Izolarea termica – cum ne izolăm eficient locuința și ce materiale alegem
- Izolarea termica a locuintei
- De ce este utila si necesara izolarea termica
- Transferul termic si bariera termica a materialelor de constructie
- Izolarea termica in timpul ridicarii constructiei
- Izolarea termica a unei cladiri vechi
- Ce este certificatul energetic si ce informatii iti ofera
- Tipuri de izolari termice
Izolarea termica a locuintei
Izolarea termica a locuintei se poate realiza in exterior sau in interior, incluzand podeaua si plafonul. Pentru o eficienta marita, izolarea termica trebuie sa tina cont de punctul de roua.
Materialele utilizate pentru izolarea termica a locuintei se aleg in functie de conductibilitatea si rezistenta termica, de proprietatile ecologice, de locul unde se folosesc si de pret.
Materialele utilizate in izolarea termica sunt polistirenul expandat sau extrudat, vata minerala de sticla, vata minerala bazaltica, celuloza, pluta, paiele sau stuful, spuma de resina, aerogelul, tencuiala termoizolanta, placi termoizolante cu vacuum, folie reflectiva cu straturi multiple de aluminiu sau chiar caramizi si materiale de constructie moderne termoizolante.
De ce este utila si necesara izolarea termica
Izolarea termica este necesară deoarece pereţii exteriori ai unei clădiri reprezintă cea mai întinsă suprafață dintre componentele învelişului exterior al acesteia, iar materialele convenţionale de construcție a peretelui – beton, bca, cărămidă sau lemn – nu sunt suficiente pentru a garanta confortul termic necesar unui trai fără griji. În lipsa unei izolări termice vom pierde mare parte din cantitatea de căldură produsă pentru încălzirea interioară, lucuru ușor de observat în sezonul rece.
O izolare temeinică a pereţilor va face mediul interior mai confortabil iar facturile pentru energia utilizată pentru încălzire vor fi mai mici. Acest lucru este valabil atât pentru toamna-iarna (pentru încălzire) cât şi pentru vară cînd utilzăm aparate pentru răcire/aer condiţionat.
Transferul termic si bariera termica a materialelor de constructie
Pentru a obține rezultate cât mai bune încă de la început, în ceea ce privește izolarea termică, este bine să ne informăm încă din faza de proiect a casei dacă materialele de construcție alese sunt cele mai potrivite din punct de vedere al transferului termic.
Astfel vom afla, de exemplu, ca o casă din cărămidă are un randament al transferului termic mai bun decât una construită din BCA. Alegând să construim cu cărămidă vom face economii încă din debut, acest material de construcție mărind eficiența termică a clădirii. De asemenea lemnul este un material care ne ajută să păstrăm căldura la interior, fiind întâlnit mai ales în zonele montane.
Bariera termică a acestor materiale le permite sa reduca considerabil variatiile de temperatura dintre mediul exterior si cel interior. Astfel se reuseste mentinerea in incapere a unei temperaturi constante indiferent de anotimp, proprietate ce reduce la minimum consumul de energie pentru incalzire sau racire.
Izolarea termica in timpul ridicarii constructiei
Așadar, izolarea termică se ia în seamă încă de la proiectarea casei. Alegerea unui material de construcție care să mențină temperatura de afară la exterior fără să o influențeze major pe cea din interior, ne ajută să facem economii importante. Cum specialiștii din domeniu declară că aproximativ 35% din căldura unei camere se pierde prin pereții exteriori, faptul că alegem un material cu o bună barieră termică ne va scuti de izolări ulterioare. Totuși izolarea termică nu se referă numai la pereți. Acoperișul pierde la rândul său undeva spre 25% din căldură în timp ce usile, pardoseala si ferestrele sunt responsabile pentru pierderi procentuale situate intre 10% si 15%. Asadar, pentru rezultate bune ne vom orienta catre materiale de calitate inca din timpul constructiei pentru a obtine confortul mult dorit.
Izolarea termica a unei cladiri vechi
Daca, in schimb, dorim reabilitarea unei cladiri vechi atunci trebuie sa apelam la materiale izolatoare de pe piata care sa fie aplicate peste peretii existenti. Cel mai intalnit material pentru izolatie este polistirenul. Acesta se aplica usor si reuseste in cele mai multe cazuri sa faca fata cu brio cerintelor. Alte materiale pe care le putem utiliza pentru placarea peretilor deja ridicati sunt vata minerala, pluta, tencuiala termoizolanta sau panouri termoiziolant. Alegerea trebuie facuta in functie de spatiile respective dar si de buget.
Ce este certificatul energetic si ce informatii iti ofera
Certificatul energetic al unei cladiri este un document tehnic care atesta performanta energetica a unei cladiri. Acesta cuprinde valori de referinta prevazute in reglementarile tehnice in vigoare, care permit utilizatorilor sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii. Performanta energetica a cladirii se determina pe baza unei metodologii de calcul si se exprima prin unul sau mai multi indicatori numerici care se calculeaza tinand cont de mai multi factori externi si interni ai cladirii: izolatia termica, caracteristicile tehnice ale cladirii si instalatiilor, amplasarea cladirii in raport cu factorii climatici exteriori, expunerea la soare si influenta cladirilor invecinate, sursele proprii de producere a energiei si climatul interior al cladirii.
Certificatul energetic ne arata cat vom cheltui pentru caldura, apa calda si lumina pentru a obtine conditiile optime de functionare. In functie de acesta, cladirea este incadrata intr-una din cele sapte clase energetice, pornind de la clasa A caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum specific de energie.
Tipuri de izolari termice
Beneficiile izolării termice sunt multiple, dar după cum am spus, ele trebuie făcute cu materialele potrivite care să ne garanteze cele mai bune rezultate. Pentru a obtine confortul mult visat ne vom ocupa de fiecare detaliu pe care il presupune izolarea termica a casei. Acest lucru presupune izolarea termica a peretilor atat la exterior cat si la interior, izolarea acoperisului si a podelei.
Reusind o termoizolatie eficienta vom obtine ca principal avantaj reducerea consumului de energie termică cu până la 50%. Chiar daca investitia initiala este destul de consistenta este bine de stiut ca aceasta se va amortiza in cativa ani.
Izolarea termica la exterior a peretilor
Izolația termică pe suprafața exterioară a clădirii este necesară atunci când zona de amplasare a clădirii este una cu temperaturi scăzute în majoritatea timpului. Datorita termoizolatiei se micșorează apariția condensării vaporilor de apă, iar capacitatea de stocare a căldurii va fi mult mai mare. Odata aplicate materiale izolatoare căldura va fi acumulată mult mai ușor în încăpere, iar temperatura va fi echilibrată în orice sezon. Evident, materialele termoizolatoare trebuie să fie de calitate.
Cel mai utilizat material in tara noastra este polistirenul expandat. Acesta se aplica cu ajutorul unui adeziv si al unei plase si este prins in dibluri speciale, dovedindu-se pe cat de usor pe atat de eficient din punct de vedere termic. Polistirenul elimină punțile termice, nu afectează rezistența clădirii și nici nu îi modifică arhitectura.
Izolarea termica la interior a peretilor
Și la interior putem alege placarea pertilor cu polisitiren. Totusi, de notat, în cazul izolației termice interioare a locuinței, pe langa avantajul de a avea caldura mult visata, apar si cateva dezavantaje. In primul rand suprafata locuintei se va reduce din cauza grosimii materialelor. Apoi peretele de polistiren nu este unul rezistent, in cazul lovirii cu obiecte de mobila existand riscul aparitiilor unor fisuri inestetice.
Pentru interior se poate merge si pe varianta vatei de sticla, mai ales daca se decide placarea peretilor cu rigips. Vata se va incadra intre profilele de sustinere ale placilor de rigips si va izola cu succes in colaborare cu acestea.
Izolarea termica a acoperisului
Am amintit mai sus că, pe lângă suprafața peretilor, cea a acoperisului este cea de-a doua suprafata responsabila pentru pierderea caldurii. Iata de ce tot mai mulți proprietari de case, indiferent ca vorbim de constructii noi sau de cele mai vechi, recurg la izolații termice ale acoperisului. Ca si in cazul izolarii peretilor, investiția în izolația acoperișului se amortizează în aproximativ 5 ani.
Poate cel mai utilizat produs in izolarea termica a acoperisului este vata minerala. Vata minerală este un material izolator termic care nu reţine apa. Iata de ce este unul dintre principalele materiale recomandata pentru izolarea termica a acoperisului. Vata minerala are avantajul unei duble izolari, termice si fonice.
Izolația unui acoperiș se poate realiza atât la interior, cât și la exterior între învelitoare și astereală. Această variantă de izolație a acoperișului la exterior este una indicată pentru cei care doresc să folosească spațiul de sub acoperiș ca mansardă. Astfel, plăcile de polistiren care se vor aplica direct pe astereală se vor comporta precum o barieră termică, vor proteja structura acoperișului, în același timp protejând interiorul locuinței de umiditate, mucegai, frig sau căldură, în funcție de sezon.
Izolarea termica a podelei
Pentru a avea o casă sigura, cu termosistem de calitate, vom lua in calcul si izolarea pardoselii. Acest tip de izolatie se realizeaza de obicei cu un polistiren extrudat, un material mai tare decat cel expandat. Prin aceasta izolatie termica in partea inferioara a camerelor se realizeaza o structura care are coeficientul de conductivitate termica mic si care reuseste sa mentina temperatura dorita la interior.
Izolarea pardoselii necesita cunostinte suplimentare si materiale de calitate deoarece se poate influenta negativ microclimatul interior al incaperilor. O izolare termica eficienta impiedica aparitia puntilor termice si respectiv aparitia condensului in punctele sensibile ale constructiei.
Izolarea termică a pardoselilor se poate realiza si prin folosirea altor tipuri de materiale precum vata minerală sau folia de polietilenă spumoasă. Această spuma de polietilenă, amplasată direct sub parchet sau chiar în șapa de beton, devine un adevărat covor termoizolant. Este recomandată mai ales in cazul în care utilizare polistirenului nu este viabilă deoarece ridică nivelul șapei. În cazul izolării cu cu vata minerală se recomandă în prealabil o hidroizolație a suprafeței bazei portante, urmată de izolarea termică propriu-zisă cu vată minerală.
Materiale folosite pentru izolarea termica
Cu siguranta, fiecare dintre noi doreste sa faca cea mai buna alegere cand vine vorba despre materialul folosit pentru izolarea termica a locuintei. Din cauza pretului, in Romania este utilizat cel mai adesea polistirenul, asta si pentru ca celelalte materiale si beneficiile acestora nu sunt cunoscute indeajuns. Indiferent pentru ce optam scopul nostru trebuie sa fie intotdeauna acelasi, formarea unei anvelope a cladirii care sa impiedice transferul termic de la interior catre exterior sau invers.
Pentru a fi considerat termoizolant materialul trebuie sa aiba o conductivitatea termica mai mica sau egala cu 0.10W/(mK).
Daca ne dorim sa clasificam materialele folosite pentru izolarea termica atunci vom urmari mai multe criterii. Mai intai vom aduce in discutie compozitia acestora. Ele pot fi naturale sau sintetice. De asemenea pot fi impartite dupa forma (saltele, panouri, folii, spume pulverizante), contributia structurala (blocuri de beton/caramida izolatoare, panouri structurale, baloti de paie), modul de functionare (conductie, radiatie sau convectie), rezistenta la transfer termic sau impactul asupra mediului. Uneori o suprafata reflectorizanta numita bariera radianta este adaugata materialului izolator pentru a reduce transferul de caldura prin radiatie, precum si conductie.
Tipuri de materiale – avantaje, dezavantaje si recomandari de utilizare
Asadar, am stabilit ca exista diverse tipuri de sisteme de izolare termica, fiecare potrivit in felul sau pentru anumite parti ale casei. Mai departe vom discuta care sunt cele mai importante avantaje si dezavantaje ale materialelor utilizate la izolare. Vom vedea care sunt aspectele care fac polistirenul cel mai utilizat produs, dar care sunt beneficiile si altor produse precum vata minerală de sticlă sau bazaltică, fibrele de celuloză sau spumă poliuretanică, pluta si aerogelul.
Polistirenul expandat
Polistirenul expandat este cel mai utilizat produs in Romania deoarece are un pret accesibil si este realtiv usor de montat. Materialul poate fi folosit atat la constructiile noi cat si la renovari, fiind disponibil sub forma de placi (panouri) cu diferite grosimi. Polistirenul expandat poate fi aplicat atat la exteriorul cladirii cat si la interior. De asemenea, poate reprezenta o solutie si pentru termoizolarea mansardei, mai ales daca suntem siguri ca nu exista infiltratii de apa prin acoperis.
Desi majoritatea utilizatorilor cred ca grosimea placii de polistiren influenteaza direct pierderile de caldura, s-a dovedit ca densitatea acestuia are un rol cel putin la fel de important. Pentru a face alegerea potrivita va recomandam sa solicitati si valoriile conductivitatii termice, pentru ca pentru aceeasi grosime, acestea pot sa difere de la un produs la altul.
Polistirenul expandat nu imbunatateste rezistenta structurii, dar nici nu o incarca, datorita greutatii sale extrem de reduse. S-a dovedit ca polistirenul expandat face fata cu succes si in cazul unei case amplasate intr-o zona cu umiditate crescuta facand fata diverselor elemente daunatoare precum ciupercile, bacteriile sau mucegaiul.
Daca polistirenul exapandat si-a dovedit deja calitatile in ceea ce priveste mentinerea caldurii in locuinta trebuie sa amintim si unul dintre dezavantajele acestui produs. Acest tip de material incetineste transferul vaporilor din locuinta spre exterior. Tocmai de aceea este recomandat un panou perforat pentru a imbunatati ventilatia. Tot la dezavantaje putem trece si rezistenta materialului. Aceasta este una destul de redusa lucru usor vizibil in cazul unor lovituri sau unei greutati aplicate asupra placii de polistiren.
Placile de polistiren expandat sunt create fara cloroflorcarbon sau hidrocloroflourcarbon, substante care distrug stratul de ozon. Cu toate acestea se stie ca in procesul de productie se elibereaza pentan, un gaz care contribuie la smog.
Polistirenul extrudat
Polistirenul extrudat este mai dur decat cel expandat fiind de foarte multe ori utilizat in izolarea podelei, putand fii asezata intre placa propriu-zisa si parchet. El are diverse avantaje care-l fac o solutie de luat seama precum absorbtia de apa, rezistenta la compresiune, elasticitatea sau permeabilitatea la vapori. Romanii aleg polistirenul extrudat deoarece se monteaza usor si pentru ca are proprietati termizolante foarte bune.
Polistirenul extrudat are de obicei o rezistenta mai mare la transfer termic fata de polistirenul exapandat atunci cand scade temperatura. De asemenea, impermeabilitatea polistirenului extrudat este net superioara celui de tip expandat. Iata de ce constructorii il aleg adesea pentru termoizolari in medii umede: fundatii, socluri si terase inversate. Rezistenta polistirenului extrudat la umezeala, combinata cu duritatea si elasticitatea, fac din el un produs rezistent la inghet/dezghet.
Bun, pare ca polistirenul extrudat este mai bun decat cel expandat. De ce nu-l folosim atunci si la placarea peretilor? Raspunsul este unul mai simplu decat v-ati imagina! Avand o structura celulara inchisa, spre deosebire de polistirenul expandat, el nu are capacitatea de a „respira“, fapt care nu il recomanda pentru termoizolarea exterioara a fatadelor. Asadar, chiar daca transferul termic s-ar face mai greu prin polistirenul extrudat, varianta cu tipul EPS este cea viabila.
Polistiren grafitat
Acest tip de polistiren este mai nou aparut pe piata. In fapt este tot un polistiren expandat utilizat in abilitarea termica a blocurilor si caselor, caruia i s-a adus o imbunatatire prin adaugarea unui praf de grafit. Acesta din urma are rolul de a imbunatati coeficientul termic cu aproximativ 15%-20%. Daca peste hotare gradul de utilizare al polistirenului grafitat este unul foarte mare, inlocuind cu succes polistirenul expandat, la noi produsul nu este inca foarte cunoscut. Totusi, exista sanse pentru un trend ascendent al utilizarii polistirenului grafitat cand romanii vor intelege ca o placa din acest tip va face fata mai bine decat una normala chiar avand o grosime mai mica. Asta se traduce prin spatiu castigat in locuinta, criteriu foarte important pentru orice utilizator.
Polistirenul grafitat este asadar un bun termoizolator reusind sa pastreze cu succes caldura in interiorul incaperilor, dar si oferind in un mediu racoros timpul verii prin capacitatea crescuta de reflexie a radiatiilor calorice.
Spuma poliuretanica
Un alt sistem de izolație foarte eficient este cel cu spumă poliuretanică. Acest material este recunoscut pentru că elimină aproape orice pierdere termică asigurând o economie majoră la energia consumată.
Ca și în cazul polistirenului, acest tip de izolare oferă protecție împotriva aerului rece sau cald, precum și împotriva umidității. Totuși avantajele spumei poliuretanice nu se opresc aici. Aceasta asigură de asemenea protecție fonică reducând eficient transferul zgomotului.
Izolatia termica cu spuma poliuretanica este recomandata pentru pereti, acoperisuri, hidroizolatii pardoseli si subsoluri, fundatii sau terase de bloc.
Am amintit deja ca spuma este un foarte bun izolant termic si ca poate fi utilizata ca succes in hidroizolatii si fonoizolatii. De ce nu este atunci mai utilizata decat polistirenul? Principalul impediment este acela ca ea trebuie aplicata de o echipa de profesionisti. Acestia se vor asigura ca vor folosi exact cantitatea necesara sigiland perfect imbinarile, porii sau alte spatii pentru a evita eventuale pierderi de caldura.
Spuma are avantajul de a fi o izolatie usoara dar foarte durabila care garanteaza a nu-si schimba proprietatile timp de 50 de ani. Un alt avantaj este ca nu intretine focul. Nu in ultimul rand, ea dauneaza rozatoarelor si ne ajuta sa scapam de insectele care se infiltrau prin spatiile mici ce nu puteau fi acoperite eficient.
Spuma de rasina
Spuma din rasina este o spuma flexibila cu proprietati izolatoare excelente. Mai mult, datorita capacitatilor sale de absorbtie ridicata a sunetului ea este utilizata nu numai pentru izolatii termice ci si pentru cele fonice. Un alt avantaj al acestui tip de material izolator este comportament sau la foc fiind un produs rezistent la temperaturi inalte creand astfel conditii de siguranta pentru utilizatori. Precum polistirenul, spuma de rasina are o greutate scazuta fiind o solutie excelenta pentru izolarea termica a locuintei.
Vata minerala de sticla
Acest material de izolat este destul de utilizat in tara noastra. Vata de sticla este obtinuta prin incalzirea de sticla reciclata si nisip la temperaturi mari care urmeaza a fi suflate intre fibre. S-a dovedit a fi un izolator eficient, exceptand cazurile in care exista o umiditate mare in zona in care este montata. Printre dezavantaje putem aminti ca in procesul de productie rezulta emisii nedorite dar si faptul ca produsul cauzeaza iritatii atunci cand este manipulata fara protectie.
Vata minerala bazaltica
Vata minerala bazaltica poate fi folosita drept termosistem avand proprietati excelente de izolare. Este preferata alaturi de polistiren deoarece se monteaza rapid. Exista mai multe modalitati de prindere, vata putand fi fixata cu ajutorul unor adezivi, dibluri, plasa de armare, sau utilizand panourie de vata minerala fixate pe structura metalica reglabila.
Avantajele alegerii vatei mminerale bazaltice sunt durata ei de viata mare, rezistenta la foc, permeabilitate la vapori precum si performante ridicate de izolare fonica. Dezavantajul este dat de pretul mai ridicat comparativ cu alte materiale competitoare.
Celuloza
Celuloza este un alt material izolator ce poate fi utilizat cu succes mai ales pentru izolarea mansardelor. Avem de-a face cu un material pufos, obtinut din hartie de ziare reciclate care au fost taiate in fasii foarte subtiri. Celuloza are avantajul ca poate fi tratata cu aditivi pentru a indeparta rozatoarele. Acest tip de produs nu putrezeste si necesita foarte putina energie pentru a fi fabricata.
La categoria dezavantaje putem trece faptul ca nu rezista foarte bine cand este expusa la umiditate crescuta. In aceste cazuri ea emana diverse mirosuri si isi pierde din capacitatile ignifuge.
Pluta
Pluta este un material natural care poate fi utilizata cu succes pentru podele si acoperisuri avand proprietati bune de izolare fonica si termica. Este recomandata deoarece isi mentine forma in care este asezata fiind facil de montat. Spre deosebire de alte materiale artificiale care pericliteaza mediul, pluta provine direct din natura, din coaja unor stejari batrani care se gasesc de-a lungul Mediteranei. Pluta este usoara, moale, umflata si pufoasa si contine o ceara naturala care o face impermeabila la lichide si rezistenta la foc si termite.
Pluta prezinta caracteristici antialergenice putand fi utilizata atat la interiror cat si exterior in procesul de izolare termica a cladirii.
Paiele si stuful
Paiele, desi par o solutie arhaica, se remarca prin faptul ca sunt foarte ieftine si pot fi utilizate pentru izolarea anumitor tipuri de constructii. Ele pot fi folosite atat la pereti cat si in izolarea acoperisului.
Avantajul acestui tip de material izolator este ca produce o rasina proprie care ajuta la imbinarea in placi sub presiune. Asadar, paiele pot fi compresate in panouri mari care sa ajute la un montaj facil al sistemului de izolare termica.
Si stuful poate reprezenta o solutie naturala pe care o putem lua in seama datorită însuşirilor sale. Acesta este uşor, stabil si poate fi combinat cu alte materiale de constructie pentru rezultate neasteptate. Aerul din firele de stuf asigură o izolaţie termică şi fonică deosebită, asigurând un confort ridicat. Stuful este utilizat ca material izolator in constructia tavanelor si peretilor cladirilor;
Aerogelul
Aerogelul este un produs chimic renumit datorita calitatilor sale izolatoare exceptionale. De exemplu, aerogelul este un material cu o rezistență termică de aproape 40 de ori mai mare decât a fibrei de sticlă. În urma experimentelor s-a demonstrat ca protejează împotriva căldurii chiar și atunci când se află în bătaia unei lămpi ce dezvoltă peste 1.300 de grade Celsius.
Aerogelul este un produs derivat din fumul înghețat, un produs chimic descoperit in anii 30 caruia i s-au aduagat oxid de aluminiu și siliciu. Produsul final, aerogelul, conține aer în proporție de 99%. Tocmai aceasta metoda de preparare îi oferă proprietăți speciale: porozitate, omogenitate foarte mare și densitate extrem de scăzută.
Despre aerogel se spune ca este materialul cu cel mai bun indice termotehnic fabricat vreodată în lume. Aerogelul poate avea mai multe utilizari. El poate fi utilizat pentru pereti sau plafoane dar si pentru ferestre in varianta sa transparenta. Avantajul acestuia este ca, pe langa faptul ca retine caldura in interior in anotimpul rece, pe perioada verii, va tine la distanta caldura din exterior.
Proprietățile sale fizice și mecanice unice îi conferă și alte însușiri speciale. Aerogelul nu se deteriorează în timp, nu mucegăiește, nu se îmbibă cu apă și nu poluează mediul. Cu atatea avantaje era evident ca aerogelul este un material foarte scump, acesta fiind de altfel singurul sau dezavantaj.
Materiale de constructie termoizolante
Pe langa materialele enumerate mai sus, putem sa dezvoltam un sistem de izolare termica eficienta apeland la materiale de constructie termoizolante precum caramida termoziolanta, caramida refractara, BCA, tencuieli termoiziolante sau panouri sandwich. Puteti utiliza aceste blocuri ceramice sau panouri care beneficiaza de insertii de materiale izolatoare (vata minerala bazaltica), pentru executia peretilor casei dumneavosatra.
Criterii de alegere a materialelor izolatoare termic
Cum alegem insa cea mai potrivita solutie pentru casa noastra? Evident, daca suntem inca in stadiul de proiect ne putem alege inca de la inceput care este cea mai bună cale de abordare. Daca insa trebuie sa reabilitam termic o casa veche, optiunile nu mai sunt atat de multe. Asadar, pentru a face cea mai buna alegere vom urmari caracteristicile fiecatui material izolator termic – conductivitatea termica, rezistenta termica, rezistenta in timp, costurile de montaj, pretul de achzitie, rezistenta la foc, toxicitatea.
Conductivitatea termica
Conductivitatea termică este mărimea fizică prin care se caracterizează capacitatea unui material de a transmite căldura (prin conducție termică) atunci când este supus unei diferențe de temperatură. Acest aspect ne poate ajuta sa aflam capacitatea izolatoare a unui material si stabilirea grosimii materialului izolator. Asadar, atunci cand doriti sa achizitionati un material pentru izolarea termica a casei cautati in caracteristicile acestuia sa aiba un coeficient mic, adica o capacitate mica a materialului de a pierde caldura. Daca privim cu atentie vom observa in magazine ca polistirenul are notat pe ambalaj un coeficient mult mai mic decat are trecut o caramida. Comparand valorile notate in descrierile celor doua produse, vom afla cum polistirenul izoleaza de cateva ori mai eficient decat caramida, pentru aceasi grosime de material.
Rezistenta termica
Rezistenta termica la transmisia caldurii este direct proportionala cu grosimea materialului si invers proportionala cu conductivitatea termica amintita mai sus. Asadar, rezistenta temica arata capacitatea unei anumite grosimi din materialul respectiv de a nu pierde caldura. Iata de ce, atunci cand alegi materialul în functie de conductivitatea termica trecuta pe ambalajul produsului trebuie sa ti cont si de grosimea materialului in cauza, care iti va da rezistenta termica pe care o doresti. Se poate spune ca rezistenta termica creste cu cât grosimea unui strat de material este mai mare.
Rezistenta in timp
Rezistenta in timp trebuie sa fie un criteriu important pentru ca nimeni nu doreste sa investeasca de mai multe ori in izolarea termica a locuintei. Din fericire toate materialele prezentate mai sus rezista cu brio conditilor atmosferice pentru perioade de zeci de ani. Cu toate acestea, in momentul in care decideti sa investiti, este recomandat sa cereti cat mai multe detalii de la producator sau furnizor pentru a cunoaste exact perioada de timp in care sistemul de izolare termica va functiona la capacitatea maxima.
Costurile de montaj
Costurile de montaj difera pentru fiecare tip de material ales pentru izolarea termica. Iata de ce cel mai utilizat material este polistirenul. Acesta se monteaza facil si repede reprezentand solutia cea mai practica. In cazul celorlalte materiale, montatorul trebuie sa cunoasca detalii specifice pentru montaj, lucru pentru care va cere un pret un pic mai ridicat.
Pretul de achizitie
Pretul de achzitie este un criteriu nu tocmai eficient cand vine vorba de izolarea termica. De obicei oamenii se reped asupra polistirenului expandat care are un pret redus, uitand sa mai intrebe de conductivitatea termica a acestuia, de densitate si alte caracteristici importante. Astfel rezultatele nu vor fi cele asteptate. Recomandam sa va faceti un plan inca de ati decis sa investiti in confortul dumneavostra. Studiati bine piata, comparati diverse produse, diverse grosimi si veti face o investitie eficienta.
Rezistenta la foc
Am enumerat la fiecare material prezentat mai sus diversele avantaje si dezavantaje. Astfel am descoperit ca majoritatea au o rezistenta crescuta la foc insa acest criteriu, pe care nu dorim sa-l punem la incercare, este cat se poate de important. In cazul unui incendiu materialele care nu se aprind usor pot face diferenta intre viata si moarte.
Toxicitate
Pentru a avea produse cat mai putin periculoase pentru sanatate s-au efectuat diverse studii care sa ateste daca materialele folosite in izolarea termica pericliteaza sau nu vietile noaste. Ati auzit probabil mitul conform caruia polistirenul, materialul pe care l-am vazut aplicat pe majoritatea blocurilor din Romania, este cancerigen. Nu este adevarat! Produsul in cauza este tratat si nu constituie niciun pericol pentru sanatate. Sa nu uitam ca cei care au placat locuintele cu polistiren nu au contact direct cu acesta, produsul fiind acoperit de tencuiala sau placi de rigips.
Aceleasi discutii au existat si in cazul vatei. S-a spus ca aceasta are o toxicitate extrem de ridicată și ca praful de fibre din componența vatei poate pătrunde în plămâni și rămâne reținut în interiorul lor, provocând grave afecțiuni respiratorii. Acest lucru este la fel de usor de combatut. In locuintele in care se monteaza vata nu se afla de obicei proprietarii, iar echipa care se ocupa de montaj este intotdeauna dotata cu masti. Vata, precum in cazul polistirenului, este acoperita ulterior cu diverse materiale care exclud orice pericol asupra sanatatii oamenilor.
Alte elemente ce trebuie luate in considerare pentru izolarea termica a cladirii
Daca am reusit sa izolam eficient peretii, acoperisul, podeaua si fundatia putem fi siguri ca nu vom avea pierderi de caldura din locuinta si ca nu vom plati in plus la facturile de incalzire? Raspunsul este evident negativ. O izolare termica perfecta va avea grija sa se ocupe si cu celelalte spatii care duc la pierderi importante de caldura – ferestre, usi, balconul, caile de ventilare.
Ferestrele
In ultimii ani am inregistrat un boom al celor care si-au montat ferestre de termopan pentru locuintele lor. Acest lucru s-a intamplat deoarece s-a demonstrat ca profilele de PVC sau aluminiu al ferestrelor faceau fata mai bine decat lemnul schimbarilor de temperatura. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste profile sunt dotate cu bariere termice care ajuta la pastrarea caldurii in interiorul camerelor. Pe langa profile a aparut si sticla low-E care reduce masiv pierderile de căldură – cu 75%, comparativ cu cazul în care utilizăm un vitraj simplu și cel puțin 40% în comparație cu geamul termopan tradițional. Acest tip de sticla este proiectat pentru a reflecta căldura înapoi într-o cameră, astfel se reduc pierderile de căldură. Prin utilizarea unui geam cu sticla low-E casa dumneavoastră va fi mai bine izolată termic, reducând astfel nevoia pentru încălzire adițională.
Asadar am ales să economisim energie si sa ajutam la protejarea mediului alegand ferestre care se monteaza ermetic si au proprietati mai apropiate de dorintele noastre.
Usile
Usile pot fi de asemenea motivele pentru care sistemul de izolare termica a locuintei nu este unul perfect. Acestea pot fi fabricate din materiale care permit aerului rece sa patrunda in locuinta, diminuand efectul celorlalte materiale care izoleaza locuinta. Pentru aceasta este recomandat sa inlocuiti usile mai vechi, care de cele mai multe ori oricum nu sunt montate perfect, cu usi moderne. Aceste usi de ultima generatie ofera pe langa siguranta si izolarea termica pe care ne-o dorim. Ele au in interior spuma poliuretanica care asigura faptul ca frigul de afara va patrunde mult mai greu in locuinta.
Balconul
Cum balconul reprezinta continuarea plăcii de beton interioare și are rolul unei punți termice trebuie sa izolam si aceasta parte din locuinta. Stim deja ca betonul este un slab izolator termic el conducand usor temperatura de la exterior spre interior. Daca insa izolam si aceasta parte vom obtine confortul termic necesar. Trebuie insa sa izolam si peretii balconului nu numai podeaua. In acest fel izolarea va împiedica si apariția condensului.
Caile de ventilare
Ventilația, mai ales intr-o casa izolată perfect, trebuie să fie făcut temeinic. Cei mai mulți evită sa aeriseasca suficient apartamentele pentru a nu pierde din căldura, lucru insa total gresit. Termoizolarea locuințelor vine la pachet cu faptul ca aerul din interior ramane captiv iar cel proaspat de afara nu patrunde in incaperi. Acest lucru, fara o ventilatie constanta, înseamnă probleme grave de sănătate deoarece in locuinta se strange o cantitate mare de dioxid de carbon si vapori de apa.

Romeo colaboreaza la blogul Romstal inca din 2016. A scris articole care v-au adus informatii despre cele mai noi aparitii din portofoliul companiei.
“Aici, la Romstal, una dintre cele mai importante companii din domeniu, am expunerea necesara pentru a transmite ideile mele consumatorului final. Este foarte important sa transmitem clientilor cat de vital este sa aleaga produse moderne pentru casele lor. Acestea ii vor ajuta sa plateasca mai putin pentru resursele consumate si le vor mari garantat confortul. Intotdeauna sunt nerabdator sa aflu mai multe despre noile aparitii de pe piata si sa transmit informatiile mai departe celor care ne urmaresc.”
Recomand cu incredere izolarea cu vata minerala bazaltica. E putin mai scumpa decat genericul polistiren, dar intradevar se simte diferenta.
Atentie. Nu confundati grosimea cu densitatea.. Coeficientul de transfer termic tine de densitate. O izolatie foarte buna care este rezistenta la mucegai, la putregai si la foc, este cea din panouri rigide din PIR.
Cel mai bun tip de izolatie este spuma poliuretanica. Are cel mai mic coeficient de conductivitate termica
Pingback: Românii se întorc înapoi la sate. Migrația acestora determinată de pandemia de Covid-19! | Albinuţa Magică
Pingback: Cum izolăm eficient locuința și ce materiale folosim pentru a reduce preţul la factura de gaze | ȚĂRĂNCUȚA URBANĂ