Panourile fotovoltaice, soluția pentru a reduce costurile pentru factura de energie electrică
Romstal vă ajută să aflați cum te poate ajuta energia solară să reduci cheltuielile din casă. Cum într-o oră Pamântul primește suficientă energie de la Soare pentru a acoperi întreaga nevoie a planetei timp de un an putem utiliza această energie captând-o ușor prin intermediul panourilor fotovoltaice. Din acest punct de vedere, România are o poziție geografică ce avantajează producția de energie din panouri fotovoltaice. În România cu 1 kW putere instalată (aproximativ 4 panouri fotovoltaice) putem produce în medie 1200kWh/an, adică 1.2MWh/an.
Incepand cu anul 2021, orice cladire ce necesita autorizatie de constructie trebuie sa fie clădire al cărei consum de energie este aproape egal cu zero (cladire nZEB), respectiv clădire cu o performanţă energetică foarte ridicată, la care consumul de energie este aproape egal cu zero sau este foarte scăzut şi este acoperit, în proporţie de minimum 10%, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la faţa locului sau în apropiere.
BENEFICIILE ENERGIEI SOLARE
Reduce consumul de energie electrică
Producerea energiei proprii înseamnă să absorbiți mai puțin din rețea și, prin urmare, să reduceți consumul de energie. Simplu!
Surplusul de energie scade valoarea facturii
Surplusul de energie injectat în rețea va scădea din costul total al facturii energiei consumate.
Crește valoarea casei tale
La vânzarea imobilului, prezența unui sistem solar determină o valoare adăugată mare pentru potențialii cumpărători.
Reduce amprenta dvs. de carbon
Fiind o sursă de energie regenerabilă, puteți avea un impact real prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ale casei dumneavoastră.
GHID FINANŢARE
Persoanele fizice interesate de montarea de panouri fotovoltaice acasă vor primi de la stat contra-valoarea a 90% din preţul instalaţiei, dar nu mai mult de 20.000 de lei, potrivit “Ghidului de finanţare a Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională”.
Ghidul, lansat în dezbatere publică de Ministerul Mediului stabileşte că se asigură finanţarea de la stat pentru orice instalaţie fotovoltaică cu o capacitate mai mare de 3kWp.
“ Finanţarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanţată de Autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii”, se arată în Ghid, aflat în dezbatere publică.
Sistemele fotovoltaice
- Intră sub incidența legii prosumatorului și a viitoarelor finanțări și poate conduce către independența energetică a utilizatorului
- Posibilitate de a monta panouri fotovoltaice diferite, pe orientări diferite, la unghiuri diferite sau în condiții dificile fără a afecta eficiența globală a sistemului fotovoltaic (datorită echipării invertorului cu 2 regulatoare MPPT)
- Consumul maxim orar al instalației nu este limitat de mărimea sistemului fotovoltaic
- Toate componentele de bază incluse în pachet
- Garanție de 10 ani pentru panourile fotovoltaice
- Comunicare cu sistemele de la Vitron Energy pentru realizarea soluțiilor micro-grid
- Garanție de 2 ani pentru invertor cu posibilitate de prelungire până la 7 ani (gratuit, prin înregistrare on-line)
- Funcție management energetic (posibilitate de pornire automată a unor consumatori)
- Posibilitate monitorizare și control de la distanță prin telefon, laptop sau tabletă
- Functie “zero kW injecție în rețea“
- Invertor de la furnizor de top
- Montaj și service facil
Tipuri de sisteme solare
Sistemele fotovoltaice ON-GRID
Sistemele fotovoltaice ON-GRID sunt sisteme fotovoltaice ce sunt in mod obligatoriu racordate la reteaua de energie electrica si care au posibilitatea de a injecta energie in retea. Aceste sisteme nu au de regula baterii, dar pot fi prevazute cu sisteme de stocare a energiei pentru cresterea gradului de autoconsum (prin implementarea unui invertor HIBRID). In cazul in care furnizarea energiei electrice este intrerupta, invertorul ON-GRID isi intrerupe functionarea pentru protectia echipelor de interventie.
Componenta sistemelor este simpla: invertor, panouri fotovoltaice, contor inteligent si accesorii (sisteme de prindere, cabluri, tablou, elemente de siguranta s.a.). Intrucat inverterul ON-GRID este legat in paralel cu reteaua, consumatorii pot sa ia o parte din energia produsa din panouri si restul din reteaua nationala. Daca se doreste, invertorul ON-GRID poate limita productia de energie la valoarea consumului, iar astfel nu este neaparat necesar contractul cu furnizorul de energie.panouri fotovoltaice.
Kiturile ON-GRID conțin echipamentele de bază obligatorii. La acestea se vor adăuga accesoriile necesare în funcție de specificul fiecărui proiect: sistem de fixare, conductor solar, tablou, sisteme de siguranță etc.
Sistemele fotovoltaice HIBRID
Sistemele fotovoltaice HIBRID sunt sisteme fotovoltaice ce sunt in mod obligatoriu racordate la o sursa auxiliara de energie electrica (generator sau retea de energie electrica). Aceste sisteme nu injecteaza de regula energie in retea, insa pot fi prevazute cu accesorii in acest sens.
Energie panouri solareSisteme HIBRID prezinta un numar mai mic de baterii datorita prezentei sursei auxiliare si unul dintre principalele avantaje este acela ca poate functiona ca stabilizator si UPS: in cazul in care furnizarea energiei electrice este intrerupta, invertorul HIBRID comuta automat de pe retea pe baterii si asigura functionarea continua a consumatorilor.
Componenta sistemelor este urmatoarea: invertor, panouri fotovoltaice, baterii de stocare a energiei, controler/regulator de baterii si accesorii (sisteme de prindere, cabluri, tablou, elemente de siguranta s.a.).
Bateriile de stocare a energiei sunt obligatorii pentru un astfel de sistem și se vor alege în funcție de modul de utilizare (consum pe timpul nopții sau UPS) și în funcție de consumatori (consumatori uzuali vs. Consumatori mari). Pentru a prelungi durata de viață a bateriilor pe bază de GEL AGM se recomandă ca gradul de descărcare să nu scadă sub 50%, iar viteza de descărcare a bateriilor să fie de maxim 10% din capacitatea lor în fiecare oră (acestea se recomandă în special în situații de back-up sau în cazul existenței unor consumatori mici pe timpul serii). Pentru a prelungi durata de viață a bateriilor pe bază de litiu se recomandă ca gradul de descărcare să nu scadă sub 10-20%, în funcție de producător (acestea se recomandă în special în cazul în care există consumatori mari).
Sistemele fotovoltaice OFF-GRID
Sistemele fotovoltaice OFF-GRID sunt sisteme fotovoltaice independete, ce nu sunt racordate la o sursa auxiliara de energie electrica. Aceste sisteme se utilizeaza de regula acolo unde nu exista posibilitatea racordarii la reteaua de energie electrica si necesita un numar mai mare de baterii de stocare a energiei pentru a asigura functionarea autonoma. Componenta acestor sisteme este similara cu cea a solutilor HIBRID.
De ce sa ai propriul tau sistem fotovoltaic off grid ?
Un sistem fotovoltaic off grid nu numai ca va creste valoare proprietatii pe care a fost instalat dar ajuta direct propietarul sa-si produca energia electrica la un pret fix, ferit de cresterile de pret periodice ale furnizorilor locali de electricitate.
Sistem fotovoltaic off grid, montat pe acoperis sau chiar la sol, produce electricitate fara zgomot. Mai mult, imbunatateste simtitor viata pe Pamant respectand legislatia in vigoare. Mai exact, produce energie verde, contribuind direct la reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
Intrucat sistemul fotovoltaic OFF-GRID nu poate produce energie in lipsa soarelui (cazuri intalnite cu precadere in zilele de iarna) se recomanda utilizarea unui generator complementar. Acesta poate fi pornit manual atunci cand este necesar sau poate fi conectat direct la sistemul fotovoltaic avand rol de incarcare a bateriilor de stocare si de alimentare continua a consumatorilor (in acest caz, sistemul fotovoltaic d Alegeti un sistem fotovoltaic off grid si va veti produce singur energie electrica prin intermediul panourilor solare fotovoltaice. Acestea vor face fata cu brio alimentarii consumatorilor, independent de alti furnizorii externi de energie electrica.
Nu trebuie sa va faceti griji in zilele in care soarele nu straluceste! Acest sistem fotovoltaic off grid stocheaza surplusul de energie electrica produsa in timpul zilelor insorite in cateva baterii speciale, astfel incat sa puteti alimenta consumatorii oride cate ori aveti nevoie, indiferent daca este zi sau noapte.evine un sistem HIBRID).
INVERTOARE
Invertoarele solare utilizate în sistemele cu panouri fotovoltaice sunt echipamente de producere a energiei electrice, din surse regenerabile, care au rolul de a transforma curentul continuu în curent alternativ necesar aplicaţiilor electrice. Invertoarele mai sunt numite şi “motoarele sistemelor foto-voltaice”, tocmai datorită faptului că fără ele, energia captată de panourile fotovoltaice de la soare nu ar putea fi transformată în energie electrică, necesară pentru punerea în funcţiune a consumatorilor obişnuiţi.
Randamentul la care pot ajunge invertoarele solare se situează la peste 95%, ceea ce înseamnă că au capacitatea de a converti un mare procent din energia solară în curent alternativ. Sistemele electrice fotovoltaice reprezintă o alternativă foarte economică şi ecologică pentru a dispune de energie.
Invertoarele solare oferite atât în pachete cât şi separat provin de la cei mai importanţi producători de profil: Fronius International Austria, Victron Energy Olanda, SMA Germania şi Solax Power China.
Invertoarele hibride Victron combină avantajele folosirii unui sistem off-grid cu cele ale sistemelor ongrid. Acesta adaptează energia receptată atât pentru introducerea acesteia în reţeaua de curent şi generatoare de curent, cât şi pentru încărcarea bateriilor solare. Putem opta pentru mai multe variante de întrebuinţare a invertoarelor Victron. Dacă optăm pentru varianta off-grid vom beneficia de energie 100% gratuită. Un sistem off-grid presupune independenţa totală faţă de reţeaua de energie publică. În acest caz este necesar să utilizăm un sistem de panouri mai mare în funcţie de dimensiunile locuinţei sau clădirii.
În cazul în care optăm pentru un invertor on-grid Fronius sau SMA vom beneficia de avantaje considerabile privind consumul de energie şi reducerea costurilor pentru facturi, surplusul de energie este redistribuit către reţeaua de curent. Invertoarele on-grid Solax oferă în plus şi posibilitatea stocării energiei.