Montaj si utilizare cazane cu gazeificare

Actualizat la 13 September, 2019 at 12:19 pm

Cazanele cu functionare pe lemne trebuie sa fie instalate in conformitate cu normativele si reglementarile in vigoare. Trebuie sa fie respectate dispozitiile normei PN 87/B 02411 referitoare la construirea centralelor termice pentru cazanele pe combustibil solid si norma PN-91/B-02413 referitoare la fabricarea cazanelor utilizate in circuite de incalzire cu sistem de ardere cu camera deschisa si respectate Prescriptiile tehnice ale ISCIR, PT C 9 – 2003.

Este recomandata utilizarea racordurilor etanse pentru conducta de evacuare a gazelor arse si asigurarea etansetatii acesteia la racordarea la cos.

  • 1. Debitul conductei de evacuare a gazelor arse trebuie sa corespunda parametrilor in conformitate cu NORMA DIN 4705” si sa fi e conform STAS 3417-85 si STAS 6793-86.
  • 2. Incaperea centralei termice trebuie sa fie suficient de mare pentru a permite operatiunile de curatare a cazanului (> 2,2 m).
  • 3. Distanta dintre cazan si pereti laterali trebuie sa permita accesul direct la toate componentele cazanului – aceasta nu trebuie sa fie mai mica decat valorile indicate in schita „Amplasarea cazanului Orlan”.
  • 4. In incinta „centralei termice” nu trebuie sa existe niciun cablu sau instalatie electrica care sa deserveasca alte echipamente decat cele strict aferente centralei termice.

Amplasare cazan Orlan

Este important pentru cazanele cu functionare pe principiul gazeifi carii lemnului sa functioneze in conditii specifice. Temperatura apei in cazan trebuie sa fie de 70 ÷ 80 °C. La o temperatura mai scazuta, procesul de gazeificare nu se desfasoara corect, drept urmare cantitatea de lemn este relativ mai mare. Uscarea lemnului in camera de incarcare este o etapa esentiala in procesul de gazeificare – lemnul nu are o temperatura corespunzatoare procesului de gazeifi care la functionarea la o temperatura joasa a apei in cazan si intreg procesul este inadecvat. Principala sursa de caldura la cazanele Orlan este flacara generata in timpul gazeificarii, daca principalele conditii pentru arderea corecta nu sunt indeplinite, atunci calitatea si cantitatea gazului generat nu vor fi suficiente. Sunt foarte importante: calitatea, umiditatea si tipul de lemn ars. Lemnul de esenta tare este cel mai bun – (fag, stejar, carpen, etc.) si cu o umiditate intre 25 si 15 %. Este posibila si utilizarea altor tipuri de lemn, cum ar fi pinul, molidul, etc., dar vor rezulta mai multe reziduuri de ardere, iar camera de incarcare va trebui sa fie incarcata mai des.
Alegerea calitatii corecte a lemnului garanteaza functionarea adecvata a cazanului. Utilizarea combustibilului cu alti parametri nu garanteaza functionarea corecta a cazanului.

Cele mai bune rezultate in incalzire sunt obtinute prin racordarea unui rezervor de acumulare a caldurii, la cazan. Aceasta instalare determina o economisire a lemnului – chiar pana la 40%. Procesul de gazeificare (daca se desfasoara in cele mai bune conditii) genereaza o cantitate mare de gaz. In orice caz, sistemul de incalzire este caracterizat de o fluctuatie mare in ceea ce priveste necesarul pentru incalzire. Procesul de gazeificare este programat intr-un anumit mod, fluctuatia sistemului de incalzire se modifica adesea, ambientul s-ar putea supraincalzi si in aceasta situatie cazanul poate comanda ca o anumita cantitate de gaze in surplus sa fi evacuata prin conducta de evacuare a gazelor arse. Sistemul de acumulare permite acumularea surplusului de caldura (ne utilizat in instalatia de incalzire) intr-un rezervor de acumulare. Sistemul de incalzire este alimentat ulterior de rezervorul de acumulare timp de 48 h (in functie de capacitatea rezervorului si de conditiile termice din ambient – la circa 50 litri de apa pentru 1 kW putere). Daca cazanul conlucreaza cu rezervorul de acumulare, se prelungeste durata de viata a acestuia.


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

One thought on “Montaj si utilizare cazane cu gazeificare

  • 9 November, 2013 at 15:08
    Permalink

    buna ziua, va rog sa aveti amabilitatea sa-mi spuneti cum se verifica functionarea vanei cu 3 cai de pe circuitul by pass. inainte si dupa amestec. mentionez ca pe aceeasi teava din by pass am montat un manometru si termometru (in afara de teava de tur) multumesc.

Comments are closed.