Montarea detectoarelor de gaz
1. Detectoarele de gaz – informatii generale
2. Detectoarele de gaz – legislatie
3. Detectoarele de gaz – Instalare
4. Cum functioneaza detectoarele de gaz
5. Verificarea detectoarelor de gaz
6. Costurile
Detectoarele de gaz – informatii generale
Din anul 2016, in Romania a devenit obligatorie montarea detectoarelor de gaze, indiferent daca in locuinta exista doar un simplu aragaz sau o centrala termica pentru incalzire. Prevederea legala este prevazuta in Ordinul ANRE nr. 179/2015, care a reluat aceasta obligativitate introdusa intr-un ordin mai vechi, din 2009.
Ce este insa un detector de gaze? Acesta este un aparat dotat cu o serie de senzori care permit detectarea prezenței unor gaze în mediul ambiant. Bineinteles, acest detector de gaze este utilizat frecvent în echipamente de siguranță, pentru a detecta eventualele scăpări de gaze toxice în locuințe.
Gazele pot atinge niveluri periculoase pentru sănătatea utilizatorilor sau chiar pentru incinta respectivă. Detectorul are grija ca sursa de gaz să fie oprită automat pentru a reduce la minimum riscurile
Avem mai multe tipuri de detectoare de gaz, dispozitive clasice, care simt prezența unei scurgeri de gaz, sau detectoare de gaz si monoxid de carbon. Cele mai utilizate sunt cele in care aerul poate fi contaminat numai cu gaz, dar nu si cu alte noxe rezultate din ardere, deoarecele la noi sunt multi cei care utilizeaza un sistem de incalzire cu gaz sau au alte dispozitive care elimină monoxid de carbon în spațiul controlat cu ajutorul detectorului de gaz.
De asemenea, detectoarele de gaz pot fi diferențiate si după modul de functionare. Ele pot fi electrochimice, cu ultrasunete sau cu infrarosu. Cele electrochimice acționează prin permiterea gazelor să difuzeze printr-o membrană poroasă la un electrod unde acesta este fie oxidat sau redus chimic. Aparatul are în componență un senzor chimic care poate sesiza prezența eventualului gaz și ca urmare poate genera un semnal de ieșire corespunzător scopului.
Detectoarele de gaz cu ultrasunete folosesc senzori acustici pentru a detecta schimbari in zgomotul de fundal al mediului in care au fost montate. Acest lucru este posibil deoarece cele mai multe scurgeri de gaze de înaltă presiune generează un sunet situat în intervalul ultrasonic 25 kHz-10 MHz. În acest mod senzorii acestui tip de detector de gaz sunt capabili să distingă aceste frecvențe de zgomot de fond acustic. Detectorul de gaz ultrasonic produce o alarmă în cazul unei situații neprevazute insa nu poate măsura concentrația de gaz din aer.
În schimb detectorul de gaze cu infrarosu se folosește de radiațiile care trec printr-o cantitate detectata de gaz. Mai exact, energia din fasciculul senzorului este comparată cu o lungime de undă în afara intervalului de absorbție iar diferența de energie dintre aceste două lungimi de undă este proporțională cu concentrația de gaz prezent.
Rolul detectoarelor de gaz
Bineînteles, rolul primordial al acestor detectoare de gaz este siguranta utilizatorilor de elemente care functioneaza cu ajutorul gazelor (centrale, aragaz, cuptoare, etc.). Aceste dispozitive sunt din ce in ce mai cautate chiar daca utilizatorii locuiesc la casa sau apartament. Emanatiile accidentale de gaze pot provoca intoxicări sau, mai rău, explozii, punand in pericol integritatea structurala a constructiei (casa sau bloc).
Un detector de gaz de calitate se poate achzitiona si monta fara a cheltui o suma extravaganta. Investitia este insa o asigurare care va ajuta proprietarul sa doarma linistit stiind ca a luat toate masurile de precautie.
Cea mai importanta functie a detectorului de gaz este de a sesiza daca intr-un anumit spatiu sunt prezente emanatii de gaze naturale. Unele modele sunt capabile de a semnala printr-o alarmă sau a chiar de a opri alimentarea locuintei cu respectivul combustibil.
Detectoarele de gaz – legislatie
Obligativitatea montării detectoarelor de gaze a apărut pentru prima dată în cadrul prevederilor pct. 8.3 din Normele tehnice pentru proiectarea și executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Anexa 1 la Ordinul M.E.C nr. 58/2004, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 173 bis din 27 februarie 2004, cu modificările și completările ulterioare.
Totodată, dispozițiile Art. I pct. 1 din Ordinul M.E.C. nr. 713/2004 privind modificarea unor prevederi din Anexa nr. 1 “Norme tehnice pentru proiectarea si executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale” la Ordinul M.E.C. nr. 58/2004 prevedeau că: ”Începând cu anul 2008, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale pentru încăperile în care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale și suprafețele vitrate necesare, conform prezentelor norme, sunt parțial sau în totalitate constituite din geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de construcție specială (securizat, termopan etc.).”
În prezent, sunt în vigoare dispozițiile Normelor tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 5/2009, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuarea Normelor tehnice care au abrogat prevederile Ordinului M.E.C. nr. 58/2004 și care prevăd la pct. 8.3 alin.(2) următoarele:
”Pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcţie specială (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4 ) în aer, care acţionează asupra robinetului de închidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi.”
De asemenea, printr-o adresă transmisă ANRE în anul 2010, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență menționează faptul că ”solicită echiparea tuturor spațiilor unde se află aparate de prepare a hranei cu detectoare automate de gaze, indiferent de grosimea și tipul geamului (securizat, tip Thermopan etc.) folosit în aceste încăperi, pentru realizarea unui nivel de securitate ridicat”.
Astfel, având în vedere că instalația de utilizare a gazelor naturale este proprietatea clientului final, acesta are obligația să asigure respectarea condițiilor tehnice pentru funcționarea în siguranță a instalației de utilizare a gazelor naturale.
În situația în care, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, operatorul economic autorizat ANRE constată că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a:
– instalației de utilizare a gazelor naturale – clientul final are obligația să facă toate demersurile necesare pentru îndeplinirea acestor condiții, inclusiv prin montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puțin 2% metan (CH4) în aer, care acționează asupra robinetului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși
– instalației comune de utilizare – clientul final/clienții finali are/au obligația să facă toate demersurile necesare pentru îndeplinirea acestor condiții, inclusiv prin montarea de detectoare automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puțin 2% metan (CH4) în aer, dotate cu sisteme de semnalizare optică sau alarmare acustică la atingerea concentrațiilor periculoase și cu comanda închiderii automate a alimentării cu gaze naturale.
De reținut este faptul că montarea detectorului automat de gaze este obligatorie doar în situația în care operatorul economic autorizat ANRE constată, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare a gazelor naturale.
Totodată, pentru clarificarea unor aspecte relevante în acest context, vă informăm că prevederile oricărui act normativ din România îşi produc efectele după data intrării în vigoare a acestuia şi nu pot fi aplicate retroactiv, fapt confirmat de dispoziţiile art. 15, alin. (2) din Constituţia României, respectiv „Legea dispune numai pentru viitor […]”.
Astfel, în acest contextse consideră că, în situaţia în care instalaţia de utilizare a gazelor naturale a fost proiectată, executată, recepţionată şi pusă în funcţiune anterior intrării în vigoare a prevederilor Normelor Tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate în Ordinul MEC nr. 58/2004, precum și a Normelor tehnice şi, în prezent, nu sunt efectuate modificări față de documentația tehnică inițială, operatorul economic autorizat ANRE care efectuează verificarea şi/sau revizia tehnică analizează situaţia locală şi decide, în consecinţă, dacă respectiva instalație de utilizare funcționează în condiții de siguranță, luând în considerare prevederile legale în baza cărora a fost întocmită și avizată documentația inițială.
Detectoarele de gaz – Instalare
Detectoarele de gaze sunt obligatorii în spaţiile dotate cu aparate consumatoare de combustibili gazoşi (aragaz, centrală de apartament) şi care sunt închise cu geamuri mai groase de 4 mm sau de tip securizat ori termopan. Detectoarele sunt însoţite de o electrovalvă (sau electroventil), care se montează pe conducta de alimentare cu gaze. În cazul unei scurgeri de gaz, detectorul transmite un impuls electronic către electrovalvă, care întrerupe alimentarea.
Instalarea detectorului de gaz se face întotdeauna de o firmă specializată. Conform specialiștilor, detectorul se amplasează la 30 cm mai jos de tavan sau la circa un metru și jumătate distanţă (în sus şi în stânga sau dreapta) de aparatul alimentat cu gaz. Aceste echipamente sunt obligatorii în orice casă în cazul în care, în urma reviziei sau verificării tehnice, furnizorul de gaze stabileşte că instalaţia de gaze nu mai funcţionează în condiţii de siguranţă (de exemplu, în urma unei avarii).
Montarea senzorului de gaze trebuie sa fie realizata doar de un operator autorizat de catre ANRE. Detectorul de gaze trebuie sa fie montat in incaperea in care functioneaza aragazul si centrala termica si trebuie sa fie racordat la o sursa de energie electrica.
Cum functioneaza detectoarele de gaz
Pentru ca instalaţiile de gaze să fie în parametri, dar şi pentru evitarea accidentelor, specialiştii ANRE recomandă să montați detectoare de gaz funcționale. Putem opta pentru detector de gaz portabil sau un detector cu electrovalva. Primele, cele portabile, sunt foarte rar utilizate. Ele sunt alimentate cu energie de la baterii sau pe baza unui acumulator intern si pot fi mutate in orice loc permitand masurarea calitatii aerului datorita functionarii wireless. În schimb, detectorul de gaz cu electrovalvă, cel montat pe perete intr-o pozitie fixa, este foarte utilizat la noi în țară. El depisteaza scurgerile de gaze, iar electrovalva montata pe conducta va opri in mod automat furnizarea de gaze.
Verificarea detectoarelor de gaz
Verificarile si reviziile periodice pentru instalatia de gaz sunt obligatorii, conform prevederilor legale. Verificarea instalatiilor de gaze se face o data la 2 ani sau la cererea proprietarului, daca acesta constata nereguli de functionare.
Verificarile si reviziile trebuie efectuate de asemenea doar de firme autorizate ANRE. Proprietarii sunt cei care vor apela la aceste firme dupa ce in prealabil furnizorii de gaze le vor transmite notificari cu termenul pentru verificarile si reviziile periodice.
Va atragem atentia ca, daca doriti sa efectuati verificarea detectorului dumneavoastra pe cont propriu, fara aparatura necesara, rezultatele vor fi neconcludente. Atenție! Nu se face niciodata verificarea prin eliberarea de gaze intr-o incapere, mai ales daca ati inchis usile si ferestrele acesteia. Un miros puternic de gaze va fi resimtit cu mult inainte ca nivelul concentratiei de gaze sa atinga limita Inferioara de explozie la care este setat detectorul. In acest mod creati mediu potential periculos. Acelasi lucru (rezultat neconcludent) il putem spune despre cei care utilizeaza bricheta pentru a testa alarma detectorului de gaze.
In unele cazuri, testarea unui detector de gaz se face apasand butonul Test/Reset in timpul functionarii, daca modelul îl are prevăzut. LED-urile detectorului vor palpai alternativ, buzzerul va suna iar releul va activa electrovalva pentru a inchide conducta de gaz. Odata finalizat testul veti elibera butonul si veti rearma manual electrovalva.
Costurile verificarii
In general, costul verificarii periodice a instalatiei de gaz este situat in jurul sumei de 100 de lei.
Clientul final are obligatia sa asigure respectarea conditiilor tehnice pentru functionarea in siguranta a instalatiei de utilizare de aceea va apela la un operator economic autorizat ANRE care va constata daca sunt indeplinite conditiile tehnice de functionare in siguranta a instalatiei de utilizare. Clientul final are obligatia sa faca toate demersurile necesare pentru indeplinirea acestor conditii, inclusiv prin montarea detectoarelor automate de gaz. Tot clientul final are obligatia sa inlocuiasca racordul flexibil montat in instalatia de utilizare, inaintea expirarii duratei normate de utilizare a acestuia, in conformitate cu prescriptiile tehnice ale producatorului,
Costuri
Costurile instalarii si achizitionarii detectorului de gaze sunt suportate de clientii finali. Pretul unui detector de gaze variaza in functie de model. Cele mai utilizate se gasesc la un pret situat intre 100 si 200 de lei. Acestei sume i se adauga costurile pentru montarea detectorului. Costurile montajului vor fi discutate cu reprezentantii firmei alese de client. De notat ca cele mai multe firme de montat senzori de gaz solicita o suma de aproximativ 400 de lei pentru instalarea unui singur detector. Daca, in schimb, se doreste montarea pentru apartamentele situate pe o scară de bloc pretul poate scadea pana in jurul valorii de 300 de lei de apartament.
Dupa cum am spus si mai sus, clientul are obligatia sa schimbe echipamentele la un anumit interval (2 – 5 ani). Asadar, după expirarea termenului de folosire, clientul va trebui sa mai investeasca pentru a mentine siguranta utilizatorilor si a spatiului respectiv. Cum verificarile sunt frecvente, va trebui sa faceti aceste schimburi deoarece, conform prevederilor legale, persoanele care nu respecta normele tehnice emise de ANRE pot primi o amenda cuprinsa intre 2.000 si 4.000 de lei. Pe langa amenzi o alta sanctiune poate fi oprirea alimentarii cu gaze.