Instalatii de incalzire

Panourile radiante – ce sunt și cum funcționează

Panouri radiante – Informații generale

În acest articol ne propunem să divulgăm mai multe informații esențiale despre o nouă modalitate de încălzire a cameleror dintr-o locuință sau, de ce nu, chiar din cladiri de birouri, panourile radiante. Este vorba despre sisteme simple, care arată exact ca niște panouri de diferite dimensiuni care se prind pe pereti sau pe tavanul camerelor ce urmeaza a fi încălzite. Ele funcţionează pe curent electric, folosind radiaţii cu infraroşu, radiații invizibile ochiului uman, pentru a încălzi corpurile aflate din cameră aflate în raza lor de acțiune. Ne referim aici la pereţi, cei care sunt încărcați cu căldură, pe care, la rândul lor, o emană în încăpere, la mobilă, dar și la corpurile umane. Așadar, panourile radiante nu încălzesc aerul din spațiul respectiv ci se concentrează pe obiecte, cele care transmit ulterior căldură aerului din încăpere.Panouri radiante cu design de tablou

Panourile radiante au avantajul că sunt ușor de montat și că au nevoie doar de curent electric pentru a funcționa. Așadar, dacă locuiți într-o zonă în care accesul la gaze este greoi, panourile radiante pot înlocui cu succes o centrală termică pentru a vă asigura încălzirea. Veți consuma curent electric în loc de gaze. Cei mai mulți producători se laudă cu un randament apropiat de 100%, ceea ce înseamnă că pentru 1 kW de electricitate consumat veți primi la schimb 1kW termic.

Deși la prima vedere un panou radiant pare o soluție mai costisitoare, comparându-l cu alte sisteme de încălzire, dacă ne gândim că nu veți avea nevoie de specialiști pentru a le monta sau pentru a le pune în funcțiune, și că nu este necesar să contruiți un sistem cu țevi, radiatoare, găuri în pereți, veți înțelege că prețul inițial se va amortiza rapid.  Sistemul de încălzire cu panouri radiante este foarte eficient.

În funcție de spațiul pe care îl aveți de încălzit veți alege cea mai potrivită dimensiune și putere. Este necesară o informare în prealabil. Astfel vei fi capabil să identifici cel mai bun raport calitate/preț, și vei beneficia cu adevărat de avantajele pe care ți le aduce un panou radiant. Cu ajutorul lor veti obtine confortul dorit si veti mai in siguranta fata de un sistem de incalzire pe gaz. Suprafata panoului radiant emite caldura dintr-un loc aflat la inaltime (pe tavan) care sa protejeze utilizatorii de eventuale atingeri accidentale care ar provoca arsuri. In cazul acestor panouri temperatura nu trebuie sa depaseasca 70 de grade Celsius. Daca se opteaza pentru montarea lor pe perete atunci temperatura maxima va fi de 40 de grade Celsius.Panouri radiante cu infraroșii

Panourile radiante, cunoscute si ca ca plasme termice, pot fi achizitionate in diferite marimi pentru a se preta spatiilor de dimensiuni diverse. Avantajul lor este acela ca, pe langa rolul de incalzire, acestea sunt utilizate si ca decor acoperind peretii precum un tablou. Ele elimina costurile mari cand vine vorba de montaj, mai ales daca e sa comparam investitille intr-un sistem clasic cu centrala si calorifere. Pot fi utilizate imediat dupa instalare si au o serie de efecte pozitive asupra utilizatorilor. De exemplu, incalzirea cu panouri radiante stimuleaza circulatia sangelui si ii ajuta pe cei sensibili la praf, deoarece nu exista miscare a aerului, in concluzie praful nu este ridicat. Panourile radiante au o durată de viata mare si sunt ecologice.

Tehnologia panourilor radiante in comparatie cu cele conventionale

Pe piață există panouri electrice pentru încălzire ce funcționează prin doua tipuri de încălzire, încălzirea prin radiații sau cea prin convecție. În cazul panourilor radiante vorbim despre încălzirea prin radiații. Este diferită de cea prin convecție unde un jet de aer este ghidat peste o rezistenta incalzita de unde preia căldură pe care o distribuie în cameră. Aerul cald emis îl înlocuiește pe cel rece și ajunge să încălzească persoanele și celelalte lucruri din cameră. În cazul încălzirii prin radiații se emite lumină infraroșie, invizibilă ochiului nostru, care încălzește întâi obiectele din cameră, urmând ca acestea să preia căldură și să o transmită aerului.

Panourile radiante cu infraroșu sunt evitate de multă lume deoarece încă nu se înțelege pe deplin modul lor de funcționare. Populația se teme de radiații, nerealizând că infraroșiile nu sunt periculoase pentru organism, dimpotrivă. Ele au numeroase efecte benefice asupra sănătății, pe care le vom aminti mai jos, in categoria avantajelor.Încălzirea camerei cu panouri radiante

Alegând panouri radiante veți obține confortul necesar, ceea ce înseamnă că pe lângă căldură veți obține un design aparte, o silențiozitate perfectă în funcționare, o cameră mai curată (în cameră nu se va crea praf) și un mediu mai sănătos (prin cameră nu vor circula curenți periculoși de aer iar umiditatea va rămâne în parametri normali).

Avantajele panourilor radiante

Costuri și montaj

Avantajele acestor sisteme sunt evidente. Putem vorbi întâi de costurile cu achiziţia şi montarea. Dacă e să le comparăm cu cele ale instalării unui sistem clasic de încălzire, acestea sunt mult reduse. Nu mai pune la socoteală faptul că le vom putea utiliza aproape instantaneu. La costurile reduse trebuie să adăugăm faptul că aceste elemente nu necesită revizii și nu au nevoie de piese de schimb.Montajul panourilor cu infrarosii

Instalarea de panouri radiante nu este limitată de existenţa unor prescripţii tehnice legislative. Așadar nu veți avea nevoie de avize sau autorizaţii.

Sănătatea utilizatorilor

Am spus-o și mai sus, panourile radiante nu sunt deloc periculoase. Mai mult, razele infraorșii au efecte benefice asupra corpului uman stimulând circulaţia sângelui pentru cei hipotensivi. De asemenea, deoarece nu există o circulaţie a aerului în cameră, vom fi privați de mişcarea prafului sau mirosurilor. Am explicat că încălzirea cu acest tip de panouri nu usucă aerul, lucru benefic pentru cei suferinzi de astm bronşic sau afecţiuni reumatice severe. Un alt efect benefic asupra sănătății în cazul expunerii regulate este cel al reglării echilibrului termic. Nu în ultimul rând, grație tehnologiei de funcționare, aceste dispozitive nu produc igrasie, fapt care ne aduce un mare avantaj nu numai din punct de vedere vizual, ci și din cel al sănătății. Plus, vă va pemite și un somn mai lin deoarece nu produc zgomot în timpul funcționării.

Randament crescut

Beneficiati de un raport excelent de eficienta. Aparatul elimina 1kW de caldura la un 1kW de energie consumata. Panourile se descurcă excelent în pentru încăperi cu înălţime mare, acolo unde încălzirea cu surse convenţionale nu este eficientă pentru că ar trebui să se încălzească un volum prea mare de aer. Cum panourile încălzesc doar corpurile din raza lor, rezultă un randament excelent și, implicit, costuri mai mici.

Design plăcut și dimensiuni reduse

Un alt avantaj evident este dat de ale sale dimensiuni reduse dar și de formă. Ele pot fi prinse în perete sau tavan pentru crearea unui efect de tablou. Chiar au apărut modele cu desene care să poată fi integrate cât mai ușor în diverse stiluri de amenajare. Panourile infraroșu ocupă mult mai puțin spațiu decât radiatorele inestetice.Amplasarea panoului radiant pe tavan

 

Securitate crescută

Încălzirea cu panouri radiante infraroşu este extrem de sigură în ceea ce priveşte securitatea locuințelor și a persoanelor. Acest lucru se datorează faptului că aceste sisteme se bazează doar pe curent electric și nu lucrează cu lichide sau abur sub presiune. Iată de ce încălzirea cu panouri radiante produce un risc scăzut la incendiu.

Prietenos cu mediul

Panourile radiante nu poluează. Sunt produse ecologice care nu degajă fum, noxe sau CO2. Chiar dacă le veți folosi pe o durată lungă de timp ele se vor comporta ca în prima zi. Nu au nevoie de întreţinere specială.Avantajele incalzirii cu panouri radiante

Dezavantajele panourilor radiante

Pretul curentului electric

Prețul curentului electric este unul destul de ridicat. Iată de ce este recomandat să vă luați panourile de incalzire cu infrarosu potrivite pentru spațiul respectiv, astfel încât consumul să fie unul cât mai mic. Am spus că panourile radiante sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic, reusind sa transforme aproape toată energia electrică consumată în energie termică. Asta nu însemană însă că nu veți consuma curent electric, dimpotrivă. Cum însă prețul gazelor are o tendință de creștere în ultimii ani se prea poate ca acest dezavantaj să devină în curând un avantaj.

Circuit electric cu putere mare

Deoarece consumă destul curent, panourile radiante au nevoie de un circuit electric puternic, care să poată susțină și ceilați consumatori din casă. Trebuie să vă asigurați că acesta va rezista în plină iarnă când vom porni toate panourile radiante la putere maxima. Dacă nu avem un circuit electric cu putere mare consecințele nu vor fi unele plăcute.

Încălzire mai lentă

Dacă comparăm panourile radiante cu alte aparate precum aerotermele sau caloriferele, vom înțelege care este diferența în ceea ce privește timpul de încălzire al unei camere. Întotdeauna va trebui să așteptați minute bune până când veți simți efectiv căldură.Incalzirea camerei cu ajutorul panourilor radiante

De asemenea, trebuie să înțelegeți că inerţia termică este, în cazul panourilor, inexistentă. Mai pe șleau, acestea se răcesc instantaneu după ce au fost oprite spre deosebire de calorifere sau sistemele de încălzire în pardoseală care rămân calde bune perioade de timp.

Caracteristici importante ale unui panou radiant

Atunci când doriți să achziționați un este bine să cunoașteți câteva caracteristici importante despre acestea. Veți face astfel o alegere înțeleaptă care să sporească deplin confortul dorit. Trebuie să cunoașteți detalii despre puterea maximă a panoului pentru a opta pentru unul potrivit pentru dimensiunea camerei. Astfel, se recomandă de către specialiști un panou de 1000 W pentru dormitoare de dimensiuni normale (12-15 mp) și unul de 1500 W pentru sufragerii. Pentru spații comerciale se va merge pe panouri de putere mare (peste 3000 W).Panou radiant cu forma de tablou

Recomandăm, de asemenea, achiziționarea unui panou radiant dotat cu trepte de putere. În funcție de temperaturile de exterior, acesta nu va fi folosit întotdeauna la capacitate maximă. Este bine să îl puteți seta după doleanțe, lucru care va influența și consumul de curent electric. Tot aici, putem include și unghiul la care panoul emite undele în infraroșu. Astfel se poate controla mai ușor zona pe care dorim să o încălzim.

Înainte de achiziție trebuie să vă hotârâți care este locul în care îl veți monta. Astfel, modalitatea de montarea poate fi pe tavan sau pe perete. Au apărut de asemenea modele cu picior care pot fi mutate în diverse locuri în funcție de nevoi.Cum functioneaza un panou radiant

Alte caracteristici importante de care trebuie să țineți cont sunt dimensiunile și greutatea panoului radiant, dacă dispune de un termostat reglabil și de un timer care să permită controlul eficient. Puteți opta penrtu modele cu telecomandă sau cu display digital care să poată fi controlate și care să vă comunice informații privind funcționarea. Nu în ultimul rînd, puteți căuta panouri radiante cu funcții de protectie la supraîncălzire sau protecție anti-îngheț.

Îți recomandăm să cumperi unul din panourile radiante disponibile la Romstal. Acestea provin de la producători recunoscuți care vă garantează produsul o perioadă îndelungată.

3 thoughts on “Panourile radiante – ce sunt și cum funcționează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *