Pompe

Montarea hidroforului: Ghid complet

Informatii generale – Hidrofor

Din pacate, in Romania anului 2019, nu toata populatia este racordata la reteaua de canalizare. Acest lucru face ca cei neconectati sa aiba probleme cand intreprind activitati care necesita apa curenta. Ei sunt nevoiti sa-si procure apa din fantani si puturi, lucru care este extrem de anevoios, nu numai din cauza efortului care trebuie depus pentru scoaterea apei ci si a distantei care trebuie parcursa pentru a duce apa in locurile in care aceasta este necesara. Spre exemplu, acestia au nevoie de apa pentru a-si uda culturile. Drumurile nenumarate cu galetile de apa ii epuizeaza rapid si sigur. Care este solutia in acest caz? Evident, un hidrofor. Acest dispozitiv va ajuta la deservirea oricarui tip de locuinta alimentand-o rapid cu apa curata.Verificare tevi hidrofor

Ce este hidroforul?

Hidrofoarele sunt produsele care se ocupa cu pomparea apei din puțuri, ceea ce face sa avem o sarcina facila cand vine vorba de alimentarea locuințelor cu apa pentru nevoi personale sau chiar pentru irigații. Datorita modului de constructie hidrofoarele vor pompa apa necesara fara niciun efort, si fara prea mult zgomot. Daca alegeti tipul de hidrofor potrivit acesta va fi activ pentru o perioada îndelungată. Achiziția unui hidrofor este o investiție inteligenta el reusind sa-și recupereze rapid banii prin munca depusa fara a mai solicita efort din partea proprietarului.

Hidrofor AquajetAcest sistem automatizat va extrage apa direct din fantana si o va redistribui la o presiune constanta. Asadar, un hidrofor se ocupa de doua procese distincte – aspirarea apei si refularea ei (distribuirea in retea catre punctele dorite). Procesele sunt asigurate de componentele hidroforului. Dintre acestea se distinge pompa, cea care se ocupa de aspiratie. Apa este apoi introdusa in vasul de expansiune al hidroforului care va trasmite apa prin tevi catre robineti.

Pentru ca apa sa vina la presiune constanta trebui sa va asigurati ca, inainte de instalarea hidroforului, ati ales un model ale cărui dotări se potrivesc nevoilor dumneavoastră. Detalii precum înălțimea de refulare, adâncimea maximă atinsă, puterea generată de motor, debitul maxim, presiunea și capacitatea vasului vor face ca hidroforul sa funtioneze in parametrii doriti. Dupa instalare va veti putea seama imediat daca ati ales modelul potrivit ascultand cu atentie zgomotul produs de acesta in perioadele de pornire sau oprire. Daca, atunci cand porneste, pompa hidroforului va functiona indelung este un semn incurajator. In cazul nefericit in care pompa porneste si se opreste in repetate randuri dupa ce ati pus produsul in functiune va trebui sa luati masuri imediate deoarece hidroforul functioneaza defectuos.

Montare hidrofor cu pompa submersibilaPartile componente

Am vorbit deja de o parte importanta a hidroforului, pompa. Aceasta este actionata de motorul hidroforului actionat electric. Este partea responsabila de exercitarea presiunii necesare absorbirii apei din sursa si distribuirii in tevi. Pe langa aceasta avem si alte componete cu un rol important in procesele de aspirare si refulare a apei.

Mai intai avem furtunul de absorbtie, un furtun din polietilena care se ocupa de legatura directa dintre pompa si sursa noastra de apa. Pentru ca apa poate contine diverse reziduri este indicat sa vericam daca pompa hidroforului este dotata cu un prefiltru. Acesta va retine resturile si va prelungi viata hidroforului. Daca modelul ales nu are in componenta acest filtru  va recomandam sa montati unul chiar intre furtunul de absorbtie si pompa. Tot la partea de filtrare amintim si sorbul, element care se monteaza la celalalt capat al furtunului de absorbtie, cel care intra in contact direct cu apa.

Montare hidrofor electronicAm amintit si de vasul de expansiune, cel care are rolul de rezervor pentru stocarea apei. Daca aceasta butelie de stocare are o capacitate mare rezulta ca hidroforul va porni mai rar, lucru care ii prelungeste viata. Cele doua elemente vitale, pompa si rezervorul sunt legate de un furtun numit racord antivibrant.

O alta componenta de baza in functionarea unui hidrofor este presostatul. Acest dispozitiv se ocupa de controlul presiunii apei. Datorita ultimelor tehnologii el poate masura cu exactitate presiunea si poate porni pompa daca aceasta are o valore scazuta, sau, dimpotriva, opreste pompa daca acesta a atins nivelul dorit. Presiunea este indicata de un manometru.

Toate elemtentele amintite sunt legate de un racord cu 5 cai fixat pe pompa.

Pentru ca ai nevoie de apa curata in locuinta ta, poti adauga la partile componente ale hidroforului si un filtru de apa cu osmoza inversa. Afla din acest articol care sunt beneficiile acestui tip de filtru si cum sa ai apa purificata tot timpul la tine acasa.

Hidrofor GrundfosTipuri de hidrofor

Pentru a face o alegere potrivita trebuie sa stiti ca pe piata se gasesc mai multe tipuri de hidrofoare. Acestea sunt diferentiate in functie de adancimea de la care fac extragerea apei. Astfel avem trei tipuri de hidrofoare:

-hidrofor cu o pompa de suprafata (se preteaza pentru adancimi de pana la 9 metri)

-hidrofor cu pompa cu ejector (utilizabil pentru adancimi situate intre 9 si 25 de metri)

-hidrofor cu pompa submersibila (pentru adancimi de peste 25 de metri).

Asadar, in functie de adancimea pana la sursa de apa, veti putea alege unul dintre aceste tipuri de hidrofoare. Cele mai simple sunt cele de adancime mica. Pentru adancimea putului de pana la 25 de metri veti alege un hidrofor cu pompa cu ejector. In acest caz pompa va fi instalata tot la suprafata, insa in apa ce trebuie aspirata se va introduce un ejector. Acest element, cunoscut si sub denumirea de tub Venturi, este conectat la pompa prin doua tevi, una de absorbtie si una de presiune, care trimite apa inapoi in ejector. Aceasta din urma are rolul mariirii presiunii ceea ce face ca apa sa urce cat se poate de rapid.

Montare hidrofor - ghid completIn ceea ce priveste hidrofoarele cu pompa submersibila, pentru adancimi mari, de peste 25 de metri, vom intalni modelul in care pompa, dupa cum ii spune si numele, va fi introdusa in apa care trebuie extrasa. Aceste pompele submersibile pot fi de doua tipuri: monoetajate – utilizate in cazul in care avem de extras apa cu impuritati, sau multietajate – pentru cazurile in care apa provine din puturi cu apa potabila.

Amplasare

Atunci cand doresti sa montezi un hidrofor pentru a scapa de corvoada cararii apei in case este recomandat sa hotarasti dinainte locul in care il amplasezi. Hidroforul nu va fi niciodata montat la interior, in spatiul de locuit, deoarece zgomotul acestuia va va deranja constant. Nu mai vorbim de faptul ca este destul de voluminos si inestetic. Este recomandat sa construiti un camin special in apropierea locului  de extractie a apei. Multi opteaza pentru a monta hidroforul in beci sau garaj. Aceste suprafete au de obicei o suprafata betonata plana care va permite fixarea dispozitivului. Important este ca punctul de amplasare sa fie situat deasupra nivelului captarii apei.Hidroforul si importanta lui

Construirea caminului

Pentru a construi un camin pentru hidrofor se va alege un loc apropiat gurii putului din care acesta va trage apa. Se va sapa o groapa patrata, ale carei dimensiuni sunt dictate de marimea hidroforului. Nu vom uita, de asemenea, ca acest camin va trebui izolat (polistiren sau vata minerala), asadar dimensiunea gropii va tine cont si de materialele pe care le vom adauga peretilor. Aici veti introduce membrane hidroizolante care sa impiedice infiltratiile apei. Caminul va fi zidit, dar se va tine cont si de traseele circuitului de apa. Ne referim la identificarea traseelor cele mai scurte catre casa. Acolo vor fi sapate santuri care vor adaposti tevile de tranzit. Gaurirea peretilor caminului se va face in functie de legaturile acestor tevi la hidrofor.

Montare hidrofor in caminElementele de hidroizolatie sunt foarte importante deoarece asigura nu numai obiectul in sine, hidroforul, ci si circuitul electric care il pune in functiune. Se poate opta ca al nostru cablu de alimentare sa fie tras prin santul care gazduieste teava de refulare.

Orice camin bine construit trebuie sa permita accesul la hidrofor. Pentru aceasta el va fi acoperit cu un capac fabricat, de asemenea, dintr-un material izolator care poate fi inlaturat fara efort prea mare.

Montare hidrofor

Montarea hidroforului este un proces recomandat a se face de catre un specialist. Desi nu este deloc un procedeu complicat, instalatorului fiindu-i necesare pe langa hidrofor doar doua chei reglabile, un cutter, o surubelnita si banda de teflon, este indicat sa se urmeze cu atentie pasii montarii. Trebuie sa facem mai intai conexiunile necesare. Elementele componente de care am amintit se vor infileta cu atentie dupa ce, in prealabil, se vor aplica cateva straturi de banda de teflon pe filet. Acest proces sporeste impermeabilitatea circuitului.

Montare specializata hidroforAm amintit deja cum vom fixa sorbul la capatul furtunului de absorbtie care se introduce in apa in timp ce, la celalat capat al furtunului se face racordarea la pompa. Racordul sau teul cu 5 cai se va monta pe partea superioara a pompei. De el se va lega manomentrul, presostatul si robinetii de trecere. Vom avea, de asemenea, grija sa conectam racordul antivibrant intre pompa si vasul de expansiune. Unele modele de hidrofor vor necesita racordarea unei supape de sens care sa dirijeze apa fara a-i permite sa revina in pompa.

Amorsarea pompei

Dupa ce hidroforul a fost montat trebuie sa-l punem in functiune. Pentru utilizare trebuie mai intai sa facem amorsarea pompei. Pentru aceasta trebuie sa urmam cativa pasi.

Mai intai ne vom asigura ca hidroforul nu este alimentat electric. Vom deschide robinetii instalatiei si clapetele de sens si vom purcede la umplerea pompei cu apa. Acest proces se poate face turnand direct apa in pompa prin orificiul de refulare sau prin dopul de umplere, daca pompa are unul in dotare. Dupa ce rezervorul se umple (puteti verifica si manometrul) veti conecta pompa la curent electric si o veti porni. In aproximativ un minut dupa pornire pompa se va opri ceea ce insemna ca procesul a fost facut corect. Pentru ca tot procesul sa fie complet va trebui sa faceti si aerisirea tevilor.

Schema montare hidroforInainte de a folosi un hidrofor, trebuie sa elimini aerul din instalatia sanitara. Tot ce trebuie sa faci este deschizi robinetii inainte de a porni hidroforul. In cazul WC-ului, va trebui sa tragi apa. Dupa aceea, porneste hidroforul si inchide robinetii dupa ce te asiguri ca apa curge la presiunea dorita.

One thought on “Montarea hidroforului: Ghid complet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *