cont propriu aerisirea caloriferelor, poți cere acest lucru. Este vorba despre eliminarea bulelor de aer din radiatoare, pentru ca acestea să nu mai îngreuneze/blocheze transferul termic. Este recomandat să citești manualul de utilizare a centralei, pentru că unele modele fac aerisirea automat.
Totodată, unele tipuri de calorifere au o rotiță din plastic sau metal pe care o poți folosi ca să acționezi manual robinetele de aerisire, fără o cheie specială sau șurubelniță. Aerisirea este necesară doar dacă observi că radiatoarele tale nu se încălzesc așa cum trebuie (emană căldură doar în anumite zone sau bolborosesc, de exemplu). Dacă funcționează normal, atunci nu este nevoie.
Atenție! În cazul în care caloriferele sunt complet reci, cauzele pot fi:
- înfundarea unei țevi, situație în care numai un instalator te poate ajuta;
- ai uitat să deschizi robinetul caloriferului;
- ai uitat să setezi centrala ca să introducă în calorifere apă caldă și a rămas pe opțiunea OFF.
Când se realizeaza verificarea și revizia centralei
Potrivit legislației în vigoare, verificarea și revizia tehnică a centralei sunt operațiuni care fac parte din procesul de exploatare și de întreținere a acesteia și se realizează la următoarele intervale de timp:
- Verificarea tehnică a centralei:
- periodic, la maximum 2 ani;
- la cererea ta, în calitate de consumator final.
- Revizia tehnică a centralei:
- periodic, la maximum 10 ani;
- după ce nu ai mai folosit aparatul mai mult de 6 luni;
- dacă s-a produs un eveniment care ar fi putut afecta buna funcționare a centralei;
- la cererea ta expresă.
Verificarea și revizia centralei termice pe lemne sau peleți
În cazul centralelor pe combustibil solid (lemne, peleți, cărbune, brichete de lemn), convenționale sau cu gazeificare, verificarea și revizia se fac la intrarea în sezonul rece. Pentru că, spre deosebire de alte tipuri de încălzire, o astfel de centrală este un sistem complex, format dintr-un întreg ansamblu de componente, este foarte important felul în care sunt realizate operațiunile de testare și de întreținere, dar și calitatea combustibilului solid folosit.
Astfel, în ceea ce privește centralele pe lemne, este esențial ca lemnul să nu aibă o umiditate mai mare de 20-25%. Cu cât lemnul este mai uscat, cu atât el contribuie la un randament mai mare (poate fi îmbunătățit chiar și cu 60-70%). Reține că, dacă lemnul e umed, cazanul se înfundă cu gudron în cel mult 1-2 luni. Este recomandat ca lemnul să fie achiziționat cu un an înainte de a fi folosit, astfel încât să aibă timp să se usuce bine.
La cazanul pe lemne, care este cea mai importantă componentă a unei centrale ce utilizează un astfel de tip de combustibil, este necesară verificarea sistemelor de siguranță. Apoi, este obligatorie curățarea temeinică a focarului și a drumurilor de gaze arse. Totodată, pentru cazanul pe lemne cu gazeificare, este posibil să fie nevoie și de o spălare chimică. De asemenea, o dată la fiecare doi ani, este obligatorie efectuarea reautorizării funcționării de către firme care sunt autorizate ISCIR.
👉 AICI găsești toate tipurile de CENTRALE PE COMBUSTIBIL SOLID
Cât costă verificarea și revizia centralei termice
Verificarea tehnică și revizia centralei termice sunt realizate numai pe baza unui contract de prestări servicii sau a unui act adițional la contractul încheiat cu furnizorul de gaz, caz în care plata se va putea face și în 1-3 tranșe, pe factura de gaz, după ce serviciul a fost realizat. Costurile acestor operațiuni variază în funcție de mai mulți factori, printre care tipul centralei pe care o deții, zona în care te afli sau testările suplimentare necesare în urma verificării ori a reviziei inițiale.
De exemplu, pentru o centrală care are o putere de 24-32 de kW, prețul pentru o verificare de baza (VTP) poate porni de la 100 de lei și poate ajunge la 350 de lei, dacă include și verificarea instalației de gaz sau o spălare chimică. Pentru centralele cu o putere mai mare de 32 de kW, se adaugă 5-6/kW. Verificarea pentru o centrală care folosește combustibili gazoși poate costa peste 300 de lei.
În schimb, pentru revizia unei centrale care are o putere de 24-32 de kW, costurile sunt ceva mai ridicate și pornesc de la 190 de lei și pot ajunge la 280 de lei, dacă implică și o revizie tehnică a instalației de gaz. Pentru centralele de peste 32 de kW, o revizie poate costa 350 de lei sau, în cazul uneia care are o putere de peste 60 de kW, prețul poate urca la 500 de lei.
Citește și Centrale termice – ghid de alegere
Avantajele verificării și reviziei centralei termice
Un sistem termic, însemnând atât centrală, cât și echipamentele de tipul caloriferelor sau țevilor, funcționează în jur de 1.300-1.400 de ore pe an, pentru a produce apă caldă și căldură. Acest lucru poate duce la uzura componentelor centralei, disfuncționalități din cauza depunerilor de calcar în schimbătoarele de căldură ori a ruginii de pe suprafața arzătorului. Depunerile de calcar mai au un efect: cresc temperatura gazelor de ardere, ceea ce duce la un consum mai mare și, implicit, la costuri mai mari. Prin urmare, verificarea și revizia tehnică, realizate periodic, îți aduc mai multe avantaje, cum ar fi:
- evitarea unor accidente/explozii – atât verificarea, cât și revizia au ca rol principal asigurarea unui mediu sigur pentru tine și vecinii tăi; dacă nu realizezi reautorizarea funcționării la doi ani a echipamentelor, ISCIR-ul îți va interzice să le folosești;
- prelungirea duratei de viață – o centrala termică bine întreținută va fi performantă timp îndelungat și nu va fi necesară înlocuirea unor componente sau chiar a întregului aparat multă vreme;
- menținerea unui randament bun – depunerile de impurități sau de calcar pot să scadă randamentul centralei cu 15-20%, ceea ce înseamnă că ea nu mai funcționează la parametri optimi; apoi, inginerul VTP te poate avertiza, la o simplă verificare, că randamentul începe să scadă; dacă acesta ajunge sub 85%, nu îți va mai da „admis”; totodată, o diferență de randament între 92% și 85% se simte la factura de gaz.
Verificarea tehnică periodică și revizia centralei termice sunt operațiuni obligatorii, indiferent de tipul de combustibil folosit sau de modelul aparatului. Ele nu pot fi realizate decât de către firme și personal autorizat ANRE și ISCIR, pentru că presupun o serie de teste și probe care, dacă nu sunt efectuate corect, pot avea consecințe grave. Reține că este important să întreții și să exploatezi centrala conform manualului de utilizare și cu respectarea prevederilor legale, atât pentru a-i prelungi durata de viață, cât și pentru a te asigura că funcționează în condiții de siguranță pentru tine și pentru vecinii tăi.
Sursa foto: Shutterstock
As dori o revizie centrala termica.
"Va rugam sunati la 0372 123 123 – Dispecerat National Service Romstal
Pingback: Cum să eficientizezi consumul de căldură pe timpul iernii - Financiarul.ro
Pingback: Cum îți pregătești casa pentru iarnă - GangBlog
Pingback: Cum pregatim casa pentru iarna - Blog Romstal
Pingback: Izolarea casei: de ce și cum să profiți de zilele însorite de primăvară
Pingback: Izolarea casei: de ce și cum să profiți de zilele însorite de primăvară » EVERYDAYNEWS
Pingback: Sfaturile utile pentru a crește confortul din locuință
Un articol interesant care prezinta informatii utile.
Ce se întâmplă dacă nu faci verificarea la 2 ani maxim. Eu sunt în întârziere 2 luni
Buna ziua! Efectuati verificari si revizii pentru orice tip de centrala, de ex. De Dietrich? Multumesc!
Cui ii revine sarcina întrețineri și verificării la un a a centralei in garanție.
Buna ziua,
Inteleg ca VTP se efectueaza periodic la max. 2 ani iar revizie tehnica, periodic la max la 10 ani sau daca nu a fost folosita centrala mai mult timp
Am inteles bine?
1. Ma intereseaza cat costa VTP centrala termica 24 kw ?
2. Cat costa revizia tehnica ?
Multumesc!