Solutii de Amenajari

Sfaturi utile pentru montarea unei măști de calorifer – Blogul Romstal

Mascarea caloriferelor se realizează în scop estetic, pentru o integrare cât mai agreabilă în decor, în scop funcțional, când este utilizată pentru depozitare sau expunere, respectiv pentru protecție, mai ales în casele în care sunt copii mici. Tot masca poate diminua zgomotul făcut de apă sau de aerul din calorifer. Acest element poate fi realizat din lemn sau din diferite tipuri de metale, din MDF, rigips, sticlă sau PVC. Mascarea caloriferelor se poate face de proprietar sau prin colaborarea cu o firmă de profil, în cazul în care se dorește o mască personalizată ca dimensiuni sau model.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de CALORIFERE DIN OȚELMontaj masca de calorifer

Tipuri de măști de calorifer

Deoarece fiecare proprietar dorește integrarea caloriferelor în stilul de amenajare al casei, există pe piață diferite modele de măști pentru calorifere. Acestea reprezintă o modalitate simplă și eficientă de a ascunde caloriferele inestetice, fără a le afecta în vreun fel rolul lor util. O mască de calorifer din lemn, metal, sticlă, rigips sau PVC devine parte integrantă a designului fiecărei camere.

Mai mult, ele au și roluri funcționale, precum depozitarea diverselor obiecte sau diminuarea zgomotelor produse de apa din calorifer, precum și protecția celor mici. Deși unii consideră că măștile pentru calorifer scad eficiența încălzirii în cameră, acest lucru nu este valabil decât pentru cele realizate artizanal, cu mult entuziasm, dar fără suficiente cunoștințe tehnice.

În schimb, personalul specializat are experiența necesară pentru a menține funcționarea caloriferului în parametri, chiar și după montarea unei măști care să corespundă dorinței proprietarului. Astfel, mascarea caloriferului va avea rezultatul scontat atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Măștile de calorifer există într-o varietate atât de mare de modele, tocmai datorită faptului că se pot realiza din foarte multe materiale. Acest lucru le ajută să se integreze în orice stil de amenajare, fie el minimalist, modern, clasic sau retro. Printre cele mai apreciate tipuri de măști se numără cele de mai jos:Masca din lemn pentru calorifer

Masca din lemn pentru calorifer

Unul dintre cele mai utilizate materiale pentru mascarea caloriferelor este lemnul. Acesta are o culoare plăcută, poate fi netezit și asortat facil cu mobilierul, cu parchetul sau cu alte elemente de decor. Mai mult, măștile de calorifer din lemn pot fi transformate, în sine, în adevărate piese de mobilier. Esențele dure de lemn rezistă excelent la căldură și nu se deformează din pricina variațiilor termice. Esența din care se confecționează masca pentru calorifer trebuie să fie foarte bine uscată.

Măștile de calorifer din lemn pot fi realizate în funcție de dimensiunile caloriferelor și ale țevilor de legătură. Lemnul este unul dintre materialele ușor de lucrat, de aceea reprezintă o alegere preferată de cei care au calorifere cu dimensiuni în afara standardelor. Masca din lemn pentru calorifer are, de obicei, forma unei grile care lasă căldura să iasă fără probleme. De asemenea, spațiul de sub calorifer este lăsat aerisit, pentru a nu exista pierderi termice.

Pentru ca rezultatul să fie pe măsura așteptărilor unui client cu pretenții, lemnul măștii poate fi vopsit sau lăcuit, lucru care îi va oferi un plus de protecție împotriva umidității din cameră, zgârieturilor și eventualelor șocuri mecanice. Măștile de calorifer din lemn pot fi construite ca o prelungire a glafurilor de la ferestre sau pot fi confecționate drept piese de mobilier al căror blat superior se poate transforma oricând într-o poliță pentru decorațiuni. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este alegerea unei esențe de lemn care să se potrivească mobilei din cameră.

Masca din aluminiu, inox sau fier pentru calorifer

Măștile de calorifer din diverse metale sunt mai moderne, dar pot fi integrate cu succes și într-un decor clasic și elegant. Acestea pot fi de tip grilaj, pentru a lăsa căldura să circule cu ușurință, dar există și tipul panou, care ascunde în totalitate țevile și elemenții caloriferului. Aluminiul, inoxul și fierul sunt materiale metalice pentru măștile de calorifer și nu reduc puterea calorică, dar aduc satisfacții din punct de vedere vizual, putând fi prelucrate facil în diverse modele.

Poți opta pentru grilaje clasice ori modele cu tipare geometrice simple sau abstracte, în funcție de stilul de amenajare al camerelor. Metalul este un bun conductor, ce reușește să transmită căldura către exterior. Astfel, mulți utilizatori preferă măștile de calorifer din metal celor din lemn, deoarece acestea sunt mai eficiente din punct de vedere energetic.

Masca din PVC pentru calorifer

Poate cea mai simplă variantă de a masca un calorifer o reprezintă achiziționarea măștilor din PVC din magazinele de specialitate. Acestea sunt disponibile în diferite modele și dimensiuni și reprezintă, în general, cea mai accesibilă versiune de mască de calorifer, în ceea ce privește prețul. Plasticul este rezistent la căldură, dar destul de puțin eficient, când vine vorba de eliberarea energiei termice.

Variantele de mască din PVC reprezintă o soluție bună pentru familiile care au copii, pentru că acest material atenuează mai eficient eventuale lovituri, în comparație cu lemnul sau cu metalul. PVC-ul este disponibil pe piață în nenumărate culori, iar singura problemă, în cazul acestei soluții, o reprezintă dimensiunile standard ale măștilor. La capitolul avantaje, însă, acest tip de mască atrage datorită prețului mic, ce îți permite să o schimbi periodic, în funcție de preferințele de design și de modificările din interiorul casei.

Masca din MDF pentru calorifer

Pentru calorifer, se poate confecționa o mască din MDF, pentru că acesta este un material cu densitate medie, dur și suficient de rezistent pentru a face față cu brio căldurii degajate de calorifer. Optând pentru un panou decorativ din MDF pentru calorifer, ai garanția că vei monta o mască arătoasă, ba chiar una care va rezista o perioadă îndelungată de timp. MDF-ul arată foarte bine în stare brută, dar oferă și posibilitatea de a fi revopsit. La fel ca măștile de calorifer din lemn, cele din MDF pot fi comandate direct de la producători, în dimensiunile și în culorile dorite. Ele reprezintă adevărate piese de mobilier, putând funcționa autonom sau integrate în corpuri de mobilier mai mari.

Masca din rigips pentru calorifer

Rigipsul a câștigat, în ultima perioada, tot mai mult teren pe piața construcțiilor. Iată de ce varianta unei măști pentru calorifer construite din rigips este una demnă de luat în seamă. Rigipsul ne ajută să facem modificări semnificative de decor cu un buget redus, putând fi modelat ușor în diferite forme. El ne ajută să ascundem țevile inestetice sau un calorifer mai vechi care funcționează bine, dar nu are un aspect plăcut. Rigipsul maschează elegant și poate fi integrat cu succes în orice decor. În ceea ce privește termoconductibilitatea rigipsului, acesta are o poziție neutră, datorită densității sale reduse.

Masca din sticlă pentru calorifer

Acest tip de măști de calorifere sunt mai puțin întâlnite. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive. Mai întâi, sticla izolează foarte bine și nu permite căldurii să se risipească. Acest lucru poate fi un impediment, dacă masca nu are aerisirea potrivită. Există și problema că sticla este foarte sensibilă și se poate sparge la cea mai mică atingere. Printre avantaje, putem menționa faptul că această mască este modelată și colorată felurit, atrăgând privirile fără efort. Există variante de măști mixte, cu lemn și metal în partea inferioară și cu adaosuri din sticlă în partea de sus. Avantajul este că partea de sticlă, acolo unde se depune praful, poate fi curățată cu ușurință.Masca pentru calorifer din fier forjat

Masca pentru calorifer din fier forjat

Acest tip de mască este unul dintre cele mai eficiente, deoarece preia căldura emanată de calorifer și o radiază, la rândul ei, în încăpere. Buna conductivitate termică a materialului te poate scuti chiar și de necesitatea de a folosi folia de aluminiu. În plus, în funcție de designul ei, masca pentru calorifer din fier forjat va înfrumuseța aspectul livingului sau al dormitorului

Masca pentru caloriferul vertical

Similară cu celelalte tipuri de măști pentru calorifer, aceasta va diferi numai din punctul de vedere al pregătirii montajului. Astfel, măsurarea se va face ținând cont, în primul rând, de supapele aflate în partea de sus și în partea de jos a dispozitivului. Materialele cele mai potrivite din care o mască de calorifer vertical poate fi realizată sunt cele impermeabile, datorită prezenței acestei soluții cu predilecție în băi. Astfel, MDF-ul și PVC-ul se vor potrivi cel mai bine pentru a masca un calorifer vertical.

Vezi categoria noastră de  ▶ CALORIFERE DIN ALUMINIU

Mascarea caloriferelor prin metode rapide

Caloriferele și radiatoarele sunt, de cele mai multe ori, inestetice. Ce facem, însă, când nu vrem să apelăm la o mască de calorifer, dar avem nevoie să facem mai discretă prezența acestuia? Există variante rapide de mascare, ce vor face caloriferele să se integreze perfect în decorul locuinței tale. Poți vopsi caloriferele în nuanțe apropiate cu cele ale pereților de susținere sau ai posibilitatea de a le decora cu diverse accesorii. Caloriferul va continua să funcționeze, dar se va integra perfect în decor. De asemenea, există și varianta mai simplă, a mascării acestora cu piese de mobilier, cum ar fi colțarele, fotoliile sau birourile.

Vopsirea sau decorarea caloriferelor

Una dintre variantele simple de mascare a caloriferelor o reprezintă vopsirea acestora. Dacă cele mai noi au forme plăcute ochiului, cele clasice, din fontă, sunt mai butucănoase și au nevoie de upgrade-uri pentru a căpăta un aspect relativ contemporan. Un strat de vopsea ar putea reprezenta soluția potrivită.

Ești o fire mai comodă și nu dorești să le vopsești? Folosește diverse obiecte, precum rame foto, decorațiuni metalice sau din lemn, pe care să le agăți sau să le pui deasupra caloriferelor. Acestea vor ascunde imperfecțiunile și te vor scăpa de efortul achiziționării unei măști. O altă modalitate de mascare a caloriferelor vechi și a țevilor aferente, care vin de la centrala termică, o reprezintă poziționarea strategică a mobilierului din cameră. Astfel, luând canapeaua și poziționând-o în fața caloriferului, te vei asigura că aspectul acestuia nu te va mai deranja. Același lucru se poate întâmpla ajutați fiind de perdele, birouri, mese, comode, fotolii sau scaune.

Proiectarea, realizarea și întreținerea măștilor de calorifer

În proiectarea și realizarea măștilor de calorifer, trebuie ținut cont de câteva elemente foarte importante. Ne va interesa, în primul rând, mărimea acestora, astfel încât să acopere cu succes caloriferele pe care dorim să le mascăm, permițând căldurii să se propage cu ușurință în cameră. Acest aspect este legat de distanța care se lasă între masca și elemenții caloriferului. Tot în faza de proiectare vom stabili materialul din care realizăm masca, dar și culoarea și forma acesteia.Cum să instalezi masca de calorifer pentru a nu pierde căldură

Cum să instalezi masca de calorifer pentru a nu pierde căldură

La o primă impresie, dincolo de beneficiile estetice pe care le aduce, o mască de calorifer implică scăderea eficienței instalației de încălzire. Atunci când nu sunt concepute corespunzător, măștile pentru calorifere pot bloca circulația aerului cald în încăpere. Dacă unele materiale permit căldurii să pătrundă ușor, altele o blochează în interior, ceea ce înseamnă că distanța față de elemenți trebuie să fie mai mare. Un truc deseori folosit este acela al așezării unei folii de aluminiu pe perete, respectiv între mască și radiator. Această folie va avea un efect de reflexie a căldurii, care va menține o temperatură ridicată în cameră. Materialul va fi ascuns chiar prin designul măștii de calorifer, pentru a nu compromite ansamblul vizual al livingului sau al dormitorului.

Vezi categoria noastră de 👉 CALORIFERE DECORATIVE

Etapele mascării caloriferelor

O mască de radiator va fi suficient de mare încât să se potrivească perfect în jurul caloriferului, fără a-l atinge. Pentru a ne asigura că nu greșim, vom măsura caloriferul și, în funcție de materialul pe care l-am ales pentru mască, vom ști care vor fi distanțele pe care le lăsăm față de calorifer.

⦁          Măsurarea caloriferelor

Dacă majoritatea măștilor de radiatoare din comerț au dimensiuni standard, când vine vorba despre realizarea unei măști în regim propriu, vom putea lucra după dimensiunile exacte ale caloriferelor ce se doresc a fi mascate. Prima etapă, și cea mai importantă, este să măsurăm exact caloriferul. Astfel, vom ști cât material va fi necesar pentru fiecare parte (față, laterale, partea superioară).

⦁          Păstrarea distanței dintre calorifer și mască

Este important să măsori caloriferul, pentru a te asigura că masca nu va sta fixă pe acesta și că nici măcar nu îl va atinge. Astfel, masca va permite aerului cald să radieze normal în cameră. Mai mult, dacă nu va exista suficient spațiu între calorifer și mască, aceasta din urmă se va deteriora în timp, din cauza temperaturilor ridicate, în funcție de materialul din care este realizată.

Pentru ca întregul ansamblu să funcționeze normal, distanța dintre calorifer și perete va fi menținută într-un interval cuprins între 2 și 5 cm. Pentru determinarea lățimii corecte a măștii, vei măsura caloriferul la extremități, respectiv la valve, și vei adăuga 2 cm la valoarea obținută, pentru a compensa grosimea materialului din care este realizată masca, precum și nevoia aerului de a circula.

⦁             Alegerea materialului pentru masca de calorifer

În ceea ce privește alegerea materialului pentru masca de calorifer, acest lucru este dictat de dorința proprietarului. Acesta va fi influențat de stilul de amenajare al camerelor, mobilierul deja existent, parchet, dar și de modul în care caloriferul este prins în perete (dacă prinderea s-a făcut pe un perete din rigips, se va alege un material mai ușor, care să nu pericliteze integritatea peretelui).

⦁             Alegerea formei, dimensiunii și culorii pentru masca de calorifer

Forma este dată, în general, de calorifer și de amplasarea acestuia și a țevilor. Totuși, majoritatea celor care construiesc măști pentru radiatoare doresc să obțină și alte avantaje, în afara aspectului vizual. Așadar, aceștia pot construi mobilier care să aibă inclusă această mască de calorifer și pe care să îl poată utiliza fără a fi afectați de căldura emisă. Culorile măștilor vor fi influențate de cele ale pereților, mobilei de interior sau de ale accesoriilor de design.Masca de calorifer personalizata

Personalizarea unei măști de calorifer

Personalizarea măștii de calorifer are un efect plăcut asupra privitorului, făcând-o unică și specială. Colorarea în mai multe nuanțe, adăugarea unor găuri cu forme geometrice precise, așezate în modele, sau simpla decorare a grilei cu obiecte colorate de mici dimensiuni va avea un efect aparte asupra încăperilor. Astfel, reușim să îmbinăm confortul și utilitatea cu esteticul, fără că bugetele de amenajare să fie depășite. Personalizarea este o soluție rapidă, intimă, de efect.

Întreținerea măștii de calorifer

Datorită durabilității materialelor din care sunt realizate, măștile de calorifer sunt destul de ușor de întreținut. Ele se curăță rapid, cu ajutorul unei cârpe pentru praf. Mai mult, pentru a înlătura depunerile de praf din interior, poți alege să demontezi elementele măștii. Astfel, accesul se va face mult mai ușor, iar efectele curățeniei vor rezista pentru mai mult timp.

Mobilitatea măștii de calorifer

Pentru întreținere, este important să avem un acces facil la zonele care nu se văd ale măștii. Acestea vor aduna destul praf, de aceea este indicat să putem deschide ușa din față a măștii, pentru a curăța în profunzime. Contează și mărimea găurilor de aerisire, când avem de-a face cu măști tip grilă. Acestea vor permite pămătufului de praf să curețe interiorul fără efort.

De ce să optăm pentru mascarea caloriferelor

Evident, principalul avantaj al măștilor de calorifer este acela că ascund elemente mai puțin plăcute ochiului. Totuși, cu ajutorul lor, putem obține și mai mult spațiu pentru diverse obiecte decorative. Ele îmbracă perfect corpul metalic al radiatoarelor și oferă în plus posibilitatea unui spațiu de depozitare sau a unui loc de recreere, sub forma unei banchete. În plus, nu reduc din dimensiunea camerei sau din capacitatea de încălzire a caloriferului acoperit. Ele schimbă aspectul în totalitate, dar au și rol de protecție, în cazul prezenței unor copii în locuință. Aceștia nu se mai pot lovi de corpul metalic al caloriferului, dar nici nu mai pot umbla la robineții acestuia. Un ultim avantaj este reprezentat de izolarea fonică în ceea ce privește zgomotele produse de calorifer.

Mascarea caloriferelor în scop practic

Avantajele mascării caloriferelor constau în îmbogățirea spațiului cu noi piese de mobilier. Prin implementarea acestora, ai locuri noi de depozitare, poți mări glaful ferestrei sau poți transforma zona într-o banchetă practică și călduroasă.

Integrarea măștii de calorifer în mobilier

Masca de calorifer poate fi utilizată cu succes ca parte a unui pat. Un calorifer mare va fi adăpostit de o mască frumoasă de lemn, care ar putea servi drept tăblia de la capul patului. O altă soluție poate fi reprezentată de continuarea ei cu o masă. Totul va avea sens, în funcție de posibilitățile de decorare. Măștile de calorifer pot fi integrate în biblioteci, birouri sau pot deveni suport pentru televizor.

Utilizarea măștii de calorifer ca raft

Cea mai simplă și întâlnită soluție de utilizare a măștii de calorifer este ca raft. Acestea au întotdeauna o lățime suficientă pentru a găzdui diverse elemente de decor – rame fotografice, cărți, vaze.

Amenajarea măștii de calorifer ca spațiu de odihnă

Dacă spațiul permite, poți amenaja fără probleme o zonă de odihnă chiar deasupra caloriferului. O mască de calorifer din lemn, completată de o saltea pentru mobilierul de grădină, achiziționată de la supermarket, va transforma imediat masca într-o banchetă comodă, într-o zonă călduroasă a casei.

Mascarea caloriferelor în scop estetic

Indiferent dacă locuința este decorată în stil modern sau clasic, masca de calorifer va conferi spațiului un caracter aparte. O mască, datorită varietății de materiale, culori și forme, se integrează perfect în peisaj, dând un plus de valoare aspectului camerei. Vei fi cucerit pe loc de striațiile sau perforațiile din partea frontală, pe care le poți personaliza după bunul plac.

Completarea designului interior

Măștile de calorifer nu numai că acoperă elemenții care și-au pierdut strălucirea, dar schimbă total modul în care arată acel colț al camerei. Nu îți vei mai face griji de efectul radiatorului învechit sau îngălbenit și nu te vei mai gândi la înlocuirea acestuia. Vei scăpa, astfel, de cheltuieli suplimentare care, pe lângă achiziționarea unui radiator nou, ar presupune costuri importante și cu materialele adiționale instalației – țevi, fitinguri, robineți, manoperă, montaj. Nu mai vorbim de corvoada dată de curățenia ce urmează după instalare. Masca va avea efect din prima clipă asupra designului interior, putând fi utilizată în diverse moduri.Masca de calorifer ca obiect de decor

Transformarea măștii de calorifer în obiect de decor

Ascunderea caloriferelor în spatele unor măști aduce imediat o serie de avantaje, atât estetice, cât și practice. Masca va deveni un obiect de decor care va fi punctul de pornire al discuțiilor cu prietenii, în cadrul vizitelor acestora.

Mascarea caloriferelor în scop de protecție

Un alt motiv pentru care ar trebui să iei în considerare instalarea unei măști de calorifer este siguranța. Știm bine, caloriferele pot deveni extrem de fierbinți, fiind foarte periculoase, mai ales pentru copiii mici sau animalele de companie, care ar putea fi tentați să le atingă, în necunoștință de cauză.

Măștile de calorifer sunt, de asemenea, excelente pentru a proteja și alte obiecte din locuință. Acestea blochează căldura și umezeala de lovirea zidurilor și draperiilor, ceea ce poate face o mare diferență în ceea ce privește longevitatea și performanța acestora.

Blocarea accesului copiilor la calorifer și robineți

Masca are rolul protejării caloriferului, dar, în același timp, ține la distanță copiii curioși, care s-ar putea accidenta prin atingerea suprafeței fierbinți. Nu mai vorbim de eventuale căzături, care ar putea avea alte urmări, la un contact direct cu materialul metalic al radiatoarelor. Masca de calorifer oferă protecție și în cazul în care copiii vor să deschidă robineții. Dacă o țeavă se sparge și țâșnește un jet de apă fierbinte, masca va funcționa ca un paravan de protecție, până în momentul în care se intervine pentru remedierea defecțiunii.

Izolarea fonică pentru zgomotele caloriferului

Panoul decorativ al măștii are și rolul de a diminua intensitatea zgomotelor produse de funcționarea acestuia. Bolboroselile apei din calorifer și șuierăturile specifice țevilor pot deveni deranjante. Putem scăpa ușor de deranj, cu ajutorul măștii de radiator, care va izola fonic zgomotele.

Diminuarea pagubelor în cazul unor defecțiuni ale caloriferului

Am spus deja că o mască protejează utilizatorii în cazul în care o țeavă de apă caldă se sparge. Din punctul de vedere al cheltuielilor, în acest caz, lipsa măștii ar putea însemna pagube colaterale. Mai grav, apa ar putea ajunge în zona dispozitivelor și aparatelor alimentate la priză. Riscul extrem al unei asemenea situații se leagă de producerea scurtcircuitelor, lucru mult mai puțin probabil în cazul existenței unei măști. Există și varianta în care un calorifer funcționează defectuos și începe să degaje jeturi de abur. Tot masca de calorifer va fi cea care va limita răspândirea aburului în încăpere și va proteja aparatura electrocasnică sau elementele din lemn.

Cu sfaturile de mai sus, vei da o nouă față camerei de zi, dormitoarelor și holului, prin simpla mascare a caloriferelor. Cu soluții tehnice potrivite fiecărei situații și cu materiale de calitate, vei putea conta pe o bună durabilitate a măștii de calorifer.

Credit foto: Shutterstock

One thought on “Sfaturi utile pentru montarea unei măști de calorifer – Blogul Romstal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *