Solutii de Amenajari

Metode naturale de umidificare a aerului din camera

  1. Umiditatea optima a aerului dintr-o locuinta
    1. Masurarea umiditatii aerului din camera
    2. Efectele umiditatii scazute a aerului din camera
    3. Cauzele umiditatii scazute a aerului in camera
  2. Metodele naturale de umidificare a aerului din camera
    1. Pulverizarea de apa in aer
    2. Vase cu apa
    3. Acvariile
    4. Vazele cu flori
    5. Fierberea lichidelor la foc mic
    6. Uscarea rufelor in camera
    7. Dusul cu usa deschisa
    8. Pastrarea apei in cada peste noapte
    9. Plantele si umiditatea
    10. Decorarea cu fantani interioare
    11. Reducerea temperaturii interioare
    12. Diminuarea functionarii aparatelor electrocasnice
    13. Izolarea crapaturilor
    14. Aerisirea camerei
  3. Influenta umiditatii aerului asupra vietii

Umiditatea optima a aerului dintr-o locuinta

 

Este dovedit stiintific ca umiditatea din aer influenteaza starea de sanatate a locatarilor. Astfel, daca nu aveti grija sa umidificati camerele va puteti alege cu un aer uscat care poate cauza infundarea nasului sau alte probleme mai grave de respiratie.

Umiditatea optima a aerului dintr-o locuinta recomandata de specialisti este situata intre 30 şi 60%. Daca avem valori ale umiditatii in afara acestor valori, mediul in care locuim nu este unul sanatos. Măsurarea exacta a umidităţii aerului se realizează facil cu ajutorul unui higrometru sau umidometru.

Dezumidificator micPentru umidificarea aerului din camera se pot folosi aparate electrice destinate acestui scop sau metode naturale: decorarea casei cu obiecte in care se afla apa, gen acvarii, fierberea cu abur in bucatarie, dusul cu usa de la baie deschisa, pastrarea apei in cada peste noapte (daca nu sunt copii sau animale in preajma ), existenta plantelor de interior.

Masurarea umiditatii aerului din camera

 

Nivelul umiditatii aerului din camera se masoara, dupa cum am amintit, cu ajutorul unui higrometru sau umidometru de camera. Pe langa acestea, în ultima perioada, au aparut pe piata termometre care, pe langa temperatura din camera afiseaza si valoarea umiditatii relative a aerului dintr-o incapere.

Instrumente de masurat umiditatea

Aceste instrumente de masurat umiditatea au un pret de pornire mic dar isi dovedesc utilitatea rapid permitandu-va sa pastrati un mediu placut si sanatos. Higrometrul este un aparat care determina nivelul umditatii din aer. Primul higrometru a fost construit cu ajutorul unui fir de par uman care la umezeala crescuta se dilata. De altfel, astfel de higrometre cu fir de par se utilizeaza si in prezent, fie cu par uman, fie cu par de cal.

Un alt tip de higrometru, cel cu condensare are incorporat un controler, care inregistreaza temperatura ambianta si temperatura unei oglinzi plasata in interiorul aparatului. Cu ajutorul celor doua valori, se stabileste umiditatea relativa, care este afisata pe un ecran, in procente.

HigrometruAceste higrometre sunt instrumente care pot efectua masuratori extrem de precise si care sunt utile atat pentru controlul calitatii aerului din casa, cat si in alte domenii, tehnice si industriale.

Nivelul optim de umiditate a aerului din camera

Dupa cum am precizat, nivelul de umiditate trebuie sa fie situat intre 30 si 60% altfel riscam sa ne imbolnavim. Daca valoarea umiditatii este mai mica vom avea o senzatie de uscaciune a gatului si a ochilor, dar si o stare de disconfort general. Aerul uscat favorizeaza patrunderea agentilor patogeni in organism din cauza uscarii mucoaselor.

La celalalt pol, umiditatea crescuta este nesanatoasa pentru respiratie si poate genera dificultati de adaptare la temperaturi mai ridicate. In acest caz avem neaparat nevoie de un dezumidificator. Exista si o alternative naturale pentru acest tip de apar printre care cele mai indicate sunt plantele de apartament.

Umidifcare cameraDaca observati că pe geamurile camerei este condens in cea mai mare parte din timp, dar si ca transpirati abundent, stare care determina o permanenta senzaţie de frig, este momentul sa luati masurile necesare pentru a reduce nivelul umiditatii din locuinta.

Aerul umed din locuinţă favorizează aparitia mucegaiului factor ce va influenta modul in care arată încaperea dar si modul in care miroase, schimband substantial calitatea aerului inspirat, fapt ce duce la un mediu periculos pentru sănătate. Traind intr-un mediu umed veti resimti frecvente dureri de cap, oboseală sau lipsă de concentrare.

Nivelul optim de umiditate a aerului din camera bebelusului

Nivelul de umiditate al aerului din camera bebelusului este un aspect extrem de important pentru sanatatea acestuia. Specialistii recomanda ca umiditatea din camera acestuia sa oscileze in jurul valorilor de 60-65%.

Parintii trebuie sa se ingrijeasca de mediul camerei deoarece incalzirea extrema poate usca aerul si face ca umiditatea sa scada mult sub nivelul normal, fapt ce dauneaza direct sanatatii copilului. Pentru a pastra un mediu sanatos puteti achizitiona un umidificator care se va ocupa singur de aceasta problema. Exista pe piata diverse modele de umidificatoare – prin evaporare, prin pulverizare, cu ionizare, cu ultrasunete.

Dezumidificator camera copiluluiAlte modalitati de mentinere a nivelului optim de umiditate sunt punerea de prosoape umede pe calorifere sau asezarea unor vase cu apa in camera.

Efectele umiditatii scazute a aerului din camera

 

In timpul sezonului cald, cand in aer se elibereaza prea putini vapori de apa, ceea ce duce la scaderea umiditatii, va trebui sa fim foarte atenti deoarece un aer uscat poate cauza probleme grave de sanatate. Cand procentul de umiditate este sub nivelul de 30%, apare disconfortul la nivelul pielii (mancarimi, piele uscata) si a mucoasei nazale, favorizand aparitia sangerarilor nazale, declansarea alergiilor. Mucoasa nazala prea uscata ne va predispune la viroze respiratorii sau gripa.

Aerul uscat are efecte adverse si asupra casei tale, nu numai asupra organismului. El poate provoca fisuri in pereti si crapaturi in izolatii. In plus, un aer uscat cauzeaza aparitia electricitatii statice, care poate afecta buna functionare a electrocasnicelor sau a calculatoarelor. Totodata, mobilierul poate fi afectat. Efectele nefaste nu se opresc aici. Chair si vopseaua de pe pereti poate avea de suferit, scrijelindu-se in timp. Nu mai amintim de faptul ca atmsofera uscata va face praful sa se depuna mai rapid. Nu in ultimul rand, aerul uscat ne va face sa utilizam mai mult combustibil pentru a ne incalzi ceea ce se traduce prin facturi mai mari, casa devenind mai putin eficienta din punct de vedere termic.

Efectul umiditatii scazute a aerului asupra sanatati oamenilor

Am stabilit ca umiditatea scazuta duce la afectiuni respiratorii – astm, bronsita, sinuzita, alergii, dar si la deshidratarea organismului, intrucat fluidele sunt eliminate mult mai repede din corp din cauza transpiratiei excesive.

Efecte umidificare redusaTot aerul uscat este responsabil si pentru ochii uscati sau iritati, gatul uscat si o senzatie permanenta de sete, dureri de cap, din cauza presiunii asupra sinusurilor, tuse, febra, dar si probleme la nivelul pielii: iritatii, eczeme, mancarimi, crapaturi.

Efectul umiditatii scazute a aerului asupra animalelor

Aerul prea uscat dintr-o incapere cauzeaza uscarea membranelor sistemului respirator nu numai la oameni ci si la animalele de companie. Acest mediu uscat va duce fara doar si poate la imbolnavirea animalelor, care vor suferi la randul lor boli ale sistemului respirator. Daca observati ca animalul dumneavoastra are des stari de oboseala si o slaba putere de concentrare este cazul sa acordati o atentie sporita umiditatii din camera.

Temperatura si umiditatea sunt elemente foarte importante pentru dezvoltarea sanatoasa a tuturor vietuitoarelor. Asigurati-va ca aerisiti des si puneti un bol cu apa care sa serveasca atat potolirii setei animalului cat si umezirii aerului repirabil.

Efectul umiditatii scazute a aerului asupra plantelor

Umiditatea scazuta dauneaza grav si plantelor. Ele sunt cele care ne înfrumuseţează viaţa dar nici măcar capacitatea lor de a purifica aerul nu este suficentă pentru a ne asigura un mediu propice dacă nu ne îngrijim noi înșine ca acestea să aibă cele mai bune condiții. Studiile au stabilit că o plantă transpiră, picăturile rezultate având rolul de a neutraliza cu 20% toxinele şi praful dintr-o cameră şi cu 50% bacteriile şi microbii. De aici vine și ideea de purificare a a aerului.

