Etape ale construcției – Casa la roșu
- Casa la rosu – o etapa intermediara a unei constructii
- Etapele finalizate ale unei case la rosu
- Etapele ulterioare ridicari casei la rosu
Casa la roșu – o etapa intermediara a unei constructii
Casa la roșu este o etapa in ridicarea unei constructii. Denumirea vine de la culoarea caramizii care nu este acoperita, insa denumirea se extinde si pentru constructii din beton sau alte materiale. Casa la rosu este o etapa in care poti trece de la un constructor la altul (alegi un constructor specializat sau mai ieftin pentru ridicarea la rosu si apoi alegi alti constructori specializati in finisaje).
Ce inseamna casa la rosu
Casa la rosu presupune turnarea fundatiei, ridicarea zidurilor si a structurii acoperisului. Nu are instalatii trase sau finisaje facute. Se poate discuta finalizarea acoperisului daca va exista un timp intre aducerea la rosu si continuarea constructiei (pentru a evita deterioarea structurii). In ceea ce priveste hidroizolatiile, acestea ar trebui sa existe la nivelul fundatiei. Este un aspect ce trebuie clarificat cu constructorul.
Achizitia unei case la rosu are avantaje (iti permite o finisare dupa gusturi si la o calitate sporita) dar si dezavantaje (pot fi erori de constructie sau minusuri in calitatea structurii – de exemplu, o izolatie la fundatie proasta, sau un prospect prost in ceea ce priveste adancimea fundatiei si rezistenta ei in functei de sol). Casa la rosu poate fi ridicata si in regie proprie, urmand sa apelezi apoi la specialisti in instalatii si finisaje.
Avantajele achizitiei unei case la rosu
Primul avantaj al cumpararii unei case la rosu il reprezinta profitul imediat care poate fi obtinut dintr-o astfel de proprietate. Achizitionand o casa la rosu veti economisi o suma considerabila deoarece pretul unei astfel de constructii este mult mai mic decat cel al unei case la cheie. Astfel, in cazul in care va ganditi sa o vindeti, dupa ce ati efectuat amenajarile de rigoare, puteti fi siguri ca veti obtine un profit pe masura.
Un alt avantaj este acela ca veti putea investi in etape pentru finalizarea casei. Astfel, lipsa fondurilor pentru lucrarile de amenajare nu va va impiedica sa obtineti casa pe care ati visat-o. Singurul lucru influentat de aceste lipsuri temporare este timpul pe care il veti investi in lucrari. Totusi, costul mic initial va va oferi posibilitatea amenajarii treptate, iar rezultatul va fi unul pe masura asteptarilor.
La avantaje putem trece si faptul ca beneficiarul are ocazia de a scapa de complicatul proces de obţinere a autorizaţiei pentru construire. De asemenea, el nu va fi nevoit sa caute o echipa de meseriaşi.
Daca vorbim despre avantajele achizitiei unei case la rosu atunci trebuie sa amintim faptul ca exista posibilitatea alegerii materialelor folosite pentru finisaje dar si a calitatii acestora. Astfel putem locui in curand in casa pe care am visat-o intotdeauna, construita cu materiale de calitate si dotata cu toate elementele pe care ni le-am dorit. Avantajul unei case la rosu este ca poate fi modelata dupa dorinta proprietarului. Acesta va hotari ce functionalitate va avea fiecare incapere, in functie de personalitatea si dorintele sale si ale familiei.
Riscurile achizitiei unei case la rosu
Primul risc pe care si-l asuma noul proprietar la achizitia unei case la rosu este acela ca nu stie cu exactitate ce materiale au fost utilizate la constructie. De asemenea, el nu are nici un control asupra design-ului casei.
Un alt risc pe care ni-l asumam odata cu achizitionarea unei case la rosu este acela in care etapele de constructie sa nu fi fost respectate ceea ce ar duce automat la greseli mai mari ori mai mici ce trebuiesc neaparat reparate. Astfel, chiar daca suma investita initial este mult mai mica decat cea pe care am da-o pentru o casa finalizata sau casa la gri, va trebui sa luam din bugetul alocat amenajarilor pentru a indrepta aceste eventuale neajunsuri.
Se stie, finisajele reprezinta cea mai costisitoare parte in constructia unei case. Iata de ce ne luam un risc atunci cand ne decidem sa cumparam materialele necesare sau sa angajam o firma de constructii. Aceste lucrari pot lua o parte mai mare din bugetul alocat initial. Este necesara o cercetare prealabila a pietei pentru a exclude aceste riscuri. Ne vom interesa care este pretul manoperei pentru o casa la rosu si vom decide in functie de buget. Contractul cu firma care efectueaza amenajarile trebuie bine pus la punct pentru a evita probleme ulterioare.
Achizitia unei case la rosu – aspecte juridice
Daca va decideti sa achizitionati un apartament la rosu sau o vila la rosu, pe langa pretul acestora trebuie sa va informati si asupra aspectelor juridice necesare unui astfel de proces.
Este posibila situatia in care constructia la rosu respectiva nu a fost intabulata in cartea funciara. In acest caz, obiectul contractului autentic de vanzare – cumparare il poate constitui terenul pe care a fost ridicata constructia. Cel care va cumpara casa la rosu urmeaza a intreprinde demersurile legale in vederea intabularii constructiei in cartea funciara.
Documente necesare la dosar sunt:
- actul de proprietate asupra terenului,
- extras de informare de la cartea funciara asupra imobilului, din care sa reiasa daca exista ipoteca sau privilegii (care sa ateste datorii) ale proprietarilor in favoarea constructorilor sau altor persoane;
- autorizatia de construire – care trebuie sa fie valabila
- cartea tehnica a constructiei
- dovada platii emiterii autorizatiei de construire
La autorizatia de construire vor fi anexate avizele si acordurile stabilite prin certificatul de urbanism impreuna cu punctul de vedere al autoritatii competente pentru protectia mediului sau, dupa caz, actul administrativ al acesteia. Documentatia tehnica mai trebuie sa cuprinda proiectul de arhitectura, proiectul de rezistenta, proiectul de instalatii electrice, termice si sanitare plus devizul lucrarii.
Vanzatorul trebuie sa prezinte cumparatorului instiintarea privind data inceperii lucrarilor, transmisa catre inspectoratul teritorial in constructii, insotita de dovada achitarii cheltuielilor pentru controlul statului in amenajarea teritoriului, urbanism si autorizarea executarii lucrarilor de constructii, precum si instiintarea de incepere a lucrarilor transmisa catre autoritatea emitenta a autorizatiei de construire.
In cartea tehnica a constructiei vom gasi acte si documentatii privind constructia, emise in toate etapele realizarii ei – de la certificatul de urbanism pana la receptia finala a lucrarilor, fiind intocmita si completata pe parcursul executiei de toti factorii care participa la realizarea lucrarilor, prin grija dirigintelui de santier.
Proprietarul casei la rosu va fi obligat să pună la dispoziţia cumparatorului, anterior perfectării contractului, o copie a certificatului energetic, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii. In cazul incheierii contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul este obligat să îi dea cumpărătorului certificatul energetic în original.
Etapele finalizate ale unei case la rosu
Construcția unei case la rosu poate incepe odata ce s-au obtinut toate actele si aprobarile necesare. Daca avem certificatul de urbanism, cel care va stabili dacă terenul este potrivit pentru construcția unei case din punct de vedere tehnic, si autorizația de construire, putem stabili impreuna cu echipa de constructie caietul de sarcini, precum și unele termene limită pentru etapele cele mai importante ale construcției.
Trebuie să luăm în considerare elementele fazei de proiectare si vom stabili numarul de nivele, pozitionarea casei, materialele care vor fi folosite sau compartimentarea acesteia. Pentru o lucrare care decurge conform planului este indicat să urmărim îndeaproape construcția casei. Este necesară atenție sporită în momentele cheie ale construcției: fundația, structura de rezistență, zidăria și acoperișul.
Fundatia
Turnarea fundației este o etapă extrem de importantă în construcția unei case. Cei mai mulți constructori spun că aceasta este cea mai grea etapă. Înainte de turnarea fundației propriu-zisă se va face săparea terenului conform cotelor din proiect. După se trece la executarea armăturilor, montarea conductelor de utilități și turnarea betonului pentru grinzi. Este important să nu existe abateri de la proiectul tehnic și toate aceste lucrări să fie făcute conform regulilor și schițelor stabilite împreună cu arhitectul. Urmează decofrarea, umplerea fundației cu pământ și pietriș, turnarea straturilor de termoizolare și hidroizolare și a plăcilor pentru fundație.
Zidirea peretilor
Zidăria este un proces mai simplu, dacă e să-l comparăm cu turnarea fundației. Se va alege materialul de construcție, de regulă casele de la noi sunt construite din BCA sau cărămidă. Acestea sunt materiale durabile, care rezistă cu brio factorilor externi. Pereții casei vor fi ridicați conform proiectului tehnic dar numai după ce s-a realizat structura de rezistență. Aceasta este realizată din diverse elemente verticale (stâlpi și ziduri) și orizontale (planșee și grinzi). Cum structura va trebui să facă față greutății întregii case, dar și diferitelor fenomene precum seisme sau intemperii, procesul trebuie realizat cu mare atenție. Poate cel mai important element al structurii de rezistență este centura casei. Acesta este elementul care face legătura între fundație și zidurile verticale.
Turnarea planseelor dintre etaje
Dupa finalizarea zidariei urmeaza o alta etapa importanta in constructia casei tale, turnarea planseelor dintre etaje. Pentru realizarea corecta a acestui proces se vor urma urmatorii pasi: cofrarea, armarea cu fier beton si turnarea. Ca si in cazul celorlalte etape, echipa de meseriasi trebuie sa lucreze atent si sa respecte intocmai proiectul. Sunt foarte importante, de exemplu, lungimile calaretilor sau distantele dintre barele de otel care formeaza plasele de armare. Dupa ce placa a fost turnata, va trebui udata periodic pentru cateva zile, altfel pot aparea fisuri. Este indicata o pauza de minim trei saptamani pana sa fie continuate lucrarile de constructie sau sa se depoziteze materiale pe placa proaspat turnata.
Ridicarea peretii despartitori de rezistenta
Peretii despartitori de rezistenta au rolul de a prelua si transmite incarcarile ce actioneaza asupra lor, fara sa pericliteze siguranta si integritatea cladirii. Peretii portanti puot fi executati din caramida, BCA, boltari sau chiar din piatra. Principiul de baza este unul simplu. Greutatea cladirii este preluata de planseele de beton care se sprijina pe ziduri, prin intermediul centurilor; la randul lor, zidurile se sprijina pe fundatii, iar acestea – pe pamant.
Constructia cosurilor
Cosul este unul dintre elementele casei care functioneaza dupa efectul de tiraj natural sau in termeni mai populari pe tendinta gazelor fierbinti arse de a se ridica pana la iesirea din cos. Cosul poate fi construit din tabla, beton, caramida sau din diferite profile ceramice. Acesta porneste de la evacuarea fumului sau gazelor arse din soba si ajunge pana deasupra acoperisului. Pentru a fi siguri ca un cos a fost construit conform normelor si nu pericliteaza vietile celor din casa, vom masura ca acesta sa depaseasca cu minimum 50 de cm coama acoperisului, respectiv parapetul terasei cladirii in care se afla. Daca terasa nu are parapet, cosul de fum va depasi terasa cu minimum 1m. Cosul de fum trebuie sa fie drept si sa aiba o cale de evacuare cat mai scurta.
Ridicarea mansardei
Cu siguranta ca, daca v-ati hotarat sa ridicati propria casa, v-ati gandit sa o dotati cu o mansarda de vis. Amenajarea unui astfel de spatiu aduce nenumarate avantaje. Printre acestea amintim sporirea suprafetei locuibile sau marirea dozei de confort si relaxare prin crearea unor destinatii speciale precum birou, atelier sau camera de joaca pentru copii.
Ridicarea unei mansarde a fost aprobata de un specialist care a efectuat un studiu de fezabilitate inainte de inceperea constructie propriu-zise. Astfel, vom fi siguri ca structura de rezistenta a casei suporta aceasta constructie. In cazul acesteia se pot utiliza materiale de constructii mai usoare. Cel mai indicat este lemnul, pentru ca este estetic, este usor si mai ieftin. Grinzile, stalpii de sustinere se vor imbina perfect, iarna caldura va fi mai bine conservata, iar vara, lemnul va pastra o racoare placuta.
Scarile interioare
In cazul scarilor interioare primul pas, si cel mai estential, este masuratoarea. Acest pas trebuie facut cu mare acuratete. Mai apoi, in functie de spatiul in care se va incadra scara, se va defini grinda longitudinala care va sustine treptele. Aceasta poate avea diferite lungimi. Pentru a calca natural pe treapta se recomanda ca aceasta sa aiba aproximativ 25cm latime.Dimensiunea contratreptei se va calcula in functie de numarul de pasi si de lungimea pantei, astfel incat sa obtineti o cale de acces bine proportionata. Scara interioara poate fi realizata din diverse materiale precum metalul, cimentul sau lemnul.
Acoperisul
Acoperișul va fi intotdeauna elementul final al construcției casei. Am amintit in prealabil de structura de rezistenta a casei. În cadrul acelui proces a fost proiectată și șarpanta, element care va avea rolul de susținere a acoperișului. Structura șarpantei va fi calculata atent deoarece o structură prea șubredă ar putea duce la prăbușirea acoperișului în cazul încărcării acoperișului cu zăpadă ori in cazul unor vânturi foarte puternice. După ce s-a montat șarpanta se va alege tipul de învelitoare care va fi folosit pentru finalizarea acoperișului. Pe piață există diferite tipuri de țiglă (ceramică, metalică, beton), șindrilă sau tablă.
Totuși, nu vom trece imediat la montarea invelitorii. După ce structura de rezistență a fost montată, urmează acoperirea căpriorilor cu astereală, acele scânduri cu rol de susținere pentru învelitori. Astereala poate fi din lemn, atunci când învelitorile au o greutate redusă, sau poate fi din metal, dacă învelitorile sunt mai grele și necesită o ranforsare a structurii de rezistență. Astereala nu afectează în niciun fel aspectul estetic al acoperișului, prin urmare, poți folosi chiar și șipcile utilizate pentru realizarea cofrajelor.
Următoarea etapă în construirea unui acoperiș este reprezentată de montarea foliei anticondens, care protejează astereala și căpriorii de eventualele infiltrații de apă. În plus, folia anticondens permite difuzia spre exterior a vaporilor de apă și împiedică vaporii evacuați să intre înapoi în astereală. Acest lucru duce la evitarea unor probleme precum umiditate, condens sau mucegai.
De abia cum am ajuns montarea învelitorilor. Fiecare invelitoare in parte are avantaje si dezavantaje. Ele difera ca durata de viata si mod de exploatare, insemnand ca se comporta diferit in fata elementelor naturii. Este recomandata alegerea unui material care sa se comporte potrivit climei locale. In Romania se utilizeaza foarte mult, in ultima perioada, tigla metalica, principalul ei avantaj fiind pretul redus.
Etapele ulterioare ridicari casei la rosu
Pentru a ne putea muta in casa noua nu ne sunt de ajuns doar peretii si acoperisul de deasupra capului. De abia acum va incepe munca de Sisif, amenajarea unei case la rosu presupunand mai multe etape, fiecare avand rolul extrem de important. Daca se decide neglijarea unei etape de amenajare acest lucru se va restrange in calitatea mai proasta a urmatoarei etape.
Mai intai, vom incepe prin a face instalatia sanitara si electrica. Mai apoi, vom apela la o firma specializata care monteaza usile si ferestrele casei. Bun, acum vom trece la munca in interior; tencuirea peretilor si a tavanalui sau placarea acestora cu rigips trebuie sa fie urmatoarea etapa. Apoi se acopera peretii cu tinci si se gletuiesc, dupa ce, in prealabil, se vor arma cu plasa din fibra de sticla. Dupa, se slefuieste gletul si se aplica amorsa si vopseaua lavabila. In ultima instanta se vor monta gresia, parchetul si obiectele sanitare. De asemenea, se va monta centrala termica, nu inainte de a se realiza racordarea utilitatilor pentru casa.
Tencuieli si placari interioare si exterioare
Tencuiala peretilor se poate realiza manual sau mecanizat. Cea mai utilizata metoda este cea manuala. Aceasta etapa este cea mai importanta manopera din finisarea interioara a peretilor unei case la rosu. De tencuiala se leaga toate celelalte operatiuni care vor urma. Daca tencuiala nu este realizata in conditii optime, orice gletuiala ulterioara indiferent de calitate nu va reusi sa indrepte peretii strambi si denivelati. Manopera la mp de tencuiala costa de la 9 lei pana la 15 lei pe mp, in functie de meseriasi. Firmele specializate vor lua un pret mai mare insa, de obicei, aceastea ofera garantia calitatii. Materialele la un mp de tencuiala clasica, adica nisip si multibat, costa undeva intre 3 si 6 lei pe mp.
Montarea instalatiilor sanitare intr-o casa la rosu
Instalatia sanitara presupune in fapt un ansamblu de instalatii: instalatia de apa rece, instalatia de apa calda si instalatia de canalizare. Instalatia sanitara la o casa a fost detaliata in planul de arhitectura al casei. Instalatia de apa rece poate proveni din reteaua stradala de apa sau dintr-un put forat de adancime. Instalatia toata functioneaza pe sistemul presiunii, asa ca daca mergi pe ideea unui put vei avea nevoie de un hidrofor.
Intotdeauna este indicata montarea unui robinet intre sursa principala de apa si casa. Acesta se monteaza de regula in caminul apometrului sau in caminul unde va fi amplasat hidroforul. De asemenea, instalatia va fi prevazuta cu robineti suplimentari de inchidere si de golire.
In ceea ce priveste sistemul de canalizare, acesta functioneaza pe principiul gravitatiei. Iata de ce trebuie realizat astfel incat sa faca fata unui debit maxim provenit de la toate sursele de apa din casa.
Buna functionare a instalatiilor sanitare depinde in mare masura de tevile si robinetii de calitate. Acestea sunt concepute sa reziste minimum 50 de ani, sunt usor de manevrat si montat, nu sunt corodabile si nu retin sedimente.
Costurile pentru a realiza instalatia sanitara la o casa depinde in mod evident de amprenta la sol a casei, si de marimea acesteia. Racordarea instalatiei sanitare la centrala termica costa in jur de 500 de lei, iar montarea unui obiect sanitar variaza de la 50 la 100 de lei, functie de meserias. In general toata instalatia sanitara la o casa (manopera) reteaua de tevi si sisteme de scurgere catre canalizare costa insumat undeva in jur de 500 de lei si se poate dubla in cazul unei case cu etaj. Pretul nu include materialele si obiectele sanitare.
Montarea instalatiilor electrice intr-o casa la rosu
Pentru realizarea unei instalatii electrice functionale trebuie sa se parcurga o serie de etape. Mai intai se realizeaza proiectul instalatiei electrice. Pasul urmator este constituit de achizitionarea materialelor. Odata ce am achizitionat cele necesare, vom trece la executarea traseelor conform proiectului.
Firma specializata va efectua conectarea prizelor, a intrerupatoarelor si a consumatorilor dupa care va efectua proba la rece si proba la cald cu toti consumatorii conectati. Ultimul pas il constituie remedierea defectelor aparute.
Finalizarea acoperisului unei case la rosu
Odată cu finalizarea acoperişului casei, trebuie să avem în vedere montarea sistemului pluvial alcatuit din jgheaburi si burlane. De asemenea, vom avea in vedere închiderea zonelor care ar putea sa produca scurgeri nedorite. Aceste elemente se vor realiza atat din puct de vedere estetic cat si tehnologic. Sageacul este o parte din acoperiş care se materializează prin acoperirea căpriorilor din capătul streaşinii cu pazie din lemn, prelucrata cu decoraţiuni, şi închiderea planului orizontal de sub streaşina între spatele paziei şi faţada clădirii, cu elemente din lemn.
Racordarea utilitatilor pentru o casa la rosu
Costul racordarii la utilitati diferă în funcţie de poziţionarea casei şi de soluţiile tehnice identificate de furnizori la fata locului. De obicei, costurile de branşament variază de la câteva mii la câteva zeci de mii de lei. De asemenea, trebuie precizat că întreaga procedură se poate extinde pe mai multe luni. În funcţie de amplasamentul construcţiei faţă de punctele de racordare pretul scade sau crește simțitor.
În cazul branşării la reţeaua de apă actele necesare sunt: certificatul de urbanism, actul de proprietate, precum şi planul de situaţie cu ridicare topografică şi viza Oficiului Judeţean de Cadastru, Geodezie şi Cartografie (OJCGC). Costurile de racordare la reţelele edilitare de apă şi canalizare sunt cuprinse, în majoritatea cazurilor, între 1.200 şi 2.500 de lei.
Pentru racordarea la o reţea de electricitate veţi avea de urmat câteva etape. Prima dintre ele este o fază preliminară de documentare şi informare asupra întregului proces şi asupra costurilor acestuia. În cea de-a doua etapă va trebui să obţineţi un aviz de amplasament, necesar în cazul construcţiilor noi. Ulterior, se va depune la biroul furnizorului o cerere de racordare. În cazul unui aviz favorabil din partea acestuia, se va realiza instalaţia de racordare şi se încheie contractul de furnizare a serviciilor. Costurile de execuţie a lucrărilor de racordare diferă de la un caz la altul în funcţie de amplasamentul construcţiei în raport cu sursa de electricitate.
În cazul în care se doreşte şi branşarea la reţeaua de gaz, va trebui să depuneţi la biroul furnizorului o cerere de acces la sistemul de distribuţie. Reprezentanţii acestuia vor elabora şi vă vor propune o soluţie tehnică optimă de racordare, precum şi o valoare estimativă a lucrării de branşament şi lista cu actele necesare. Taxa de branşament, în funcţie de furnizor, porneşte de la aproximativ 1.200 de lei.
Restul finisajelor
Dupa ce s-a racordat la utilitati casa mai are nevoie de ultimele retusuri. Vom monta gresia, faianta si parchetul. De asemenea, vom avea in vedere termoizolarea pereților exteriori, care se face cu vată minerală sau polistiren expandat. Dupa vom trece la simpla aplicare a unei vopsele decorative, atat in interior cat si in exterior. Montajul centralei si a obiectelor sanitare, plus pozitionarea mobilierului vor aduce casa in conditii de utilizare. Nu va mai ramane decat sa va bucurati de noul dumneavoastra camin!
Buna ziua, Ce parere aveti de o casa in forma cubica? Merita facut asa ceva? Am gasit un proiect de casa foarte dragut. Astept o parere despre o asemenea casa daca se poate. Multumesc!
Este mai buna decat o casa sferica.
Informatii foarte ajutatoare si de luat in vedere. Multummim!
Pingback: Tâmplărie albastră într-o casă tradițională românească din Schiulești
Informatii bune!
Nu este adevărat. Se știe că sfera este cea mai mică suprafață care acoperă cel mai mare volum.
Deci, din punct de vedere energetic, ar fi de preferat casa sferică.
Spor!
Pingback: Apartament versus casă: cum iei decizia când vrei să te muți » Financiarul.ro
Pingback: Apartament versus casă: cum iei decizia când vrei să te muți | FIN