Panouri solareSolutii Eco

Panouri solare – principii generale de functionare!

In momentul de fata la nivel mondial, principala resursa energetica (aproximativ 70 %) o constituie combustibilii: carbune, petrol, gaz, lemn, reziduuri combustibile. O alta parte este reprezentata de energia produsa în hidrocentrale si în centralele nucleare. Din total energie consumata, aproximativ o treime este utilizata sub diverse forme pentru încalzirea locuintelor si pentru producerea de apa calda menajera.
La ritmul actual de crestere a populației si al dezvoltarii tehnologice, este vizibil ca nevoia de resurse energetice ieftine si utilizabile pe scara larga creste foarte mult. O astfel de solutie sunt panourile solare.  Incepe totodata sa se vada foarte clar ca utilizarea resurselor clasice prezinta anumite efecte negative (emisiile de noxe, riscuri de accidente, efectul de sera, dependenta de resurse si retele comune, costuri tot mai mari, etc.). Este, prin urmare, nu numai interesant ci chiar obligatoriu sa gasim si sa promovam noi tehnologii privind utilizarea resurselor energetice neconventionale solara, eoliena, geotermale, etc).
Energia astfel obtinuta prezinta o întreaga serie de avantaje  în raport cu cea obținuta din surse tradiționale:
• este in totalitate ecologica, nu emite noxe, nu produce reziduri;
• este practic inepuizabila;
• nu implica instalatii de prelucrare sau transport a resurselor, înainte de utilizare.

Panouri solare
Panouri solare

Principiul de funcţionare se bazeaza pe conversia radiatiei solare in caldura si utilizarea acesteia pentru incalzirea apei. Apa calda obținuta poate fi utilizata ca atare, sub forma de apa calda menajera sau ca agent termic primar pentru prepararea apei calde menajere intr-un acumulator. In unele cazuri se poate utiliza si ca agent termic pentru încalzire.
Marele avantaj al utilizarii panourilor solare este ca se foloseste drept sursa de energie soarele. Reactiile termonucleare care au loc în interiorul acestuia genereaza o imensa cantitate de energie care este livrata în toate directiile, în Sistemul Solar. Distanta fața de soare face ca, din aceasta energie, Pamantul sa beneficieze la nivelul superior al atmosferei exterioare, de o putere radianta echivalenta cu aproximativ 1400 W / m2. La trecerea prin atmosfera intensitatea radiatiei se diminueaza (prin absorbtie la nivelul particulelor de aer, apa, corpuri solide, prin reflexie si / sau prin difuzie), astfel incat la nivelul scoartei terestre putem conta pe aproximativ 1000 W / m2.
In mod normal aceasta radiatie este absorbita de scoarta terestra, transformata in caldura, rezultatul fiind printre altele si încalzirea atmosferei pamantului. Mare parte din aceasta căldura se pierde, prin atmosfera, în exterior. Ideea utilizarii
panourilor solare consta in recuperarea acestei radiatii si transformarea ei în caldura utilizabila in instalatii domestice (cea mai raspandita utilizare fiind obtinerea apei calde menajere).

PANOURI SOLARE CU TUBURI VIDATE SI REFLECTORIZANT PARABOLIC CALPAK, MODEL VACUUM VTN

Panourile solare tip VTN au drept element de baza tubul solar cu rol de absorbtie a radiatiilor solare in care se afl a montata o teava de cupru in forma de U, prin care circula agentul termic. Teava speciala in forma de U contribuie la cresterea
performantei panoului intrucat agentul termic se incalzeste ca urmare a actiunii directe a radiatiei solare, si nu indirect (ca in cazul panourilor cu heat pipe).
Vidarea tubului are ca efect o izolare perfecta a interiorului minimizand pierderile de caldura si crescand efi cienta de absorbtie a radiatiei. La interior tubul este este tratat prin aplicarea unui strat de aliaj special avand drept proprietati o
absorbtie maxima si o refl exive minima.
Totodata, panourile solare tip VTN se remarca prin prezenta refl ectorizantului parabolic ce are rolul de a directiona catre tuburile captatoare un procent maxim din radiatia solara.
Forma speciala si constructia din aluminiu inalt refl ectorizant asigura o absorbtie maxima a radiatiei, fi e ea directa sau difuza.

Panourile solare au ca destinatie prepararea de apa calda menajera, incalzirea agentului termic in instalatiile de incalzire si incalzirea apei din piscine printr-un schimbator de caldura.

CARACTERISTICI
Panourile solare sunt folosite pentru incalzirea apei sau a locuintelor. Procesul lor de functionare, simplificat desigur, este urmatorul: panourile capteaza caldura solara si o transfera prin intermediul unor tuburi unui flux de apa.
Astfel, apa este incalzita si poate fi apoi folosita sau stocata pentru utilizare.
Energia solara este disponibila in cantitati imense, este inepuizabila (cel putin pentru cateva miliarde de ani) si este ecologica. Captarea energiei solare nu este poluanta si nu are efecte nocive asupra atmosferei.
Prin arderea combustibililor, de orice tip, se

elibereaza in atmosfera o serie de substante mai mult sau mai putin nocive, printre care: bioxid de carbon (CO2), monoxid de carbon (CO), oxizi de azot (NOx), oxizi de sulf (SOx), cu toate efectele negative pe care le au asupra mediului inconjurator. Dupa cum stim bioxidul de carbon si oxizii de azot si sulf sunt principalii vinovati de efectul de sera si de aparitia ploilor acide cu toate consecintele lor asupra atmosferei.
Celelalte intra in categoria substantelor toxice (chiar letale) si prezenta lor in aerul atmosferic genereaza numeroase boli si accidente.

Avantaje, benefiucii:
• Sursa de energie (radiatia solara) pe care o folosesc sistemele solare pentru a functiona este gratuita ceea ce reduce considerabil costurile la electricitate sau gaz.
• Poate să asigure 60%-70% din nevoia de apa calda menajera/an.
• Durata lunga de exploatare – minim 20 ani.
• Cheltuieli minime de intretinere – functioneaza fara mecanisme complicate.
• Fiabilitate ridicata – rezistenta la grindina de 25 mm.
• Energia termica colectata poate fi stocata.
• Sunt simplu de instalat.

• Amortizarea investitiei dupa 2-3 ani. Aceasta perioada se scurteaza in cazul utilizarii instalatiei intensiv sau se lungeste  daca este folosita ocazional.

Modele panouri solare cu tuburi vidate:

PANOU SOLAR CU TUBURI CU PRESIUNE CALPAK VTN-CPC 16 TUBURI

PANOU SOLAR CU TUBURI CU PRESIUNE CALPAK VTN-CPC 12 TUBURI

PANOU SOLAR 12VTN 14VTN 16VTN
Dimensiuni externe 1600/1330/100 1600/1550/100 1600/1770/100
Greutate 35 41 45,5kg
Suprafata totala 2,31 m2 2,48 m2 2,83 m2
Suprafata deschidere 1,96 m2 2,26 m2 2,61 m2
Numar tuburi 12 14 16
Temperatura maxima de lucrui 22,73o C
Presiune maxima 10 bar
Efi cienta estimata (Wurzburg) 600 kWh/ m2/an
Suprafata absorbanta
Capacitate agent termic 2,6 l 6l 3,4l
Dimensiuni racorduri 18 mm
Certificari EN 12975-2/ISO 9806-1/ Solar Key mark/ CSTB

4 thoughts on “Panouri solare – principii generale de functionare!

Comments are closed.