Ghid pompe de caldura

Natura finita a combustibililor fosili si orientarea la nivel mondial catre protectia mediului sunt aspecte care au atras atentia asupra posibilitatii utilizarii surselor de energiere generabila. In ultimii 50 de ani tehnologia a fost mult imbunatatita, iar de 2-3 ani, pompele de caldura au devenit o solutie de incalzire stabila si economica in majoritatea tarilor europene. Pompele de caldura sunt echipamente care ofera premisele tehnice necesare pentru a folosi eficient energia solara acumulata in apele subterane, in sol sau in aer, sub forma de caldura ecologica, pentru incalzirea sau racirea incintelor si pentru preparare de apa calda menajera. Pompa de caldura obtine aproximativ trei sferturi din energia necesara din mediul inconjurator, iar pentru restul, pompa de caldura utilizeaza ca energie de actionare curentul electric.

pompe de caldura

Pompele de caldura reversibile(apa-apa sau sol-apa) pot asigura si necesarul de racire pe timpd e vara. Sistemele cu pompa de caldura sunt in general foarte silentioase, complet automatizate si nu necesita operatii periodice de intretinere. Nu este nevoie de un depozit pentru combustibil, nu sunt necesare eliminarea cenusii si curatarea cosului de fum. Pompele de caldura au avantajul unei functionari sigure producand energie termica prin intermediul unui ciclu termodinamic, fara ardere de combustibil.

pompa de caldura

Functionarea pompei de caldura–un principiu simplu, cu rezultate exceptionale
Modul de functionare al unei pompe de caldura este in principiu identic cu al unuie chipament pe care il utilizam in fiecare zi: frigiderul. Aceeasi tehnica, numai cu utilizare inversata; in cazul frigiderului, agentul de racire preia caldura din alimente si o cedeaza mediului inconjurator. Pompa de caldura preia caldura din mediul inconjurator(sol, apa sau aer) si o cedeaza sistemului de incalzire sub forma de energie termica.

schema-pompe-de-calduraTipuri de pompe de caldura:

  • Pompe de caldura aer-apa
  • Pompe de caldura apa-apa
  • Pompe de caldura sol-apa
  • Pompe de caldura sol-aer

Solul, apa si aerul sunt elemente disponibile in cantitati nelimitate pentru a fi utilizate ca sursa pentru o pompa de caldura. In fiecare caz in parte, cea mai avantajoasa sursa de energie depinde de circumstantele locale, de locatia cladirii si de necesarul de caldura al acesteia.


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

2 thoughts on “Ghid pompe de caldura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *