Inoxul. Cum îl cureți și cum îl îngrijești corect
Inoxul este un aliaj complex, format din oțel, cu un conținut redus de carbon, care include crom în proporție de 10%. Are multiple întrebuințări, fiind principalul material folosit în bucătăriile restaurantelor și în industria alimentară în general. Este utilizat frecvent și în mobilierul cu destinație medicală, dar și la construcțiile civile și industriale, fiind des întrebuințat și în industria auto. Există atât mobilier din inox, cât și decorațiuni, toate acestea pentru multiplele calități pe care le are.
- Ce este inoxul și de ce este atât de des folosit?
- Metode de curățare în funcție de tipul murdăriei
- Soluții de curățare
Ce este inoxul și de ce este atât de des folosit?
În esență, inoxul este oțel. Adaosul de crom îi îmbunătățește substanțial proprietățile, astfel că devine inoxidabil, ceea ce înseamnă că este neutru din punct de vedere chimic în contact cu orice substanță cu potențial efect coroziv. Inoxul este extrem de durabil comparativ cu alte oțeluri, are o excepțională rezistență la variații de temperatură și la alternanțe căldură/îngheț, are un aspect foarte plăcut, este extrem de ușor de întreținut și intră în categoria materialelor 100% reciclabile.
Inoxul este considerat un material care are calități igienice foarte bune. Pe suprafața netedă și fără pori, murdăria și grăsimile pot fi spălate foarte ușor. Eventualele zgârieturi și crăpături își pierd după scurt timp contururile dure, ceea ce îl face foarte sigur din punctul de vedere al condițiilor maxime de siguranță antivirale și antimicrobiene.
Raportat la durabilitate și la calități, inoxul este un material rentabil, durata lui de viață fiind de zeci de ani, ceea ce a făcut să fie folosit în toate domeniile, de la decorațiuni interioare la aparate electrocasnice și obiecte de uz casnic.
Nu trebuie ignorat nici faptul că inoxul este extrem de elegant, modern și se integrează perfect în orice stil. În bucătării, este una dintre cele mai bune alegeri, atât pentru calități, cât și pentru aspect. Inoxul este un detaliu practic și în baie, unde strălucirea oțelului inoxidabil se combină bine cu orice stil de amenajare pentru baie.
Inoxul ideal în bucătărie
Toate amenajarile din bucătărie, indiferent de stil, fac casă bună cu inoxul. Practic, nu există bucătărie care să nu conțină inox. Tacâmurile, tăvile, vasele de gătit, bateriile, chiuvetele, hotele de aragaz ori suprafeţele unor aparate electrocasnice, dar și blaturile de bucătărie sau unele piese de mobilier pot fi din inox.
Pentru a-i păstra calitățile și pentru a avea un aspect impecabil, acesta trebuie curățat și îngrijit corect. Dintre toate materialele folosite frecvent în bucătărie, oțelul inoxidabil este cel mai ușor de curățat și de întreținut, atâta vreme cât sunt respectate câteva reguli și secrete.
Inoxul ruginește?
Procesul de coroziune este unul natural, care are loc încontinuu, rezultatul fiind rugina. Metalele pasive, în speță oțelurile inoxidabile, au în compoziție crom (uneori nichel) în proporții variabile, între 12 și 30%. Oxigenul din atmosferă se combină cu cromul și formează o barieră naturală de oxid de crom, care protejează împotriva coroziunii. Contaminarea suprafețelor cu murdărie (de la grăsimi la orice fel de alte impurități) blochează acest proces chimic natural, reducând, treptat, protecția anticorozivă a oțelului oferit de cromul (sau nichelul) din aliaj. În aceste condiții, oțelul inoxidabil poate să ruginească. Cu alte cuvinte, curățarea corectă a oțelului inoxidabil este necesară și pentru estetică, și pentru buna întreținere.
Remarcabil este faptul că toate aliajele din inox sunt foarte ușor de curățat. Poți face asta oricât de des este nevoie, pentru că suprafețele din inox își păstrează toate calitățile și strălucirea naturală, curățenia fiind esențială pentru rezistență maximă la coroziune.
Metode de curățare în funcție de tipul murdăriei
Inoxul se curăță ușor și repede, dar unul din marile secrete este acela de a șterge fiecare tip de murdărie în funcție de tipul acesteia cu produse de curatenie adecvate:
- Amprentele – urmele lăsate de degete pe orice suprafață din inox se pot curăța foarte simplu cu apă caldă și săpun sau orice detergent clasic pentru veselă. Sunt foarte utili și eficienți solvenții organici de tipul alcoolului;
- Depozitele de calcar – care apar mai ales acolo unde inoxul intră în contact cu apa (chiuvete, baterii de bucatarie), se curăță cu soluții pe bază de oțet;
- Petele persistente sau modificările de culoare ale unor suprafețe din inox se curăță cu substanțe ceva mai agresive, dar destinate special oțelului inoxidabil, folosind bureți și perii moi;
- Petele de grăsime și ulei – se curăță cu solvenți organici (săpun) și produse de curățenie pe bază de alcool;
- Rugina se îndepărtează cu produse special destinate acestui scop, care conțin acid azotic. Este esențial ca, după ce petele sunt îndepărtate, suprafața din inox să fie bine clătită cu apă;
- Zgărieturile se uniformizează cu bureți din inox sau nylon de tipul „scotch brite”.
Câteva secrete ale inoxului
- La fel ca lemnul și unele țesături, oțelul are striații slabe care se văd la suprafață și îi dau un aspect special. Acestea pot fi sau nu în aceeași direcție. Atunci când cureți o suprafață din inox, pentru a o igieniza perfect, este bine să respecți direcția striațiilor, deoarece reziduurile pot intra în acestea.
- Este la fel de important să citești cu atenție eticheta tuturor produselor de curățat pe care le folosești. Cele mai multe pot fi aplicate pe suprafețe din inox, dar există unele pe care este indicat să le eviți. Fiind un material foarte rezistent și inoxidabil, nu se degradează iremediabil dacă folosești produse nerecomandate, dar este bine să le ocolești pentru a păstra strălucirea și durabilitatea.
- Este ideal să nu folosești niciun fel de produse abrazive, nici când este vorba de soluții de curățat, nici pentru lavete, cârpe sau bureți. Pentru curățare, folosește doar cârpe moi din bumbac, cele din microfibre fiind ideale. Prosoapele de hârtie pot fi folosite ocazional, dar nu sunt recomandate, pentru că lasă scame.
- Inoxul trebuie lustruit și asta se face cel mai bine cu ulei, ideal fiind cel de lămâie, dar poți folosi și ulei pentru bebeluși sau de măsline. Pentru o chiuvetă, de exemplu, sunt suficiente câteva picături. Lustruirea nu se face în sensul striațiilor, ci cu mișcări circulare. La fel de bine poate fi folosit și oțetul alb sau cel de mere, câteva picături fiind suficiente.
Soluții de curățare
Există preparate de curățare special destinate inoxului. Este ideal să le folosești cu precădere pe acestea. Tot așa există și lavete speciale pentru inox, care șterg rapid și bine urmele. Dacă folosești produse speciale, rezultatele sunt mai bune și de durată.
Soluțiile de curățare trebuie folosite adecvat:
- Ideale sunt și produsele pe bază de alcool sau oțet;
- Soluțiile pentru curățat geamuri sunt perfecte pentru amprente;
- Pastele și spumele de lustruire creează un strat microscopic pe suprafaţa oţelului. Sunt rezistente la detergenţi, tratamentul cu o pastă de lustruit își poate păstra efectul și câteva luni, iar obiectele tratate astfel vor fi ușor de curățat de urmele de murdărie uzuale;
- Apa minerală este și ea o soluție bună de curățat inoxul de urme superficiale și amprente;
- Detergentul obișnuit de vase, ca atare sau diluat sub formă de soluție, este perfect pentru a curăța suprafețele din inox imediat ce s-au murdărit. Este simplu de utilizat și foarte eficient;
- Făina este un abraziv excelent pentru inox. O poți folosi pe toate suprafețele, fiind ideală pentru blaturi și chiuvete, deoarece absoarbe și îndepărtează grăsimea;
- Bicarbonatul și amoniacul alimentar sunt produse eficiente pentru a trata suprafețele pătate și înnegrite. De regulă, se face o pastă din puțină apă și bicarbonat, care este folosită pentru a freca ușor suprafețele din inox care necesită curățare. Majoritatea urmelor de murdărie dispar rapid;
- Este recomandat să se evite soluțiile abrazive și acizii. Dacă agentul de curățare utilizat conține cloruri, decoloranți, înălbitori sau hipoclorit, suprafața din inox trebuie clătită cu apă. E bine de știut că utilizarea frecventă a clorului sau a altor soluții abrazive poate duce la mătuirea inoxului, pierzându-și strălucirea;
- Mătuirea inoxului poate fi rezolvată cu soluții de polisat care îndepărtează toate urmele și redau strălucirea inițială.Agenții de polisare îndepărtează petele, oxidările și zgârieturile fine și garantează un finiș profesional. Preparatele previn apariția ruginii și asigură protecție pentru toate aliajele cromate.
Este cert faptul că frecvența, dificultatea și costurile legate de curățarea oțelului inoxidabil sunt mult mai mici decât pentru multe alte materiale, ceea ce poate compensa, pe termen lung, costurile de achiziție ceva mai mari în cazul inoxului. În plus, este foarte rezistent, practic indestructibil cu o întreținere minimă. Toate acestea fac din inox un material ideal.
Sursa foto: shutterstock.com