Plante - UmidificareProblema este că florile au nevoie de un aer umed din care să se hrănească la nevoie. Un aer uscat duce cel mai des la ofilirea plantelor. Din cauza aparaturii moderne (aparate de aer condiţionat, calorifere, radiatoare) aerul devine tot mai uscat, mediu total neprielnic pentru plante. Plantele au nevoie de umiditatea pe care o asigură o cameră bine aerisită.

Vă veți da seama că aerul este foarte uscat dacă frunzele încep să se usuce şi să cadă. Totuși este de preferat să evitați această etapă și să o preveniți, mai ales că, se știe, uscăciunea aerului favorizează apariţia unor dăunători periculoşi pentru plantă (păianjeni, păduchi).

Efectul umiditatii scazute a aerului asupra camerei si a obiectelor

Pe langa oameni, animale si plante, nici obiectele din locuinta nu se simt prea bine intr-un mediu cu umiditate scazuta. Aici lemnul mobilei incepe sa capete fisuri, iar peretii crapa. Nici vopseaua de pe ziduri nu mai rezista atat cat o facea intr-un mediu in care aerul nu era atat de uscat.Nu mai vorbim despre izolatii, care mai rau agraveaza senzatia de frig din cauza aerului uscat. Obiectele din casa vor deveni adevarate aspiratoare de praf.

Cauzele umiditatii scazute a aerului in camera

 

Umiditatea aerului din casa are multiple cauze. Prima poate fi reprezentata de utilizarea aparatelor electrocasnice care prin natura lor incalzesc mediul in care lucreaza. Acestora li se adauga si mediul exterior, conditiile meteo influentand major nivelul umiditatii din locuinta.

UMIDIFICATOR aer caldUtilizarea aparatelor electrocasnice

Utilizarea aparatelor electrocasnice cauzeaza deseori uscarea aerului din locuinta. Pentru a preintampina neajunsurile vom lua masuri de contracarare a acestora. In bucatarie folosim aragazul, cuptoare cu microunde sau frigiderul. Toate produc căldura astfel incat suntem obligati la o bună aerisir. Aceeași operație este indicată și la baie după fiecare utilizare a dușului.

Conditiile meteo

Conditiile meteo influenteaza in mare masura umiditatea pe care o resimtim in locuinta. Desi poate parea ciudat, in timpul iernii, ne confruntăm cu scaderea umiditatii din camera. Acest lucru cauzeaza disconfort locatarilor.

Factorul principal îl constituie temperatura exterioară, care face vaporii de apă din interior să se condenseze mai mult, aerul devenind uscat. Tot acum crește artificial temperatura din casă care scade umiditatea. Nivelul umiditatii scade atunci cand pornim incalzirea.

Vara umiditatea este mai crescuta de aceea resimtim o caldura mai mare in casa.

Metodele naturale de umidificare a aerului din camera

 

Exista diferite metode prin care putem imbunatati nivelul umiditatii aerului din locuinta. Printre acestea amintim  – pulverizarea de apa in aer, asezarea unor vase cu apa sau acvarii prin camera, plante pe care le udam frecvent, uscarea rufelor in interior, dusul cu usa deschisa, pastrarea apei in cada dupa baie, reducerea temperaturii sau aerisirea. Aceste activitati pot face o diferenta majora care sa ne ajute sa mentinem mediul propice pentru sanatatea noastra.

Pulverizarea de apa in aer

 

Clasica metoda a amplasarii unui recipient cu apa pe calorifer sau radiator poate fi cu adevarat eficienta. Chiar exista pe piata diverse umidificatoare care se prind cu ajutorul unui carlig direct pe calorifer. Astfel se faciliteaza evaporarea rapida a apei.

Pulverizator apa - Umidificare cameraTotusi, mai indicat ar fi sa pulverizezi direct apa in incapere, la anumite intervale de timp, cu ajutorul unui spray. Astfel nu vei mai astepta procesul de evaporare si vei controla simplu umiditatea din camera.

Vase cu apa

 

Dupa cum am spus, metoda vaselor cu apa lasate in camera in care umiditatea este scazuta, este una foarte eficienta dar nu extrem de rapida. Totusi, pentru cei care stiu ca nu stau mult timp acasa aceasta varianta este una de luat in seama. Ei vor avea grija ca la cateva zile sa alimenteze vasele cu apa iar atmosfera va fi una placuta.

umidificare casa cu vase cu apaAcvariile

 

Nu va plac vasele cu apa lasate la voia intamplarii prin camera ori pe calorifer? Atunci poate ati dori sa ridicati umiditatea camerei cu ajutorul unui acvariu. Acesta va fi un element placut ochiului si isi va face treaba din inertie, apa fiind necesara supravietuirii pestilor. Da, veti avea grija curatarii acestuia si cea a hranirii pestilor, insa higrometrul va arata intotdeauna umiditatea dorita.

Vazele cu flori

 

Vazele reprezinta de asmenea o varianta ajutatoare. Apa de la flori se va evapora si va ajuta la mentinerea nivelului optim de umiditate in camera.

Fierberea lichidelor la foc mic

 

O alta metoda este cea a fierberii lichidelor la foc mic. Se vor forma aburi care se vor dispersa prin atmosfera si vor umidifica locul pentru dumneavoastra.

Pregatirea alimentelor fara capac

Se poate umidifica locuinta prin activitatea zilnica de gatire a alimentelelor fara sa mai acoperim oalele. Chiar daca mirosul va patrunde in toata casa acesta va disparea curand rezultatul fiind ca ati reusit sa faceti doua activitati bune in acelsi timp, si mancare si umidificare.

umidificare prin fierberea alimentelorIncalzirea lichidelor cu arome

Daca tot a venit vorba de mirosuri, o solutie poate fi incalzirea lichidelor cu arome care sa se imprastie in toata casa. Veti obtine atat relaxare cat si ridicarea nivelului de umiditate.

Uscarea rufelor in camera

 

Uscarea rufelor in camera nu este o activitate recomandata in mod frecvent. Ea se poate face daca nivelul de umiditate din camera aratat de higrometru este situat sub 30%. Rufele retin destul de multa apa dupa spalare dar caldura din camera le va ajuta sa se usuce repede grabind procesul de evaporare.

Dusul cu usa deschisa

 

Pentru cei singuri, sau pentru cuplurile care inca nu au copii, dusul cu usa deschisa poate fi o activitate care aduce mai multe avantaje. Una este legata de subiectul nostru de astazi. Cea de-a doua poate fi cresterea libidoului.

Pastrarea apei in cada peste noapte

 

Dupa baie putem utiliza apa pe care o retinem in cada pentru a regla nivelul de umiditate din camera. Se va lasa apa in cada toata noaptea cu usa de la baie deschisa. O parte din apa se va transforma in vapori si va imbunatati atmosfera din locuinta.

Plantele si umiditatea

 

Plantele sunt elemente care ne ajuta sa purificam aerul din camera. Este una dintre cele mai eficiente metode de umidificare. Plante de interior precum feriga Boston, planta paianjen, crinul pacii, dracaena sau bambusul de apartament, purifica aerul, regland, in acelasi timp, nivelul umiditatii, printr-un proces de transpiratie a frunzelor.

Plantele si umiditateaPlantele au nevoie de umiditate si vom avea grija sa le oferim cantitatea de apa necesara. Aceste plante pot fi impartite in doua categorii: cele care sporesc umiditatea aerului in camera si cele care o reduc.

Plante care sporesc umiditatea aerului in camera

Plantele care sporesc umiditatea in aer o fac prin transpiratie. Plantele absorb apa prin radacini, apoi pun in circulatie umezeala prin tulpini si frunze ca un sistem vascular comparabil cu venele si capilarele.

Cresterea umiditatii folosind plantele este una foarte eficienta, camerele care le gazduiesc fiind mai intotdeauna medii placute. Acest lucru se datoreaza nu numai cresterii umiditatii in camera ci si elimnarii poluantilor atmosferici din interior.

Feriga asigura umidificarea camereiPlante precum aralia stralucitoare (Schefflera sp.), feriga, filodendronul, trandafirul chinezesc, palmierul, ficusul, crinul pacii sunt eficiente in a spori umiditatea din camera.

Plante care reduc umiditatea aerului in camera

Umiditatea relativă prea mare dintr-o cameră ne îngreunează respirația, și favorizează apariția mucegaiului. Cum facem să scăpăm de aceste probleme care ne afectează sănătatea prin metode naturale? Foarte simplu! Vom utiliza plante care absorb excesul de umezeală.

Este vorba despre plante care iubesc umiditatea atât în sol cât și în aer. Ele au nevoie de un mediu umed, de aceea se vor baza pe umiditatea din interior absorbind vaporii de apă pentru procesele lor fiziologice. Multă lume le așează la înălțime deoarece absorb direct vaporii de apă și elimină astfel definitiv riscul apariției mucegaiurilor.

Tillandsia, liliacul pacii, dafinul, mirtul, feriga de Boston, iedera sau palmierul bambu sunt unele dintre plantele la care trebuie sa apelati in cazul in care umiditatea camerei in care locuiti este prea mare.

Decorarea cu fantani interioare

 

Pentru cine isi permite, decorarea cu fantani interioare poate rezolva problema prezentei unui aer prea uscat in cladiri. Aceasta solutie este una foarte utila fiind placuta si din punct de vedere vizual. Desi tot mai multa lume apeleaza la purificatoarele de aer, aparate care atrag ionii pozitivi produsi de aparatura din casa si elibereaza ioni negativi, benefici pentru organism, putem spune ca o fantana de interior poate produce acelasi efect precum aceste dispozitive, fara a produce sunete neplacute si reducand astfel nivelul de stres. Fantanile interioare restabilesc umiditatea fara a favoriza aparitia bacteriilor datorita curgerii continue a apei.

Fantana interioaraReducerea temperaturii interioare

 

O alta metoda naturala de umidificare a aerului din camera este aceea de a reduce temperatura interioara. Caldura excesiva usuca aerul, asadar procesul invers ne ajuta sa mentinem mai mult timp vaporii de apa in aerul pe care il respiram. Așadar apa rămâne în aer sub formă de vapori atâta timp cât temperatura nu coboară sub temperatura punctului de rouă. În acel moment presiunea vaporilor ajunge la saturaţie aceștia transformându-se în picături de apă care se depun prin condensare pe diferite suprafeţe.

Diminuarea functionarii aparatelor electrocasnice

 

Ultilizand aparatele electrocasnice doar atunci cand avem nevoie vom reusi sa pastram o temperatura potrivita care nu va usca aerul. Pe deasupra si aparatura isi va mari durata de viata iar mediul va fi unul placut.

Izolarea crapaturilor

 

Cauzele umiditatii crescute sunt, dupa cum am vazut, multiple, dar ele sunt in primul rand legate de pozitia si modul in care a fost construita casa, dar si de cat de bine este intretinuta. Izolarea incorecta a peretilor si a crapaturilor din acestia poate duce la infiltrari de apa, fapt care va declansa aparitia igrasiei. Chiar daca de abia v-ati mutat intr-o cladire noua, asta nu inseamna ca nu veti avea probleme cu crapaturile aparute din cauza tehnologie de lucru defectuoase. Izoland aceste crapaturi veti fi siguri ca nu veti avea parte de pierderi de temperatura sau infiltratii de apa.

Aerisirea camerei

 

Poate cea mai la indemana solutie in reglarea nivelului de umiditate din camera este reprezentata de aerisirea camerelor. Aerisirea casei este practica care aduce un echilibru intre circulatia aerului si pastrarea unei temperaturi confortabile in interior. Mai direct, aerisirea ne ajuta sa eliminam aerul din interior cu dioxid de carbon, praf si microbi, inlocuindu-l cu aer curat din exterior.

Aerisirea camereiStim cu totii ca aerul din camere isi pierde calitatea din cauza instalatiilor electrice si termice din locuinta, precum si ca urmare a proceselor biologice normale ale organismului uman. Acumularea de vapori de apa, ca rezultat al respiratiei corpului uman si in urma functionarii diferitelor aparate de uz casnic aduce cu sine inmultirea bacteriilor si a ciupercilor.

Daca nu aveti posibilitatea instalarii unui aparat de dezumidificare in casa, element despre care am vorbit mai multe in articolul “Despre umiditatea în cameră – Dezumidificatoare”, care sa elimine riscul aparitiei igrasiei si al mucegaiului, aerisirea  va ajuta la eliminarea dioxidului de carbon si la regenerarea oxigenului precum si la pastrarea nivelului optim de umiditate.

Influenta umiditatii aerului asupra vietii

 

Umiditatea aerului din locuinta este o constanta care influenteaza direct starea de sanatate a locatarilor. Efectele aerului aflat in afara valorilor normale sunt intense si de lunga durata. Umiditatea necorespunzatoare poate determina aparitia unor afectiuni alergice sau chiar a unor boli mai grave, pe care le-am amintit mai sus.

Umiditatea aerului actioneaza direct in procesele noastre vitale de aceea vom avea grija sa ne ferim de o atmosfera cu umiditate anormala, fie ea scazuta sau exagerata. Ambele au influente nefaste asupra vietii asa ca vom utiliza orice mijloc natural pentru a crea un mediu potrivit pentru locuinta proprie. Daca elementele naturale prezentate in acest articol nu v-au ajutat, atunci este momentul sa utilizati umidificatoare, produse care regleaza singure constanta de umiditate, curatand in acelasi timp aerul de bacterii si impuritati.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *