Articole recomandateSolutii de Amenajari

Montarea sistemului de irigatii

  1. Informatii generale despre montarea sistemului de irigatii
  2. Verificari inainte de montaj
  3. Montajul sistemului de irigatii pas cu pas
  4. Verificari ulterioare si lucrari de intretinere
  5. Sfaturi

Informatii generale despre montarea sistemului de irigatii

Apa este extrem de importanta pentru gradina dumneavoastra! Plantele se dezvolta mai rapid si mai bine atunci cand le sunt asigurate nevoile specifice de udare, în funcţie de specie. Cu ajutorul unui sistem de irigatii veti putea uda constant, fara efort si sa faceti chiar si economie de apa.

Sistem de irigatii - Blogul Romstal

Pe piata romaneasca exista mai multe firme care au in portofoliul de servicii montarea de sisteme de irigaţie. Acestea au experienta crescuta in spate si pot realiza lucrari care sa va deserveasca in modul dorit. Inainte de a purcede efectiv la montajul tevilor de apa trebuie sa hotaram care este sistemul potrivit pentru ceea ce aveti de facut. Avem sisteme de irigatie care difera in functie de tipul de gradina atat prin modul de montare cat si prin modul de udare. Fiecare dintre acestea aduc avantaje si dezavantaje in functie de suprafetele ce urmeaza a fi udate dar si de costuri.

Sisteme de irigatii supraterane cu furtun - Blogul Romstal

Sistemele de irigatii pot fi montate subteran sau suprateran. Modalitatea de montare a sistemului de irigatii se alege in functie de tipul plantelor ce urmeaza a fi udate cu ajutorul acestuia, si de volumul de apa de care acestea au nevoie. Vom lua in considerare si modalitatea de alimentare cu energie a sistemului pentru ca bugetul necesar stabilit sa nu fie depasit cu platile pentru facturi.

Irigatii cu aspersor - Blogul Romstal

Daca optati pentru montarea sistemului de irigare suprateran o veti face pentru ca aceasta operatiune este mai putin costisitoare. Se pot monta, spre exemplu, doar cateva furtune cu diverse lungimi care sa va ajute sa udati rapid si simplu. Ele vor fi racordate la o pompa. Exista si varianta cu aspersoare sau banda de picurare, acestea necesitand insa investitii. Tot pentru sistemul de irigatii suprateran se poate opta pentru sisteme mobile care sunt alimentate electric sau cu ajutorul unor carburanti.

Un pic mai complicat este sistemul de irigare subteran. In acest caz va trebui sa stabilim trasee, sa facem sapaturi si sa montam tevile necesare acoperirii intregii suprafete. Totusi acesta are avantaje de netagaduit. El nu trebuie strans, rezistand inghetului din timpul iernii. De asemenea, impreuna cu senzori de umiditate el completeaza umiditatea naturala din sol, si va uda exact atat cat este nevoie.

In ceea ce priveste modul de udare exista doua tipuri de sisteme de irigatii, prin picurare si cu aspersor. Avantajul sistemului prin picurare este faptul ca se consuma mult mai putina apa. Sistemul picura apa doar la radacina plantei marind astfel eficienta. In cazul aspersoarelor avantajul este ca acestea reusesc sa ude o suprafata mult mai mare. Ele imprastie apa pe diverse suprafete, intr-un mod asemanator ploii. Iata de ce, cel mai adesea, intalnim acest tip de sistem de udare pentru intretinerea gazonului dar si in agricultura.

Sisteme de irigatii moderne - Blogul Romstal

Trebuie sa adugam si ca sistemele de irigatii moderne sunt automatizate. Ele au componente controlate de un programator care comanda deschiderea si inchiderea secventiala, succesiva, a unor electrovane speciale.

Montarea sistemului de irigatii presupune alegerea celui mai potrivit tip, dar si alegerea materialelor necesare pentru implementarea acestuia, incuzand aici elementele si fitingurile necesare. Costurile vor include tevile si elementele adiacente, dar si aspersoarele, picuratoarele si celelalte accesorii care se monteaza pe teava.

Montarea sistemelor de irigatii - Blogul Romstal

Verificari inainte de montaj

Acest ghid este destinat a va ajuta in instalarea unui sistem de irigare potrivit spatiului ce urmeaza a fi deservit de acesta. Cu totii ne dorim ca gradina noastra sa arate cat mai bine cu un minimum de efort. Pentru aceasta vom avea nevoie de un sistem de irigare automatizat dar putini sunt cei care pot sa puna in practica un montaj corect fara ajutor din partea specialistilor. Acestia va vor recomanda cateva verificari inainte de operatiunea de montaj insotite de detalii tehnice.

Alegerea sistemului de irigare - Blogul Romstal

Etapele de verificare presupun alegerea tipului de sistem de irigatie potrivit si achizitionarea uneltelor, materialelor si echipamentelor necesare realizarii lucrarilor. Asadar, mai intai, vom hotari ce sistem de irigare ni se potriveste in functie de scopul terenului (agricultura, gazon, udarea unor specii de plante decorative). Tot aici vom tine cont de suprafata terenului, distanta fata de sursa de apa dar si de tipul de alimentare al sistemului.

Mai apoi ne asiguram ca avem la dispozitie uneltele necesare: manusi de protectie, ruleta, unelte pentru sapat sau asezat pamantul (cazma, plantator, lopata), unelte pentru taiat si gaurit conductele, unelte strangere fitinguri compresiune, stegulete pentru marcaj, surubelnite, chei tubulare pentru colierele de bransament, cutter sau cutit, cleste.

Irigare prin picurare - Blogul Romstal

In ceea ce priveste materialele necesare, acestea depind de tipul de sistem ales. Veti avea nevoie de tevi (furtune) si fitinguri, aspersoare (simple sau telescopice),  racorduri, electrovalve, sistem de automatizare (programator), cabluri electrice pentru tipul de sistem de irigare cu aspersoare. Pentru irigatii cu picurator avem nevoie de furtun, conducte sau banda de picurator, mufe si stuturi.

Montajul sistemului de irigatii pas cu pas

Faza de montaj al sistemului de irigatie este una destul de rapida daca s-a respectat faza initiala de planificare si achizitionare a tuturor elementelor necesare. In primul pas ne vom indrepta atentia asupra realizarii conexiunii la apa. Daca aveti deja un camin la sursa de apa, puteti opta pentru montajul electrovanelor chiar in acest camin. Astfel, conducta principala a sistemului  va fi mai scurta, de la punctul de conexiune pana la intrarea in electrovane.

Montarea electrovanelor, irigatii - Blogul Romstal

Montajul electrovanelor corespunzatoare fiecarei zone poate fi facut fie grupat, intr-un singur loc, fie individual, fiecare electrovana in dreptul zonei pe care o deserveste. Exista, de asemenea, posibilitatea ca acestea sa fie grupate dupa dorinta utilizatorului.

Tot dupa dorintele proprietarului se vor monta conductele secundare si aspersoarele pentru fiecare circuit in parte. Acestea se vor monta pe zone. De ce? Pentru a se limita cat mai mult timpul in care plantele ce vor fi deservite vor sta scoase din pamant. Steguletele pentru marcajul pozitiei fiecarui aspersor va vor ajuta sa constatati care va fi acoperirea spatiului. Astfel veti sti din timp daca aspersoarele vor acoperi complet zona dorita. Cu ajutorul marcajelor vom trasa si pozitiona conductele secundare pe care se vor monta fitingurile necesare.  Mai apoi, acolo unde vor fi aspersoarele se monteaza pe conducta colierele de bransare si se infileteaza bratul flexibil ce face legatura dintre aspersor si conducta.

Urmeaza trasarea cablului electric, un alt pas extrem de important. Acesta face legatura intre programator si fiecare electrovana in parte si asigura buna functionare a sistemului. Dupa ce ati reusit sa faceti legaturile la curent, puteti incepe sa acoperiti cu pamant conductele si sa fixati aspersoarele si cutiile in pozitia finala. Fixati cutiile pentru electrovane in pozitie verticala, asigurandu-va ca in interiorul lor electrovanele sunt bine centrate pentru a permite accesul usor in caz de interventie. Vom acorda atentie sporita si montajului programatorului si al senzorului. Programatorul trebuie alimentat la curent si se va conecta la electrovane. In cazul senzorului meteo acesta va fi montat intr-un loc in care va fi expus la fenomenele meteorologice (ploaie, vant, ninsoare). Si senzorul va fi conectat la programator.

Ultimul pas este constitui de golirea de impuritati a sistemului dar si de montajul si reglajul duzelor. Pentru aceasta etapa se va porni pentru cateva secunde fiecare electrovana in parte. Astfel ne asiguram ca resturile produse in urma instalarii au parasit conductele sau corpurile aspersoarelor si electrovanelor. Dupa aceea vom opri apa si vom incepe montarea duzelor pentru fiecare aspersor. Vom porni fiecare aspersor si vom observa modul in care se face udarea. Cu ajutorul cheilor de reglaj veti regla unghiul de udare.

Verificari ulterioare si lucrari de intretinere

Aceste verificari ulterioare care ne arata cat de bine functioneaza sistemul nostru de irigare sunt foarte importante. Ele ne ajuta sa obtinem exact beneficiile pentru care am optat pentru montarea unui sistem de irigare. Ne dorim sa facem economie de apa si energie dar, pentru asigurarea unei eficiente optime, şi mentinerea instalatiilor de irigatii, se recomada efectuarea unor lucrari periodice de intretinere.

Ne referim la curatarea filtrelor, reglarea duzelor aspersoarelor sau reglarea unghiurilor de stropire. Alte operatiuni, precum deblocarea electrovanelor sau golirea sistemelor de udare fac ca sistemul nostru sa functioneze optim pentru o perioada indelungata.

Daca nu va pricepeti puteti opta pentru serviciile de intreținere oferite de firme specializate. Acestea se vor deplasa periodic, sau la solicitarea beneficiarului, pentru verificari sau pentru remedierea defectiunilor survenite. Se va verifica etanseitatea circuitelor de irigare prin picurare sau prin aspersie, a pompelor si a supapelor de sens. De asemenea, se vor inlocui sau curata filtrele, duzele si electrovanele.

Sfaturi

Sistemele de irigatii sunt o necesitate. Dar, inainte de achizitionare si montare, va recomandam sa treceti o data si prin sfaturile urmatoare. Este recomandat sa testati in prealabil sistemul, mai ales daca acesta va fi instalat sub pamant. In privinta valvelor de drenaj, acestea vor fi instalate in punctele cele mai joase ale sistemului, deasupra unui strat de material de drenare a apei care se va scurge.

Pentru o buna functionare a sistemului va recomandam sa folositi un dispozitiv de reducere a presiunii, mai ales daca presiunea apei este mare. In general aspersoarele si conductele rezista la o presiune de operare de pana la 6 bari.

Daca aveti o suprafata mica de udat va recomandam sa utilizati cea mai simpla varianta de irigare. Un furtun cuplat la robinet va va ajuta sa va faceti treaba rapid si bine. Aveti la dispozitie o gama larga de furtunuri de diferite grosimi si lungimi, bune, fiabile, care nu se rasucesc, nu se innoada, aluneca usor peste obstacole si sunt rezistente la presiune. Puteti utiliza spritzere si pistoale pentru stropit, elemente ideale pentru curatarea si udarea gradinilor, curtilor, plantelor de ghiveci, straturilor de flori si legumelor. Alegeti modelele cu debit si jet reglabil. Astfel veti putea uda la diverse presiuni de la jet puternic la pulverizare fina.

Daca va doriti udare exacta si economica alegeti modul de udare cu picurare. Acesta se preteaza plantelor ornamentale, gardului viu, straturilor de legume, florilor. Solul este udat usor si uniform, prevenind irosirea sau evaporarea apei pretioase.

One thought on “Montarea sistemului de irigatii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *