Importanța eliminării aerului din instalația termică prin intermediul dezaeratoarelor Caleffi

Actualizat la 20 November, 2018 at 12:53 pm

Aerul din interiorul instalației poate genera un zgomot în țevi și în corpurile vanelor/robinetelor. În cel mai rău caz acesta poate provoca  reducerea debitului agentului termic ce transportă căldura către consumatori, generând astfel un randament insuficient și reducând confortul termic din interiorul locuințelor.

De asemenea prezența aerului poate genera probleme mult mai grave, deteriorând  componentele instalației. Este suficient să ne gândim la fenomenele de corodare ale materialelor care au loc în prezența oxigenului. Corodarea nu implică numai deteriorarea suprafețelor sau a componentelor, dar și formarea impurităților ce sunt transportate de către fluid în toată instalația. Aceste impurități sunt în primul rând de natură feroasă și tind să se depună în cadrul pompelor de circulație ce funcționează cu magneți permanenți. Astfel, aceste impurități obturează atât schimbătorul de căldură al centralei de încălzire, cât și interiorul radiatoarelor, reducând astfel suprafața de degajare a căldurii.

O altă problemă legată de prezența aerului o reprezintă cavitația, sau formarea bulelor de vapori din interiorul fluidului. Acest fenomen apare atunci când presiunea scade până la atingerea presiunii de vaporizare, generând microbule, sau fenomenul de cavitație. Aceste cavitații rezistă numai până când se ajunge într-o zonă calmă de stagnare: atunci presiunea nu mai este suficientă  pentru a contracara presiunea hidrostatică și din acest motiv bulele implodează, deteriorând astfel componentele cu care intră în contact.

Aerisire CaleffiAdesea se consideră că este suficient să se acorde atenție în timpul umplerii instalației pentru a rezolva problema. În realitate, aerul din interiorul instalației poate fi generat de alte fenomene ce adesea nu pot fi controlate: de exemplu aerul poate exista dizolvat în apa rece utilizată pentru umplere.

În această situație dezaeratoarele automate sunt în mod cert utile, mai ales în punctele în care fluidul nu este turbulent, adică acolo unde aerul se acumulează datorită fenomenelor fizice. Dezaeratoarele sunt concepute special pentru a separa microbulele din fluid astfel încât sa fie eliminate înainte de a ajunge în instalația de încălzire, eficientizând astfel funcționarea acesteia.

Dezaeratoarele au o configurație ce permite încetinirea fluidului ce le traversează, obligând microbulele de aer să fuzioneze, formând bule mai mar și să se deplaseze în partea superioară a dezaeratorului. De aici dezaeratorul automat din partea superioară  dispozitivului evacuează bulele de aer din instalație.

Prin prisma explicatiilor anterioare se constată că dezaeratoarele devin esențiale pentru buna întreținere a sistemului de climatizare și pentru a garanta un randament optim în timp, totuși nu este mereu simplu să se găsească un tronson de țevi adecvat pentru instalarea lor la ieșirea din cazan.

Dezaerator CaleffiÎn  mod normal, pentru a garanta funcționarea corectă, dezaeratoarele de mare capacitate trebuie să fie instalate în poziție verticală, pe un tronson de țevi orizontale la ieșirea din centrală/cazan. Totuși, în cazul microcentralelor a fost necesar să se studieze un model de dezaeratoare cu racord orientabil ce permite instalarea acestuia și pe traseele de țevi verticale, garantând astfel eliminarea aerului în mod eficient.

Având în vedere că fiecare dezaerator își optimizează capacitatea sa de lucru până la un anumit debit limită ce îl poate traversa, este important să se cunoască debitul instalației. Acesta asigură atât funcționarea dezaeratorului de mare capacitate, cât și încetinirea adecvată a fluxului.


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

romeo

Romeo colaboreaza la blogul Romstal inca din 2016. A scris articole care v-au adus informatii despre cele mai noi aparitii din portofoliul companiei - centrale termice, calorifere, boilere, sisteme de incalzire in pardoseala, aparate de aer conditionat, pompe, gresie si faianta, panouri solare, s.a.m.d. Inainte a lucrat ca director de vanzari in cadrul unei firme de constructii. Experienta in acest domeniu s-a impletit cu pasiunea pentru scris fapt ce l-a determinat sa inceapa un blog personal. A scris o serie de articole despre avantajele pe care le obtin consumatoriii prin alegerea unor produse de calitate pentru constructiile lor in detrimentul unora mai ieftine dar cu o calitate mai indoielnica. Romstal l-a urmarit si i-a propus o colaborare. Asa a ajuns sa scrie pe blogul nostru. “Aici, la Romstal, una dintre cele mai importante companii din domeniu, am expunerea necesara pentru a transmite ideile mele consumatorului final. Este foarte important sa transmitem clientilor cat de vital este sa aleaga produse moderne pentru casele lor. Acestea ii vor ajuta sa plateasca mai putin pentru resursele consumate si le vor mari garantat confortul. Intotdeauna sunt nerabdator sa aflu mai multe despre noile aparitii de pe piata si sa transmit informatiile mai departe celor care ne urmaresc.”

romeo has 777 posts and counting. See all posts by romeo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *