Epurarea apei, unul dintre modurile facile de a proteja natura în 2022
Promovam zi de zi produse care ne fac viata mai usoara si care, in acelasi timp, au grija de natura. In acest articol ne-am gandit sa aducem in discutie un intreg proces menit sa protejeze mediul inconjurator, epurarea apei.
Epurarea reprezinta procesul complex de retinere si neutralizare a substantelor daunatoare dizolvate din apele uzate industriale sau menajere. Procesul are ca scop imbunatatirea calitatii acestor ape pentru a putea fi deversate ulterior fara a prejudicia mediul inconjurator. Un alt avantaj adus de procesul de epurare este ca apa poate fi chiar refolosita in anumite domenii sau procese tehnologice.
Asadar o statie de epurare este absolut necesara pentru a mentine un mediu curat. Epurarea apelor uzate se face in functie de caracteristicile apei putand fi mai mult sau mai putin complexa. Astfel avem statii de epurare simple mecano-biologice sau statii epurare complexe. Epurarea se realizeaza in mai multe etape. Produsii finali ai procesului de epurare dintr-o statie de epurare sunt: apa purificata in diferite grade, functie de proces si de starea ei initiala, dar si namoluri.
Pentru a alege cea mai potrivita statie de epurare este recomandat sa se ia in considerare diferiti factori precum existenta unui teren potrivit pentrui acest tip de proces, inapt pentru alt tip de activitate, posibilitatea asigurarii zonei de protectie sanitara in jurul statiei de epurare, obligativitatea asigurarii gradului de epurare necesar, distanta fata de emisarul in care se deverseaza apele purificate, cantitatile de namoluri rezultate in fiecare proces de epurare si posibilitatile de depozitare sau de distrugere a lor, posibilitatea asigurarii statiei de epurare cu personal calificat. Bineinteles ca alegerea celui mai bun sistem de epurare este dictata de volumul de apa epurata zilnic si de natura apelor uzate.
Apele uzate menajere sunt rezultatul utilizarii apei potabile pentru satisfacerea nevoilor gospodaresti si de igiena din cadrul unei locuinte, bucarie, toalete, dusuri si bai. Consumul unei persoane se estimeaza la circa 80-200 litri/zi, in functie de gradul de confort.
In situatia in care nu sunteti conectati la un sistem centralizat de canalizare, Romstal va recomanda solutiile de epurare de la Valrom, solutii produse integral in Romania. Echipamentul poate fi livrat atat ca instalatie gata de folosit sau poate echipa bazine existente, din materiale plastice sau beton.
Produsele Valrom sunt usor de montat si au o performanta crescuta dand un randament de epurare biologic de peste 95%. Ele au un consum minim de energie fiind dotate cu ultimele tehnologii pentru a face economie de resurse. Unitatile detecteaza automat lipsa de apa in alimentare si trece in regim de “vacanta”. Produsele noastre asigura o apa epurata clara, fara miros, care poate fi deversata in ape curgatoare sau direct in sol permeabil.
In imaginea de mai sus aveti o statie de pompare complet automatizata, utilizata ca punct de colectare si pompare a apelor uzate si/sau a apelor pluviale din zonele aflate sub nivelul retelelor de canalizare interioara, pentru: subsoluri tehnice, garaje subterane demisoluri, beciuri, pivnite, crame etc. Statie de pompare automatizata este destinata colectarii si pomparii apelor uzate provenite din cladirile rezidentiale cu subsol tehnic, a carei conducta interioara de evacuare se afla sub nivelul retelei exterioare de canalizare. Ea reprezinta totodata si solutia profesionala ce permite reamenajarea subsolului cladirilor individuale in scopul folosirii optime a acestora.
SEPARATOR DE GRASIMI
Utilizat pentru separarea si indepartarea uleiului si a grasimilor din apele uzate evacuate in sitemele de canalizare, pentru a evita colmatarea conductelor, corodarea si mirosul neplacut.
Grasimile si uleiurile organice sunt insolubile in apa si formeaza, in timp, depozite pe suprafata peretilor conductelor. Sectiunea disponibila pentru curgere se reduce, debitul va scadea iar intr-un final conducta se colmateaza.
In sistemele de canalizare, depunerile de grãsimi pe suprafata peretilor conductelor suferã in timp o serie de transformãri chimice si biologice, cum sunt:
– hidrolizã;
– saponificare;
– oxidare;
– descompunere biochimicã.
Epurarea apelor uzate menajere se bazeazã pe procese aerobe intretinute prin barbotarea aerului si dizolvarea oxigenului in apã.
Beneficiile separatorului de grasimi
- produs compact, usor, de mici dimensiuni;
- conectare facila, fara un necesar de cunostiinte de specialitate;
- montarea unui astfel de separator pastreaza curata instalatia de canalizare din aval, evitandu-se colmatarea acesteia cu resturi alimentare;
- sacul de colectare a namolului pastreaza bazinul miniseparatorului curat, ceea ce presupune spalari mai rare;
- robinet de golire;
- acces interior facil;
- conectare prin fitinguri standard, fara a fi necesare adaptari speciale ale instalatiei de canalizare;
- posibilitate de montare pentru chiuvete stanga sau dreapta, fara modificari sau folosirea unor adaptari speciale;
- 100% reciclabil;
- contact minim cu mediul din interiorul separatorului.
Separatorul se monteaza suprateran pentru:
– orice tip de masina de spalat vase comerciala, pentru un debit maxim de 0,3 l/s;
– locuinte individuale, sub chiuveta de bucatarie.