Mascarea caloriferelor

 1. Solutiile de mascare a caloriferelor
  1. Tipuri de masca pentru calorifere
  2. Mascarea caloriferelor prin metode rapide
  3. Proiectarea, realizarea si intretinerea mastilor de calorifer
  4. Etapele mascarii caloriferelor
  5. Intretinerea mastii de calorifer
 2. De ce sa optam pentru mascarea caloriferelor
  1. Mascarea caloriferelor in scop practic
  2. Mascarea caloriferelor in scop estetic
  3. Mascarea caloriferelor in scop de protectie

Solutiile de mascare a caloriferelor

Mascarea caloriferelor se realizeaza in scop estetic (integrarea in decor), functional (masca utilizata pentru depozitare / expunere), pentru protectie (mai ales in casele in care sunt copii mici) sau pentru a diminua zgomotul facut de apa / aerul din calorifer.

Masca de calorifer poate fi din lemn, diferite tipuri de metale, MDF, rigips, sticla sau PVC.

Mascarea caloriferelor se poate face de proprietar sau prin colaborarea cu o firma de profil. Masca de calorifer se poate achizitiona din magazine de specialitate sau se pot face de catre proprietar, mai ales cand doreste o masca personalizata ca dimensiuni sau model.Masca de calorifer

Tipuri de masca pentru calorifere

Deoarece fiecare proprietar doreste integrarea caloriferelor in stilul propriu de amenajare exista pe piata diferite modele de masti pentru calorifere. Acestea reprezinta o modalitate simpla si eficienta de a ascunde caloriferele inestetice fara a le afecta in vreun fel rolul lor definitoriu, incalzirea.

Cu ajutorul mastii de calorifer din lemn, metal, sticla, rigips sau PVC, acesta devine parte integranta a designului fiecarei camere. Mai mult ele au si roluri functionale precum depozitarea diverselor obiecte sau diminuarea zgomotelor produse de apa din calorifer dar si protectia celor mici de zonele fierbinti. Desi unii considera ca scad eficienta incalzirii in camera, acest lucru nu este valabil decat pentru cele facute homemade, de catre proprietarii prea dornici sa le construiasca singuri, dar care nu studiaza despre caracteristicile acestora inainte de a construi mastile. In schimb, personalul specializat are experienta necesara pentru a scoate in evidenta calitatile caloriferului realizand intotdeauna o masca dupa dorinta proprietarului. Astfel mascarea caloriferului va avea rezultatul scontat atat din punct de vedere estetic cat si functional.Masca de calorifer

Mastile de calorifer exista intr-o varietate atat de mare de modele tocmai datorita faptului ca se pot realiza dintr-o suita de materiale. Acest lucru le ajuta sa se integreze in orice stil de amenajare fie el minimalist, modern, clasic sau retro.

Masca din lemn pentru calorifer

Poate cel mai utilizat material la mascarea caloriferelor este lemnul. Acesta are o culoare placuta, poate fi netezit si poate fi asortat facil cu mobilierul, parchetul sau alte elemente de decor. Mai mult, mastile de calorifer din lemn pot fi transformate in adevarate piese de mobilier. Esentele dure de lemn rezista excelent la caldura si nu se deformeaza din pricina variatiilor termice. Esenta din care se confectioneaza masca pentru calorifer trebuie sa fie foarte bine uscata.Masca de calorifer din lemn

Mastile de calorifer din lemn pot fi realizate in functie de dimensiunile caloriferelor si ale tevilor de legatura. Lemnul este unul dintre materialele usor de lucrat de aceea reprezinta o alegere preferata pentru cei care au calorifere cu dimensiuni in afara standardelor.

Masca din lemn pentru calorifer are de obicei forma unei grile care lasa caldura sa iasa fara probleme. De asemenea, spatiul de sub calorifer este lasat aerisit, pentru a nu exista pierderi termice. Pentru ca rezultatul sa fie pe masura asteptarilor lemnul mastii poate fi vopsit sau lacuit, lucru care ii va oferi un plus de protectie impotriva umiditatii din camera, zgarieturilor si a eventualelor socuri mecanice.

Mastile de calorifer din lemn pot fi construite ca o prelungire a glafurilor de la ferestre sau pot fi confectionate drept piese de mobilier al caror blat superior se poate transforma oricand intr-o polita pentru decoratiuni. Singurul lucru de care trebuie sa tineti cont este alegerea unei esente de lemn care sa se potriveasca cu mobila din camera respectiva.

Masca din aluminiu, inox sau fier pentru calorifer

Mastile de calorifer din diverse metale sunt mai moderne dar pot fi integrate cu succes si intr-un decor clasic si elegant. Precum cele din lemn ele pot fi achizitionate din magazine pentru calorifere cu dimensiuni standard. Ele pot fi de tip grilaj, cele care lasa caldura sa iasa cu usurinta, dar exista si tipul panou care ascunde in totalitate tevile si elementii caloriferului.Masca de calorifer metalica

Aluminiul, inoxul sau fierul sunt materiale metalice pentru mastile de calorifer care nu reduc puterea calorica, dar care aduc satisfactii din punct de vedere vizual putand fi prelucrate facil in diverse modele. Puteti opta pentru grilaje clasice sau modele cu tipare geometrice simple sau abstracte in functie de stilul de amenajare al camerelor.

Metalul este un bun conductor reusind sa transmita caldura catre exterior. Multi utilizatori prefera mastile de calorifer din metal celor din lemn deoarece acestea sunt mai eficiente din punct de vedere energetic.

Masca din PVC pentru calorifer

Poate cea mai simpla varianta de a masca un calorifer il reprezinta achizitionarea unei masti din PVC din magazinele de specialitate. Acestea sunt disponibile in diferite modele si dimensiuni si reprezinta, in general, cea mai accesibila versiune de masca de calorifer in ceea ce priveste pretul. Plasticul este rezistent la caldura dar destul de putin eficient cand vine vorba de eliberarea energiei termice. Variantele de masca din PVC reprezinta o solutie buna pentru cei care au copii, acest material atenuand eventuale lovituri, in comparatie cu lemnul sau metalul.Masca de calorifer PVC

PVC-ul este disponibil pe piata in nenumarate culori, singura problema fiind ca dimensiunile mastilor sunt unele standard. Va va fi greu sa gasiti una daca caloriferul este unul care iese din tipare.

Unul dintre avantajele acestui tip de masca este ca, datorita pretului mic, masca de calorifer din plastic poate fi schimbata periodic, in functie de preferintele de design si de modificarile din interiorul casei.

Masca din MDF pentru calorifer

Se poate confectiona o masca de calorifer din MDF deoarece acesta este un material cu densitate medie, dur si suficient de rezistent pentru a face fata cu brio caldurii degajate de calorifer. Optand pentru un panou decorativ din MDF pentru calorifer ne asiguram nu numai ca avem o masca aratoasa ci si de una care va rezista o perioada indelungata de timp. MDF-ul arata foarte bine dar are si pozibilitatea de a fi revopsit. La fel ca mastile de calorifer din lemn, cele din MDF pot fi comandate direct de la producatori in dimensiunile si culorile dorite. Ele reprezinta adevarate piese de mobilier putand functiona autonom sau integrate in corpuri de mobilier mai mari.Masca de calorifer din MDF

Masca din rigips pentru calorifer

Rigipsul a castigat, in ultima perioada, tot mai mult teren pe piata constructiilor. Iata de ce varianta unei masti pentru calorifer construite din rigips este una demna de luat in seama. Rigipsul ne ajuta sa facem modificari semnificative de decor cu un buget redus, putand fi modelat usor in diferite forme. El ne ajuta sa ascundem usor tevile inestetice sau un calorifer mai vechi care functioneaza bine dar nu are un aspect placut. Rigipsul mascheaza elegant si poate fi integrat cu succes in orice decor. In ceea ce priveste termoconductibilitatea rigipsului, acesta are o pozitie neutra, datorita densitatii sale reduse.

Masca din sticla pentru calorifer

Acest tip de masti de calorifere sunt mai putin intalnite. Acest lucru se intampla din mai multe motive. Mai intai, sticla izoleaza foarte bine, nelasand caldura sa treaca. Acest lucru poate fi un impediment daca masca nu are aerisirea potrivita. Mai apoi exista si problema ca sticla este foarte sensibila putandu-se sparge la cea mai mica atingere.Masca de calorifer din lemn si sticla

La avantaje putem trece faptul ca ea este modelata si colorata felurit atragand privirile fara efort. Exista variante de masti mixte, cu lemn si metal in partea inferioara si adaosuri de sticla in partea de sus. Avantajul este ca partea de sticla, acolo unde se depune praful, poate fi curatata cu usurinta.

Mascarea caloriferelor prin metode rapide

Caloriferele si instalatiile de bransare la sursa sunt de cele mai multe ori inestetice. Ce facem insa cand nu vream sa apelam la o masca de calorifer dar dorim sa le asundem privirii? Exista variante rapide de mascare care vor face caloriferele sa se integreze perfect in decorul locuintei tale.

Putem vopsi caloriferele in nuante apropiate cu cele ale peretilor de sustinere sau le putem decora frumos cu diverse accesorii. Caloriferul va continua sa functioneze nemaideranjand insa la nivel vizual. De asemenea, exista si varianta mai simpla a mascarii acestora cu piese de mobilier, gen coltare, fotolii, birouri.

Vopsirea sau decorarea caloriferelor

Una dintre variantele simple de mascare a caloriferelor o reprezinta vopsirea acestora. Daca cele mai noi au forme placute ochiului, cele clasice, din fonta, sunt mai butucanoase si au nevoie de upgrade-uri pentru a continua sa ne multumeasca. Un strat de vopsea ar putea reprezenta solutia pe care o asteptati! Ele isi vor schimba imediat aspectul integrandu-se mai usor in peisaj.

Sunteti mai comod si nu doriti sa le vopsiti? Cumparati diverse obiecte precum rame foto, decoratiuni metalice sau din lemn, pe care sa le agatati sau sa le postati deasupra caloriferelor. Acestea vor ascunde imperfectiunile cat ai zice peste si va vor scapa de problema achizitionarii unei masti.

Mascarea caloriferelor cu piese de mobilier sau elemente de design interior: fotoliu, birou, masa, canapea, perdea

O alta modalitate de mascare a caloriferelor vechi si a tevilor aferente care vin de la centrala termica o reprezinta pozitionarea strategica a mobilierului din camera. Astfel, luand canapeaua si pozitionand-o in fata caloriferului va veti asigura ca nu veti mai fi deranjat de aspectul acestuia. Acelasi lucru se poate intampla ajutati fiind de perdele, birouri, mese, comode, fotolii sau scaune.

Proiectarea, realizarea si intretinerea mastilor de calorifer

In proiectarea si realizarea mastilor de calorifer trebuie tinut cont de cateva elemente foarte importante. Ne va interesa in primul rand marimea acestora, astfel incat sa acopere cu succes caloriferele pe care dorim sa le mascam, dar sa permita caldurii sa se raspandeasca cu usurinta in camera. Acest aspect este legat de distanta care se lasa intre masca si elementii caloriferului. Tot in faza de proiectare vom stabili care este materialul din care realizam masca, dar si culoarea si forma acesteia.

Etapele mascarii caloriferelor

O masca de radiator va fi suficient de mare incat sa se potriveasca perfect in jurul caloriferului, fara a-l atinge. Pentru a ne asigura ca nu gresim vom masura caloriferul si, in functie de materialul pe care l-am ales pentru masca, vom stii care vor fi distantele pe care le lasam fata de calorifer. Daca unele materiale permit caldurii sa patrunda usor, altele o blocheaza in interior, ceea ce inseamna ca distanta fata de elementi trebuie sa fie mai mare. Un truc, deseori folosit, este acela al asezarii unei folii de aluminiu intre perete si radiator care sa reflecte cadura direct in camera. Folia va fi ascunsa oricum de masca de calorifer. Tot acum trebuie sa luam in considerare elementele din jurul caloriferelor deoarece nu ne dorim reducerea spatiului din incapere prin introducerea acestei masti.

Masurarea caloriferelor

Daca majoritatea mastilor de radiatoare din comert au dimensiuni standard, cand vine vorba despre realizarea unei in regim propriu vom putea lucra dupa dimensiunile exacte ale caloriferelor ce se doresc a fi mascate. Prima etapa, si cea mai importanta, este sa masuram exact caloriferul. Astfel vom stii cat material va fi necesar pentru fiecare parte (fata, laterale, partea superioara).

Pastrarea distantei dintre calorifer si masca

Dimensiunile mastii de calorifer nu va corespunde niciodata cu cele ale radiatorului. Intotdeauna masca va fi mai mare permitand aerului incalzit sa circule fara probleme.

Alegerea materialului pentru masca de calorifer

In ceea ce priveste alegerea materialului pentru masca de calorifer, acest lucru este dictat de dorinta proprietarului. Acesta va fi influentat de stilul de amenajare al camerelor, mobilierul deja existent, parchet, dar si de modul in care caloriferul este prins in perete (daca prinderea s-a facut pe un perete de rigips, se va alege un material mai usor care sa nu pericliteze integritatea peretelui).

Alegerea formei, dimensiunii si culorii pentru masca de calorifer

Forma este dat in general de calorifer si de amplasarea acestuia si a tevilor. Totusi, majoritatea celor care construiesc masti pentru radiatoare doresc sa obtina si alte avantaje in afara aspectului vizual. Asadar acestia pot construi mobilier care sa aiba inclusa aceasta masca de calorifer si pe care il pot utiliza fara a fi afectati de caldura emisa. Culorile mastilor vor fi influentate de cele ale peretilor, mobilei de interior sau a altor accesorii de design.

Personalizarea unei masti de calorifer

Personalizarea mastii de calorifer are un efect placut asupra privitorului facand-o unica si speciala. Colorarea in mai multe nuante, adaugarea unor gauri cu forme geometrice precise asezate in modele, sau simpla decorare a grilei cu obiecte colorate de mici dimensiuni vor avea un efect aparte asupra incaperilor.Mastile de calorifer - Avantaje

Astfel reusim sa imbinam confortul si utilitatea cu esteticul fara ca bugetele de amenajare sa fie depasite. Personalizarea este o solutie rapida, intima, de efect.

Intretinerea mastii de calorifer

Mastile de calorifer sunt destul de usor de intretinut. Ele se curata rapid cu o carpa de praf si vor arata ca noi.

Mobilitatea mastii de calorifer

Este important in intretinere sa avem un acces facil la zonele care nu se vad ale mastii. Acestea vor aduna destul praf de aceea este indicat sa putem deschide usa din fata a mastii pentru a curata in profunzime. Conteaza si marimea gaurilor de aerisire cand avem de-a face cu masti tip grila. Acestea vor permite pamatufului de praf sa curete interiorul fara efort.

Curatarea mastii de calorifer

Curatarea mastii de calorifer se face foarte usor utilizand o carpa de praf. In functie de materialul din care este realizata (sticla, metal, lemn) putem utiliza si solutii de curatenie din casa.

De ce sa optam pentru mascarea caloriferelor

Evident, principalul avantaj al mastilor de calorifer este acela ca ascund elemente mai placute ochiului. Totusi, cu ajutorul lor putem obtine si mai mult spatiu pentru diverse obiecte decorative. Ele imbraca perfect corpul metalic al radiatoarelor si ofera in plus posibilitatea unui spatiu de depozitare sau a unui loc de recreere, sub forma unei banchete. Asta pe langa faptul ca nu reduc din dimensiunea camerei sau din capacitatea de incalzire a caloriferului acoperit. Ele schimba aspectul in totalitate dar au si rol de protectie in cazul prezentei unor copii in locuinta. Acestia nu se mai pot lovi de corpul metalic al caloriferului dar nici nu mai pot umbla la robinetii acestuia. Un ultim avantaj este reprezentat de Izolarea fonica in ceea ce priveste zgomotele produse de calorifer.

Mascarea caloriferelor in scop practic

Avantajele mascarii caloriferelor constau in imbogatirea spatiului cu noi piese de mobilier. Prin implementarea acestora ai locuri noi de depozitare, poti mari glaful ferestrei sau poți transforma zona într-o bancheta practica si calduroasa.

Integrarea mastii de calorifer in mobilier

Masca de calorifer poate fi utilizata ca succes ca parte a unui pat. Un calorifer mare va fi adapostit de o masca frumoasa de lemn care ar putea servi drept tablia de la capul patului. Foarte practic si eficient!

O alta solutie poate fi reprezentata de continuarea ei cu o masa. Totul va avea sens in functie de posibilitatile dumneavoastra de decorare. Mastile de calorifer pot fi integrate in biblioteci, birouri, suport TV.

Utilizarea mastii de calorifer ca raft

Cea mai simpla si intalnita solutie de utilizare a mastii de calorifer este ca raft. Acestea au intotdeauna o latime suficienta pentru a gazdui diverse elemente de decor – rame fotografice, carti, vaze.

Amenajarea mastii de calorifer ca spatiu de odihna

Daca spatiul va permite puteti amenaja fara probleme o zona de odihna chiar deasupra caloriferului. O masca de calorifer din lemn completata de o saltea pentru mobilierul de gradina achizitionata de la supermarket va transforma imediat masca intr-o bancheta comoda intr-o zona calduroasa a casei.

Mascarea caloriferelor in scop estetic

Indiferent daca locuinta este decorata in stil modern sau clasic, masca de calorifer va conferi spatiului un caracter aparte. O masca, datorita varietatii de materiale, culori și forme, se integreaza perfect in peisaj dand un plus valoare apectului camerei.

Veti fi cuceriti pe loc de striatiile sau perforatiile din partera frontala pe care le puteti personaliza dupa bunul plac

Completarea design-ului interior

Mastile de calorifer nu numai ca acopera elementii acestora care si-au pierdut stralucirea, dar schimba total modul in care arata acel colt al camerei. Nu va veti mai face griji de efectul radiatorului invechit sau ingalbenit si nu va veti mai gandi la inlocuirea acestuia. Veti scapa astfel de cheltuieli suplimentare care pe langa achizitionarea unui radiator nou ar presupune costuri importante si cu materialele aditionale instalatiei – tevi, fitinguri, robinete, manopera, montaj. Nu mai vorbim de corvoada data de curatenia ce urmeaza dupa instalare.

Masca va avea efect din prima clipa asupra designului interior putand fi utilizata in diverse moduri.

Transformarea mastii de calorifer in obiect de decor

Ascunderea caloriferelor in spatele unor masti aduce imediat o serie de avantaje, atat estetice, cat si practice. Masca va deveni un obiect de decor care va fi punctul de pornire a discutilor cu prietenii in vizitele acestora.

Mascarea caloriferelor in scop de protectie

Un alt motiv pentru care ar trebui sa luati inconsiderare instalarea unei masti de calorifer este siguranta. Stim bine, caloriferele pot deveni extrem de fierbinti, fiind foarte periculoase mai ales pentru copii mici sau animale de companie, care ar putea fi tentati sa le atinga, in necunostinta de cauza.

Mastile de calorifer sunt, de asemenea, excelente pentru a proteja si alte obiecte din locuinta. Acestea blocheaza căldura si umezeala de lovirea zidurilor si draperiilor, ceea ce poate face o mare diferenta in ceea ce priveste longevitatea si performanta acestora.

Blocarea accesului copiilor la calorifer si robineti

Masca are rolul protejarii caloriferului dar, in acelasi timp, tine la distanta copii curiosi care s-ar putea accidenta prin atingerea suprafetei fierbinti. Nu mai vorbim de eventuale cazaturi care ar avea alte urmari la un contact direct cu materialul metalic de constructie al radiatoarelor.

Masca de calorifer ofera protectia caloriferelor si in cazul in care copiii vor sa deschida robinetii acestora. In cazul in care o teava se sparge si tasneste un jet de apa fierbinte, masca caloriferului va functiona ca un paravan de protectie pana in momentul in care se intervine pentru masuri de siguranta sau remedierea defectiunii.

Izolarea fonica pentru zgomotele caloriferului

Panoul decorativ al mastii are si rolul de a diminua intensitatea zgomotelor produse de functionarea acestuia. Bolboroselile apei din calorifer si suieraturile specifice tevilor pot deveni deranjante. Putem scapa usor de deranj cu ajutorul mastii de radiator care va izola fonic zgomotele intr-o buna masura.

Diminuarea pagubelor in cazul unor defectiuni a caloriferului

Am spus deja ca o masca protejeaza utilizatorii in cazul in care o teava su apa calda se sparge. La nivel financiar in acest caz am putea avea de suferit daca nu ar exista masca, apa putand improsca diverse obiecte din casa. Apa care ar ajunge pe produse alimentate la priza pot produce scurcircuite ceea ce ar provoca incendii. Acest lucru ar fi imposibil in cazul existentei mastii care ar opri mare parte din apa plecata din teava.Masca de calorifer

Exista si varianta in care un calorifer functioneaza defectuos si incepe să elimine jeturi de abur. Tot o masca de calorifer este cea care va bloca forea maxima a acestuia protejand utilizatorii si obiectele din jur.


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *