Izolarea balconului. Care sunt pașii de urmat și ce materiale să folosești

Balcon inchis

Balconul este grădina unui apartament la bloc. Mai mult, este soluția des folosită pentru extinderea și îmbunătățirea spațiului de locuit. Foarte des, cei câțiva metri pătrați ai balconului devin o extensie utilă pentru o cameră, care se mărește în acest mod. Totul cu o condiție obligatorie: izolarea acestuia corect și bine.

De ce este necesară izolarea balconului

Este evident că prin izolarea balconului se asigură confortul termic pentru restul locuinței, la fel de important iarna, dar și vara. Izolarea trebuie făcută după toate regulile pentru că, dacă nu sunt folosite materialele potrivite, rezultatul nu va fi pe măsura așteptărilor. Izolarea este singura soluție prin care se asigură menținerea căldurii iarna și a temperaturilor plăcute vara și previne umezeala și formarea condensului și a mucegaiurilor.

Condensul și mucegaiul, în cazul zonelor neizolate termic, sunt inestetice și extrem de periculoase pentru sănătate, fiind cauza multor alergii, afecțiuni respiratorii și cutanate.

Un balcon închis și izolat termic este locul ideal unde se poate amenaja o oază de verdeață. În cazul fericit în care ai un balcon mare, acesta poate fi închis parțial, extinzându-se, astfel, suprafața de locuit, fără să se piardă complet zona de aer liber pe care o oferă.
Izolare balcon

Etapele izolării și materialele necesare

Procesul de izolare al unui balcon este simplu. Tâmplăria de tip termopan asigură o foarte bună izolare termică și este prima etapă. Practic, prin montarea acestuia se închide balconul. Izolarea podelei, pereților laterali și a tavanului sunt următoarele etape necesare și trebuie realizate indiferent dacă vecinii de la etajul inferior, superior sau cei de pe lateral au sau nu balcoanele închise și izolate la rândul lor.

Pentru izolarea peretilor, podelei și tavanului din balcon, materialele folosite sunt vata minerală, polistirenul expandat și cel extrudat, adezivi potriviți, folie anticondens, gips-carton antiumezeală și vopsea lavabilă antimucegai.

Vata minerală se fixează pe tavan cu bare metalice din aluminiu, izolația tavanului continuă cu folia anticondens, un strat de polistiren expandat de minimum trei centimetri grosime, peste care se montează gips-carton verde (fabricat să reziste la umezeală).

Pereții se izolează la fel ca și tavanul, dacă sunt exteriori, iar dacă aceștia corespund unor zone închise, se poate renunța la vata de sticlă.

Podeaua se izolează cel mai bine cu polistiren extrudat, foarte stabil la variațiile termice și cu o bună rezistență la compresiune, peste care se așază șapa și deasupra linoleum, parchet rezistent la umezeală sau gresie. Polistirenul extrudat, care trebuie să fie în strat de minimum trei centimetri, nu-și alterează calitățile la contactul cu cimentul sau apa, fiind și foarte rezistent la presiune, acesta fiind și motivul pentru care este extrem de util la izolarea podelelor.
Balcon

Detalii esențiale pentru izolarea balconului

Nu este suficientă izolarea balconului, pentru a exclude toate complicațiile. Este necesară realizarea unei bune și eficiente hidroizolații. Un sistem de scurgere a apei pluviale previne infiltrarea și prelingerea apei și se aplică pe exterior, fie la partea superioară a balconului, fie sub ferestrele de termopan.

Izolarea balconului este cu adevărat eficientă dacă zona este corect ventilată și încălzită în sezonul rece.

Ventilația balconului izolat

Dacă balconul închis și izolat corespunde bucătăriei, este obligatorie folosirea unei hote, iar dacă zona este utilizată pentru uscarea rufelor sau există plante, un sistem automat de ventilație este o necesitate. Menținerea rabatată a ferestrelor este o alternativă bună, dar trebuie luată în calcul pierderea de căldură în sezonul rece. Există sisteme de ventilație care elimină umezeala și recuperează căldura, fiind o soluție foarte practică și eficientă pentru un balcon închis, izolat, care are o funcționalitate multiplă și care face legătura cu o cameră sau o bucătărie.

Încălzirea balconului

Iarna, încălzirea balconului este obligatorie. Sistemul de încălzire din cameră ce corespunde balconului nu poate face față la adaosul de volum adus prin închiderea balconului, chiar dacă acesta este izolat. Din această cauză este necesară o sursă suplimentară de căldură pentru a se atinge o valoare de confort termic.

Caloriferul electric, un radiator sau un calorifer suplimentar, inclus în circuitul termic al centralei de apartament sunt alternativele ideale. Un balcon închis nu trebuie încălzit niciodată cu surse de căldură care produc vapori (flacăra aragazului, de exemplu).

Sursele de căldură trebuie să producă o căldură uscată, pentru că doar așa se evită formarea condensului, mai ales că diferența de temperatură între exterior și interior, în sezonul rece, este foarte mare.

Deși la prima vedere pare un demers complicat, o bună izolare a balconului închis sporește considerabil confortul din casă, atât din perspectivă estetică, dar mai ales din punct de vedere termic.

Sursa foto: pexels.com / pixabay.com


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *