Probleme frecvente ale boilerului
Informatii Generale
Boilerele sunt dispozitive de incalzire a apei menajere care ne ajuta sa avem apa calda exact in momentele avem nevoie. Ele sunt capabile sa stocheze apa calda menajera care sa acopere necesarul familiei. Bineinteles, ele difera in functie de producator, volum, mod de instalare. La achizitionarea unui boiler vom tine cont de mai multi factori: numarul de persoane pe care il serveste, combustibilul pe care il foloseste, consumul de apa sau modul de preparare a apei calde. Majoritatea prefera boilerele electrice, produse moderne care incalzesc rapid apa cu ajutorul rezistentelor electrice. Avantajele utilizarii unui boiler electric sunt evidente. Ele sunt usor de instalat si au un debit mare de apa datorita acumularii. Este demn de precizat ca boilerul electric nu necesita cos ori tubulatura de evacuare, ci doar o priza care sa-l mentina conectat. Dupa cum stim deja, curentul electric este mai raspandit decat gazul. Iata de ce acest gen de produs este varianta potrivita si pentru cei care au locuinte in locuri mai retrase. Ele se remarca prn durata mare de viata si mentenanta usoara, fiind usor de diagnosticat si reparat.
Boilerele beneficiaza de tehnologia moderna reprezentand solutia potrivita pentru casa ta indiferent de anotimp. Noile produse sunt prevăzute cu un termostat reglabil, prin care puteți stabili temperatura optimă de funcționare. În funcție de perioadele din an, când este mai cald sau mai frig, simțim nevoia de temperaturi diferite ale apei atunci când face duș sau baie. Boilerele moderne vă asigura că dispuneți de temperatura ideală, ori de câte ori utilizați apa caldă.
Totusi, precum in cazul tuturor produselor, si boilerele pot prezenta de-a lungul timpului diverse dificultati si nereguli in functionare. In acest articol discutam care sunt cele mai intalnite probleme care apar in functionarea unui boiler dar si care este intretinerea corecta a aparatelor ca sa evitam sau sa intarziem aparitia defectiunilor.
Problemele frecvente ale boilerului
Deoarece boilerul este compus din mai multe piese independente exista posibilitatea ca defectiunile aparute in functionarea aparatului sa fie cauzate de oricare dintre acestea. In randurile urmatoare discutam despre probleme precum defectarea termostatului, acumularea de minerale pe componente sau despre scurgerile de apa pe la robineti.
In functie de combustibilul care alimenteaza boilerul pot aparea avarii diferite. La boilerele electrice intalnim probleme cauzate de variatiile de tensiune in timp ce la cele pe lemne se prea poate ca acestea sa fie initiate de cenusa depusa in urma arderii.
Defectarea termostatului
Am spus-o mai sus, boilerele moderne sunt controlate printr-un termostat care controleaza temperatura apei in fuctie de nevoile utilizatorului. In cazul in care vom observa ca apa nu mai atinge temperatura dorita se poate sa ne lovim de una dintre problemele frecvente, defectarea termostatului. Recomadam sa apelati la serviciile unui specialist. Acesta va identifica exact problema si va va indica cea mai potrivita solutie de remediere.
Apa dura
Apa dura este o alta problema cu care se poate confrunta un boiler. Acest lucru se intampla din cauza continutului de minerale dure din aceasta, precum sarurile de calciu si magneziu. Mineralele se depun pe circuit si pe componentele boilerului si influenteaza negativ functionarea aparatului. Boilerul nu va mai incalzi apa la temperatura dorita. Pentru a preintampina problemele cauzate de apa dura recomandam montarea unei statii de dedurizare a apei.
Acumularea de calcar pe rezistenta de incalzire
Calcarul depus pe rezistența de încălzire a boilerului este o alta problema des intalnita. Acesta se depune in straturi, pietrificandu-se in timp si impiedicand incalzirea apei la temperatura dorita. Depunerea de calcar de rezistenta de incalzire poate fi descoperita si prin zgomote ciudate venite din interiorul boilerului.
Acumularea de calcar pe anodul de magneziu
Calcarul se poate depune, de asemenea, si pe anodul de magneziu. Aceasta este piesa care protejeaza rezervoarele boilerului de coroziune. Calcarul pietrificat va impiedica anodul sa-si indeplineasca sarcina, lucru care se traduce prin ruginirea rezervoarelor. Si in acest caz, zgomotele din interior vor fi semne ale prezentei calcarului. Pentru a fi siguri de eficienta boilerului se recomanda schimbarea anodului de magneziu la o perioada de maxim doi ani.
Defectarea robinetilor si garniturilor
Daca intampinati defectiuni la robineti si garnituri, este foarte posibil sa va confruntati cu scurgeri de apa. Acestea pot produce diverse coroziuni ale componentelor boilerului si defectarea acestora. De asemenea, apa care se prelinge scade presiunea boilerului, lucru care afecteaza direct modul in care acesta functioneaza. Pe scurt, acesta va consuma mai mult combustibil pentru a atinge setarile impuse de utilizator. Este indicat in cazul unei avarii la robineti sau garnituri sa chemati o echipa de profesionisti care sa se ocupe de inlocuirea sigura a acestora.
Scaderea sau cresterea presiunii apei
Dupa cum am spus-o in punctul de mai sus, presiunea unui boiler este foarte importanta pentru ca acesta sa va ofere confortul mult asteptat. Scaderea sau pierderea presiunii apei este cauzata in principal de scurgerile de apa. Exista si varianta defectarii manometrului. Indiferent care ar fi cauza trebuie sa luati masuri rapid.
Racirea prea rapida a apei
Nimic nu este mai enervant decat sa aveti apa rece in boiler cand aveti nevoie de apa calda. Aceasta racire rapida a apei poate fi cauzata de senzorul de temperatura care nu inregistreaza corect nivelul de incalzire al apei. De asemenea, se poate ca volumul de apa sa nu fie unul suficient pentru nevoile tale. Daca vreti mai multa apa calda, dar volumul rezervorului este unu prea mic atunci boilerul, care incalzeste apa instant, nu va reusi sa incalzeasca suficient o cantitate mare de apa intr-un timp mult prea scurt. Solutia este schimbarea boilerului cu unul de putere mai mare, sau reducerea fluxului de apa.
Depunerea de rugina pe rezervorul de apa
Rezervorul boilerului poate fi afectat in multe cazuri de depunerile de rugina. Aceasta problema se poate extinde si spre alte elemente metalice ale boilerului. In acest caz se impune inlocuirea echipamentului altfel pot aparea fisuri ale rezervorului care vor provoca scurgeri nedorite si stricarea boilerului. Inspectati des boilerul de semne de rugina. Aceasta apare mai ales la boilerele vechi, chiar daca si acestea beneficiaza de carcasa cu vopsea speciala.
Depuneri de nisip si pamant in rezervorul de apa
Apa care intra in boiler contine intodeauna diverse minerale dar si nisip si pamant provenite din panza freatica. Aceste sedimente se depun in rezervorul de acumulare si vor afecta nivelul de functionare al boilerului. Astfel, incalzirea apei se va face mai greu. Trebuie sa folositi filtre care sa opreasca nisipul si pamantul sa intre in instalatia boilerului alfel aceste elemente vor deteriora supapa de presiune, componenta de baza a boilerului.
Caderi si variatii de tensiune
In cazul boilerelor electrice, caderile si variatiile de tensiune vor cauza probleme, poate unele chiar majore. Precum orice echipament electric supus unei suprasarcini, boilerul risca sa se arda. In cazul celalalt, in care tensiunea este prea mica, se prea poate ca aparatul sa nu functioneze. Recomandam instalarea unui stabilizator sau a unui UPS.
Defectarea elementelor de incalzire
Intr-un boiler electric apa este incalzita prin intermediul unui rezistente electrice. Aceasta se incalzeste rapid transmitand caldura apei. Exista posibilitatea ca exact aceasta trecere repetata de la temperaturi foarte inalte la unele reci sa cauzeze o problema la nivelul sistemului de incalzire. Daca simtiti ca apa nu ajunge la temperatura dorita este posibil ca elementele resposanbile cu incalzirea sa se fi defectat. Se recomanda inlocuirea de catre un specialist.
Sfaturi pentru o utilizare cat mai lunga
Afla in randurile urmatoare care sunt actiunile pe care trebuie sa le intreprinzi pentru ca boilerul sa te deserveasca pentru o perioada indelungata de timp.
Montarea corecta a boilerului
Primul pas, si unul dintre cele mai importante, este acela al montajului corect. Daca nu veti apela la un specialist care sa cunoasca indeaproape metoda de instalare a boilerului, puteti avea nesansa de a sari peste un pas important care va duce la functionarea defectuoasa a aparatului. Instalatorul profesionist se va ocupa rapid si sigur de montaj gratie experientei sale.
Alegerea unui boiler cu garantie extinsa
Garantia are de asemenea un rol important. Atunci cand decideti sa achizitionati un boiler trebuie sa fiti siguri ca acesta beneficiaza de o garantie extinsa. Astefl veti fi acoperiti de probleme ulterioare. Producatorii de renume au incredere in calitatea produselor lor de aceea puteti fi siguri ca daca va acorda o garantie pe o perioada mare, boilerul este unul robust care va rezista in timp. In cazul nefericit al unor defectiuni garantia va ajuta sa reparati produsul fara costuri suplimentare. Conditia este sa fi respectat modul de utilizare recomandat de producator.
Dimensionarea corecta a boilerului in functie de punctele de consum
Pentru a va bucura cat mai mult timp de apa calda de la noul dumneavoastra boiler este necesar sa alegeti unul care sa fie potrivit nevoilor tuturor consumatorilor. Tineti cont de numarul de persoane si de volumul de apa necesar. Este indicat sa aveti un boiler separat pentru bucatarie si unul mai mare pentru baie.
Protejarea boilerului de temperaturile extreme
Instalarea boilerului trebuie facuta in locuri adapostite care sa le fereasca de inghet sau de temperaturi prea ridicate. Pentru cei care au un boiler intr-o bucatarie de vara se recomanda golirea lui de apa in perioadele reci.
Protejarea boilerului electric de variatii si caderi de tensiune
Am amintit mai sus de una dintre cele mai intalnite probleme in cazul boilerelor electrice. Variatiile si caderile de tensiune afecteaza grav functionarea, asa ca achizitionarea unui UPS sau a unui stabilizator de tensiune va va feri de probleme.
Decuplarea din priza a boilerului in perioadele lungi de inactivitate
Daca nu folositi aparatul pentru o perioada mare de timp recomandam sa-l scoateti din priza. Astfel acesta va fi ferit de eventuale avarii cauzate de caderi de tensiune sau supra sarcini.
Folosirea filtrelor pentru tevile ce alimenteaza boilerul
Utilizarea filtrelor este de importanta maxima pentru a preintampina probleme ce pot fi cauzate de depunerea de sedimente pe tevile ce alimenteaza boilerul si pentru a le impiedica sa ajunga pana in rezervorul de acumulare.
Folosirea unui dedurizator pentru instalatia de apa
Nu in ultimul rand, recomandam folosirea unui dedurizator pentru instalatia de apa care sa elimine calcarul din apa dura. Astfel nu vom avea probleme cu anodul de magneziu, cu rezistenta sau chiar cu tevile.
Intretinerea corecta
Functionarea indelungata a boilerului depinde in mare masura de modul in care aparatul este intretinut. Recomandam urmarea sfaturilor expuse mai sus si acordarea atentiei necesare in ceea ce priveste efectuarea reviziilor periodice. Specialistii vor cunoaste de la primele semne care sunt problemele de functionare si va vor anunta pentru a putea lua masuri. Astfel, actiuni precum curatarea pieselor (rezistenta, serpentine, anod de magneziu) va prelungi cu siguranta viata boilerului. La intretinere putem trece si achizitionarea preventiva de dedurizatoare, UPS-uri, stabilizatoare.
Revizii regulate
Reviziile au un rol foarte important indiferent de tipul de boiler utilizat. Vom stii astfel din timp daca exista probleme de functionare si ce trebuie sa facem pentru a le rezolva. Este recomandata efectuarea unei revizii anuale. Operatiunile vor fi efectuate intodeauna de catre instalatori autorizati.
Curatare regulata a depunerilor de calcar si rugina
Daca vorbim de intretinere nu putem sari peste problema depunerilor de calcar si rugina. Acestea afecteaza direct performanta boilerului si trebuie tratate cu mare atentie. Trebuie sa curatam frecvent anodul de magneziu dar si rezistenta boilerului pentru a preveni depunerea calcarului dar mai ales pietrificarea lor. Curatarea se face cu ajutorul unor solutii sau agenti de curatare recomandate de producatori.
Reglarea termostatului la o temperatura medie constanta
Reglati termostatul la o temperatura constanta de aproximativ 60 de grade Celsius. Astfel veti economisi combustibil prelungind, in acelasi timp, durata de functionare a boilerului. Daca decideti sa mergeti pe o temperatura cu valoare mai scazuta, sub 50 de grade Celsius, se poate produce aparitia bacteriei Legionella.
Curatarea zilnica a cenusii pentru boilerele pe lemne
In cazul boilerelor pe lemne, intretinerea se refera in primul rand la curatarea cenusarului. Operatiunea se face dupa fiecare utilizare avand rolul de a eficientiza arderea. De asemenea, vom avea grija sa curatam in fiecare luna cosul de fum si accesoriile lui. Si in cazul boilerelor pe lemne vom fi atenti la depunerile de calcar.
Super Tare Articolul
multumesc fff frumos ptr. informatiile date
Buna ziua îmi curge apa la piciorușele de la termostat ce pot face
din ce cauza imi miroase urat apa calda din boiler electric
Mi-am cumpărat boilar electric junior 80 l la montat la apa cind ii gata nu se mai aude sa se mai alimenteze incepe sa curgă apa pe la supapă de siguranta