Trucuri de amenajare

Hidroizolația fundației: ce rol are și cum se face

Rolul hidroizolatiei fundatieiHidroizolația fundației reprezintă una dintre cele mai importante etape în construcția unei case sigure. Dacă o construcție nu este bine hidroizolată la bază, apa se poate infiltra, ducând la apariția igrasiei și mucegaiului, iar efectele nu pot fi stopate, ci doar atenuate. Mai jos poți citi despre importanța hidroizolației pentru orice fel de locuință veche sau aflată în construcție, etapele acestui proces și care sunt cele mai bune materiale pentru hidroizolația fundației.

Importanța izolației la nivelul fundației

Fundația este responsabilă cu asigurarea stabilității locuinței, cu condiția ca aceasta să fie proiectată corect, solidă și izolată. Hidroizolația este necesară chiar dacă ai o casă fără subsol. Aceasta protejează pereții împotriva infiltrațiilor de apă, contribuie la eliminarea pierderilor de căldură, oferă susținere pereților casei. În lipsa unei hidroizolații realizate corect, pot apărea pete de umezeală, precum și probleme la instalația electrica. Pe fondul mucegaiul și igrasiei, pot apărea probleme de sănătate.

Tipuri de hidroizolații pentru fundație

Hidroizolația fundației poate fi realizată din unul sau mai multe materiale, fiecare cu beneficiile sale. Mai jos sunt cele mai frecvent folosite materiale pentru realizarea hidroizolației unei fundații:

Membrană bituminoasă armată cu fibră de sticlă

Astfel de membrane au în componență bitum distilat de calitate superioară, având numeroase proprietăți:

  • elasticitate;
  • flexibilitate la rece;
  • stabilitate la cald;
  • rezistență în timp;
  • rezistență la razele UV;
  • rezistență la tracțiune, alungire și rupere.

Este recomandată aplicarea unei astfel de membrane în condiții atmosferice favorabile, cu o temperatură mai mare de 5 grade Celsius.

Membrană bituminoasă armată cu poliester

Membrana este realizată prin amestecarea de bitum distilat cu polimeri elastici și o armătură din țesătură de poliester. În general, partea superioară a membranei este finisată cu nisip cuarțos.

Hidroizolatie - cum se face

Hidroizolații lichide pe bază de cauciuc acrilic

Hidroizolația aceasta se realizează prin amestecarea unei paste bituminoase cu un cauciuc sintetic și se aplică cel mai bine pe suprafețe uscate și apoi umezite ușor. Se poate aplica inclusiv pe suprafețe care nu sunt plane. Rămâne elastică la temperaturi joase și rezistă agenților atmosferici, acizilor slabi și substanțelor alcaline. Poate fi aplicată pe ciment, beton, eternit și tencuieli similare cimentului. Este preferată în special în subsoluri, balcoane, terase și garaje.

Membrană din PVC

Membrana realizată din PVC se fixează mecanic, apoi se sudează termic. Are o capacitate portantă ridicată și este rezistentă la raze UV și la atacul organismelor biologice precum bacteriile, fungii, sporii etc. Materialul este preferat pentru suprafețele care trebuie menținute curate.

Membrană din polietilenă (HDPE sau LDPE)

O astfel de membrană de hidroizolatie oferă rezistență în fața acțiunii agenților chimici naturali și a compresiunii mecanice. Folosirea acestui tip de material are următoarele beneficii:

  • rezistent la acțiunea vaporilor;
  • rezistent chimic și mecanic;
  • izolație termică mărită;
  • protecție împotriva tensiunii hidrostatice;
  • montare ușoară.

Ciment impermeabil

Cimentul impermeabil este recomandat mai ales pentru clădirile vechi și părțile de construcție situate în sensul opus pătrunderii apei. Este ușor de aplicat și rezistent la îngheț și la factorii atmosferici.

Izolația fundației unei case vechi

Izolația fundației unui imobil vechi începe prin excavarea pământului din jurul casei până la baza fundației. Operațiunea se poate realiza cu un excavator, iar ultimii 30 cm se pot săpa manual. Mai jos sunt următoarele etape în hidroizolația fundației unei case vechi:

  • Armarea fundației – pe zonele fisurate ale fundației se aplică plasă de armare cu ochiuri de 15×15 cm din fier beton striat cu diametrul de 5 mm. Plasa poate fi fixată pe fundație cu dibluri și holșuruburi;
  • Tencuirea fundației – plasa de armare trebuie acoperită cu un strat de tencuială. Acest lucru contribuie la consolidarea fundației și reprezintă o bază pentru straturile de izolație;
  • Aplicarea primului strat – carton-asfaltul – este recomandată folosirea de carton-asfalt cu ardezie. Această combinație are dublu rol: de protecție termică și de hidroizolație. Se aplică la cald, pe toată suprafața fundației, după ce s-a uscat tencuiala;
  • Aplicarea stratului al doilea, polistirenul – de regulă, se folosește polistiren extrudat cu grosimea de 3 cm. Acesta, față de alte modele, are o rezistență mecanică superioară. Stratul de polistiren este aplicat pe fundație până la nivelul solului;
  • Aplicarea stratului al treilea, masa de glet – aceasta se aplică în două straturi direct pe suprafața polistirenului;
  • Aplicarea stratului de tinci – această substanță cu aderență superioară pe mai multe suprafețe asigură rezistența la cicluri inghet-dezghet și se folosește pentru finisarea tencuielilor;
  • Aplicarea foliei – izolația se definitivează prin aplicarea unei folii din polietilenă de înaltă densitate. Aceasta are rol de hidroizolație, având efect termoizolant. În plus, protejează celelalte straturi de rădăcinile copacilor;
  • Montarea decantoarelor de apă – pentru a proteja ferestrele de infiltrația de apă, se recomandă montarea unor astfel de sisteme de colectare la fiecare fereastră.

Izolația fundației unei case aflate în construcție

După realizarea fundației noii case, următorul pas este pregătirea și curățarea suprafeței unde se va aplica stratul de hidroizolație. Primul strat aplicat este cel de amorsă.

Următorul pas constă în aplicarea stratului de hidroizolație. În acest moment, ai de ales între membrană bituminoasă, ciment impermeabil sau hidroizolație lichidă pe bază de cauciuc.

La final, se încheie prin aplicarea protecției hidroizolației. După finalizarea izolației fundației, poți continua, dacă dorești, cu hidroizolația pereților verticali.

hidroizolatie fundatie

Recomandări pentru hidroizolația fundației

Pentru o hidroizolație corectă și eficientă, poți urma recomandările de mai jos:

●     Ai grijă la proiectarea fundației

O fundație proiectată defectuos poate pune în pericol întreaga structură a casei, iar reparațiile vor fi dificil sau chiar imposibil de realizat. În funcție de terenul de fundare, de suprastructură și de alți factori, ai la dispoziție mai multe soluții de fundare: fundații continue sub ziduri, fundații izolate sub stâlpi, fundații pe piloți etc.

Pe lângă aceste detalii, hidroizolația este foarte importantă și dacă nu ai subsol. În caz contrar, începe procesul de capilaritate-osmoză; pereții încep să se umezească de la bază înspre partea superioară, iar acest lucru afectează sănătatea locatarilor, structura de rezistență, precum și estetica locuinței.

Singura regulă de care trebuie să ții cont atunci când alegi fundația este ca terenul să fie suficient de rezistent pentru a susține construcția. Cu alte cuvinte, nu este recomandată construirea caselor pe zone afectate de alunecări de teren, infiltrații de apă sau seisme.

●     Lucrează într-un mediu sigur

Este recomandat să nu realizezi singur hidroizolația. Multe produse și materiale sunt pe bază de solvenți. De aceea, este bine să ții focul și alte surse de igniție la distanță. De asemenea, solvenții pot pune probleme dacă ai afecțiuni respiratorii sau dacă zona nu este aerisită adecvat. Vaporii de solvent au potențial fatal, iar suprafețele pe care se aplică material pot degaja volume mari de vapori.

Similar, materialele și produsele folosite conțin tot felul de substanțe chimice care pot vătăma pielea. Este indicată purtarea unor mănuși și chiar a unui echipament special de protecție. Dacă lucrezi cu lichide, este bine să porți și ochelari de protecție.

●     Dacă nu te pricepi, apelează la o echipă de profesioniști

O hidroizolație corectă necesită timp și bani, însă investiția merită, deoarece după finisarea casei, încercarea corectării unor proiecte defectuoase este foarte dificilă și costisitoare. După ridicarea casei, operațiunile de reparare a unei hidroizolații incorecte necesită distrugerea pavajelor de lângă soclu pentru a săpa șanțurile care să permită accesul la zidurile fundației. În plus, o nouă intervenție va fi îngreunată de țevile de canalizare, de colectare a apei pluviale, de gaze și de cabluri.

●     Alege cu grijă materialele necesare

Alegerea tipului de material pentru hidroizolație depinde de fundație, de consistența terenului pe care se află construcția, de proximitatea față de o zonă de seismicitate, de gradul de umiditate al solului etc. În acest sens, este recomandat să alegi materiale de calitate, adaptate la nevoile fundației și ale amplasării clădirii. Evită să alegi materiale la întâmplare sau fără a discuta cu un specialist.

Hidroizolația fundației unei case este esențială pentru prelungirea duratei de viață a locuinței tale. În plus, acest tip de izolație previne instalarea mucegaiului și a igrasiei și astfel se reduce riscul de apariție a problemelor de sănătate care decurg de aici. Cu alte cuvinte, hidroizolația fundației nu reprezintă un beneficiu doar pentru casă, ci și pentru membrii familiei.

Sursa foto: Shutterstock

3 thoughts on “Hidroizolația fundației: ce rol are și cum se face

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *