Lumina caldă versus lumina rece: ce alegi pentru casa și activitățile tale
Alegerea celei mai potrivite temperaturi pentru interior este esențială atât pentru felul în care percepi mobilierul și obiectele de decor, cât și pentru a crea atmosfera perfectă pentru o anumită încăpere. Iar cum lumina îți poate afecta starea de spirit sau productivitatea, este recomandat să acorzi atenție atunci când alegi iluminarea pentru interior. Pentru a face acest lucru, ai la dispoziție lumina caldă și lumina rece. Ce diferențe există între acestea, ce avantaje și dezavantaje are fiecare, precum și ce fel de lumină se potrivește în zonele principale ale casei poți afla citind în continuare.
- De câte tipuri este lumina în designul interior
- Ce diferențe sunt între lumina caldă și lumina rece
- Care sunt avantajele și dezavantajele luminii calde
- Care sunt avantajele și dezavantajele luminii reci
- Care este cea mai recomandată lumină pentru activitățile de zi cu zi
De câte tipuri este lumina în designul interior
Există trei tipuri principale de lumină: ambientală, de accent și funcțională la care se adaugă, uneori, o a patra, lumina decorativă. Combinate corect, acestea produc o lumină bogată și flexibilă, adaptată oricărui stil de amenajare. Mai jos poți citi despre fiecare în parte.
Lumina ambientală
Lumina ambientală este cea difuzată uniform în întreaga încăpere. Este primul „strat” de iluminare și dă tonul oricărui spațiu, fiind eficientă atât în zilele înnorate, cât și pe timp de seară. Este de dorit să fie prezentă mai ales pe holuri sau de-a lungul scărilor interioare, pentru a permite orientarea și vizibilitatea. Poate, de asemenea, să fie folosită pentru bucătării sau birouri pentru acasă, unde furnizează un flux consistent de lumină.
Există mai multe tipuri de lumină ambientală:
- Plafoniere sau corpuri de iluminat încastrate în tavan, oferind lumină directă în cameră;
- Plafoniere laterale (pentru pereți) sau lampe de podea, care umplu de lumină pereții sau tavanul;
- Neoane pentru iluminat industrial sau lustre.
Deși oferă iluminat general, lumina ambientală nu este potrivită pentru lucrul la calculator sau pentru a scoate în evidență anumite obiecte din decor (de exemplu, mobilă sau opere de artă). De asemenea, lumina ambientală promovează un nivel confortabil de strălucire, astfel că nu provoacă dureri de cap.
Atunci când alegi corpuri pentru iluminarea ambientală, trebuie să iei în calcul dimensiunile camerei, precum și dacă lumina naturală pătrunde în cameră. Lumina ambientală este clasică, stabilă, de fundal și reprezintă modul standard de iluminare pentru camere.
Lumina de accent
Lumina de accent, așa cum îi spune și numele, scoate în evidență o anumită parte a camerei sau un obiect anume: obiecte de artă, piese de mobilier sau anumite detalii arhitecturale. În general, este folosită pentru a defini punctul de atracție al unei încăperi. Este de trei ori mai luminoasă decât lumina ambientală. De regulă, intensitatea luminii este ajustabilă, pentru a putea lumina cu precizie chiar și cele mai mici detalii.
Mai jos sunt câteva tipuri de lumină de accent:
- Spoturi sau aplice pentru pereți;
- Spoturi încorporate în pereți;
- Spoturi cu direcție reglabilă;
- Lampă tablou sau aplică tablou cu LED.
Lumina de accent diferă de cea ambientală sau de cea funcțională, deoarece obiectivul său major este unul estetic, acela de a crea un punct de interes pentru privitor. Poate adăuga un plus de stil și dramatism încăperii. Se potrivește în livingurile spațioase, în grădini, intrări și alte locuri în care se dorește expunerea unor obiecte de artă, decorațiuni cu valoare sentimentală, fotografii sau piese de mobilier.
Lumina funcțională
Lumina funcțională este directă și intensă, ideală pentru zone destinate unor activități precum cititul, scrisul, gătitul sau îngrijirea tenului (de exemplu, în cazul unei măsuțe pentru machiaj). Această formă de lumină este concentrată asupra unei zone specifice în care urmează a se realiza o anumită activitate care necesită intensitate. Lumina funcțională ideală este fără strălucire și nu provoacă dureri oculare.
Printre obiectele de iluminat funcțional se află:
- Lampa cu spoturi sau spoturile încastrate în tavan;
- Lampa de birou;
- Lampa de podea ajustabilă;
- Aplica de perete cu braț ajustabil;
- Corpurile de iluminat cu LED sau neon pentru oglinda de la baie;
- Ledurile pentru încorporarea în mobila de bucătărie și lămpile special create pentru bucătărie;
- Lampa de exterior (pentru grădină).
Astfel de lumini au un rol mai mult practic decât decorativ. De exemplu, dacă dorești să tai ceapă și usturoi, vei putea face acest lucru tocându-le pe blatul situat în bătaia luminilor reci, încorporate în dulapul din bucătărie; la acestea se adaugă lumina caldă și difuză, oferită de o aplica situată central.
Lumina decorativă
Lumina decorativă este al patrulea strat pentru iluminarea interioară. Pe scurt, reprezintă echivalentul unei bijuterii: ajută spațiul să strălucească. Reprezintă un accesoriu care va atrage atenția ca un magnet, indiferent în ce cameră se află. Uneori, obiectele de iluminat decorativ pot avea rol funcțional sau de accent.
Mai jos sunt principalele corpuri de iluminat decorativ:
- Aplice de perete cu model inedit;
- Lustre cu decorațiuni – vin într-un număr mare de modele, putând fi adaptate stilului modern, retro sau natural;
- Candelabre – deși sunt folosite mai ales ca lumină ambientală, candelabrele pot fi alese și în modele spectaculoase, devenind, astfel, un obiect de artă. De exemplu, o cascadă de cristale care par a curge din tavan poate reprezenta o definiție a bijuteriei de acasă.
Ce diferențe sunt între lumina caldă și lumina rece
Culoarea oferită de lumină este redată prin modificarea temperaturii sale. Astfel, nuanțele de galben-portocaliu reprezintă „lumina caldă”, în timp ce tonurile care tind spre albastru sau alb constituie „lumina rece”. Temperatura luminii este măsurată în kelvin și poate varia de la 1500k la 6500k. Cu cât valoarea luminii în kelvin este mai redusă, cu atât este lumina mai caldă. O valoare ridicată a temperaturii luminii în kelvin determină o lumină mai rece.
Un exemplu tipic este lumina unei lumânări. Aceasta are 1900k. Becul cu halogen, pe de altă parte, emite o lumină de aproximativ 3400k, iar neonul fluorescent, 6500k.
De regulă, în amenajările interioare se folosesc surse de lumină a căror temperatură de culoare este cuprinsă între 2000 și 6500k. Dacă dorești să alegi neoane sau becuri cu lumină caldă, optează pentru o temperatură de maximum 3000k. Pentru sursele de lumină rece, se merge pe becuri fluorescente și pe LED-urile care emit 4000-6000k.
Care sunt avantajele și dezavantajele luminii calde
Lumina caldă este potrivită pentru zonele de relaxare și odihnă, dormitor, camera copilului, living, chiar și coridoare. Are efect odihnitor asupra vederii și contribuie la pregătirea corpului pentru somn. Becurile cu lumină caldă sunt recomandate pentru a oferi o atmosferă primitoare și intimă. Lumina caldă este cea mai apropiată de cea a unei lumânări și rezonează cu noi, deoarece se aseamănă cu lumina apusului și a focului în sobă. Lumina răsăritului, care pătrunde printr-o fereastră situată spre est, oferă un plus de confort, înlesnind trezirea.
Printre dezavantaje se numără faptul că poate cauza scăderea puterii de concentrare, deci nu este recomandată spațiilor de studiu, și obosește ochii. De asemenea, când vine vorba de iluminat, nu contează doar becul și temperatura acestuia, ci și locul unde îl vei folosi; de exemplu, o lampă prevăzută cu un filtru sau abajur va schimba intensitatea culorii.
Care sunt avantajele și dezavantajele luminii reci
Lumina rece este perfectă pentru spațiile care necesită concentrare, așa cum sunt bucătăria sau biroul. O astfel de lumină scoate în evidență detaliile și imită lumina naturală. Dacă dorești să creezi o atmosferă modernă și spațioasă, nu vei da greș alegând corpuri de iluminat cu lumină rece. Aceasta evocă încredere, curiozitate și calm.
Dintre dezavantaje, se remarcă o redare ineficientă a culorilor și un risc mai mare de radiații UV. De asemenea, expunerea excesivă la lumină rece este asociată cu tristețea, frica sau chiar anxietatea.
Care este cea mai recomandată lumină pentru activitățile de zi cu zi
Temperatura luminii pe care dorești să o alegi depinde de preferințele personale, de felul în care se integrează în decorul camerei și de acțiunile pe care te ajută să le realizezi. Mai mult, temperatura luminii nu este singurul aspect care trebuie avut în vedere. Intensitatea și poziționarea surselor de lumină contează și ele, deoarece influențează modul de difuzie a luminii. Mai jos sunt principalele activități care necesită o atenție deosebită atunci când alegi corpurile de iluminat:
- Citit/scris – lucratul de acasă sau cititul necesită o lumină anume. De cele mai multe ori, este recomandată o lumină rece. În general, aceasta este oferită de o lampă de birou cu lumină rece sau de un lampadar de podea, așezat lângă fotoliu, care îți va permite să citești rapoartele sau o carte fără griji;
- Folosirea laptopului, a tabletei sau a TV-ului – intensitatea luminii din mediul înconjurător, atunci când folosești calculatorul sau te uiți la televizor, ar trebui să fie comparativă cu lumina emisă de aceste dispozitive, pentru a evita suprasolicitarea ochilor;
- Gătit – această activitate potențial vătămătoare trebuie să se desfășoare în deplină siguranță. Acest lucru este posibil sub o lumină rece, puternică, dar nu obositoare. Spoturile LED ajută la desfășurarea activităților pe blatul de bucătărie, în timp ce agățarea unui candelabru cu lumină caldă deasupra mesei va crea o atmosferă intimă și primitoare;
- Activități sociale – întâlnirile cu prietenii sau familia extinsă pot reprezenta ocazii de distracție și relaxare. În acest caz, poți opta pentru mai multe surse de lumină caldă, care vor oferi o ambianță plăcută.
Lumina este un element important în orice casă, indiferent că dorești să îmbunătățești ambianța, să scoți în evidență detaliile arhitecturale inedite sau să creezi un colț de lectură. Ține minte că lumina caldă este plăcută, relaxantă și oferă confort, deci trebuie aleasă pentru acele zone din casă unde vrei să obții această atmosferă, în timp ce lumina rece este de preferat pentru birou și suprafețele de lucru din bucătărie sau oglinda din baie.
Sursa foto: Shutterstock
Pingback: Lumină caldă vs lumină rece. Care e diferența dintre ele? - SoftBlog
Pingback: Să se facă lumină, dar nu oricum! - Catchy