Ora pământului 2016

ora pamantului
SAMBATA VOM STINGE LUMINA TIMP DE O ORA, LA NIVELUL GLOBULUI, CA SIMBOL AL ATENTIE LA CONSUMUL DE ENERGIE.

Putem darui mai mult decat o ora pentru Planeta!

Ce putem face?

Orice facem are impact asupra naturii: alimentele pe care le consumam, hainele pe care le cumparam, modul in care calatorim, totul. Puse cap la cap, cererile de la natura facute de fiecare dintre noi sunt mult prea mult pentru planeta noastra. Și totusi, trebuie sa continuam sa ne hranim, sa ne deplasam, sa ne imbracam…sa traim.

ALEGE PRODUSE PRIETENOASE CU MEDIUL prin puterea ta de CONSUMATOR Daca refuzi alimentele si bunurile produse intr-o maniera iresponsabila (distructiva in zonele de origine/productie) si alegi, in schimb, ALTERNATIVELE PRIETENOASE CU MEDIUL, companiile vor reactiona si isi vor schimba oferta.

Alege PRODUSELE ALIMENTARE LOCALE, de sezon, traditionale sau ecologice, fii atent si la produsele cosmetice si de curatat/menaj (sa fie biodegradabile si ecologice), alege lemnul si ambalajele certificate FSC, hartia reciclata si electrocasnicele cu consum redus de energie.

 

Renunta la PUNGILE DIN PLASTIC si recicleaza ambalajele. Mergi la cumparaturi cu propria sacosa si arunca recipientele in cosuri separate, pentru a putea fi reciclate.

CUMPARA ATAT CAT MANANCI. Risipim foarte multa mancare – circa 50% din toata productia de hrana de la nivel global ajunge la cosul de gunoi.

FOLOSESTE ENERGIA EFICIENT.

Este important sa folosim exact atat cat este necesar, reusind astfel sa economisim timp, bani si energie. Scoate stecherul din priza. Inchide televizorul, computerul si alte echipamente electronice si electrocasnice cand nu ai nevoie de ele si scoate-le din priza. Acestea folosesc intre 10% si 60% energie chiar si atunci cand sunt in stand-by.

Foloseste BECURI ECONOMICE SAU CU LED si stinge luminile cand nu esti in camera. Cumpara aparate electrice si electrocasnice cu consum redus de energie.

ECONOMISESTE HARTIA SI APA. Cresterea producţiei ameninţa unele dintre ultimele paduri naturale, oamenii si animalele salbatice care depind de ele. Prin taierea padurilor in acest scop, cererea crescanda de hartie contribuie si la accelerarea schimbarilor climatice.

DE CE SA ECONOMISESTI APA?

Apa este una dintre cele mai limitate resurse de care dispunem – doar 2.5% din toata apa de pe Pamant este apa dulce, in timp ce restul este reprezentat de apa sarata din mari si oceane. Folosirea apei in mod eficient nu doar ca protejeaza resursele de apa, ci DIMINUEAZA SI EMISIILE DE GAZE CU EFECT DE SERA. Cu cat folosesti mai puţina apa calda, cu atat se consuma mai puţina energie pentru a incalzi apa, ceea ce reduce emisiile.

 

 


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *