Solutii de Amenajari

Ce trebuie sa stii despre Instalatia Electrica: Ce costuri implica, planul de montare, resurse necesare

Reteaua electrica este sistemul datorita caruia intreaga locuinta beneficiaza de curent electric, fiind considerata de multi unul dintre cele mai importante elemente, atunci cand vine vorba despre un spatiu rezidential.

Cu toate ca modul in care sunt distribuite firele de tensiune si, apoi, alimentate de la tabloul electric pare unul simplu, al carui principiu de functionare e usor de inteles, este de retinut ca atat montarea, cat si operatiunile de mentenanta a instalatiei electrice reprezinta un proces complex, care trebuie intreprins tinand cont de o serie de reguli specifice si respectand toate normele prevazute de lege.

In cele ce urmeaza, vom prezenta toate elementele componente ale instalatiei electrice, vom explica modul in care trebuie realizata montarea instalatiei electrice intr-o locuinta si vom detalia regulile specifice de montare si intretinere care trebuie respectate pentru o buna functionare a instalatiei electrice.

Legislatia in vigoare in domeniul instalatiilor electrice

Intrucat este un echipament complex, a carui instalare defectuoasa poate produce pagube materiale mari sau chiar pune in pericol siguranta rezidentilor, legislatia vine cu prevederi concrete, atunci cand este vorba despre realizarea planului electric si instalarea elementelor componente, iar abaterea de la acestea atrage chiar raspunderea penala.

Ce prevede Legea 123/2012

Potrivit art.92, alin.1, din Legea 123/2012, deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea echipamentelor de masurare a consumului de energie si a componentelor instalatiilor electrice constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

In articolul 93 din aceeasi lege, sunt prevazute si anumite contraventii referitoare la instalatiile electrice, printre care:

  • Desfasurarea de persoanele fizice si juridice a unor activitati sau prestari servicii in domeniul energiei electrice, fara a detine licenta sau autorizatie de infiintare;
  • Proiectarea, executarea si verificarea instalatiilor electrice fara atestat sau autorizare;
  • Nerespectarea normelor ANRE;
  • Nerespectarea conditiilor de valabilitate aferente licentelor, atestatelor sau autorizatiilor ce au fost emise de ANRE.

Atestatele necesare pentru planificare si instalarea de retele electrice

Daca iti doresti sa apelezi la o firma specializata, pentru a instala o retea electrica in locuinta ta, ar trebui sa te asiguri ca entitatea are toate atestatele care ii permit sa functioneze in deplina legalitate. ANRE desemneaza patru categorii de instalatii electrice pentru care este necesara detinerea unor atestate, respectiv:

Instalatii electrice de interior

Aceasta categorie de instalatii se refera la ansamblurile existente pe proprietatea consumatorilor casnici, adica intreaga retea electrica, de la panoul electric si pana la prize, becuri sau aparate electrocasnice. Din aceasta categorie pot face parte si retelele electrice de exterior, in cazul in care vorbim despre sistemele folosite pentru alimentarea cu electricitate a unei curti.

Instalatii electrice de joasa tensiune

Sunt instalatiile folosite pentru alimentarea cu energie a consumatorilor casnici, deci au tensiuni de 0,4 kW (de linie) sau 0,23 kW (de faza). Traseul acestor instalatii incepe de la un transformator si include elemente precum firide de distributie, cutii de sectionare, de distributie si de protectie. Instalatiile din aceasta categorie sunt dispuse fie pe stalpi, fie subteran.

Instalatii electrice de tensiune medie

Sunt sistemele al caror principal scop este transformarea tensiunii medii a curentului electric in curent de mica tensiune, pentru a putea fi utilizat de consumatorii casnici. Elementul central dintr-un astfel de sistem este transformatorul.

Instalatii electrice de inalta tensiune

Sunt sistemele care asigura transportul energiei electrice de la furnizor la consumatori.

Componentele instalatiei electrice dintr-o casa noua

Instalatia electrica dintr-o casa noua este extrem de importanta (ar trebui sa reziste intre 30 si 50 de ani), de aceea este recomandabil sa se realizeze cu o echipa de specialisti (ideal, o singura echipa de specialisti), chiar daca sunt mai mari costurile.

Planul electric al unei case noi cuprinde punctele de alimentare, punctele de distributie a curentului, circuitele electrice, numarul, locul, tipul si puterea prizelor din casa, dar si locurile pentru aplice sau lampi de tavan. Planul electric al casei va tine cont de numarul si tipul de consumatori electrici. Pentru casele moderne, trebuie avuta in vedere si posibilitatea alimentarii din panouri fotovoltaice sau alte surse alternative.Instalatie electrica casa

Calitatea instalatiei electrice depinde de rigurozitatea proiectarii, modul de estimare a cresterii consumului in viitor, echilibrarea circuitelor, calitatea elementelor componente. Componentele instalatiei electrice (cabluri, intrerupatoare, tablou, sigurante, etc.) trebuie alese cu mare atentie, pentru a face fata cerintelor sistemului.

Panoul electric

Panoul electric este una dintre componentele cele mai importante din instalatia electrica. Rolul principal al acestuia este de a distribui energia electrica pe circuite dedicate pentru anumiti consumatori. Pe langa aceasta, el se mai ocupa si de protejarea acestor consumatori de scurtcircuite. Protectia se refera la binecunoscutele sigurante, asa cum sunt denumite la noi. Pentru a rezista cat mai mult timp, trebuie sa apelezi la specialisti care sa dozeze circuitele in functie de marimea casei si de numarul consumatorilor. Un electrician autorizat va realiza corect toata instalatia, asigurandu-te ca nu exista riscuri in exploatare. Tot acesta va fi capabil sa ofere o garantie.

Contorul electric

Instalatia electrica interioara intr-o casa noua nu ar fi completa fara un contor electric.Contor electric

Acesta este montat intre coloana si tabloul cu sigurante al instalatiei electrice si are rolul de masurare si inregistrare a consumului de energie electrica. Precum panoul electric amintit mai sus, si contorul este montat, de obicei, la intrarea in locuinta.

Circuitele electrice

Circuitele electrice se refera la traseele orizontale si verticale care conduc curentul la sistemele de iluminat si prize. Pe aceste trasee se gasesc doze de derivatie. Tot panoul de sigurante este cel care are rolul de a se constitui in loc de plecare pentru circuitele de lumina si prize.

Duze de ramificatie pentru instalatia electrica

Duzele de ramificatie sunt acele elemente instalate in spatiile in care circuitele electrice se intalnesc, denumite noduri. Duzele se monteaza pentru innadirea a cel putin trei conductoare. Duzele sunt cele care se ocupa de realizarea legaturilor electrice intre sursa de alimentare si consumatori, dar si de legaturile intre nise, bloc si panoul electric.Manopera instalatie electrica

Duzele sunt amplasate in zone ferite de umiditate, dar usor accesibile pentru a facilita interventii neprogramate in cazul unor eventuale probleme ale instalatiei.

Prize si intrerupatoare electrice

O alta componenta de baza a instalatiei electrice, nelipsita in nicio casa, este priza. Aceasta este prezenta in toate camerele, pentru ca este cea care transmite energia electrica spre consumatori. Trebuie sa decidem, astfel, inca de la inceput, cate prize ne dorim. Acelasi lucru este valabil si pentru intrerupatoare, pentru a putea folosi usor toate corpurile de iluminat din casa.

Prizele si intrerupatoarele pot fi ingropate in perete sau aparente. Ele au contacte de protectie – un contact de cupru, care se prinde de nulul bransamentului sau de o conducta metalica, de preferat, de apa calda.Priza instalatie electrica

Montajul prizelor si intrerupatoarelor se face intotdeauna in plan vertical si se realizeaza cu suruburi fixate in urechile de prindere cu care sunt dotate aceste elemente.

Materiale izolante pentru circuitele electrice

Pentru a nu avea parte de accidente neplacute la actionarea prizelor si intrerupatoarelor, dar si pentru a elimina posibilitatea incendiilor provocate de scurcircuite, vom utiliza materiale izolante pentru circuitele electrice. Izolarea elementelor aflate sub tensiune, indiferent ca este vorba de conductoare, intrerupatoare sau prize, se face cu materiale capabile sa reziste la solicitari electrice, mecanice si termice, precum placi, tije ori tuburi rigide din panza, hartie, melamina, plastic, mica, cementuri sau azbest, dar si din produse din poliesteri pe baza de sticla sau pelicule si laminari flexibile.

Materialele izolatoare utilizate in echipamentele electrice (bumbac, hartie, sticla, textile si pelicule sintetice) se utilizeaza impregnate cu lacuri sau rasini, PVC, acril si ceramica.

Corpuri de iluminat

Nu in ultimul rand, vom avea nevoie de corpuri de iluminat, pentru a intregi instalatia electrica a unei case.Corpuri de iluminat instalatie electrica

Acestea vor fi alese dupa gusturile proprietarului, dar se recomanda a fi montate tot de specialisti, pentru a fi siguri ca vor functiona exact cum ne dorim.

Materiale auxiliare instalatiei electrice

Probabil te-ai intrebat cat costa sa tragi curent electric, dupa ce cunosteai in prealabil care sunt componentele instalatiei electrice descrise mai sus. Ce nu iti va spune un specialist este ca, pe langa componentele enumerate, vom avea nevoie si de alte materiale pentru a pune la punct instalatia electrica. Pentru o casa noua, aceasta trebuie racordata la reteaua electrica printr-o conexiune aeriana sau subterana. Conexiunea merge la contorul electric, apoi la panoul de distributie, din care pleaca subcircuitele separate pentru fiecare incapere a casei.

Unul dintre materialele auxiliare necesare pentru realizarea instalatiei electrice il reprezinta cablurile care transmit energia electrica. Acestea sunt de diferite tipuri si dimensiuni si, impreuna cu specialistii, veti hotari care tip ti se potriveste in functie de modul in care vei utiliza curentul pentru fiecare camera. Dimensiunea cablurilor conductoare va fi aleasa sa suporte diferitele intensitati ale curentului electric.

Alte materiale necesare pentru a realiza o instalatie electrica moderna sunt – canalele pentru cablurile conductoare, cutiile pentru montarea contorului si a distribuitorului, suruburile si diblurile de prindere si tuburile de copex.

Dacă tot construiești o casă, asigură-te și de un confort termic ecologic și mai ieftin decât sursele convenționale. Citește despre ce tipuri de panouri solare sunt disponibile, cu avantajele și dezavantajele lor care să te ajute în luarea unei decizii bune pentru nevoile casei tale!


Etapele montarii instalatiei electrice intr-o casa noua

Pentru a beneficia de o instalatie electrica functionala si de incredere, va trebui sa urmam cativa pasi simpli. Mai intai, vom realiza planul instalatiei. Acesta consta in intocmirea planului electric, definirea consumatorilor, estimarea necesarului de consum, estimarea amplasarii consumatorilor, definirea circuitelor electrice, definirea numarului de prize, amplasarea prizelor, intrerupatoarelor si a corpurilor de iluminat, dar si in incadrarea planului electric in normative.

Realizarea planului instalatiei electrice

Orice instalatie electrica se executa dupa un plan intocmit de specialisti. Acest plan de executie, cunoscut si ca schema instalatiei electrice, ne arata prin semne conventionale toate elementele componente ale instalatiei proiectate si locul lor de amplasare. In planurile de constructie ale casei, se indica: locurile unde vor fi montate corpurile de iluminat, intrerupatoarele, prizele, dozele, motoarele electrice, tablourile de distributie si traseul pe care il vor urma conductoarele care compun circuitele respective. Tot in plan se indica si traseul coloanelor de alimentare cu energie electrica a tablourilor de distributie, schema instalatiei electrice, precum si diferitele detalii de montaj ale instalatiei.

Proiect instalatie electrica

Intocmirea planului electric

Asadar, planul este absolut necesar pentru a cunoaste toate componentele de care ai nevoie, dar si modul in care va functiona instalatia electrica. Pe langa locurile de amplasare a fiecarui element ce face parte din instalatie, vom sti si care sunt operatiile necesare pentru executarea instalatiei electrice ca la carte. Vom cunoaste unde se va face traversarea pe tavane si pe peretii incaperilor a instalatiei electrice, prin saparea santurilor, a locasurilor pentru doze. De asemenea, vom sti cate prize sau intrerupatoare sunt necesare si cate dibluri vom folosi la fixarea acestora in montaj, aparent sau ingropat. Totodată, planul include detalii despre tragerea conductoarelor in tuburi de protectie, executarea legaturilor intre conductoare si izolarea lor, montarea aparatelor de comutare, a consumatorilor de energie electrica si a tablourilor de distributie.

Definirea consumatorilor

Cand ne referim la consumatori, nu avem in vedere doar sursele de lumina, ci toate aparatele care vor functiona cu ajutorul curentului electric – televizorul, calculatorul si accesoriile lui, frigiderul, cuptorul electric, hota, masina de spalat, masina de spalat vase, hota si aparatul de aer conditionat. Asadar, sunt destul de multi consumatori, de aceea o dimensionare gresita a sistemului electric poate duce la o problema de siguranta, dar si la consumuri mai mari. Dimensionarea corecta a cablurilor din instalatii tine de elemente precum puterea electrica, impedanta, caderea de tensiune pe circuit, amperajul, detalii pe care specialistul ti le va explica, pentru a te ajuta sa iei cea mai buna decizie.

instalatie electrica de calitate

Estimarea necesarului de consum

In functie de numarul de consumatori, vom alege cabluri cu dimensiuni suficiente pentru a suporta intensitatile curentului electric la care sunt supuse. Pentru o locuinta obisnuita, indiferent ca este vorba de casa ori de apartament, se folosesc, in general, conductori de cupru cu diametrul de 2,5 mm² pentru circuitele de prize si conductori cu diametrul de 1,5 mm² pentru circuitele de lumina. In medie, un client casnic va avea o lungime a firelor electrice de la contor si pana la priza de 25 metri.

Estimarea amplasarii consumatorilor

Un alt aspect important, cand vine vorba de realizarea unei instalatii electrice, este acela al estimarii amplasarii consumatorilor. Astfel, vom sti exact cate cabluri ne trebuie, unde vor fi prizele care vor alimenta consumatorii si care este puterea pe care acestea trebuie sa o emita.

Definirea circuitelor electrice

Circuitele electrice se refera la ansamblul format din generatorul electric, firele conductoare de legatura, intrerupator si consumator. In traseul de distributie al energiei electrice, aceste circuite pleaca din tabloul de sigurante si ne ajuta sa dam curent tuturor receptorilor din locuinta. Dupa cum am spus, totul depinde de dimensionarea corecta a conductorilor si a sigurantelor aferente.

In orice locuinta, fiecare circuit electric are o functie bine definita. Iata de ce specialistul va instala circuite pentru iluminat, circuite pentru prize de curent si circuite specializate pentru diversi consumatori.

Definirea numarului de prize

Priza este acel aparat de conectare la circuitele electrice, format din soclu izolant, teci de contact din alama prevazute cu arcuri, borne de racord si carcasa. Prizele pot fi montate aparent sau ingropate in tencuiala.

Atunci cand decizi sa tragi curentul in noua ta locuinta, trebuie sa te intrebi daca ai destule prize in planul instalatiei electrice. In caz contrar, instalatia electrica poate cauza probleme de fiecare data cand vei avea nevoie de o priza suplimentara. Pe langa numarul de prize potrivit, trebuie sa fim atenti si la gasirea locului adecvat pentru acestea. Daca nu dispunem de destule prize, sau daca acestea au fost montate in locul gresit, vom fi nevoiti sa utilizam prelungitoare, lucru care creeaza dezavantaje evidente, incepand cu faptul ca aspectul estetic al locuintei va avea de suferit.

Amplasarea prizelor in planul electric

Este important sa facem o diagrama care sa ne ajute cu amplasarea prizelor in planul electric. O sa indicam locurile unde va fi nevoie de prize pentru toate dispozitivele electrice si vom lua in calcul, pentru fiecare dintre aceste locatii, cate dispozitive vom utiliza, pentru a putea sa adaugam mai multe prize, in caz de nevoie. Cei mai multi specialisti recomanda instalarea a cel putin o priza dubla in colturile fiecarei camere si intre ferestrele peretilor mai lungi, daca acestia au doua sau mai multe ferestre.

Montaj instalatie electrica

Amplasarea corpurilor de iluminat in planul electric

Tot in planul electric se va acorda atentie amplasarii corpurilor de iluminat. Pentru fiecare camera in parte, vom sti unde anume vom amplasa sursa de lumina, pentru ca specialistul sa stie ce trasee are de urmat. Inaltimea de suspendare a corpurilor deasupra planului util se stabileste in functie de considerente constructive si practice. De asemenea, amplasarea corpurilor de iluminat trebuie sa se faca la distante potrivite pentru a se obtine o buna uniformitate. Daca distantele sunt prea mici, costul instalatiei va fi unul mai mare. Trebuie sa alegem un numar minim de corpuri, care sa conduca la respectarea factorilor de uniformitate ceruti.

Incadrarea planului electric in normative

Inainte de montarea instalatiei electrice, este important sa luam toate masurile ca aceasta sa ideplineasca cerintele de calitate. Prin proiectarea si executarea instalatiilor electrice, ne vom asigura de rezistenta si stabilitatea acesteia, dar si de siguranta in exploatare. Pentru ca planul electric sa fie in normative, acesta trebuie sa respecte igiena, sanatatea oamenilor, refacerea si protectia mediului.

Montarea instalatiei electrice intr-o casa noua

Procesul tehnologic de montare al unei instalatii electrice intr-o casa noua cuprinde mai multe operatii. Mai intai, trebuie sa va asigurati ca aveti la dispozitie toate componentele instalatiei, materialele necesare si utilajele pe care specialistul le va folosi. Crearea instalatiei incepe prin cablurile electrice, izolarea si mascarea acestora, montarea prizelor, a corpurilor de iluminat, a tabloului de siguranta si a contorului.

Specialist instalatie electrica

Montarea cablurilor electrice

Pentru a incepe construirea unui nou circuit electric, cu sigurante separate, care sa suporte toate cerintele in functie de numarul de consumatori, vom avea nevoie de cabluri electrice. Acestea vor transmite energia catre prize, respectiv intrerupatoare. Montarea cablurilor se va realiza in functie de nivelul solicitarii la care vor fi supuse. Cablurile, toate piesele si componentele instalatiei electrice vor corespunde normelor prevazute de standardele aferente si, obligatoriu, vor avea certificatul de calitate si conformitate necesar.

Izolarea instalatiei electrice

Cablurile se vor introduce prin santuri care vor fi ascunse in tencuiala, pentru a evita, astfel, contactul, dar si pentru a nu afecta designul camerelor. Ele sunt introduse, de obicei, in tuburi de protectie, special create pentru a rezista la foc sau la atacul rozatoarelor. Deoarece cablurile sunt ascunse, instalatia va fi mai rezistenta si va necesita intretinere minima. Cand ne vom apuca de lucrare, ne vom asigura ca se vor crea circuite separate pentru iluminat si pentru consumatori care au puterea mai mare de 2 kw (boilerul, masina de spalat, cuptorul electric, masina de spalat vasele, uscatorul de rufe).Cabluri instalatie electrica

Aceste tuburi izolatoare au rolul de a proteja conductoarele electrice din instalatii contra deteriorarilor produse de lovituri, praf, umezeala, rozatoare sau vapori. Exista mai multe tipuri de tuburi care protejeaza mai mult sau mai putin eficient, in functie de materialele de constructie utilizate – carton impregnat cu bitum industrial si invelis din banda de otel, benzi de hartie impregnata cu invelis de otel plumbuit, teava de otel, PVC (policlorura de vinil) sau copex.

Mascarea instalatiei electrice

Un electrician cu experienta te poate ajuta sa maschezi instalatia fara niciun efort. Acesta va ascunde cablurile in pereti, dar totul depinde de planul initial, care presupunea ca stim locul fiecarui consumator din casa, pentru a fi cat mai aproape de prize. Daca vorbim de instalatia electrica, trebuie sa stii ca varianta ascunderii cablurilor electrice pe sub covor sau pe marginea podelei nu mai este una de actualitate. Cablajul prin pereti este ideal in orice casa. Daca, totusi, decizi sa aplici cablurile deasupra peretelui, acestea vor fi trase prin tuburi speciale. Pe piata exista aceste doua metode de constructie a instalatiilor electrice: cea ingropata sub tencuiala, de care s-a amintit mai sus, si cea aplicata pe perete, cu ajutorul unor baghete. Acest al doilea model de instalatie electrica este mai usor de instalat si permite modificari ale traseelor de cablu, dar si eventuale prelungiri neprogramate ale instalatiei electrice.

Pastrarea punctelor de acces catre instalatia electrica

Un rol important in orice instalatie electrica il au dozele de ramificatie. Aceste spatii in care circuitele electrice au puncte de ramificatie, denumite si noduri, ne vor permite interventii ulterioare, daca vom avea probleme de functionare. Punctele de acces sunt si alte elemente la vedere, din care putem intrerupe energia electrica, aici putand fi amintit tabloul general cu sigurante. Pentru o interventie cat mai sigura asupra instalatiei, nu vom amplasa cablurile electrice in acelasi loc cu instalatiile sanitare sau cu cele de incalzire.

Sigurante instalatie electrica

Montarea prizelor

Montarea prizelor trebuie facuta cu mare atentie, pentru ca de acestea depinde in mare masura buna functionare a consumatorilor. Cum pe piata exista diverse modele de prize, simple sau schuco, si ansambluri de prize electrice, de telefon, de internet si de cablu tv, este bine sa stii exact unde le vei monta, in functie de dispunerea corpurilor de mobilier si a aparatelor electrocasnice. Avand deja in planul electric dispunerea prizelor, un electrician priceput va reusi sa optimizeze consumul de energie electrica. Bineinteles, cablajele prizelor vin din dozele de ramificatie ascunse in perete suficient de adanc, pentru a nu fi sesizate din exterior.Circuit priza instalatie electrica

Cand vine vorba de cablaje, majoritatea electricienilor folosesc urmatoarele culori pentru conductorii de curent electric: maro sau rosu pentru faza, albastru pentru nul si galben sau verde pentru impamantare. Montarea propriu-zisa presupune spargerea peretelui si fixarea dozei in locasul obtinut, introducerea firelor, obtinerea legaturilor pe baza culorilor amintite si izolarea conexiunilor cu banda izolatoare. Ultima etapa este aceea a fixarii prizei si a capacului acesteia. Dupa acest proces, se reconecteaza sigurantele si se testeaza priza, cu creionul pentru tensiune.

Montarea corpurilor de iluminat

Montarea corpurilor de iluminat reprezinta operatia prin care finalizam executia instalatiei electrice. Corpurile de iluminat sunt cele in care se monteaza una sau mai multe lampi electrice, respectiv becuri incandescente, pentru a se obtine o iluminare corespunzatoare incaperilor casei. Corpurile de iluminat vor fi echipate cu dulii si cu conductoare, numarul si sectiunea lor fiind determinate de puterea becurilor si de tipul de circuit de lumina. Conductoarele corpului de iluminat sunt legate la bornele duliei, cea in care se insurubeaza becurile. Legarea conductoarelor la bornele duliei necesita multa atentie, pentru a ne asigura ca am legat corect conductorul de faza si ca toate elementele au fost izolate.

Pentru a putea fi puse in functiune, vom racorda corpurile de iluminat la circuitul de lumina. Aceasta operatie se face prin innadire ori prin rasucire, in cazul cand instalatia se bazeaza pe cupru, sau prin cleme speciale, daca aceasta este din aluminiu. La final, se trece la montarea becurilor electrice, insurubandu-le corect in dulie, dupa ce, in prealabil, se face verificarea filamentului acestora.

Montarea tablourilor electrice

Montarea tablourilor electrice se va supune unor reguli exacte. Acestea trebuie montate intotdeauna la interior, ferite de zone umede (baie, zona aflata langa aparatele de gatit) sau ascunse in dulapuri ori garderobe, deoarece acestea au nevoie de aerisire. Tabloul electric va avea mereu un dispozitiv de protectie care ne va indica traseul fiecarui circuit din casa.Tablou electric

In acest moment, putem identifica doua tipuri de tablouri electrice. Mai intai sunt cele moderne, care beneficiaza de intrerupatoare automate. In cazul montarii acestui tip de tablou electric, nu trebuie sa schimbam sigurantele, fiind suficienta apasarea unui buton, pentru a remedia pana de curent provocata de un scurtcircuit din sistem. Al doilea tip este cel clasic, in care avem sigurante electrice fuzibile, cele care se ard in cazul in care avem variatii de tensiune, pentru a evita stricarea oricarui consumator. Ele pot fi inlocuite.

Verificarea instalatiei electrice, la rece si la cald

Suprasolicitarile sau executarea in mod superficial a lucrarilor de montare a instalatiei electrice pot provoca intreruperea circuitului electric, defectiuni la tabloul electric, arderea prizelor sau a corpurilor de iluminat. Pentru siguranta utilizatorilor, a consumatorilor si chiar a casei, recomandam efectuarea lucrarilor de verificare.

Apeleaza la un electrician autorizat care sa faca aceasta inspectie prin incercari de functionalitate, daca nu a realizat deja aceasta operatiune cel care a efectuat instalatia electrica. Acesta va fi capabil sa efectueze testari si masuratori specifice, in conformitate cu standardele si normele aplicabile.Testare instalatie electrica

Verificarea instalatiei are ca scop protectia impotriva socurilor electrice, capacitatea de incarcare si caderea de tensiune, dimensionarea corecta a fiecarui circuit si verificarea instalatiei de impamantare. Testele si incercarile obligatorii la punerea in functiune a unei instalatii noi vor viza continuitatea conductoarelor, rezistenta de izolatie, deconectarea automata a alimentarii, masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant, masurarea impedantei buclei de scurtcircuit, testele de polaritate si caderea de tensiune. Testele se vor face de catre specialist si la rece, cand curentul va fi oprit de la tabloul de sigurante, dar si la cald, in timpul functionarii instalatiei electrice.

Exploatarea si intretinerea instalatiei electrice

Echipamentul electric, prin folosirea sa, sufera un proces de uzura fizica sub actiunea factorilor mecanici, termici, chimici, dar si a factorilor naturali. Uzura poate fi normala, ca urmare a unei exploatari de lunga durata a utilajului, sau de avarie, ca urmare a unor defectiuni grave, petrecute fie la echipamentul alimentat cu energie electrica, fie pe traseul instalatiei electrice.

Pentru a preveni uzura si a inlatura efectele acesteia, se organizeaza un sistem de reparatii preventive, planificate, care consta in luarea unor masuri organizatorice si tehnice de intretinere tehnica si reparare a echipamentului, aplicate in baza unui plan prestabilit, in scopul mentinerii in timp a caracteristicilor functionale si, deci, a unei exploatari rationale a acestuia. Intretinerea preventiva se realizeaza sistematic, in intentia de a preveni defectarile si de a conserva echipamentul in conditie buna.instalatie electrica

Personalul care realizeaza lucrarea trebuie sa fie calificat și echipat corespunzator. El va fi capabil sa utilizeze dispozitive de masurare si de incercare, pentru a determina exact problemele aparute. El va localiza eventualul defect si-l va elimina. Eliminarea defectelor trebuie realizata conform regulilor si procedurilor de lucru. Incercarile functionale, verificarile corespunzatoare si reglajele necesare trebuie realizate pentru a exista asigurarea ca toate partile reparate ale instalatiei sunt conforme pentru a fi puse sub tensiune.

La terminarea lucrarilor de intretinere, responsabilul trebuie sa predea instalatia utilizatorului, explicandu-i modalitatile de exploatare a instalatiei electrice.

Instalatia electrica la apartament

Daca ai cumparat un apartament mai vechi de 30-40 de ani, caruia nu i s-au inlocuit vechile instalatii electrice, este necesar sa iei in calcul aceasta procedura cat mai curand posibil, pentru a evita eventualele defectiuni. Cu toate ca este necesar ca schimbarea elementelor electrice sa fie realizata de catre o echipa specializata, este util sa cunosti pasii principali pe care echipa ii va urma pentru a duce la bun sfarsit proiectul. Iata care sunt etapele:

Eliminarea vechii instalatii

In prima instanta, personalul specializat va dezafecta intreaga instalatie veche, prin scoaterea cablurilor din zidarie, dupa decuplarea lor de la tabloul electric. In cazul in care acestea sunt incluse in zidarie, iar eliminarea lor ar presupune un efort prea mare, se poate decide lasarea lor si realizarea unor trasee pentru noile cabluri.

Pozitionarea prizelor, a intrerupatoarelor si a sistemelor de iluminat

Dupa eliminarea vechii instalatii, personalul specializat se va consulta cu proprietarul, pentru a stabili unde vor fi instalate prizele, intrerupatoarele si corpurile de iluminat. Astfel, ai optiunea de a alege instalarea accesoriilor noi in locul celor vechi sau repozitionarea acestora, iar in cazul in care locul ales nu corespunde prevederilor legale, instalatorul te va instiinta de acest lucru.

Realizarea de canale pentru noua instalatie

In continuare, echipa de instalatori se va ocupa de realizarea de santuri si trasee pentru noua instalatie electrica, prin taierea suprafetei tari (BCA, caramida, beton) cu discul abraziv. Aceasta operatiune este cea mai complexa si va consuma cel mai mult timp.

Montarea cablurilor

Dupa ce au fost realizate canalele, echipa de instalatori va incepe sa monteze cablurile, care trebuie prinse de pereti cu ipsos, dibluri si banda de montaj. Tot in aceasta etapa se va face si montarea dozelor de aparat si a dozelor de legatura, dar si cea a conexiunilor electrice in doze.

Montarea tabloului electric si a accesoriilor

In ultima instanta, instalatorii vor monta tabloul electric, prizele, intrerupatoarele si corpurile de iluminat, pe care le vor conecta la instalatia deja montata. Toate aceste elemente vor fi instalate in functie de preferintele proprietarului, atat timp cat acestea respecta prevederile legale. Tot acum se va dispune verificarea intregii instalatii, pentru a confirma ca aceasta functioneaza in parametri optimi.

Sfaturi practice pentru realizarea instalatiei

Specialistul in instalatii electrice va sti cel mai bine cum sa realizeze lucrarea, fie ca este vorba de un apartament simplu, fie de o casa inteligenta. Instalatia electrica trebuie sa respecte normativele in vigoare cu privire la proiectarea si montarea instalatiilor electrice de joasa tensiune. Astfel, instalatia va avea nevoie de un circuit de impamantare, iar numarul maxim de lampi sau prize legate pe un singur circuit va fi de zece (pentru lampi sau prize de 16A).

Alte sfaturi practice sunt legate de impunerea unei anumite sectiuni a conductoarelor pentru instalatia electrica: pentru circuitele de prize, pentru circuitele de lumina si pentru alte circuite speciale care deservesc consumatori precum aparatul de aer conditionat, hota sau cuptorul electric. Asta s-ar traduce prin corelarea numarului de circuite electrice cu tipul de consumatori.Montare instalatie electrica

Alte indicii pretioase sunt legate de asezarea instalatiei electrice intr-un mediu uscat, dimensionarea corecta a circuitelor in functie de marimea casei, alegerea unor elemente de calitate si estimarea cresterii nevoilor de consum in viitor.

Corelarea numarului de circuite electrice cu tipul de consumatori

Atunci cand realizam instalatia electrica, trebuie sa avem in vedere ca tabloul electric pe care il alegem sa fie potrivit gradului de consum electric. Din acesta pleaca circuite separate pentru prize, lumina, dar si alte circuite speciale, pentru consumatori de putere mare – aer conditionat, cuptor electric, masina de spalat. Daca nu luam in considerare aceste aspecte si vom conecta acesti consumatori, ce necesita un curent mai mare, la circuitul gresit, se va produce o supraincalzire, eventuale scurtcircuite si defectiuni ale aparatelor electrocasnice.

Asezarea instalatiei electrice intr-un mediu uscat

Un alt aspect important il constituie asezarea instalatiei electrice in mediul uscat, deoarece in bai, bucatarii sau chiar pe terase, aceasta nu va fi in siguranta. Riscul unor scurtcircuite va fi foarte mare. Daca, totusi, nu exista alte solutii, se va discuta in prealabil cu specialistul, care se va asigura ca legaturile de impamantare si materialele din care este realizata instalatia electrica respecta conditiile stricte specifice acestui mediu umed.

Dimensiunea si tipul de casa

Costul instalatiei electrice este stabilit de dimensiunea si tipul de casa, de aceea este bine ca toate detaliile sa fie cunoscute inca din faza de proiect. Dimensiunea casei, numarul de circuite si, implicit, cel al prizelor si surselor de lumina fac ca pretul sa creasca sau sa scada in functie de volumul de munca sau de cerintele speciale pe care le soliciti specialistului. In cazul in care ai o casa cu multe camere, este bine sa dozezi foarte bine numarul de circuite, pentru a nu intampina probleme ulterioare la utilizarea concomitenta a mai multor consumatori. Nu grabi electricianul, pentru ca, in cazul instalatiei electrice, repede nu inseamna neaparat bine.

Calitatea componentelor electrice utilizate

O instalatie electrica de calitate depinde, in mare masura, de priceperea electricianului, dar si de calitatea componentelor acestei instalatii.

Asculta cu atentie sfaturile specialistului si achizitioneaza cele necesare, chiar daca pretul elementelor indicate este un pic mai mare decat te-ai asteptat. Investitia se va cunoaste prin faptul ca instalatia va fi functionala pentru o perioada mai mare de timp si prin faptul ca interventiile asupra acesteia vor fi inexistente.

Estimarea cresterilor nevoilor de consum pe termen mediu

Indiferent cat de prevazator ai fi, nu vei cunoaste exact care vor fi necesitatile de energie electrica in viitor. In casa vor aparea noi tipuri de consumatori, de aceea este necesara o rezerva de spatiu in tabloul electric. Aceasta trebuie sa fie una de minimum 20%, pentru a face loc extinderilor viitoare ale instalatiei electrice.

Pretul unei instalatii electrice

Indiferent ca ai decis sa iti modernizezi sistemul electric din locuinta sau sa montezi o instalatie electrica intr-o casa abia construita, ar trebui sa cunosti pretul total al acestei operatiuni, dar si pe al materialelor necesare.

Costurile unei astfel de operatiuni depind, in cea mai mare masura, de suprafata locuintei in care se doreste montarea instalatiei electrice, dar si de preferintele proprietarului cu privire la elementele ce vor fi folosite.

Cu toate ca preturile pot varia considerabil, in functie de firma care se ocupa de aceasta, in cele ce urmeaza vom oferi o marja de preturi pentru fiecare tip de operatiune, pentru a putea face un calcul orientativ cu privire la suma necesara pentru instalarea sistemului electric. Iata principalele costuri:

  • Manopera pentru schimbarea cablurilor electrice: variaza intre 5 si 8 lei pe metrul de cablu tras sau in functie de numarul de camere in care se instaleaza: astfel, pentru o garsoniera, pretul este cuprins intre 500 si 700 de lei, pentru un apartament cu doua camere, intre 800 si 1300 de lei, pentru un imobil cu trei camere, intre 1.000 si 1.500 de lei, iar pentru o casa cu patru camere, intre 1.300 si 2.000 de lei;
  • Manopera pentru instalarea panoului electric: difera in functie de numarul de sigurante cu care este prevazut panoul sau de circuitele care vor intra in panou si se poate situa intre 50 de lei si 450 de lei;
  • Realizarea unei impamantari: costa intre 300 si 450 de lei;
  • Realizarea de santuri in perete pentru impamantare: vor costa intre 3 lei si 5 lei pe metru;
  • Demontarea unei instalatii vechi: daca exista deja o instalatie care trebuie demontata, pretul operatiunii se va situa intre valorile de 60 si 75 de lei;
  • Instalarea de prize sau de intrerupatoare: costul per bucata pleaca de la 35 de lei si ajunge pana la 60 de lei.

Considerand toate valorile precizate mai sus si raportandu-ne la o casa cu o suprafata de aproximativ 100 de metri patrati, putem considera ca un pret mediu total pentru instalarea sistemului electric este situat in jurul a 3.000 de lei.

Masuri de siguranta si protectie

Cu toate ca orice interventie la reteaua electrica ar trebui facuta de catre un specialist, in cazul in care exista situatii urgente in care trebuie sa se efectueze modificari minore la sistem, este necesar sa se tina cont de o serie de masuri de siguranta si protectie. Iata care sunt principalele:

Asigura-te ca exista o impamantare

Impamantarea este o masura de protectie, folosita pentru toate retelele electrice, montarea ei fiind obligatorie, indiferent de caz.

Realizarea impamantarii presupune legarea, la sol, a unor elemente care nu sunt termoconductoare, dar care pot transporta energia electrica, in cazul unei defectiuni sau al unei supratensiuni, cu scopul de a proteja oamenii de accidentele generate de contactul cu descarcarea electrica si de a proteja echipamentele de evenimente neprevazute, precum supratensiuni sau descarcari electrice care pot cauza pagube materiale la instalatii.

Principalele reguli de urmat

Atunci cand esti nevoit sa executi lucrari la instalatia electrica, este necesar sa tii cont de toate regulile de mai jos:

  • Evita atingerea circuitelor electrice aflate sub tensiune;
  • Foloseste unelte izolate, atunci cand efectuezi operatiuni la reteaua electrica;
  • Intrerupe alimentarea de la tabloul central, inainte de a efectua orice lucrare la instalatia electrica;
  • Asigura-te ca nu ai mainile ude si ca nu porti bijuterii metalice, atunci cand lucrezi la instalatie, chiar daca folosesti unelte izolate electric;
  • Evita sa faci lucrari la instalatia electrica atunci cand conditiile atmosferice nu sunt tocmai prielnice (ploaie sau umiditate ridicata);
  • Foloseste echipament de protectie, precum manusi electroizolate, combinezon si cizme de cauciuc;
  • Asigura-te ca izolezi toate contactele electrice, pentru a nu risca sa le atingi in mod accidental.

Montarea optima a instalatiei electrice este necesara, pentru a te asigura ca toate aparatele electrice din locuinta vor functiona fara probleme si pentru a te proteja de evenimentele neprevazute, care ti-ar putea pune in pericol siguranta. Alege sa colaborezi cu o firma autorizata pentru aceasta operatiune si asigura-te ca toate elementele folosite corespund standardelor in vigoare.

8 thoughts on “Ce trebuie sa stii despre Instalatia Electrica: Ce costuri implica, planul de montare, resurse necesare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *