Plite electrice, pe gaz sau cu inducție: diferențe, avantaje și dezavantaje
În ultimii ani, tehnologia a evoluat foarte mult, iar acest lucru a avut o influență pozitivă și asupra produselor electrocasnice. Numeroasele modele apărute pe piață în ultima perioadă ne permit să ne bucurăm de cel mai bun raport preț/performanță de până acum și de soluții ingenioase care ne ajută să obținem mai mult, plătind mai puțin.
Același lucru se aplică și când vine vorba despre plitele pentru gătit care, în ultimii ani, au evoluat extrem de mult și s-au transformat în instrumente care oferă o mai mare performanță, o siguranță sporită în utilizare și un consum mai redus. Totuși, în prezent, există trei mari opțiuni de plite dintre care putem alege, fiecare cu propriile sale avantaje și dezavantaje, și anume: plita electrică, cea pe gaz sau cea cu inducție.
Pentru că fiecare dintre aceste tipuri de plite vine cu propriile sale particularități, înainte de a alege una, este necesar să cunoști ce oferă fiecare, astfel încât să iei o decizie mulată pe nevoile tale. În cele ce urmează, vom prezenta avantajele, dezavantajele și diferențele dintre plita electrică, pe gaz și cu inducție, pentru a te ajuta să faci alegerea potrivită.
Plitele pe gaz
Cunoscute drept plite clasice, aceste echipamente pentru gătit sunt utilizate îndeosebi datorită prețului mic de achiziție, dar și compatibilității cu majoritatea tipurilor de oale, tigăi sau alte recipiente pentru gătit disponibile pe piață. La aceste avantaje se adaugă și faptul că pot fi utilizate chiar și în locurile unde nu există curent electric, în cele în care sunt întreruperi dese de curent sau acolo unde nu există posibilitatea de branșament la rețeaua de gaze, întrucât pot fi alimentate de la o butelie cu gaz. Mai mult, plitele pe gaz oferă și un răspuns rapid după aprindere, iar acestea încep să degaje căldură din secunda în care sunt puse în funcțiune.
AICI gasesti oferta noastra de ⏩PLITE PE GAZ
Deși oferă un preț foarte mic la achiziție, plitele pe gaz au și cea mai slabă eficiență, deoarece o mare parte din căldura degajată de acestea se răspândește în aer, fără a contribui la încălzirea recipientului pus pe foc. De asemenea, în cazul în care nu sunt instalate corespunzător, plitele pe gaz pot fi periculoase și, de aceea, folosirea unui astfel de echipament necesită și instalarea unui detector de gaze, dar și efectuarea unei inspecții periodice a instalației de gaze. Curățarea greoaie este o altă problemă a plitelor pe gaz. În cazul modelelor cu suprafață de tablă, resturile de mâncare se vor imprima rapid și vor fi dificil de curățat. De aceea, se recomandă achiziția unei plite pe gaz cu grilaj de fontă.
Plitele electrice
Cunoscute și sub numele de plite vitroceramice, datorită materialului din care este confecționată suprafața lor, aceste instrumente de gătit se împart în două categorii: plite cu halogen și plite radiante. În timp ce, pentru plitele radiante, încălzirea se realizează cu ajutorul unei rezistențe electrice, cele cu halogen funcționează datorită luminii infraroșii cu halogen.
Plitele electrice au un principiu de funcționare simplu și se bazează pe încălzirea unui element, care transmite căldura spre suprafața vitroceramică și, implicit, către recipientul folosit pentru gătit. Pentru utilizarea acestora, se poate folosi orice tip de oale, tigăi și recipiente pentru gătit, neexistând restricții în acest sens. Instalarea unei plite electrice este foarte facilă, iar datorită principiului său simplu de funcționare, este și foarte sigură. Mulțumită suprafeței din vitroceramică, aceste instrumente de gătit pot fi curățate simplu și rapid, însă este importantă evitarea contactului cu suprafața, atunci când sunt încinse. De asemenea, plitele electrice nu sunt predispuse defectării și nu necesită operațiuni de mentenanță, întrucât piesele lor componente au o durabilitate mare în timp.
Spre deosebire de un model pe gaz, costul de achiziție pentru o plită electrică este ușor mai ridicat, iar consumul de electricitate al acesteia va genera un cost lunar mai mare decât dacă ai fi folosit o plită pe gaz. Un alt dezavantaj al plitelor electrice stă în transferul foarte lent al căldurii de la plită la recipientul pentru gătit, lucru nu foarte convenabil pentru persoanele care doresc să-și prepare mâncarea cât mai rapid.
Plitele cu inducție
Deși sunt alimentate tot cu energie electrică, plitele cu inducție diferă foarte mult de cele vitroceramice, având un principiu de funcționare special. Acestea sunt dotate cu bobine care, odată puse în funcțiune, vor genera căldură strict asupra recipientului pentru gătit, iar suprafața plitei va rămâne rece. Acest lucru este extrem de convenabil pentru eficiența energetică, întrucât toată căldura generată este transmisă la vas, iar pierderile sunt mai mici de 10%. De asemenea, o astfel de plită va permite un control mult mai bun al temperaturii de gătire, prepararea uniformă a mâncării, dar și un gătit mai rapid. Pentru că plita nu se încălzește, aceasta poate fi curățată imediat după folosire, cu ajutorul unei lavete moi sau chiar al unui prosop de hârtie.
AICI gasesti ⏩PLITA CU INDUCTIE
Un mare inconvenient al plitelor cu inducție stă în faptul că pot fi folosite doar cu oale și tigăi speciale, dotate cu un circuit electric ce permite transferul de căldură. Totuși, pe piață există o serie de adaptoare cu ajutorul cărora pot fi utilizate și recipientele clasice, însă eficiența va avea de suferit.
Diferențele dintre plitele pe gaz, cele electrice și cele cu inducție
Dacă încă nu te-ai hotărât care plită este cea mai potrivită nevoilor tale, în continuare, îți oferim o scurtă comparație între cele trei modele.
Din punctul de vedere al costurilor, plitele pe gaz au cel mai mic preț la achiziție, dar și cel mai mic consum, fiind urmate de cele electrice și de cele cu inducție, care presupun costuri și cu achiziționarea recipientelor speciale pentru gătit.
În ceea ce privește experiența de gătit, calitatea mâncării obținute și cât de rapid poate fi aceasta preparată, plitele cu inducție conduc detașat, fiind urmate de plitele electrice și de cele pe gaz.
La capitolul siguranță și ușurință în întreținere, tot plitele cu inducție se află pe primul loc, pe locurile doi și trei regăsindu-se cele electrice și cele pe gaz.
Înainte de a alege o plită, este important să cunoști avantajele și dezavantajele fiecărui model, astfel încât să poți face alegerea optimă. Ia în calcul preferințele personale, nevoile și modul în care urmează să folosești plita, pentru a alege un model potrivit.
Sursa Foto: Shutterstock