Motive PRO incalzire in pardoseala!

Confortul termic resimtit intr-o incapere inseamna foarte mult pentru noi toti. Fie ca este vorba de spatii private (locuinte), fie de cele publice, un sistem de incalzire trebuie sa asigure acest confort la un pret accesibil. Este stiut faptul ca in momentul in care picioarele sunt reci, tot corpul resimte senzatia de frig. Alternativa ideala este inversarea distributiei temperaturilor: Zona inferioara mai calda si zona superioada mai rece.

Incalzirea in pardoseala este un sistem umed traditional de incalzire, redevenit popular in ultimele decenii, odata cu dezvoltarile aparute in industria materialelor de constructii.

Intr-o prezentare simplificata incalzirea in pardoseala inseamna ca intreaga suprafata a pardoselii devine un radiator (calorifer), la temperaturi relativ scazute, prin includerea elementelor de incalzire. Temperatura apei calde care circula prin teava este controlata automat astfel incat sa asigure o temperatura a pardoselii de 25-29 de grade, rezultand o temperatura in camera de aprox. 20-22 de grade. Fireste, aceasta poate fi crescuta sau scazuta, in functie de preferintele individuale.

teava pex kit

De ce sa ne montam un sistem de incalzire prin pardoseala?

1. Este confortabil

Asa cum sugereaza si denumirea, incalzirea in pardoseala este instalata in pardoseala, la distanta de aproximativ 5 cm de suprafata, rezultand o incalzire uniforma a camerei. Datorita distributiei uniforme, pe toata suprafata pardoselii, este posibila scaderea temperaturii comandate de termostat cu 2-3 grade fata de sistemele uzuale, fara nici o senzatie de rece. Poate fi instalat in toata locuinta sau doar in anumite incaperi (baie, bucatarie, living).

2. Economic

Comparativ cu sistemele clasice, functioneaza la temperaturi scazuteale agentului termic generand economii substantiale – chiar de pana la 30% din factura de incalzire. Poate fi conectat si este ideal pentru sisteme alternative de energie neconventionala – panouri solare, pompe de caldura, sisteme geotermale etc. Poate fi utilizat singular sau complementar unui sistem clasic de incalzire cu radiatoare.

3. Sanatos

Datorita variatiilor mici de temperatura, inclazirea in pardoseala produce o deplasare scazuta a aerului din incapere si astfel mai putin praf in suspensie. Lipsa curentilor de aer inseamna sensibilitate mai mica la alergii – in special pentru persoanele cu predispozitie ridicata (copii, batrani). Pentru zonele umede – baie, bucatarie, holuri- atat pardoseala cat si acoperirile utilizate (ex. covorase) se vor usca mai rapid, reducand riscul aparitiei ciupercilor si a mucegaiului. Pardoseala calda si uscata este mai usor de curatat deoarece praful nu adera. Nu usuca aerul din incapere, lucru important pentru sistemele actuale de tamplarie, unde ventilatia camerei se face cu dificultate.

4. SImplu

Proiectat corect, sistemele de incalzire prin pardoseala pot fi instalate practic sub orice tip de finisaj al pardoselii – gresie, placi ceramice naturale, parchet, covor, etc. Nu ocupa spatiul camerei, oferindu-va libertate deplina in amenajarea interiorului si instalarea mobilierului.

5. Este robust si durabil

Este sigur si nu solicita operatii de intretinere. Nu trebuie curatat, intretinut, verificat etc. Durata de viata a sistemului este comparabila cu a cladirii, de cca 50 de ani – fata de cei 10 ani pentru un calorifer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *